Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én honnan tudjam melyík az a 15x15 kis kocka?
Ha Lxxx a jelölése akkor tekercs, ha Rxxx akkor ellenállás, ha Cxxx akkor kondenzátor... Az elkók értékét én inkább passzolnám, ha végkép nem ír rá senki semmit, tedd be ebbe a topikba... Viszont ha aksi nélkül egyáltalán nem indul, az elég sz@r ügy, ugyanis akku nélkül is mennie kellene.
Sziasztok! Lehet hogy hülyeséget kérdezek!
Egy ledes elemlámpából kiveszem a ledet,és polaritáshelyesen berakok helyette egy síma diódát. A lámpa meghajtóáramköre tönkre mehet,vagy csak annyi a különbség,hogy az egyik dióda fényt ad?
Raktam be képeket az alaplapról, azon lehet látni. De akkor ezek tekercsek, csak teljesen le vannak burkolva, gondolom valami ferrit ház van rajtuk.
A kondi tetején gondolom, hozzáértőknek egyértelmű az érték, én viszont nem vagyok teljesen biztos benne. Szerintem ő a főbűnös a képen keretezve, a tápcsatlakozó közelében. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
Szomszédom tv szerelő,szokott olyat csinálni,hogy hűti,melegíti a gyanús alkatrészeket.
Ha betalál a dolog,egyértelmű a bűnös alkatrész kiléte.
Üdv!Segítséget kérnék!Csináltam egy pingpong adogatógépet,amiben egy elektromotor lövi ki a labdát.Egy állítható feszültségszabályzóval állítottam a fordulatot.Rendben működött,míg nem tönkre ment a motor.Vettem egy X-Fly 400 repülő elektromotort.Összeraktam,max fél perc működés után lelassul és megáll.Mi lehet a baj?Másfajta feszültségszabályzó kell hozzá?
Most azon gondolkozom, hogy kibelezve fogom e tudni próbálgatni, de talán igen.
Gondolom van erre valami speciális spray a hűtésre elektronikai boltban.
Milyen szabályzót használsz, mekkora áramot engedsz a motorra, mekkora a feszültségszabályzó bemenete?
Csinálták nekem a szabályzót.0-12v-ig tudom állítani.De már negyed állásnál leáll a motor.
Hello! Ha nem tudják a népek miről is van szó, hogy vársz választ?
![]()
Valoszinuleg az uj motorod erosebb, nagyobb aram kell neki, ezert a "csinalt" fesszabalyzo letilt a nagy aram miatti tulmelegedes miatt.
https://www.conrad.hu/hu/elektromos-repuelomotor-x-fly-400-229115.html.Ezt az elektromotort szeretném működésre bírni.
Bocsáss meg, de nem a motorra gondoltam, hanem a szabályzóra. De ha van lehetőséged, akkor próbáld meg valami fix tápról járatni, amiben nincs szabályzó, és akkor talán kiderül a motor problémás vagy a szabályzó.
Igen,ez biztos.Csak nem tudom a megoldást!
Vagy masik motor vagy masik szabalyzo. Esetleg szabalyzo FETjeinek hutobordara szerelese (szilikon szigetelovel!!). Nagyobb hutoborda.
De ezt ellenorizheted, ha a motor leallasakor NAGYON forroak a FETek (nyalazott ujjal probald, persze csak ha nem halozati fesz alatt van!), ha sisereg, az mar nem jo. Ha eppen birja meg a kezed, az jo.
A motor adatlapján azt látom: üzeni feszültség 3-6V. Biztos, hogy negyed állás alatt is forognia kellene?
Negyed állásnál már min3V-ot kap a motor.
Hűtőspray:
Bővebben: Link Igen, ezzel fel lehet deríteni a melegedő alkatrészeket, kontakt hibákat, még félvezetőn belül is. Működő berendezésben, óvatosan, és módszeresen használva.
Na most hagy kérdezzek már egy ilyen hülyeséget, hogy a vezérlő feszültségnek mi köze ahhoz, hogy milyen teljesítményt / feszültséget lehet vele kapcsolni? Mármint komolyan kérdezem hogyan kapcsolódik össze a kettő. (használtam én már 12V-os automotive szolenoidot 500A felett is, persze mondjuk nem arduino kimenetéről vezéreltem
![]() Előre is köszi.
HQ-ban is találtam 1500Ft körül, majd kipróbálom.
Ismerősöm egy üzemelő szerver tápját fújta meg portisztító spray-al, csak épp fejjel lefelé tartotta. Volt nagy aggódás, amikor elment a kép! ![]()
Elérhető kezdőknek szánt új videó a csatornámon.: Ellenállás mérés labortápegységgel...
A videóban megnézhetitek, hogyan lehet nagyon kis értékű akár mΩ értékű ellenállásokat is pontosan megmérni milliohm mérő nélkül.
Nem a tekercs meghúzó feszültsége (szerinted vezérlő feszültség) számít, hanem a kapcsolt(megszakított) áramkör. Az érintkezők által kapcsolt feszültségre gondolj.
A tekercs feszültségének nincs jelentősége, viszont amit linkeltek neked, az gépjárművekbe való, így az általa tervezetten kapcsolt feszültség is 12v (NC (normál állapotban zárt) 30A, 14V), a gyártó ennek megfelelő izolációs, szigetelési megoldásokat választott hozzá, felelősséget is csak azért vállal.
Sziasztok!
Van két ellenállásom, 5ohm 10W és 4ohm 20W. Hogyan számolom ki a rájuk kapcsolható maximális feszültséget és áramot párhuzamosan ill. sorosan kapcsolva? A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
U=R*I, P=U*I,
5ohm 10W ellenállás: P=10W, R=5ohm. Be kell helyettesíteni. Ellenállások párhuzamos kapcsolása: 1/R1+1/R2=1/Reredő (=2.22222). Soros kapcsolás: simán összeadod a két ellenállás értéket.
A kutyafáját ezt benéztem. Most látom, hogy a linket relé 14VDC-re van méretezve, valamiért azt hittem, hogy a meghúzó feszültségről beszélünk. Így persze világos!
Egy kicsit visszatérve az eredeti kérdésre: ebből az áramkörből könnyen kiszedhető a relé és lecserélhető egy combosabbra, de ugye marad az eredeti dilemma, hogy a NYÁK bírja-e. Nem tudom milyen szélesnek/vastagnak kellene lenni a vezetősávnak, hogy 10A ne égesse el. (egyébként gyanítom, hogy ez az abszolút max áram amit a mosógép igényel és az esetek többségében (illetve a programokon belül is amikor nem melegíti a vizet) ennél jóval kevesebb delejjel is beéri.)
Köszönöm, de a kérdés nem ez volt.
![]()
■
http://hg9ieg.uw.hu/szamolo/_sz/IU_GPR.html R = 5 Ω P = 10 W ► 4 számjegy ► I_eff = 1,414 A U_eff = 7,071 V ■ ■ R = 4 Ω P = 20 W ► 4 számjegy ► I_eff = 2,236 A U_eff = 8,944 V ■ Párhuzamosan a legfeljebb annyi feszültséget kapcsolhatsz, amennyi a kisebb, ez az 5 Ω-os ellenállás U_eff = 7,071 V-ja. Párhuzamos eredő ellenállást számolása után tudsz áramerősséget számolni. Sorosan legfeljebb akkora áramerősség folyhat, amennyi a kisebb, ez az 5 Ω-os ellenállás I_eff = 1,414 A-e. Soros eredő ellenállás számolása után tudsz feszültséget számolni. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
Tehát párhuzamos esetén mindkettőnél kiszámolom az áramot és utána a kisebb áramot adom meg maximumként? Viszont valamiért nem fogadják el ezt jó megoldásként méréstechnikán.
![]()
Párhuzamos esetén egyformák a feszültségek, a legkisebb feszültségtűrésű alkatrész határozza meg a feszültséget.
Megjegyzem, ez kondenzátorra, Z diódára, VDR-re is igaz. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |