Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ha már meg lettem szólítva (kösz) had szóljak én is hozzá. Ezeknek a készülékeknek a típushibája hogy a KF-ek- ben tönkre megy a 100 pF-es csillám kondi. Ezért a gép félre hangol, és érzéketlen. Tehát le kell húzni a serlegeket, és megmérni, vagy kicserélni a kondikat. Utána óvatosan meg kell indítani a vasmagokat, (esetleg melegen) és összerakás után újra kell hangolni az egészet. Ehhez szignál generátor kell, anélkül nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehetne összehangolni a készüléket.
Szervusztok,
Mivel szó esik a hangolásról az elmúlt hozzászólásokban, én is kérdeznék: Adott egy AR612 amiben új csövek vannak, és cseréltem a kondikat meg a szakadt ellenállásokat. Elég szépen veszi az adókat és áthangoltam az URH-t is benne. Viszont a varázsszem legyezője a legerősebb jelnél sem nyílik sem AM sem pedig FM sávban. A rádió hibakeresés irodalma alapján minden ide csatlakozó elemet mértem, cseréltem, de semmi javulás. Merre induljak még? Krisztián
Vezérléskor nem nyílnia, hanem közép felé kell zárnia kell a fényfoltnak. Alapból a varázsszem triódája vezet, így az eltérítőkések negatívabbak, az árnyékot nyitják szét, nem a fényt. Amikor növekszik a vétel erőssége, erősebb negatív feszültség kerül a varázsszemre. Így a varázsszem triódája kezd zárni, így az anódja pozitívabb lesz, ezzel zárja a fényszárnyakat közép felé.
Tehát ebben az esetben nyitva van a trióda, az anódja negatívabb. Tehát nem jut negatív feszültség a rácsra, ami zárná. Magát a varázsszemet is ellenőrizd, hátha szakadt belül a rácsbevezetése. Esetleg a 470k-s anódellenállás szakadt, levált. Ilyenkor nem változik az eltérítőkések feszültsége, mert a triódarész nem kap anódfeszültséget, bár az ernyő világít, de az közvetlenül kap tápfeszt. A csőfoglalatot is ellenőrizni kéne, van-e kontaktus.
Köszönöm az információkat megnézem azt a szakirodalmakat meg amiket tanácsoltál, és amiket írtál, köszi még egyszer.
Szívesen
A 470k rendben és a 68nF-os kondi is. Mindkettőt cseréltem már az elején. Ebben a gépben EM80 van, aminek alapból van a közepén a vékony világító csík, amit az egyre negatívabb eltérítő rács nyitna ki elvileg. Jól tudom? Az én szemszögemből a fényes legyező nyílik....
Pontosabban nyílna, de még nem találtam meg, hogy miért nem tesz így....
Bocsánat, kicsit összekeveredtem ezzel a nyíló-csukódó fénnyel-árnyékkal. Valóban két oldalról felfele és középről szétfele kell mozognia a fényes területnek.
Valamiért nem kap vezérlést a varázsszem. Ezt csak méréssel lehet megkeresni, de üzem közben, hogy hangoláskor változik-e a rács negatív feszültsége. A csőfoglalaton mérve, aztán visszafele az ellenállások mentén az utolsó KF-trafóig, illetve a KF-cső (EBF89) fékezőrácsáig, mert onnan is jöhet, ha URH üzemmódban van a rádió. Ugyanis a limitálást is ez a jel végzi, csak akkor az az aránydetektorról jön. Vannak kondenzátorok is a jel útja mentén (C60, C61), ezeket is mérni kéne, de nem csak ohmmérővel, hanem nagyobb, de a feszültségtűrésüknél azért kisebb egyenfeszültséggel és egy soros ellenállással (mondjuk 10k), az ellenálláson mérve feszültséget. Ha állandóan van, nem csak a feltöltődéskor egy impulzusszerű, akkor szivárog a kondi. Ez a szivárgás elegendő ahhoz, hogy ezt a nagy ellenállású kört testelje. Bár, ahogy nézem, akkor a hangot is elvinné... Bár lehet, hogy annyi váltakozó jel marad, hogy elég oda, csak az egyenfeszültségű komponens tűnik el. Illetve ott a C51, 68nF-os kondi (katód-rács), azt mondtad, cserélted. De hogy jó-e a berakott, abban biztos vagy?... De lehet kontakthibás a foglalat, azt nem nézted még. És lehet a cső is rossz.
Mérni kellene az EM vez.rácsán (1.láb) a feszejt (akár DVM-el), ha az a hangolással nem változik, akkor esélyes, hogy R17 (és) R18 "megnyúlt", ill. kap-e egyáltalán a KF-ek felől elég feszültségváltozást? Biztos, hogy a KF-ek, és az FM aránydetektor jól vannak behangolva?
Igen az és ahhoz képest amin átment kitűnő állapotban van. És működik.
Köszönöm mindenkinek a sok hasznos információt és hozzászólást a 612-eshez.
Az említettek szerint fogok nyomozni a gépben és jelentkezek, ha megvan a hiba
Üdv!
Volna egy Orion 420A kilátásban, jó karosszériával, azonban valahogy nincs meg az elején az embléma. Lehet azt valahogy rápingálni?
Biztosan pingált volt? Van 520A-m, azon fém embléma van, két tüskével rakható fel a dobozra.. De van egy 520AG-m, azon meg pingált.
Eredetileg matrica volt. A Puskás börzén szoktak árulni Orion matricát, 4-500 ft körüli áron.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2017
Köszönöm! Majd felkérem valamelyik barátságos fórumtársat, ugyan szerezne be egyet, de hátha úgy alakul, hogy el is jutok egyszer erre a helyre.
Sziasztok!
Valakit érdekel ez a .pdf akkor keressen privát. Teljes rajzok rádiókról 1943-ig.
Kis szerencsével nekem van eredeti matricám. Mondjuk én ingyen adom
Akkor ebben az árban kérnék szépen húszdekát...
Azért kívánj valamit cserébe, hátha kibújik belőlem is a jótündér...
Szia!
először is gratulálok a szerzeményhez, szép darab. Ahogyan elnézem neked azért nincsen meg az Orion embléma mert lecsiszolták a politúrt az elejéről, és valószínű abban volt valamelyik rétegében.
Szervusz!
Köszönöm a grat-ot! nem vagyok/leszek gyűjtő, de ez is megtetszett és elfogadható árban volt számomra. Én is úgy gondoltam, felújítási munka miatt tűnt el az embléma, remélem lesz megoldás a pótlására. Az előző készülék, amivel előre dícsértem a medvebőrt, sajnos nem sikerült, meggondolta magát az eladó.
Szia!
Mindenkinek tudom ajánlani akit érdekel a Standard. Én ezen doksi alapján kaptam rendbe dédszüleim rádióját. Standard Szuper 33 Mondjuk még keresek hozzá csöveket, de már hallgattam rajta időjárás jelentést és híreket. Szigorúan a Kossuthra hangolva! Külön szeretnék köszönetet mondani Janó bácsinak a tapasztalatáért, a hálózati trafóval kapcsolatban.
Igen néztem azt a rádiót. Az gyakorlatilag ugyan az mint az Orion 115A néprádió, csak hangolható, és szebb a dobozolása. Valahogy nem tudom miért mindig is vonzottak engem a csöves cuccok. És még valami akkoriban még adtak arra hogy a készülék a szoba dísze legyen. Hiszen ez is egy bútor. Amit működésre bírtam Standard rádiót, 1932 és 33 között gyártották.
A megjelenési ára 506 pengő volt. Ez valami kegyetlen sok pénz volt akkor. Ekkor még nem adtak akkora hangsúlyt a megjelenésre, de már itt is látszik, hogy odafigyeltek arra hogy szép is legyen, és ne csak szóljon.
Sziasztok!
Egy Orion 344 B telepes rádió felélesztését tervezem. Esetleg van valakinek hozzá kapcsolási rajza, vagy fényképei róla kívül-belül, alul-felül?
Szia!
Google nem nagyon találja, de Elektrotanyán fent van: kapcsolási rajz Egy másik, Béka jóvoltából, hátha nem stimmel valami a rajzon:másik rajzn: A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2017
Szia, remélem segít a rajz:
Megjött a kicsike, hát csudára tetszik!
Ezen egy kapavágást se kell csinálni, nemsoká itt a vinnyetta az elejére, aminek a szakszerű felhelyezéséről szívesen olvasnék a Tudoroktól. Aztán, ha nem kell rádiószerelői doktorátust végeznem, megpróbálom felújítani, ill. szóra bírni. Egyelőre így kívülről van a gyönyörködés és majd néhány nap, ahogy eltelek vele, bele is nézek...
Egy kérdés, így vakon:
Az első cső még nem látszik elérhetőségben (ECH42) mennyire érdemes egyből az összes csövet újonnan beszerezni? Egyenirányító csövem van, a végcső és a két EAF42 meg elérhető. Ahogy a rajzot néztem, talán nincs is túl sok kondi, ami elöregedhetett, de majd látom és remélem írjátok is, mire kell készülnöm...
Ahogy a netes képeket nézem, a kondenzátorok közül ugye az elkók külön-külön vizsgálandók szivárgásra/zárlatra/kapacitásvesztésre.
A papírkondenzátorok (papírhengerekben) is problémásak, mert ezek csak egyszerű papírcsövekben vannak, kátránydugóval lezárva. Ezek a kátránydugók elöregednek, beengedik a levegőt és a nedvességet. Mindenképpen vizsgálandók, de jobban jársz, ha legalább a végfok körében levőket felújítod, Janó bácsi módszerével. A táp primer oldalán levő, a testre menő 4,7nF-os kondenzátort mindenképpen cserélni kell (fel kell újítani), mert ha zárlatos, akkor halálos áramütést kaphatsz. Legalább 650V-os kondenzátort tegyél oda! (Az se lenne baj, ha 1000V-ost) A modulátorkör, az oszcillátor és a KF-ek csillámkondenzátorai is lehetnek rosszak, kapacitásvesztettek, ide a mai, lehetőleg nem hőfokfüggő kerámiák megfelelőek, de be kell hangolni a KF-eket újra (műszerek, módszer - van itt fent szakirodalom). A kerámia csőkondik is lehetnek zárlatosak, én már láttam ilyet. Az ellenállásokat egyenként végig kell mérni ("megnyúlás", szakadás), kicsit megnyomkodva őket, hogy a korabeli érintkezések működnek-e még. A forrasztásokat érdemes újraforrasztani, mert a forraszanyag átkristályosodhatott, oxidálódhatott. A csőfoglalatokat tüzetesen ellenőrizni kell kontaktra, átégésre, repedésre. A táptranszformátort ellenőrizni kell szakadásra, menetzárlatra, tekercszárlatra. Tehát egy látszólag jónak tűnő rádió sem biztos, hogy jó, és ha elsőre meg is szólal, de meddig? Mert egy kondizárlat leégetheti a táptrafót és lehet, nem azonnal... Tehát a rádiót fokozatról-fokozatra kell életre kelteni, a táptól kiindulva.
Ezzel az erővel akár képet is tehettél volna fel róla
Szerintem nem kell mindent egyből cserélni. Én úgy kezdeném, hogy nézegetem. Sokáig, és alaposan. Óvatosan megtisztítanám. Utána is nézegetném alaposan és sokáig. Két puffer elkónak saját irodalma van, azt nem részletezem. Csövek nélkül próbálnám elsőként bekapcsolni és méregetni. Ha a PU bemenetről szól (MP3/telefon) rendesen, akkor már sínen vagy... De nem értek hozzá. Idézet: „A táp primer oldalán levő, a testre menő 4,7nF-os kondenzátort mindenképpen cserélni kell (fel kell újítani), mert ha zárlatos, akkor halálos áramütést kaphatsz. Legalább 650V-os kondenzátort tegyél oda! (Az se lenne baj, ha 1000V-ost)” Y osztályú kondenzátor kell ide. Az csak szakadás irányba hibásodhat meg. Y1 vagy Y2 a fesz alapján. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
Üdv . Az utóbbi években 4-5 db is volt felújításra nálam, a legutóbbi két hete. Ezért tapasztalatból mondom, hogy általában hibásak, kapacitás vesztettek a szűrő elkók, és mindenképpen cserélendő a végcső rácsában levő 10 nF os csatoló kondi. Jól el van dugva, nehéz kibányászni. Akkor is ki kell cserélni, ha szól a rádió, mert a végcső rácsára + fesz kerül, és előbb utóbb tönkremegy. A csövek ritkán voltak rosszak, a 40-es sorozat elég stabil csőnek számít. Viszont nagyon könnyen törik, ha kihúzod és vissza erőlteted. Erre nagyon kell vigyázni, legjobb a foglalatok oldalsó rugó gyűrűit kiakasztani, kibillenteni a javítás idejére. A kis Orion KF-ek nek gyakori hibája, hogy rosszak a 100pF-es csillám kondik, ezeket át kell nézni. A többit már leírták előttem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |