Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
A stepper-motort áramgenerátorosan hajtjuk, ez itt 4A (maximum), a feszültség a fordulattól is fog függeni, nem kell törődnöd vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
Mivel az áram és az ellenállás meg van adva, így kézenfekvő Ohm bácsi törvénye.
OHM törvénye ismerős ? Abból kitudod számolni.
Motor adatlapon ott vannak az értékek. Ellenállásmérővel hasonlítsd össze a tekercsek ellenállását az adatlapjával. Abból is kiindulhatsz , hogymax 4 amper folyhat rajta át így mekkora feszültség tud létre hozni ekkora áramot a tekercseken mért ellenállásokon. Ezzel közelebb kerülnénk a megoldáshoz.
4A | 0,85 ohm >> 3,4V hogy hogy jön ehhez a 32V azt már nemtudom. Mindenesetre a meghajtóra bízom. Arról nem is beszélve hogy a motor 4 tekercses 8 kivezetéses úgyhogy sorbakötve gyengusz, párhuzamosan meg nem bírja a meghajtó.
A lényeg benne van, tekercsenként 4 A kell neki. Áramgenerátoros meghajtást igényel.
Ejnye! A meghajtód áramgenerátorosan hajtja majd a motorod, 32V, de az áram csak akkora lesz, amit maximálisan megengedsz, célszerűen majd 4A-t. (Én mondjuk a felét sem hagyom, mert így is erős)
A névleges feszültség tízszeresét nem célszerű túllépni, mert gyengül a nyomaték. A 32V teljesen jó érték. Akkor a legjobb a motor kihasználtsága, ha két tekercset sorba kötsz és így bipolárisan kötöd a meghajtóra. Persze ehhez tudni kell melyik kábel a tekercsek eleje és vége. Ha jól kötöd be akkor a 4A áramnál kapod a legnagyobb nyomatékot.
A színkód alapján & méréssel megerősítve már beazonosítottam őket. Itt egy kép.
Másik: találtam egy 23,5V AC kimenetű trafót 6A szekunder kimenet. Ez kb 36V egyenbe lesz stabilizálatlanul. Terheletlenül - még orsók nélkül - próbára elég lesz? Ill. ha már ittvagyok: van egy dip kapcsoló microstep. Angol leírásából: Idézet: „Segmentation: full step, half step, 1/4-step, step 1/8, 1/16-step, up to 16 segments.” Mit állítok én ezzel a gyakorlatban, mikor van szükségem rá? A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
A 36V lehet a meghajtónak lesz sok. A képen a bal alsó bekötés a tuti. A mikro steppel a felbontást tudod állítani. Ugye alapból 1 impulzra egy lépést fordul a motor, azaz 1,8 fokot. Ezt tudod felbontani még tovább ha szükséges. Nagy menetemelkedésű orsóknál van jelentősége finom munkáknál.
Üdvözletem!
Leselejtezett mátrixnyomtatóból megmentettem a léptetőmotort és az Arduino-val szeretném használni. Meghajtóként az ULN 2003-as áramkört tettem a motor és a panel közé. Ez egy uni motor. A vezérlését úgy oldottam meg, hogy sorban egymás után adtam egy HIGH jelet 5ms ideig a kivezetésekre. (mint egy négy izzós futófény) Mindig csak egy tekercsre megy a jel. A motor forog. Használható így?
A kérdés az hogy mire szeretnéd használni?
Robotkarokat, kisautó hajtását meg ilyen játék jellegű dolgokat terveztem.
Szerintetek ki lehet deríteni valahogy egy léptetőmotor tekercselésének irányát? Az oké, hogy ellenállásméréssel ki lehet deríteni, hogy melyik a tekercsvég és - 6 vezetékes unipoláris lévén - melyik a középleágazás, de melyik melyik vég?
Ki hát... először kiméred az összetartozókat, aztán nekiállsz pár voltos fesszel "léptetgetni" és amikor minden variáció egy irányba léptet, bejelölöd, felírod szín szerint.
Például: 1+... 2 (közép).... 3- 4+... 5 ( közép) .. 6- 1-........................3+ 4-........................6+ Ha így lesz egy irány, ez a sorrend. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
Nem egészen értem a dolgot. A vezetékek az alábbiak:
1. tekercs: fekete (ez a közös), narancs, barna 2. tekercs: fehér (ez a közös), citrom, piros Ha a közös vezetékeket pozitívra kötöm és az alábbi sorrendben adna a negatívot a vezetékekre akkor szépen lépked egy irányba: citrom, narancs, piros, barna. Viszont más variációba is lépked egy irányba: piros, narancs, citrom, barna. Viszont ha a két középleágazást kihagyom akkor 4 vezetékkel max 2 lépés erejéig megy egy irányba, utána csak oda-vissza lépked, akármilyen sorrendbe adom neki az áramot. Mit csinálok rosszul? A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
Lehet, hogy nem koncentrálsz?
Könnyű téveszteni. A 2-2 kivezetéses tesztet csináld meg újra - nálam egy hasonló motor hiba nélkül lépkedett úgy, ahogy leírtam ( és a 4. sor után újra 1. sor ).
Ja, hogy az első körben először az 1 az + a harmadik körben meg már -. Akkor valóban nem értettem! Mindjárt megnézem!
A következőre jutottam: citrom+, piros-, barna+, narancs-, ez két lépés órával egyezően. Aztán citrom-, piros+, barna-, narancs+ ez megint két lépés órával egyezően. Tehát a tekercselés sorrendje citrom A1, piros A2, barna B1, narancs B2 (a mellékelt kép megnevezéseit alapul véve)?
Most már ne az ábrát nézd, hanem a színeidet, milyen sorrendben kell a vezérlést ( a polaritásokat is ) megtervezned, ha maradsz a 2-2 vezetékes meghajtásnál.
Valahol olvastam, hogy ezekből a motorokból úgy lehet a legnagyobb fordulatot és erőt kihozni, hogy az "első fél tekercseket" kell bekötni, ezért fontos, hogy melyik melyik.
A tesztedből az is látszik már, ha ezt akarnád alkalmazni, melyikek az elsők.
Én azt sem értem honnan "első" egy tekercs, főleg a bipolárisan hajtod.
Nem egészen értem, hogy mit is kérdezel, de egy doksiban azt láttam, hogy a fenti ábrát nézve a K és A1 valamint a K és A2 kell bekötni. Innen az "első fél tekercs".
Hali! Skacok annyi bajom van, hogy tesztelgetem a gépet. Viszont ha kézibe nyomom a jobbra gombot a léptető abba az irányba megy szépen. A másik irányba meg nem mozdul csak magas frekvencián sípol a léptetőmotor. Ilyenkor ki is kapcsolok mindent mert felmelegszik a motor. Mi lehet a baj? Ugye mivel Arduino Mega 2560-at meg Ramps 1.4-et használok Marline drivert, CD/DVD olvasók motorjaival. Nem tudom esetleg nem jó valami a driver-ben? Tudtok segíteni ebben? Ilyenkor a Repetier Host is olyan hibát ír, hogy valami (echo_endstop: X; 3,64) PLS Help! Előre is köszönöm a segítségeteket!
Az X végálláskapcsoló rendben van?
Nincs beépített végállás kapcsoló. Nem használok. Csak egyik irányba megy másikba nem. Csak akkor ha megfordítom a csatit. De akkor meg amaz irányba megy másikba meg nem.
Akkor a másik irányhoz nem kap jelet.
Tehát csak az egyik irányba nem kap jelet vagy folyamatosat kap? Lehet a Marline firmwarevel nem jó valami ami az arduino 2560-ra kellett? ott kell valamit beállítani? Még kezdő vagyok nem nagyon értem de hülye sem vagyok hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
Szerintem nem jó a motor bekötése. Próbáld meg először megfordítani, ha akkor az ellentétes irányba csinálja ugyanezt akkor valamelyik tekercs nem jól van bekötve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |