Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos távolságmérés
Lapozás: OK   3 / 8
(#) Báddzsó válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /

heh, asszem én nekem jó lesz a szoftveres arra a kis időre amíg megy rajt az impulzus
(#) Kera_Will válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /

Jó akkor válaszd a RA4 port bitjét ... ,mert éppen OD open drain kimenetű ... emlékeim szerint mindegyik port közül csak ez az 1 ilyen minden PICben ... de lessé adatlap. ...

Tehát oda csak 1 ellenállás kell lásd rajzom R1 egyik vége ami a Cmos inverter bemenetén van. Az R1 másik vége +12voltra mehet és akkor a CMOS inverterek tápja(14es láb ) is +12voltra köthető.

Hát meg ha kevés a 12 méterre akkor 1 kis trafó
1:1.5-2 átétellel akkor kb .: 20-24 voltot kap majd a
piezzo 1 pici vasmagos trafócska és máris több fesz ugrik ki ... nagyobbat sikít de majd próba cseresznye
(#) Gory válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /

Látom alakul a kapcsolás. Nem kell trafó. Így 20 métert is vinni fog ha 12-volttal hajtod az invertereket. Elmondom hogy csináld az adó szoftvert.

80 kilohertzes timert állíts be. Egyszer 0-ba egyszer 1-be állítsd a portot. Burst-öket kell csinálni, ami azt jelenti hogy egy méréshez mondjuk 100 db ilyen pulzust adsz ki. Ezt mondjuk valami regiszterrel tudod számolni. Viszont le kell kapcsolni egy ilyen adás után az adót a kontrollerről, mert ha lement a 100 pulzus, akkor utána a következő adásig 0-ban lesz a portbited, ezáltal egyenáram folyna az adón, ami egyrészt nem jó az UH hangszórónak, másrészt eszi az elemet.
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /

ez eddig jó csak mi az az open-drain?

lekapcsolás mehet egy + lábról a picről egy tranyóval?
(#) Tomee válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /

Nyitott kimenetű fet.
A drain nincs bekötve csak a source van földre kötve és a gate-n jön a vezérlés.
A Drain és a tápfesz közé lehet terhelést rakni.
De emlékeim szerint az open drain kiment az max 7V-t bír el.
(#) Kera_Will válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /

Sájsze ! télleg 8.5 Volt van irva a
DC karakterisztikákba pl.: a 16f628 adatlapjában ...

Akkor muszály az "eredeti" BC npn tranyós elvirajzot használnod ! R2 Q1 R1 komponensek kellenek a CMOS inverter bemenetén !
(#) Báddzsó válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /

ok, nem probléma
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /

hát most inkábbb mégis arra gondoltam, hogy egy 555-tel csinálom a 40kHz-et és azt kapcsolom egy lábbal be meg azzal együtt az áramot a piezora+az erősítőre egy tranyón keresztül. Jó lesz így is ugye?
(#) Kera_Will válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 25, 2006 / 4

jónak tünik ugyis ...

555nek van enable/reset lába aszem a 4es az ...
azon keresztül tilthatod a rezgést.
7555 az meg éppen CMOS kivitelű kis fogyasztású!
kimenete közel tápot ad ki, közvetlen köthető rá a piezzó !!!

De van má 1 oszcid ... mértnem azt használod fel ?
Idő alap kavicsod mekkora ? 4-8 megás ?
annak jelét is oszthatod ... pl 4 megás kavicsnál csak 100al kell osztani és 40 kiloherz elő is állt már 1ből...
az meg pont sn74HC370 emlékeim szerint .... 100 osztásra is képes ... 2 tizes osztó van benne ...

Enennek kimenetét ÉS elheted (DRT logikával Dióda-ellenállás- tranzisztorral ) a pic 1ik portbitjével és a vezérelendő trnazisztorral bázisával. de én maradnék a CMOS végfoknál kisebb a fogyasztása.
(#) Báddzsó válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /

na most akkor az 555-öst használnám akkor még az erősítő sem kéne amit korábban rajzoltál, de ha jól tudom akkor a cmos555 csak 10mA tud leadni?
szerintem ha az erősítő nem kell akkor 100% maradok az 555nél, a picnek meg a belső 4MHz óráját használom, most azt vezessem ki?

(vettem egy tba2800-at) (UP )
(#) pakibec válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /

555-tel szerintem vigyázz, azt mondják 40KHz körül már nem ad stabil jelet, de nem tapasztalatból mondom
(#) Báddzsó válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /

ilyenről én nem tudok, mit értessz az alatt, hogy stabil jel? változik a freki vagy nem szép négyszögjelet ad?

ezt nézzétek meeg: link
hogy lehetne átalakítani a szűrőjét 18-20kHz-re?
mer nekem ez is jó lenne ha jó lenne...
a schmitt trigger utáni rész lehagynám és bele a picbe egy tranyón keresztül?
menne ez 5V-ról is vagy maradjak 3,3-nál??
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /

Találtam egy ilyen honlapot
[link=http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_6.htm]http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_6.htm[/link]
Kész, megépített PIC-es kapcsolás, részletes működési leírással
Remélem segít
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /

De minek vesződnél ezzel, ha egy IC-ben megkapod 10-szer jobb minőségben? Próbáld ki a TBA-t és meggyőz. Az 555-el lazán lehet 40KHz-et generálni, ráadásul nem is kell olyan pontosnak lennie, mert a vevő IC érzékeli simán +- 3Khz-et de lehet hogy jóval többet is a 40Khz környezetében.
[link=E:\Gergő szarjai\TDK\IR-Ultrasonic beacon.htm]itt van adó 555-el[/link]

És egy csatolt fájl.

sonar.gif

(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /

ok, csak azér szenvedek ennyit, mert sokallom azt a 2000Ft+postát a uh-cuccokért, (mert itt a környékemen ilyet nem kapok.)
tehát akkor megépítem az adót ami a rajzon van (sonar.gif-en) meg a tba2800 adatlapi kapcsolását a fotódióda helyére a uhmikrofont rakva.
ok akkor ugye?
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 26, 2006 / 4

Én az adót a helyedben nem úgy építeném. Inkább a 6 inverterből álló kapcsolást csináld meg amit Kera Will rakott fel. Csak a 40Khz-et annak a bemenetére ebből a sonar.gif-ből alakítsd ki.
Az vevő az oké ahogy leírtad. De most már tényleg csak össze kell építened és kész van.
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 26, 2006 /

oké, akkor majd írok ha kész.
Köszönöm mindenkinek a segítségét. 50 pontot meg kinek adjam, mert többen is megérdemlik?
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 26, 2006 /

De gyorsan ám, mert nem érünk rá
(#) Frankye válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 26, 2006 /

Írd meg, ki(k)nek szánod, mi meg majd intézzük a többit!
(#) Báddzsó válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 27, 2006 /

Gorynak és Kera Willnek mehetnek a pontok...
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /

Nah van valami eredmény az áramkörrel? Vagy még dolgozol rajta?
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /

Az igazság az, hogy még a cuccot sem vettem meg hozzá, mert van egy másik "projekt"-em ami most fontosabb...
nemtudom mikor hozom össze...
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 6, 2006 /

Topic Up
Az én cuccom nemsokár teljesen kész lesz. Most úgy lett megcsinálva, hogy az ultrahangos rész egy teljesen külön dolog, egy kis mikrovezérlő van benne, és SPI buszon parancsokkal lehet vezérelni, meg a mérési eredményt elkérni.
(#) Gatery válasza pakibec hozzászólására (») Jún 17, 2006 /

Sziasztok! Aki csinált már ilyen szenzort az meg tudja mondani, hogy milyen pontosság érhető el vele mondjuk 1,5 méteres tartományon?
(#) Gory válasza Gatery hozzászólására (») Jún 17, 2006 /

Kb 1-2 centiméteres.
(#) Gatery válasza Gory hozzászólására (») Jún 21, 2006 /

Sziasztok! Csak hogy fellendítsem a témát és nem akarok új topicot nyitni. Szóval én pozícionálásra szeretnám használni az ultrahangot, hogy van egy aktív forrás és van két vevő, és az adó távolságát kéne megállapítani, szerintetek ezzel meg lehet csinálni.

Mármint vágom hogy van egy adó és két vevő és az adón adok és mikor az egyik vevőbe beérkezett valami akkor elindítok egy számlálót és mikor oda is megérkezik akkor leállítom a timert és az időkülönbségből meg a szenzorok távolságából meg tudom határozni az adó helyzetét.
És lehet hozzá használni ezeket az általatok mutatott kapcs rajzokat? Van olyan anyag ami elnyeli az ultrahangot, mert akkor a szenzorokat ezzel kéne körbe venni hogy a viszaverődésekkel ne kelljen számolni..
Szerintetek milyen pontosság érhető el ígym, mondjuk másfél méter távolságon. És szerintetek milyen fps-t lehetne vele elérni?
(#) Gory válasza Gatery hozzászólására (») Jún 21, 2006 /

Az általunk vázolt adó és vevő pontosan erre a célra van. De te valamit rosszul értelmezel. Kell egy rádiójel vagy egy infra jel is az ultrahang elindításakor, különben nem tudod meghatározni a távolságot. Mert ugye az infra meg a rádió fénysebességgel terjed, kvázi az elindítás pillanatában már meg is érkezik. És az ultrahang csak ezután. E két időkülönbségből tudsz te távolságot számolni. Ha csak ultrahangot használsz és a két vevő közti időkülönbséget nézed, akkor csak azt tudod megmondani mennyivel van az egyik vevőtől messzebb az adó mint a másiktól. De ez nem sok mindenre használható. Amúgy a pontosság 1-2 centiméter, és mivel az ultrahang az hang így nemsok dolog van ami elnyeli teljesen.
(#) babo válasza Gory hozzászólására (») Jún 22, 2006 /

Én is egy hasonló problémával foglalkoztam a minap. Nekem az lenne a problémám, hogy magasságot kellene mérnem, mégpedig a talajtól mért magasságot. Eredetileg én is az UH-ra gondoltam, de itt a topicban ilyen 1-10m-es távolságok voltak, nekem pedig 1-2km-es távolságot kellene mérnem, és ha lehet 1-2 m-es pontossággal. Erre is használható a topicban vázolt módszer?
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem