Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   548 / 965
(#) ezermester1 válasza papo69 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Cégeknél ez érthető hiszen ők ezzel bizonyítják,hogy elvégezték a munkát ki lehet fizetni. Semmilyen törvény nem tiltja,hogy otthon megcsinálja valaki magának a villanyt, mérőóra után.Lényeg,hogy értsen hozzá. Sok jó képességű villanyszerelő van aki nem regisztráltatja magát. A regisztrált villanyász is csinálhat kapkodi munkát.Ezt tapasztalatból mondom. 2 szabvány ami nagyon fontos betartani:
1.) Az érintés védelmi szabályzat
2.) A tűzvédelmi szabályzat.
(#) ötfelezős válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 7, 2017 / 1
 
Felmerült a gyanúm, hogy itt a szomszédok életvédelmi relé nélkül a ház csőhálózatának EPH hálózatát használják PE vezetőnek
Teljes joggal, ha olyan régi a ház, azaz ha 1990 júniusa előtt épült.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
(#) ötfelezős válasza vargham hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Valahogy gömbölyű kőre léptél, mert amire reagálva kérdezed, hogy
Tiltja-e bármi, hogy az ingatlan tulajdonosa a mért hálózaton saját magának
abban még egy szó nem esett arról, hogy saját magának. Hanem arról volt szó, hogy
Minden villanyszerelési munka után kellene adni
azaz a bárki bárkinek.

Saját magának megcsinálhatja bárki. De bárki bárkinek nem. Mindkét eset benne van a rendelet mondatában:
"Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett"
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Ez már a villamosenergia-törvényben is benne van:
33/A. §(2) A járásbíróság
c) a felhasználói berendezés ellenőrzésének
tűrésére, és ennek érdekében az elosztóval történő együttműködésre vonatkozó kötelezettséget állapíthat meg.
(#) maszek0005 hozzászólása Okt 7, 2017 /
 
Nos Uraim! Egy kérdésem lenne Önökhöz! Én személy szerint társasházban lakom. Tudomásom szerint ilyenkor a szolgáltató hatásköre csak az első kötési pontig tart. Az első kötési pont egy Drako szekrény, a társasházon kívül. Utána következik a társasházi főelosztó ahonnan indul a 35-ös felszálló vezeték, amiből szétágaznak a mérők. A társasházi főelosztóban be szerettünk volna építetni egy tűzvédelmi főkapcsolót. Az E- on nem csinálta meg, mert nem az ő hatásköre. A társasháznak kellett megcsináltatnia. Akkor hogy is van ez, hogy a hatáskör a mérőig terjed?
Köszönettel: János
(#) ötfelezős válasza maszek0005 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Mire akarsz rámutatni? Én még nem látom az ellentmondást. A kapun belüli az az: Összekötő berendezés: több felhasználó által használt ingatlan belső vezetékhálózatának nem az elosztó tulajdonában álló, a csatlakozási pont után lévő méretlen szakasza
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
(#) papo69 válasza maszek0005 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
A mérőig terjed ki, illetve az elosztótábláig! az a jogköre, hogy pl MSZ 447 alapján, vagy azon túlmenőleg megköveteljen dolgokat.
Ma már elvileg ha nincs rendes elosztótábla kismegszakitókkal, FI relével akkor nem köteles bőviteni, rákötni stb. Sajnos a gyakorlat picit más
(#) Zsolt 73 válasza papo69 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Érintésvédelmi, tűzvédelmi és szabványossági jegyzőkönyvet kérhet a szolgáltató ! A kivitelezői nyilatkozatról már nem is beszélve. Ebben az országban mindenki bütykölget, ezért zsúfoltak a temetők !
(#) Feri válasza vargham hozzászólására (») Okt 8, 2017 / 1
 
A melléket nyomtatvány szerint.
(#) mugab válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Ja, a szabványok meg nem kötelezőek.
Magyarország így szeretlek...
(#) ötfelezős válasza mugab hozzászólására (») Okt 8, 2017 / 1
 
Szerintem a törvény alábbi bővített mondata egy szóval úgy fogalmazható meg, hogy: kötelező.
A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb.
(#) hegman hozzászólása Okt 8, 2017 / 1
 
Jogilag a szabványok alkalmazása Magyarországon nem kötelező. (úgy tudom az EU-ban sem). Bármely probléma esetén viszont neked kell bizonyítanod, hogy az általad alkalmazott módszer műszakilag egyenértékű, vagy jobb megoldás, mint amit a vonatkozó szabvány előír. (ez persze lássuk be nem egyszerű feladat). Tehát nem kötelező, de nem azt jelenti, hogy össze b....-uk és jól van az úgy, mert igenis felelősséggel tartozunk az adott megoldásért.
Viszont csak a villamos szabványokra vonatkozóan:
A „BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról” leánykori nevén OTSZ most már TVSZ, egy laza mozdulattal a villamos szabványok kb 90%-át a kötelezően betartandó előírások közé emeli. Tehát összefoglalva. A szabványok alkalmazása nem kötelező csak ajánlott, viszont a villamos szabványoknál az érintésvédelmi szabványokat és a tűzvédelmi szabványokat kötelezően előírja a BM.
(#) gyuszo válasza ezermester1 hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Nem, akkor is kér, például ha a meglévő 25 A -ert 32 A-re bővíted, ami már alanyi jogon jár.
(#) Skori hozzászólása Okt 9, 2017 /
 
Sziasztok! Ma lecserélték az utcában a házakhoz vezető légkábeleket. Szeretném megmutatni, hogy az eddig rendezetten kinéző vezetékezés cseréje után, mit hagytak maguk után a szerelők. Egyúttal kérdezném a hozzáértőket: elegendő e a 2. fotón szereplő két csavarás a biztos kötéshez? Ha nem akkor hol kell jelezni az ilyen problémát (mert amúgy minden működik egyelőre)? A ház felőli oldalon a meglevő vezetékre toldották rá a légkábelt, ez így rendben van, ill. nem kellett volna a főelosztóig (késes biztikig) elvinni a kábelt?
(#) Gabó válasza Skori hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Válasz tömören NEM!
Helyi szolgáltatót kell felhívni és elmondani mi is van.
(#) papo69 válasza Skori hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Ultra gáz a köbön. A falitoldás miatt bármi gondod lesz neked kell új átfeszités árát megfizetned, a középső képről már nem is beszélnék, kötöelem nélkül stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
(#) Atis41 válasza Skori hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Nem Neked kell az új légkábelt kifizetni mert az a szolgálató tulajdona , cseréje Karbantartása az Ö feladata kivéve ha te kéred a cserét. . Bekötéskor Ö adja az oszloptól pontosan nem tudom de kb 35 méterig ingyenesen. Az első nagyobb terheléskor megtágul a kötés , és már az óránál sem fogsz 240 voltot mérni . Eljárás kéred hogy azonnal csinálják meg mert ezt a munkát nem fogadod el . Másik megoldás hogy amennyit esik nálad a feszültség annyival kevesebbet vagy hajlandó fizetni a szolgáltatónak az áram ért .Erről tájékoztasd telefonon, hidd el azonnal kijavítják a hibát.
(#) Remci válasza Skori hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Ez hasonlít arra mint mikor a 90-es években a telefon hálózatot fejlesztették nálunk. Ott is olyan alvállalkozók voltak, akiket szerintem a kocsmában toborozhattak. Aki látott már telefont, az szerelő lett, aki már telefonált is, abból meg művezető. Na azok csináltak ilyen munkát. Mi meg még egy év múlva is javítottunk utánuk.
(#) kowi válasza Skori hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Én dolgozok légvezetéken de ilyen kötést még nem láttam... Szerintem jelezd a helyi szolgáltatónak. Kíváncsian várom mi lett a vége.
(#) Tomi111 hozzászólása Okt 9, 2017 /
 
Üdv! Nekem van egy munkatársam, aki pár éve villanyórát cserélni járt egy vállalkozónak. Erdészeti suliba járt Sopronba, konkrétan fogalma nincs a villanyszerelésről. Megmutatták neki hogy csinálja, és csinálta. Ha valami gond volt, hívta a vállalkozót. Megnézném milyen szerelések voltak....
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Akkoriban a költségek csökkentése lehetett a fő ok, ma a munkaerőhiány okozhatja azt, hogy szinte boldog, boldogtalant felvesznek csak legyen aki csinálja.
(#) papo69 válasza Atis41 hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Konkrétan több esetben arra hivatkoztak, hogy az első kötéspontig az ővék, a többi már a tulaj része.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Nem azért nincs ember, mert munkaerőhiány van, csak a szakembernek nem akarják megfizetni a munkáját. Magyarán, nincs munkaerőhiány, hanem spórolás van, akár a minőség/biztonság árán is, csak ez nem hangzik olyan jól.
(#) Skori válasza kowi hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Megírom majd, hogy mire jutottam. Egy hozzáértő ismerős szerint ez ideiglenes, amíg a szabadvezetéket lecserélik kábelre. Elvileg szerdán és csütörtökön napközben áramszünet lesz, villamoshálózat karbantartás miatt. Hát meglátjuk. Ha így hagyják, azt biztosan nem fogom annyiban hagyni... A toldásra a falnál azt mondták, hogy nem szép, de szabványos....
(#) pucuka válasza Skori hozzászólására (») Okt 9, 2017 / 2
 
Jelents be a szolgáltatónál, hogy este látod, hogy kicsit izzik, meg szikrázik néha. Mindjárt ki fognak jönni.
(#) ezermester1 válasza Skori hozzászólására (») Okt 9, 2017 1 /
 
Skori 16:32 Ezt nevezik mifelénk TRÓGER MUNKÁNAK. Lelkiismeretlen szerelők. Sajnos a jobbak kimentek egy jobb élet reményébe és az itthon maradtak csak erre képesek.Tisztelet a kivételnek. Nálunk az ilyeneket elhajtottuk mint a magzatvizet.
(#) habazutty válasza ezermester1 hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Azért én tennék öt forintot arra, hogy pár napon belül szigetelt légkábel lesz, rendes kötőelemekkel...
Áram nélkül meg nem hagyhatnak ugyebár, viszont a kötőelemet újrafelhasználni meg nem is tudom, én még nem használtam mondjuk olyat. Ha szakadófejes, akkor nincs miről beszélni.

Szerintetek bevállalnák, hogy emiatt a híradóban szerepeljenek, mert tömeges áramütés meg lakástűz, áramkimaradás lett a szolgáltató hibájából?
(#) pont válasza habazutty hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Jó de ez még ideiglenesen is gáz. Semmibe sem került volna kötöződróttal bebandázsolni legalább pár centit....
(#) ezermester1 válasza pont hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Nem tudom elképzelni,hogy egy "alumax" kötőelem sem volt náluk.!!!!! Ez borzasztó. valóban még ideiglenesen is gázos!!!! Egy nagyobb induktív terhelésnél minden bekapcsolt elektronikát tönkre tud tenni!.
(#) ötfelezős válasza Skori hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Azért, bár csúfságos, de két napig kibírja ez. Vélhetőleg a vezetéket szigetelt-kötegeltre cserélik, és akkor lesznek majd rendes kötőelemek. Várd ki már azt a szerda-csütörtököt.
Ami viszont a fali toldást illeti, a toldás eleve előírástalan (az oszlopon biztosítani kéne, ha van benne toldás, bár úgy van megfogalmazva, hogy ha nincs benne toldás, akkor nem kell biztosítani), de nyilván a fővezetéki csövezésed nem alkalmas ennek a mostani keresztmetszetnek a fogadására. Még jó, hogy ebben az országban nem az a szokás, hogy a szolgáltató felszólít, hogy szabványosítsd a csövezést, és majd akkor rakja fel az új csatlakozót, addig sötétben leszel, illetve nem írt neked meg a szomszédoknak tértivevényes levelet két hónapja, hogy holnap reggelre legyen kész a megfelelő méretű cső. Bár én nagyon nem tartom jónak, hogy így marad a következő 50 évre, de hát ez van. Pénze - saját érzései szerint - egy állampolgárnak sincs szabványos villamos berendezésre (érdekes módon nyaralásra, autóra, fűtésre, bármire telik), a szolgáltató meg a legkisebb nyavalygás irányába megy. Majd ha egyszer erre fogható balhé lesz, évekig tartó pereskedéssel, akkor majd újra gondolja mindenki.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2017
Következő: »»   548 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem