Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2033 / 2524
(#) pucuka válasza eadx hozzászólására (») Szept 30, 2017 /

Ha a végfokozat okozza, akkor az hibás. Az erősítő bemenetén levő zajt mindegyik fokozat erősíti, hozzáadva a saját zaját. Mivel az erősítő bemenetén a legkisebb a jel, itt romlik leginkább a jel/zaj viszony. Ezért kell a bemeneten a lehető legnagyobbat erősíteni, hogy a saját hozzáadott zaja minél kevésbé csökkentse a jel zaj viszonyt. A végfokozatban már nagyszintű a hasznos jel, így a végfokozat saját zaja már kevéssé rontja a jelzaj viszonyt. Ha mégis, akkor hibás a végfok.
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Szept 30, 2017 /

Idézet:
„Ha nem az előerősítő okozza, akkor csak a végfok lehet.”

Persze, a mikrofongyártók pedig azért adják meg a mikrofon zaját, mert rosszul tanították őket, de te szerencsére észnél vagy, és korrigálod a tévedésüket.
(#) eadx válasza Pafi hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Látod ennyit jelent, ha valaki logikusan gondolkozik.Véltem némi iróniát felfedezni a mondataidban, de ezt filtereztem. Feltételezve a segítő szándékot amiért is itt vagyunk.
(#) tomi1990120 hozzászólása Okt 1, 2017 /

Sziasztok.Tudna valaki segiteni egy Denon pma 320a erositovel kapcsolatban?Az a baja hogy kikpcsol tisztara es nem reagall semmire de van hogy normalisan mukodik.Biztositek jo benne puffereken megvan a tapfeszultseg.Mi okozhat ilyen galibat?
(#) Massawa válasza tomi1990120 hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Az én Denonomon ( más tipus) a kimeneti DC uszott meg amire a védelem reagált. Az egyik végfok (7 van benne) valamennyi tranyoját cseréltem és beállitottam az offsetet.
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Okt 1, 2017 / 1

Igen, logikusan gondolkozva egy hibás feltételezésből kiindulva tetszőleges hibás állításhoz el lehet jutni. Ezt demonstráltam a te "logikus" gondolatmenetedre és azt megalapozó premisszáidra alapozva.

A te következtetésed valamiért elutasítja annak a lehetőségét, hogy a mikrofon zaja okozza a problémát. Teszed ezt annak ellenére, hogy adatlapokon specifikált zaj-adatok alapján demonstráltam a mikrofon zajának jelentőségét.

Légy szíves nyilatkozz: hajlandó vagy elfogadni, hogy a mikrofonnak jelentős zaja lehet, vagy elutasítod? Utóbbi esetben nincs értelme segíteni neked a továbbiakban ebben a témában.

Idézet:
„Feltételezve a segítő szándékot amiért is itt vagyunk.”

Hát hogy te miért vagy itt, azt nem sikerült kitalálnom. Eddig nem volt egyetlen hozzászólásod sem, amiből kiderült volna, hogy valamit megértettél abból, amit írok a témáról. Sőt most már kifejezetten szembe mész.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
(#) tomi1990120 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Lemertem a kimeneti dc-t mind a ket oldalon 2.5mV van gondolom az meg elmegy.Nekem ugy tunik mind valami kontakt hiba.
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Tehát, ebből kiindulva, mondjuk egy gyári, tölcséres piezó hangszóró, esetleg nem is lenne rossz mikrofonnak (érzékenység ill. zaj szempontból)?
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Igen, így gondoltam, csak annyi a gond vele, hogy tipikusan 4 kHz alatt nagyon meredeken csökken az érzékenységük. Lehetne lejjebb is menni egyedi készítésű nyomókamrával, de ahhoz kell egy esztergályos.

És persze egy FET-es, nagy bemeneti impedanciájú erősítőt kell utána kötni.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Szia! Az IC201-en ellenőrizd a tápot!
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Nem egészen mert annak a töltcsérnek nem az a feladata. A mikrofonhoz parabola vagy más kialakitásu tölcsér kell.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Pontosan melyik lábán mit kell merjek?

Találtam benne egy ic-t ami jobban melegszik mind kellene az IC101-es.Es a labai is mindha meglennenek rozsdasodva vagy oxidalodva meg a kornyezo alkatreszeke is.Ez okozhat galibat?Az 1-24es lab kozt 14v DC a 12-24 kozt pedig 29V Dc van az ic201-en.
(#) Pafi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Vajon mire gondolhatsz hogy nem "az" a feladata?

A parabola feladata az iránykarakterisztika szűkítése árán nyereség elérése. A tölcsér feladata pedig a vastag membrán nagy akusztikus impedanciájának illesztése a szabad tér hullámimpedanciájához, miközben az effektív felület nő, de az irányítottság csak kisebb mértékű.

Parabola nem segít a túl nagy tömegű és merev membránon ami a piezó átalakítókra jellemző, a tölcsér igen.

Megjegyzem, a fülkagyló is pontosan ilyen célú tölcsér.

Az NJM2043-nak 240 mW a névleges disszipációja, kézmeleg lehet éppen. Tisztítsd meg a környezetét!
A TC9152 nem reagál a bemenetválasztó gombokra, mikor nem szól az erősítő?
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Ha már piezó, akkor nem a hangszóró lenne a megoldás, mert viszonylag nagy tömeget kell megmozgatni benne.

Mindent szétszedek, amit nem tudok megjavítani, ezt is így láttam. Viszont telefonokban volt egy időben piezó mikrofon. Ez a szén, és az elektret korszak között működött Simán be lehetett tekerni a szén helyére, mert a mérete ugyan akkora volt. Egy viszonylag könnyű membrántölcsér közepe nagyon vékony huzaldarabbal volt egy gyufaszál vastagságú 1,5-2cm hosszú piezó hasáb végéhez rögzítve. Az egység tartalmazott még egy jfetet, egy néhány megás ellenállást, meg egy négy diódából álló hidat. Gondolom nem szabványos a telefon vonalfeszütség polaritása.

Egy ilyennel esetleg lehetne próbálkozni.
(#) Massawa válasza Pafi hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Igen a fülkagylo is egy tölcsér, csak nem éppen olyan formáju mint a piezohangszoroé vagy a trombitáé ( mert nem ugyanaz a feladat).

A parabolához csak annyit, hogy el kell dönteni mit is akar a tervezö ( már megint mi vitatkozunk, és nem az, akinek a megoldás kell ).
Minden mikrofon alapbol gömb karasztikáju ( a fülünk nem), igy az minden környezeti zajt egyformán hall. Ahhoz, hogy a gyenge hangokat fel tudd venni vagy parabola vagy elipszoid mikrofon tükör kell ( annak minden alformájában). A parabola a tányér átméröjének megfelelö párhuzamos hangnyalábot juttat a fokuszban levö mikrofonba. Ha ismerjük a hangforrás pontos helyét, akkor egy elipszoid kialakitásu tányér kell, aminek a közeli fokuszában a mikrofon van a távoliban a hangforrás.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Pontosan ilyen telefon-mikrofont használnék én is, van a padláson. Csak ehhez nincs nyomókamra, ezt kéne esztergálni. A gyári piezó tölcsér+nyomókamra ezzel szemben készen van.

Önmagában a nagy tömeg nem baj, ha illesztve van akusztikusan.

Hat nem nem szol hanem olyankor be sem kapcsol a rele sem meg a ledek se vilagitanak rajta olyan mindha aramtalanitva lenne.Van hogy vibral rajta a led.Az ic101 kezmelegnel joval melegebb egeti az ujjamat olyan 1-2perc elteltevel.Nemlehetne az ic101-et kiszedni en ugysem hasznalom az mc/mm funkciot az valami hangszedo vagy mi.

Az IC101 működését a 4,8 táplábakhoz menő vezetősáv átvágásával tudod egyszerűen megszüntetni.
Vedd ki a TR202-t, hogy lássuk az IC201 tiltja-e le a kimentet.
Mivel korróziót tapasztaltál a panelen, ráférne egy alapos tisztítás.
(#) eadx válasza Pafi hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Természetesen nem utasítom el a lehetőségét annak, hogy a mikrofonnak van zaja. Viszont nehéz elképzelni, persze csak nekem, hogy egy amatör kapcsoláshoz 20 ezres kis zajú mikrofon szükséges. Nem gond, ha nem tudsz válaszolni a kérdéseimre. Azt viszont nem fogadom el, hogy az a "javítás", hogy sza* a mikrofon.

Ertem amint idom engedi kiprobalom aztan jelentkezek.Ha kiszedem a TR202-ot minek kene tortennie?

Annak a tranzisztornak a kollektorárama oldja a relét, ami egyébként a bekapcsolási késleltetés letelte után, csak DC hibára, túlterhelésre, vagy a +15 V hiányára oldana csak.
A +15 V megvan, a kimeneti DC-t mérted, a túlterhelés érzékelő lesz a következő, amit megvizsgálunk.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Szerencsére nem fényt kell fókuszálni, így jóval nagyobb a megengedhető pontatlanság. A hullámhossz negyede alatti hiba 3dB alatti romlást okozhat legfeljebb az ideális formától (azt hiszem). Ha megelégszünk 10kHz átvitelével, akkor 8,5mm lehet az eltérés az ideális parabola, vagy ahogy pontosabban meghatároztad elipszoid, és a realizált reflektor között. Ez pedig azt jelenti, hogy nem követünk el nagy hibát, ha akár gömbhéj formát használunk. Egy felfújt strandlabdára fel lehet ragasztani üvegszövetből epoxival pár réteget, és kész is a tükör.

Lehet, hogy el kellene költöztetni ezt a témát, mert már nagyon off.
(#) tothbela válasza eadx hozzászólására (») Okt 1, 2017 / 1

Minden mikrofon használható úgy, hogy kicsi legyen a zaja. Ha most ezt a láncot nézzük, hogy mikrofon-erősítő-fülhallgató, akkor is. Ha eléggé levesszük az erősítést, a zaj is lehalkul. Lesz egy olyan erősítés, ahol már nem halljuk a zajt (most feltételezzük, hogy az áramkör többi eleme nagyon alacsony zajú). Ehhez viszont közeli, hagy hangerejű beszédre, vagy más hangra van szükség, hogy megfelelő eredményt érjünk el. Amennyivel kisebb a beszéd hangereje, vagy a távolság miatt kevesebb jut a mikrofonba, annyival kell megnövelnünk az erősítést. Természetesen ugyanennyivel növeljük a mikrofonból jövő saját zaj nagyságát is. Extrém halk nesz érzékeléséhez, vagy nagyon nagy távolságból jövő beszéd észleléséhez már a milliós árú nagy érzékenységű mikrofonok sem lesznek megfelelőek, mert a pici jel vagy eltemetkezik a zajban, vagy csak kevéssel emelkedik ki belőle. Attól, hogy a potméter kitekerhető még egy darabig, nem azt jelenti, hogy mindenhol ugyanolyan jó lesz a hangminőség. Egy oszcilloszkóp is a legérzékenyebb állásában elég csintalan képet mutat az egyenes vonal helyett. Ahol még elfogadható a zaj, azt lehet elnevezni a legérzékenyebb értéknek, attól függetlenül, hogy még lehetne tekerni a potméteren.
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Okt 1, 2017 / 1

Nem figyeltél. A kérdés az volt hogy elutasítod-e hogy a mikrofonnak jelentős zaja lehet (ami a problémát okozza).
Idézet:
„Viszont nehéz elképzelni, persze csak nekem, hogy egy amatör kapcsoláshoz 20 ezres kis zajú mikrofon szükséges.”

Nekem is nehéz, mert értelmetlen. Nem a kapcsoláshoz kell drága mikrofon, hanem a jó jel/zaj viszonyhoz és jó minőséghez. Ha csak jó jel/zaj viszonyt akarsz, akkor csak kis zajú mikrofon kell, ami nem feltétlenül drága, csak el kell fogadnod a lehetőséget hogy a mikrofonnal van gond és megérteni hogy mit jelent a jel/zaj viszony.
Idézet:
„Azt viszont nem fogadom el, hogy az a "javítás", hogy sza* a mikrofon.”

Soha senki nem is állított ilyet, hogy az javítás lenne. Nem sza*, hanem annyi a zaja amilyenre gyártották, és ez nem javítás, hanem magyarázat. És egy egyszerű teszttel megbizonyosodhatsz róla ha végre hajlandó vagy levenni a szemellenzőt.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Okt 1, 2017 / 2

A zajt a bemenetre vonatkoztatva szokás megadni, így függetlenné válik az erősítéstől, és közvetlenül összehasonlíthatóvá válik két különböző eszköz.
(#) Pafi válasza eadx hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Mennyi pénzért lennél hajlandó rövidre zárni az előerősítő bemenetét és megírni hogy mennyit változott a zaj?
(#) szikorapéter válasza eadx hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Pedig simán előfordulhat hogy rátrafált a kolléga és a mikrofonod zajos. Szerintem zárd rövidre a bemeneted és nézd meg hogy úgy hogy alakul a hang (ahogy a kolléga is írta) és akkor egy hibalehetőséggel kevesebb maradt,legalább lehet tovább találgatni mi is a gond.
(#) pjg válasza Pafi hozzászólására (») Okt 1, 2017 /

Ez hol s mennyiért kapható?
Következő: »»   2033 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem