Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Háromfázisú transzformátorok, töltők, tirisztoros szekunder oldali teljesítmény
Témaindító: lali, idő: Ápr 23, 2006
Témakörök:
szevasztok:tipikus rajzokat elképzeléseket,eggyszerü jó megoldásokat keresnék,ugyanis van egy háromfázisú háromoszlopos ,3x60v-os trafóm,ehez van3x200a-os tirisztorom ebből kéne eggy jól szabályozható ivheggesztöt akumulátor töltöt késziteni,de szerintem sokan vagyunk akinek vannak hasonló berendezései,mellyet szeretnének hasznosan használni üdvözletem:lali
Legalább 6 tirisztor kell hozzá, félhullámút építeni nem célszerű.
Vagy ha féligvezérelt hidat építesz, akkor még 3 dióda.
szevasz:1970-ben eggy ktsz készitett 3db tirisztorral ilyen töltőt,vagy heggesztőt,de ök ugy oldották meg hogy tettek bele 3db 220/24v-os trafót,és ezzel hajtották meg a tirisztorokat de az akkori elektronika már hiányzik sőt pótólhatatlan ,valamilyen hasonló rajzot szeretnék kérni tőletek
szevasz:had kérdezzek tőled olyat ,hogy ezt a féligvezérelt eggyenirényitónál hogyan képzeled a fázis eltolást,vagy nem-e tudsz csinálni eggy gyors kézi rajzot,valami eggyszerű,és olcsó megoldás kéne, na meg még jól is szabályozzon,valami ilyet kéne kitalálni
Talán még mindig kap6ó az UAA145 IC, ez a kategóriájában szte 1edülálló, 3 fázisú módra is képes (3db)
szevasz:sajnos nem tudtam megnézni az ict,olyan a gépem mint a csiga,egy hete levagyok korlátozva,remélemhamarosan jön az ujhonap és visszaál minden
szevasz:ok azt hiszem hogy jó,de a három független szabályozás kéne egybe köszi
A háromfázisú applikáció mutatja: simán parallel vannak kapcsolva a 8-as lábak, amivel szabályozza a hasogatást.
félek hogy a fázisok nincsennek leválasztva ,de nem tudom megnézni az ic rajzát olyan lassú a gépem,ha viszont igen akkor össze kéne dobni egy használható rajzot megoldást,és sikeresen megoldva a nagy feladat
A tirisztorok vannak impulzustrafóval leválasztva, az IC-nek meg kell a sznkronjel a 230V-ból.
kedves sebi,nagyon köszönöma sok informáciot,de egyre jobban belezavarodok,namost az ic-k 8-as lábáról vaszem le a fázishasitást,innen ráviszem egy szabályozóra onnan egy impulzustrafóra,a trafóról a tirisztor g -re és ez szorozva 3x, de legyek-e telhetetlen,nincsen-é valamilyen nagyon egyszerű,tirisztor meghajtó fokozatod,még annyit hogy az impulzus trafók 1x1 menetszámuak
Szia, én anno így csináltam.
Ez egy régi 3f egyenirányító kapcsolási rajz. A szinkron tekercseket a kész hálózati trafóra kézzel utólag tekertem fel. Előnye, hogy a fázisok nincsenek rajta a vezérlőpanelen, a tirisztorokhoz meg nem kellenek az impulzus trafók! Bocsi a fájl méretéért!
Szia!
Itt van a vezérlése is. A 10K-s poti helyére tehetsz egy műveleti erősítőt, és ha egy shont ellenálláson figyeled a kimenő áramot, vagy a kimeneti feszültséget egy ellenállás osztóval, akkor vissza is csatolhatod és kész a tápegységed.
Most nézem, hogy van egy hiba a rajzon!
Az egyenirányító tirisztorok katódját (a + kimenet) le kell kötni a testre! Bocsi!
Ha már teljesítményelektronikánál járunk, nincs esetleg valakinek tapasztalata esetleg általa épített "inverteresnek" mondott ívheggesztőről???
Tudjátok az a fajta amelyiket vállra lehet venni van vagy 90A(vagy még több)-heggesztőárama viszont a vállad mégse szakad le!! Érdemes e házilag ilyet gyártani vagy mire elkészül lesz annyiba mint a bolti?? Bármilyen infó érdekel! Köszi Robi (azért még körülnézek gugliban is)
Nekem volt szerencsém beletekinteni egy gyári inverteres heggesztőbe. Amit benne találtam az nem egyszerű! Három panel teli SMD-s cuccokkal. Csak az alkatrészek beazonositására egy rakás türelem és szabadidő kell. Utánépíteni meg "szinte" lehetetlen.
Az inverteres tápegységek az elektromos ívet nem szeretik, hamar tönkremennek tőle. Gondolom az inverteres heggesztőben ezt kitudják küszöbölni, hogy heggeszteni lehessen vele...
Szerintem ha vágysz egy ilyen inverterre, akkor gyűjts egy kis pénzt, és vegyél egyet
szevasz:először elnézést de nem voltam gépközelben,utánna azt kérdezem mi van hogyha,félhullámú egyenirányitás lenne,tehát csak a tirisztorok,és akkor a10k-potival jól lehet szabályozni,tehát 50%-tól 100%-ig,még egy dolog tápegységből nem lenne jo egy sima, üdv:lali
szevasz :atéma engem is érdekel,most küldök egy rajzot,sztem jó valamire üdv:lali
sziasztok egy kerdesem van hogy lehet meg kapni uaa 145 ic valahol, vagy mar rendelesresem kaphato.
üdv! nekem is szükségem lenne uaa145-re, de nemlehet kapni sehol. nincs valakinek esetleg elfekvőben 3 db? vevő lennék rá. ha nincs akkor a helyettesítése érdekelne, nem találtam hozzá semmit sajnos.
Kérdésem:
Egy kb. 1kVA 3 f trafó, 3x24(36-42) szekunder, félig vezérelt híddal - 3 dióda-3 tirisztor. Nekem olyan feladatra kellene, hogy a kimeneti DC PWM legyen, ca. 2 mp-es teljes periódussal. vagyis ezen belül szeretném változtatni az on-off arányt. (555 akár) Nem fontos a hajszálpontos periódus azonosság, emiatt, ha nullátmenetes optocsatolókat kapcsolnék a vezérlésre, sorba kötött diódáival, az vajon okozhatna zavaró asszimetriát a feszültségben, illetve a trafóban?
A következő problémák lehetnek szerintem:
-Ha a bekapcsolások úgy jönnek ki, hogy a transzformátor bármely fázisát DC átlagú áram terheli, akkor az el fog mágneseződni, és a primer áramban jelentős kiegyenlítő áram generálódik, ami várhatóan leoldja majd a betáp védelmét, ha tartósan abban a munkapontban működik. -1kW már elég nagy ahhoz, hogy a rövid rákapcsolás a hálózatot megrántsa, és a világító testekben fényerő változást okozzon. 0,5Hz körüli vibrálás, flikker, az idegrendszert zavarja, fejfájást okoz azoknak, akik ilyen világítást használnak. -A 24V-os feszültség elég kicsi ahhoz, hogy a nullátmenet érzékelés korrektül működjön, azaz eléggé nagy jitterrel fognak a tirisztorok kapcsolni.
Arra gondoltam, hogy az egyes fázisokon a tirisztorok egymáshoz képest 1Hz-el tudnak (0-nál) eltérően gyújtani, valamint a PWM elég nagy, 2 mp, amin belül lenne tologatva a ki-bekapcsolási arány.
A terhelés fázisonként 330W nagyjából, ez akkor gond lehet?
Az első mondatodat nem értem.
Ha nekem ilyet kellene csinálnom, olyan hullámcsomag vezérlést alakítanék ki, ami biztosítja, hogy mindig egy teljes periódusra legyen igénybe véve mindegyik fázis. De előtte leellenőrizném, hogy ekkora terhelés változás mennyire hat a hálózatra. Ha egyértelműen van flikker, akkor én nem vállalnám a feladatot. Miért nem jó a gyújtásszög vezérlése?
A hasítás teljesen felesleges, nincs szükség olyan precizitásra.
Viszont a nullátmenetes optók sorbakötött diódái az első nullátmenetnél gyújtanak, így egyes fázisok között egy félhullám különbség lehet. Az időállandó, PWM meg elég tágnak tűnik ahhoz, hogy ne legyen zavaró asszimetria a trafón. De az is igaz, gyakorlatilag ezt nem tudom igazolni, míg meg nem építem. Egy fázisra ismerek olyan megoldást, hogy mindig páros félhullámok kerüljenek engedélyezésre, de 3f-ra szinkronizálni és fázisonként megoldani nem biztos, hogy megéri. Még az is lehet, hogy a PWM alap 2x-es is lehet. Villamos tekercsek kifűtéséről lenne szó, egyenárammal, az ehhez szükséges, átlagolódott PWM vezérléssel. A teljesítmény igény a párszáz W-tól 1kW-ig terjedhetne.
Ilyen jellegű megoldással nekem sincs konkrét tapasztalatom, de olyat már láttam, hogy a háromfázisú tirisztoros híd "sánta" üzeme (egyik tirisztor nem gyújtott) miatt leoldott a primer védelem, és a trafó is túlmelegedett.
Ha a trafó még nincs meg, és hozzá tudsz férni esetleg zeg-zug primer tekercselésű trafóhoz, az biztosan elviseli azt, amit kigondoltál. A fázishasítást csak azért ajánlottam, mert arra könnyebben találsz kész megoldásokat. Lehet, hogy nem elvárás, de néhány problémától megszabadulsz. A tekercsek induktivitása vagy áramköri elrendezése indokolja a DC áram használatát? Ha nem, akkor miért nem "in deltá"-ba kötsz három egyfázisú ellenpárhuzamos tirisztort, vagy nullátmenet kapcsolót, vagy az általad ismert páros félhullámos megoldást? A PWM vivő 1Hz-re emelése ebben az esetben ront a helyzeten. Az idegrendszert az 8-15Hz körüli flikker terheli legjobban, ettől minél távolabb kell kerülni.
Lehet, hogy jó megoldás lehetne az AC is, mert pl. villanymotorok tekercselés utáni felmelegítéséről, lakkozás utáni kifűtéséről lenne szó. Ha alapból egy 2 mp-es időtartamon belül választanám a PWM-et és 1/3-nál nem megyek lejjebb, akkor 0.7 mp körüli áram és 1.3mp szünet adódik a fűtendő tekercsen. Ez elég kéne lennie, hogy ne legyenek anomáliák...?
Valamikor évekig tekercseltem villanymotorokat és egy szem tirisztoros áramkörrel, félhullámmal és PWM-el melegítettem, szárítottam az impregnálás után. Csak 2 motor égett így le több év alatt, amire nem figyeltem oda, valamint segédfázisú motorok voltak. A sorba kötött munka és segédfázis tekercsek igen eltérően melegedtek és gondatlanságom okán - úgy felejtettem egy éjszakára bekapcsolva - életképtelen tekercselés lett az eredmény. A 3f motoroknál ez nem gond, a fázistekercseket sorba kötöttem és szépen kifűtöttem így. Aztán a munkaidőben ki is keményedtek, volt időm rájuk nézni. Hallomásból tudom, hogy az AC43 szigetelőlakkal lemártás, természetes száradás (24óra) késznek nyilvánítva használják a motorokat. Azért ez nem nyerő, szerintem. AC és a forgórész nélkül az induktivitás lehet elegendő meleget enged, áramot, de a DC az biztos. A régi rendszer és a hálózat félhullámú megrángatása akkor nem is jutott eszembe, hátha nem szerencsés, de ipartelepen történt, így nem jelentkezett senki, semmi, hogy nem lenne ez rendben. A teljes hullám és 3f az egyenletes terhelés elosztást eredményezne, most már nem ipartelepen történne a kifűtés...A trafó meg kellene, mert a 3f egyenirányítva sokkal több, mint kívánatos, ezért gondoltam 3f kisfeszültségű trafóra. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2021
A hálózat számára a legbarátságosabb az lenne, ha vennél egy háromfázisú állítható toroidot, és egy háromfázisú transzformátort. Ha az egyfázisú motorok miatt jobb, ha általában a sorba-kötés opciót választod, akkor még kell egy háromfázisú egyenirányító is. Ha egy fázison van elegendő áramod, akkor ugyanezt egy fázisra is ki lehet alakítani.
Nekem továbbra sem tetszik ez a pwm-es kialakítás. De próbáld ki, hogy a vasalótok be- és kikapcsolása látszik-e a világításban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |