Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   388 / 854
(#) cimopata hozzászólása Okt 15, 2017 /

Milyen arduió ez?
(#) ilyesimre hozzászólása Okt 15, 2017 /

arduino uno táp 5db pus button de ha PC-re van kötve és usb-röl kapja a tápot akkor is fennáll a hiba.
(#) ilyesimre hozzászólása Okt 15, 2017 /

Teszteltem rákötöttem egy 1500W porszívót és nem jelentkezett a hiba. Ha jól tudom van benne motor zavarszűrő kondenzátor, de javítsatok ki ha tévedek.
(#) cimopata válasza ilyesimre hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Tegyél a reset lábra egy 1µF kondit meg minden más bemenetre amin gombok vannak. + ha olyan a gomb funkciója akkor lehet szoftveresen is zavarszűrést csinálni.
(#) cimopata hozzászólása Okt 15, 2017 /

Ilyesmik egy zajos környezetben könnyel előfordulnak.
(#) Kera_Will válasza ilyesimre hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

A port lábakon lévő hosszú bekötő vezetékek jó antennák az ilyen zavarokra.
uC be és kimeneteit el kell választani a külvilágtól.
Erre egyik jó lehetőség az optocsatoló alkalmazása.
A LEDen több mA ÁRAMNAK kell folynia ahhoz hogy fényt adjon.
Ha egy "szabadon lógó" port láb van hosszú dróton akkor azon bármilyen indukált feszültség tüske bármilyen potenciál különbség állapotot létrehozhat , "0" áram átfolyás nélkül is.
A bemenetek optocsatolói közvetlenül az arduinó mellett legyenek.
Az Arduinó portlábait érdemes külső "keményebb" (2 - 5 kohm ) felhúzó ellenállásokkal is ellátni.Mert a belső több*10 kohm értékű ez is inkább "szakadás" mint ellenállást képvisel így a "szabadon lengő hosszú drótokon" keresztül zavarforrásként működnek az ilyen magas impedanciás lezárás mellett.
Felhúzó ellenállások alkalmazása esetén a port logikai állapota megfordul, alapesetben MAGAS szintre kerül mert tápfeszültségre van kötve , a rákapcsolt gomb/optocsatoló testre húzza így áll be az ALACSONY szint. Ez a szoftver logiakai vázát érinteni fogja és ezért újra kell gondolni a bemenetek feltétel vizsgálatait, ha nem felhuzóellenállást használ már a program.Ezen kívűl szoftveres prell mentesítés is szükséges lehet.
Villanymotorra zavar szűrő kondenzátort is érdemes rakni.

Akkumulátorról / telepről hajtva is elő áll?
(#) proba válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Idézet:
„Villanymotorra zavar szűrő kondenzátort is érdemes rakni.”

Ez igaz, de akkor is vannak dolgok amik magyarázatra szorulnak számomra. Pl a DC porszívómotor, ami termeli rendesen a szikrát, nem zavarja, a háromfázisú (gyanítom asszinkron ) motor semmi szikrát nem termel, mégis zavar...
Furcsa, nekem a rádiós távirányítót zavarta a szivattyú , azóta sem tudom miért.
(#) ilyesimre válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Raktam be 3 db zavar szűrő kondenzátort és a zavar nem mutatkozik vagyis csökkent. Köszönöm a tanácsaidat.

Persze a uC ki/be bemeneti portokról eddig nem írtál semmit.
Idézet:

Fecseg a felszín,
hallgat a mély”

Azokat , hogy alakítottad ki ?
Miért raktál rá 6 amperes kapcsolós tápot az ardu mellé?
A 2 db relé (mágneskapcsoló) ennyit enne ?
Nyomógombokat miként kötötted be ?
(#) berkesandor hozzászólása Okt 17, 2017 /

Leszedtem egy ilyen SIM modul tetejét: Bővebben: Link
(#) ALI hozzászólása Okt 17, 2017 /

Sziasztok. Egy ilyen óra modullal próbálkozok. Lehet vele valahogy időzítést csinálni. Ugyan úgy mint az arduino belső időzítőjével? Azt meg tudom oldani hogy pl be állítok egy időt fel villan egy led egy másik időbeálításra elalszik. De én úgy szeretném pl meg nyomok egy gombot fel villan egy led majd egy beállított idő után elalszik. Köszönöm
(#) berkesandor válasza ALI hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Meg lehet vele oldani.
Kiolvasod gombnyomásra az időt, utána időközönként kiolvasod az aktuális időt. Ha az aktuális idő x óra y perccel nagyobb mint az eltárolt, akkor lekapcsolja a ledet.
(#) vargaf válasza ALI hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Ezzel a modullal önmagában nem tudod megoldani, kell hozzá kiegészítő modul, amiben az általad megírt program fut.
(#) berkesandor válasza vargaf hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Ez nálam alapfeltételnek tűnt.
(#) vargaf válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Idézet:
„Lehet vele valahogy időzítést csinálni. Ugyan úgy mint az arduino belső időzítőjével?”

Ezt én úgy értelmeztem, hogy külső kiegészítő eszközt nem akar használni.
(#) ALI válasza vargaf hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Természetesen használok arduinot.
(#) kapu48 válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Ennek van ébresztés funkciója is.
Beállított időpontban kapcsol 1 kimenetet.
Amit ráköthetsz az arduino megszakítás képes bemenetére.
A többi munka már csak programozási ismereteket kíván.
(#) berkesandor válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Nem akarok okoskodni, de "beállított idő után" az mit jelent? Óra perckor, vagy xy óra perc után?
(#) kapu48 válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

...? Óra perckor!

Beolvasod az aktuális időt, hozzáadod a késleltetést.
Beállítod ébresztési időpontnak.
Aztán majd jön a megszakítás, ha letelt.
Nem kel állandóan figyelned az aktuális időt.
(#) berkesandor válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Én figyeltem volna, teljesen jogos amit írsz.
Kiscsikó vagyok én még....
(#) ALI válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

A beállított idő azt jelentené hogy x perc után elalszik. Szóval nem úgy hogy 15.00.00 kor fel villan 15.01.00 elalszik. Hanem gomb megnyomása után 00.01.00 kor alszik el.
(#) berkesandor válasza ALI hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Ehhez miért kell az RTC?
(#) ALI válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Konkrétan nem ehez kell de hamár a programban máshoz kell gondoltam felhasználnám időzítésre is. A ledes dolog csak egy példa hogy ne kelljen a teljes programot el magyaráznom.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2017
(#) berkesandor válasza ALI hozzászólására (») Okt 18, 2017 /

Akkor kapu48 elve alapján csinálnám.
Csináltam egy hasonló időzítéses dolgot korábban, de én ott folyamosan frissítettem az idő, abban ds1302 volt.
(#) game4812 hozzászólása Okt 18, 2017 /

Sziasztok! Rendeltem 2db Nano-t, CH340-nel szereltek, innen letöltöttem a drivert, feltettem, nem ismeri fel egyiket sem. Ha az illesztő telepítésnél kiválasztom a mappát, amiben keresse a fájlokat, úgy sem találja. 'Saját lemez'-ként a .inf-et betallózva azt mondja, hogy nincs telepítő vagy nem 64 bites rendszerhez való. 43-as hibát, sikertelen eszközleíró-kérést ír az eszköz neve helyett. Letöröltem a drivert, system32-ből kézzel is, újraindítás és telepítés után ugyanez a helyzet, máshonnan letöltött driverrel is. A lapokon fut amúgy a Blink. Mit próbálhatnék még meg?
(#) berkesandor hozzászólása Okt 18, 2017 /

Továbbra is Pro Mini 328p 16 MHz - Sim800l ( lib ) ügyben szeretnék kérdezni. Eddig softwearserial-al ment a kommunikáció, ami működik is apróbb hibákkal. Több helyen azt javasolják, hogy hardverserial alapon biztosabb a kommunikáció, ezért ki szeretném próbálni.
Ha átállítom a láb kiosztást 0-1 -re, Serial.begin-nel konfigurálom, és parancsokat pl. GSM.print-ről Serial.print -re cserélem akkor a kommunikáció hardver serial alapon fog működni? (a dolog működik csak nem tudom milyen alapon).
Maradt a kódban két könyvtár parancs (sendSms(number,text); signalQuality() ), azok is működnek, de milyen alapon megy ott a kommunikáció azt nem tudom.
(#) kapu48 válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 19, 2017 /

Nem tudjuk!

Ha láthatnánk a javított lib-et?

Mivel jóval több mindent kel benne javítani, mint amiket idéztél!
És pl. a Serial.begin nem kér lábkiosztást, mivel a HW-Serialnak fixek a láb kiosztásai.
Csak a bekötést kel hozzá megváltoztatni.
Az egész megvalósításod tévesnek bizonyul!

Ezeket Pl.: this->SoftwareSerial::print(…)
Mindet cserélni kellene:
Serial.print(…) -re
...
(#) berkesandor válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 19, 2017 /

Lib-et nem javítottam. A programban írtam át. Vakvágányon vagyok?
(#) kapu48 válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 19, 2017 /

Szerintem igen!
Ez igy maradt SW-serial, csak más lábkiosztással.

Kiveszed a: #include <SoftwareSerial.h> -t.
Ezt a sort mindenüt megjegyzésbe rakod (a lib-ben is): //#include <SoftwareSerial.h>
És addig javítgatodd amig mindent át nem raktál HW Serial-ra.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2017
Következő: »»   388 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem