Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3087 / 3993
(#) killbill válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Eddig mar elég sok kérdésed volt, amire kaptál is rengeteg választ, de egyszer sem köszönted meg. Illene legalább ennyivel megtisztelni a többieket.
(#) killbill válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Nem a nyomaték változik, hanem az erő. 1 kg tömeg sulya itt a Földön 9.81 N. De ezt általában 10-nek veszik, tehát 0.4N erővel 0.04 kg-ot, azaz 4 dekát tudsz megtartani.
(#) tbarath válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

A tengely középpontja és erőkar (az erő támadáspontjába mutató vektor) távolsága határozza meg az adott nyomaték által kifejtett erőt, és persze fordítva is, a kifejtett erő által létrehozott forgatónyomatékot is. Épp ezért a 0,44 Ncm nem 1 centis átmérőjú, hanem 1 centis sugarú körön elhelyezkedő erőkarra tud 0,44 N erőt kifejteni.

A súly pedig az az erő, amivel egy adott tömegű test az alátámasztást nyomja (vagy húzza a felfüggesztést). Szóval a súly mértékegysége a Newton, nem kell átszámítani, az pont ugyanannyi.
1 N erő 1 kg tömegű test sebességét 1m/s-mal változtatja meg 1 s alatt, más szóval N = kg*m*s-2
Te inkább arra a tömegre gondolsz, aminél a motorod által kifejtett erő a rá ható gravitációs erőt ellensúlyozni tudja. A gravitációs gyorsulás kb. 9,81 m/s2, szóval az adott ponton 0,44N-t kifejtő motorod 0,44/9,81=0,045 kg tömeget képes a levegőben tartani, azaz ellensúlyozni a rá ható nehézségi erőt. Megemelni már nem képes, de ha te megemeled majd elengeded, akkor a levegőben tudja tartani, már amíg le nem ég. Ettől kisebb tömeget képes megemelni.

És ahogy Epu már írta is, áttételezéssel tudod a fordulatszámot és a nyomatékot módosítani, a kettő egymással fordítottan arányos. Az autó sebességváltója is egy nyomatékváltó, ugyanis a belsőégésű motor csak egy nagyon kis fordulatszámtartományban képes működni, és még ettől is kisebb tartományban érdemi nyomatékot kifejteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
(#) tbarath válasza killbill hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Én a "jól" megoldott ZH feladatomra kerek 0 pontot kaptam, amiért 10 m/s2 gravitációs gyorsulással számoltam. Az indoklás az volt, hogy a mérnöki gyakorlatban elfogadhatatlan ez a pontatlanság...
(#) Peet19 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Na most már tényleg értem. Köszi a választ
killbill: köszi
(#) Peet19 hozzászólása Dec 3, 2017 /

Sziasztok!
RC szűrőnél hogy lehet a meredekséget megduplázni? Úgy tanultam hogy két soros szűrőtag esetén 40dB/dekád lesz a vágási meredekség. Megcsináltam, de maradt a 20dB/dekád viszont a határfrekvencia eltolódott. Mi lehet a probléma?
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /

Egy "sima" passzív R-C szűrőnél az elméleti karakterisztika terhelés nélkül, és ideális generátorról táplálva értendő. Ha egy másikat teszel utána, akkor az elsőt terheled, a másodikat meg nem ideális feszültséggenerátorról táplálod. Keresni kell egy két tagból álló szűrőt méretező programot, vagy táblázatot, azzal kiszámolni az alkatrészek értékeit.
(#) kendre256 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 3, 2017 / 1

Idézet:
„mérnöki gyakorlatban”

Szerintem ez tipikus oktatói gyakorlat. A mérnöki gyakorlat pont attól mérnöki, hogy tudja, mikor, mi, mennyire fontos. Ha egy rakétamérnök pályagörbét számol, és már nincs elég üzemanyaga a korrigálásra, akkor még nagyobb pontosság is kellhet, de egy lift méretezésénél régen rossz, ha ezen a pontosságon múlik valakinek az élete.
(#) tbarath válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /

Hát igen, valahogy így van ez. De mindegy, elmúlt, annyi mellékhatása azért maradt, hogy ha szökőévente egyszer kell ilyesmit számolnom akkor is 9,81-el megyek neki
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /

De gondolom program nélkül is ki lehet számolni valahogy. Amúgy jó ha sorba rakom egymás után a két szűrőt?
(#) nagym6 válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /

Pisztolypákát akarsz? Ahhoz nagyon kevés a 20 W trafó. Rajz ehhez nincs, ez egy trafó, a szekunder tekercse jó vastag vezeték 2 menet körüli, amit házilag nem fogsz tudni behajlítgatni. Erre jön az ehhez képest vékony pákahegy, ami melegedni fog. Ennyi, de megcsinálni nem fog menni, és még érintésvédelmileg is megfelelőnek kell lenni.
(#) dani555 hozzászólása Dec 3, 2017 /

Sziasztok!
Megépítettem az alábbi linken található tapskapcsolót, de sajnos elég érzéketlen, cca 30cm-ről érzékeli csak a tapsot. annyit változtattam a kapcsoláson, hogy 5v os stab. tápot kap, és a bc547 helyett, 2sc1815 ös tranzisztorokat használok, azt hiszem ez megengedett, hisz hasonlóak.... Minden más egyébként változatlan. Az lenne a kérdésem, hogyan lehetne annyira érzékenyíteni a kapcsolást, hogy legalább 2-3 méterről érzékelje?
Én azt gondoltam, hogy a 4k7-es érték változtatása nem egy rossz megoldás....
Mi a véleményetek?

Minden hozzászólást, és segítséget előre is nagyon szépen köszönök!

Taps kapcsoló:

Bővebben: Link

2sc1815:

bc547:

A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2017
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /

Sorba lehet rakni, de ahogy a következő linken láthatod, egy kicsit bonyolultabb a számítása, mint az elsőfokú szűrőé.
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /

Ez jó, ez tetszik, köszi.
(#) tbarath hozzászólása Dec 4, 2017 /

Sziasztok,

Vettem egy bontott trafót, elvágott kábelekkel. Megblankoltam, dremellel leszedtem a zománcot a zománcozott kábelekről és csokiba kötöttem az egyszerűbb vizsgálat kedvéért.
Ilyen a trafó:
https://s3.amazonaws.com/nriparts/322241-1.jpg
- a kábelekkel
- felirata

Sok kábelem van, ezzel kapcsolatos több kérdéseim:
1. A sárga harisnyában van 3x2 triplán szigetelt vezeték, 2x2 tömör réz kb. 2,5-3 Ohm ellenállással (ez a primer), ez gondolom a 2x115V primer. De van még mellette két sodort ezüst kábel, közöttük 0-0,2 Ohm-ot mérek. Ez mi lehet?

2. Van ettől külön 3x2 römör rézvezeték, ebből az egyiken 0,1-0,4 Ohm, a másik kettőn 0,3-0,6 Ohm-ot mérek. Multifüggő, majd csinálok precízebb mérést egyszer, de a mérésekben konzekvens hogy az egyiknek kisebb az ellenállása, a másik kettő kb. egyenlő, szóval a 24 V és 2 segédtáp megvan szerintem.
Viszont a második szekunder sort nem értem a címkén: 2x16V @2x19.2VA/7.7V @15.4VA. A primer az 2x115V, szóval ha 2x-es különbség lenne akkor érteném, de 7,7V az nem 8V. A VA értékkel együtt pláne nem értem.

3. Van 2 fehér szigetelésű, 2 mm átmérőjű tömör rézvezeték, köztük 0-0,2 Ohmot mérek. Ez mi lehet?

4. A két primert gondolom nem mindegy, hogy hogyan kötöm sorba, nem kellene egymás ellen dolgozniuk. Aprimer közösítést úgy tervezem hogy az egyik primert (legyen A-B pár) táplálom pl X V AC fesszel, a másik primer (C-D) C kivezetését összekötöm B-vel, és ha A-D között 2X Voltot mérek, akkor a 230 Voltos táplálás szempontjából így kell összekötni, azaz B-C közösítve, A és D pedig a fázis és a 0.

5. Nem hálózati feszültséggel kezdenék méregetni, hanem kisfeszültséggel. Van itthon 12V 6VA paneltrafóm, arra ráköthetem az egyik primert? Terhelést nem tennék rá, csak multival méregetnék, de félek, hogy kinyírja induláskor. Szerintetek működhet, vagy felejtsem el?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2017
(#) kapu48 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 4, 2017 / 1

5. Ha van a polcon gépkocsi féklámpa izzó kösd sorba méréskór.
Így akár a rövidzárlat sem okoz nagyobb bajt, méregetés közben.
(#) tbarath válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /

Elsősorban magamat nem szeretném megölni méregetés közben, ezért hajtanám törpefeszültségről.
(#) kapu48 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 4, 2017 /

Ezért javasoltam a 12V, 15W izzó sorba kötését. + Áramkorlátozás céljából.
(#) tbarath válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /

Ja, akkor félreértettelek. Van itthon 12V 21W-os izzóm, de vannak teljesítményellenállások is, azokat használni fogom. Jó ötlet, köszi.
(#) levaitamas hozzászólása Dec 4, 2017 /

Sziasztok!
Rendeltem egy ilyen árammérő műszert.
Azt szeretném kérdezni, hogyan tudom megállapítani a maximális végkitéréshez szükséges feszültség értékét?
(#) nedudgi válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 4, 2017 / 2

Meg kell mérni az ellenállását. Ahogy elnézem a leírást, nem kell hozzá sönt, mert bele van építve.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2017
(#) Gafly válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 4, 2017 / 1

Ha jól látom, akkor ebben benne van a sönt is.
Olyan 100 mV, vagy 60 lehet...
(#) Epu2 válasza dani555 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /

Mint a leírás is említi: Az ebben az áramkörben használt kondenzátormikrofon alapértelmezetten rövid hatótávolságú, amely nem változtatható meg.

De azért az érzékenység növelhető. A tranzisztorok 3 db ellenállásával. Jellemzőnen növelésével. A mikrofon munka ellenállása az érzékenységet és egyben a frekvenciavágást is befolyásolja. Kapásból megdupláznám az értékét. A két kolletor ellenállással is lehet trükközni. A 470Ω-ot megduplázva és az 1 kΩ-ot meg töpszörözve. (10-47kΩ-ig is. Idegesítően érzékeny is lehet, ha a mikrofonnal párhuzamosan teszünk egy MΩ nagyságrendű ellenállást, kicsit előfeszítve az első tranzisztort. Ha kicsi az ellenállás akkor az IC-n a logikai 0 megszűnik.
(#) luigi71 hozzászólása Dec 4, 2017 /

Sziasztok ! Megtudná valaki mondani ,hogy ez micsoda?Találtam a sufniban de még nem jöttem rá ,hogy micsoda. Előre is köszönöm .
(#) Epu2 válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /

Emlékeztet az akvárium fűtés hőfokszabályzójára. A lámpa a végén viágít bekapcsolva. Akvaristák biztos többet tudnak róla. De csak ha nem tévedek.
(#) luigi71 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /

Köszönöm szépen a választ.
(#) ic20 hozzászólása Dec 5, 2017 /

Sziasztok!
Szeretnék egy kicsi segítséget kérni,szeretném Bővebben: Link meg építeni ezt az órát de nem lehet ezt a ds1629 ic-t nem lehet beszerezni, mivel lehetne helyettesíteni pl.: pcf 8583 ?
Segítséget előre is köszönöm .
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
(#) nedudgi válasza ic20 hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1

(#) lelkes amatőr válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1

Csak az a "Pillanatnyilag nincs készleten" ne lenne ott mindenhol.
(#) nedudgi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Dec 5, 2017 /

Ha pillanatnyilag nincs készleten, akkor várni kell. Én inkább keresnék egy másik kapcsolást, amiben még beszerezhető alkatrészt használnak. Legvégső szalmaszál, a leggyorsabb, megvenni Kínából.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
Következő: »»   3087 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem