Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy éjjeli lámpánk is, amiben egy E14-es LED-es fényforrás van és az is csinálja ezt a tünetet kikapcsolt állapotában, de csak akkor, ha hozzáérek a lámpatesthez.
Nem ráz, feszültség sem mérhető a lámpatesten.
Sokáig tartana alaposan elmagyarázni, mi az a szórt kapacitás/induktivitás. A dolog normális.
A LED-eknek sokkal kevesebb energia is elég, hogy látható fényt eregessenek magukból. Ezt a kevés energiát egy közeli, elektromosan vezető tárgy is adhatja pl. te magad, a lámpa földelése, a közelben futó vezetékek, fém ereszcsatorna stb. Ez így eléggé pongyola megfogalmazás de talán érthető.
Üdv!
Szedett már szét valaki 230V -os LED csíkot? Érdekelne milyen a kapcsolástechnikája? Milyen "meghajtó" van benne?
Ami nekem volt, az: Graetz=>LED=>SM2082 driver. Nagyobb teljesítményűeknél 2-3 meghajtó párhuzamosan volt kötve. Szerintem létezhet olyan is, amiben n incs driver-IC, csak kiszámolják optimálisra a nyitófeszültségeket/darabszámot (bár ebbe nem vagyok biztos).
Nekem az tűnt fel, így képről nézve, hogy néhány LED -enként ezen is ott vannak az áramkorlátozó ellenállások. Ha bele gondolok, azt hittem, hogy ennél sokkal több LED van sorba kötve, pl 50-60 db, és ennyihez tartozik egy ellenállás. Tehát kb 300 V -ra van beállítva a soros LED -ek száma, de képről nem így tűnik...
Szerintem a led szalag ugyanugy 12V-os, az okossag a kis feher cuccban van.
Nekem valahogy akkor sem áll össze a kép.
Ha valóban 12V -os a szalag, akkor hogy csinál 325V egyenből 12V 5A -t? Egy 60W -os DCDC nem fér be abba a kis fehérbe (szerintem)...
Lehet, hogy a szokványos, soros kondenzátoros "tápegység" van benne.
Biztos, az az 5 A? Tüzetesebben kellene megvizsgálni azt a szalagot, képről nem egyértelmű. Közel sem biztos, hogy 12 V-os normál szalag lenne, éppen a tápegység méretéből ítélve meg a dolgot.
Épp ezen agyalok én is. Videót vagy tesztet vagy szétszerelést meg nem találtam még róla...
Erre most leltem, nem tudom tegnap miért nem hozta ezt fel.
230V LED test and disassembly... Jól értem, hogy nyolcasával vannak sorba kötve a LED -ek, és úgy van méretezve a soros ellenállás 252V DC -re? De akkor miért nem egyenletes a fényerő? Na és a másik, hogy az 5050 ugyebár 3 LED -et tartalmaz, azok vajon párhuzamosan, vagy sorosan vannak kötve? Mert ugye egyáltalán nem mindegy, hogy 8 LED-re, vagy 24 -re méretezzük az ellenállást...
Nem olyan nehéz manapság 230V-ból nem leválasztott 10-30V /pár ampert csinálni. Graetz+SO8 tok+ 1db külső tranzisztor (általában).
Sziasztok, van két kütyüm , sajnos nem tudom pontosan mire lehet használni. Annyit tudtam meg ezekről, hogy egy LED es vészvilágításhoz van, a kisebbik aksi töltő, de nem tudom hány voltos aksihoz jó és milyen fajtához. A nagyobbik led driver , de nem tudom, hogy pl. sima led szalaghoz használhatom e, vagy nem. A dip kapcsoló szerepét sem sikerült kiderítenem, hogy mire való.
A képet mellékelem , ha esetleg valaki látott már ilyen kütyüket , pár mondatban írjon valamit róluk. 12V 5-6 Wattos led szalagot kötnék rá.
Rá van írva a termék honlapja, ott jártál már?
Igen , keresgéltem a neten, de az nem derült ki , hogy milyen led típushoz lehet használni. Van rajta valamilyen fény szenzor is. A dip kapcsoló , úgy láttam valamilyen címzést lehet beállítani az akkumlátor töltéséhez.
A hosszúra az van írva, hogy 1x3W vagy 2x3W. Próbálkozz ezzel.
Viszont ha abból indulok ki, hogy a kimenő fesz max 12VDC lehet, akkor lehet elviszi a 3x3W -os ledet is sorbakötve, mert ugyebár az 3.6x3=10.8V. Ha viszi a 3 LED -et is, akkor azért ellenőrizd mennyi a meghajtó hőmérséklete, nehogy túlterheld. Ha a két LED -el x hőmérsékletű, és a 3 LED -el már sokkal nagyobb, akkor nem érdemes 3 LED -et járatni róla. Ha nem emelkedik túlságosan a hőmérséklete a két LED -es elrendezéshez viszonyítva, akkor a 3 LED -et is bírni fogja... Ha megy a 3 LED üzembiztosan, akár választhatsz 1x5W LED -et is, esetleg kipróbálhatsz 1x10W LED -et is, bár az lehet, már nem fog menni, de ki tudja. A meghajtó hőmérsékletét minden esetben figyeld... Viszont a LED -eket mindenképp szereld hűtőbordára pasztával, mert melegedni fognak mint az állat... A rövidebben mivel nincs érdemi infó, mérd meg a kimenő feszültségét, és járj el ugyanígy. Majd mérd meg mennyi áramot hajt át a LED -eken, ha nincs meg a 700mA, csak kb 300-350mA, akkor ahoz 1W -os ledek valók. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2017
Próbaképpen rátettem egy led szalag darabot 4x3db ledet tartalmaz , kicsi a fogyasztása, ezt mindenképp vinnie kellene, ha a táp jó hozzá. bekapcsolásnál felvillant a led , de el is aludt, lehetséges , hogy a light sensor kapcsaira rá kéne kötnöm egy megfelelő ellenállást , hogy sötétedést érzékeljen . Ha ide foto ellenállást alkalmaznak, ha foto tranzisztor kell , akkor azt nem tudom, hogyan helyettesítsem.
Remélem nem áram generátoros ez a táp, mert akkor a led szalagot nem használhatom hozzá, hanem csak a power ledeket , azt hiszem ez a két típus van a ledeknél. Azt tudom, hogy a led szalaghoz , akár 12V os aksit is vagy vasmagos adaptert is lehet használni, de a power ledeknek speciális táp kell , ami szabályozza az átfolyó áram erősséget.
Ez úgynevezett okos otthonba való, távvezérelhető kütyü. A DIP soron állítod be az esz köz címét. Gondolom a 230V-on keresztül kapja a vezérlést. Ez lehet ki - be és Dimmer.
Először is nézd meg, hogy a LED szalagod jó -e még, mert ha a kimenet áramgenerátoros, és átnyomott rajta 300mA -t, tipikusan az 1W -os LED -hez ennyi dukál, (vagy még többet), azt a LED szalag nem valószínű, hogy túlélte.
A fényérzékelőt ideiglenesen helyettesítheted egy 47-100KΩ potméterrel. Én a helyedben power LED -el próbálkoznék, a ráírt infó engem arra enged következtetni, hogy az kell hozzá, nem LED szalag. A kissebbről el tudom képzelni, hogy LED szalaghoz jó. Egyébként kiderítheted a tutit némi mérési összeállítással. Veszel egy 20Ω 5W és egy 10Ω 5W ellenállásokat. 1. A kimenetre teszel egy feszültségmérőt. 2. Sorbakapcsolsz a kimenettel egy árammérőt, és a két 5W -os ellenállást, tehát 30Ω -ot. (Az ellenállások melegedni fognak, tehát csak a mérés elvégzésének idejéig használd így.) Megismétled a mérést csak egy 20Ω ellenállással, és utánna csak a 10Ω ellenállással. Felírod mindegyik mérésnél a kapott eredményeket. Kiértékelés.: Ha az áram nem vagy csak kis mértékben változik ÉS a feszültség nagy mértékben változik, akkor áramgenerátoros a kimenet. Ez jó power LED -hez, de LED szalaghoz nem. Ha az áram nagy mértékben változik ÉS a feszültség csak kis mértékben változik, akkor feszültséggenerátoros a kimenet. Ez jó LED szalaghoz, de power LED -hez csak úgy, ha sorba kötsz vele megfelelően méretezett és értékű áramkorlátozó ellenállást. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2017
Köszönöm a segítséget, időközben próbálgattam a tápot és , a sensor nem tudom mire jó , nem befolyásolta a működést az ellenállás változtatásával, viszont a dip kapcsolón csak az 1 -t kapcsoltam on állásba , így folyamatosan adta a feszt a led szalagra , egy 6x3db -os led szalag részt is rátettem , melegedés nélkül viszi, tehát ezek szerint használható led szalaghoz .
Ha mégis áram generátoros a táp , akkor lehet, hogy egy idő múlva ki fogja égetni led szalag ledjeit, gondolom , ha egy óráig rendesen viszi , akkor nem lesz gond vele. Van több darab ebből a tápból , így megérte kísérletezni vele, mindegyik jó . A tápról ilyen komplikált megtudni, hogy milyen rendszerű? nem a mérésekre gondolok, hanem be kellene szerezni a mérésekhez szükséges ellenállásokat , ezt csak hétköznap lehet. Van esetleg a kapcsolásban olyan alkatrész , ami alapján ez kideríthető? Itt a táp pucér képe is, hátha látni benne valami jellegzetes dolgot.
Sajna erről nem tudok biztosan nyilatkozni.
De ha megy a LED szalag is, legalább annyit tegyél meg, hogy megméred mennyi áramot vesz fel, és hány led van rajta. Nézd meg a bekötését, hány párhuzamos ág van rajta. Ebből már meg lehet állapítani, hogy a megfelelő áram folyik -e keresztül rajta...
Üdv, ez távvezérelhetőség érdekes, ez hogyan működhet?, a 230voltra ültetnek rá valami vezérlő feszt?
Biztos valami drága kütyüvel vezérelhetik. Lehet, hogy ez a vezérlés távolabbról is lehet?
A hálózati vezetéken kommunikál akkor, amikor a 230V váltó szinusza a 0 V környékén van.
Inkább csak lakáson belül használható.
Sziasztok, Minap raktam fel egy 150W Led Reflektort az udvarra nézve, Váltókapcsolóval ugyanis bejáratnál is kapcsolom, és a Garázsban is, de az a baj a Refivel, hogy lekapcsolt állapotban is halványan világít, Kapcsoló nem Jelzőfényes, Fázis Szakítva, Nulla, Test rendben.
Váltókapcsolóban a Lámpakapcsoló Szálban és az egyik játékszálban van 43-44V, Testhez mérve. Ezzel valamit lehet kezdeni vagy elnézegessem hogyan világít? A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2017
Elég furcsa, hogy 150 W-os kikapcsolva világít. Ahhoz már nagyon nagy kapacitív csatolás kell(ene).
Biztos, hogy pontosan a rajz szerint kötötted be? Ha fázis kapna, talán még elképzelhető lenne. Vagy ha a solti nagyadó közelében laknál. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2017
Könnyen lehet, hogy a több, párhuzamosan kapcsolt LED sorból csak az egyiknek jut elég energia, annak, amelyik sornak a legkissebb a nyitófeszültsége.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |