Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Van két kimenetelem (5V), és egy órajelem. A két kimenet az órajel hatására változik: 1 1 0 1 1 0 0 0 Majd indul elölről. Ez a két kimenet be van vezetve egy IC-be. Viszont azt szeretném elérni, hogy ha minkét kimenet értéke high ( 1 1 ), akkor low ( 0 0 ) haladjon az IC-be, de csak is ekkor. Tehát azt szeretném, hogy igy nézzen ki órajel hatására a kimenet: 1 1 => 0 0 0 1 => 0 1 1 0 => 1 0 0 0 => 0 0 Ezt milyen módszerrel lehetne megvalósítani szerintetek?
Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne. Akkumulátorról szeretnék táplálni egy Atmega2313-as mikrokontrollert. Azonban nem szeretném csak simán bekötni a kapcsolót, mert elvileg ilyenkor, ha nagyon közel van már egymáshoz a két fémlapka, akkor elektronok ugrálnak át egyikről a másikra, így gyakorlatilag egy kapcsolásra többször is indul az IC, ami gondolom nem tesz neki jót. Valami kis egyszerű RC körrel orvosolható elvileg ez a probléma, így lágyan indul az áramkör. Hogyan kellene kötnöm a kondit, és az ellenállást? Egy soros RC tag kellene párhuzamosan a táppal, nem? Előre is köszi!
Egy AND és két XOR kapuval...
Itt kipróbálhatod...
A két bemenetet XOR-olod, és ennek a kimenetet egyenként a bemenetekhez AND kapuval kötöd.
Üdv mindenkinek.
Egy VAILLANT VKS35E gázkazánról van szó, ami a minap vihar miatt összesült kicsit így fűtés nélkül maradtunk. A hibát egy 4 lábú gömb alakú izé okozta ami szétdurrant, beazonosítani nemtudtam mivel semmi írás nincs rajta vagy valami bevéset. A kérés, kérdés az lenne hogy mi ez? Mivel tudnám helyettesíteni? Annyit tudok 12v fut benne.
Hello! Ez egy ilyen egyenirányítóhíd lesz. De azt is meg kellene nézni, mitől durrant szét, mert ha a hiba önmagán kívül található, ismét ez lesz az eredmény.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
Köszönöm proli007, megpróbálok össze szedni párat aztán tesztelgetem. Jobb ötletem nincs
Köss be nyugodtan egy normál kapcsolót, nem lesz semmi baja. Gondolom az Atmega-ban is van olyan opció, hogy automatikusan újraindítja magát kevés tápfeszültség esetén. Tegyél a kontroller mellé egy 10 µF-os kondenzátort, elég lesz. Az sem baj, ha a program nem azonnal indul a kontrollerben hanem 100 ms semmittevéssel, ennyi idő alatt bőven stabilizálódik a tápfeszültség.
Nem elektronok ugranak át a közelség miatt. Az érintkezés nem egy pillanat alatt megy végbe hanem van olyan helyzet, amikor a két fém hol összeér, hol eltávolodik egymástól. Pergésnek hívják, pergésmentesítés ennek a jelenségnek a kivédése (ilyen-olyan módon, már ahol szükséges).
Köszönöm a gyors választ! Akkor rosszul ismertem a jelenséget, de már tudom ezt is. Rendben, akkor egy kondit teszek párhuzamosan, és kész is. Megfontolom a késleltetést is.
Sziasztok!
Ismét lenne egy kis problémám! Most egy 74LS76 JK flop-flop IC-vel gyűlt meg a bajom! Azt szeretném elérni, hogy alapállapotban low-low legyen a kimenete (vagy is jó ha high-hig max invertálom..) Egy órajel hatására aztán high - low, majd még egy órajel után low -high és harmadikra ismét low - low... Mit tudnátok erre javasolni?
Ha sok logikai megoldásra van lesz szükséged az életben akkor kezdj el kontrollereket programozni, úgysem úszod meg, jobb előbb....
A flip-flop ok tulajdonsága, hogy a kimeneteik mindig ellentétesek, úgyhogy inkább egy számláló ic-t 4017-est javasolnék olyan módon, hogy induláskor a Q0 magas ezt ne használd, első orajelre a Q1 lesz magas másodikra Q2 harmadikra a Q3 lenne ha nem kötnéd a resetre de így visszaugrik Q0 ra miközben a Q1 Q2 alacsony.
Érdemes tanulmányozni az adatlapját. Bővebben: Link
Ott kiderül, ha J-t és K-t H-ra kötöd, akkor állapotot vált.
Sziasztok,
Ellenállást szeretnék mérni a következő elven: konstans kis áram (kb. 500 uA) átmegy az ellenálláson, a rajta eső feszültséget opamp erősíti, azt ADC digitalizálja aztán majd csinálok vele amit kell. További elvárásaim a kapcsolással szemben: csak +5V táp, legyen minél egyszerűbb, lehetőleg ne legyen benne egzotikus, beszerezhetetlen vagy drága alkatrész. A legjobb az lenne, ha nem kellene rá költeni, mert lenne otthon minden hozzá Először a csatolt, TL431-el készített "constant current sink" tetszett meg, működik is (legalábbis szimulátorban), csak az a baj vele, hogy high side, mérés, amihez rail to rail opamp kellene, az pedig nem olcsó. Persze rakhatok R3 fölé egy ellenállást, úgy már nem kell rail to rail, viszont ha rárakok bármilyen visszacsatolásos erősítőt, akkor bezavar a mért ellenálláson folyó áramba, szóval kell 2 buffer. Illetve így sem sikerül egy normális differenciál erősítőt terveznem. Illetve hát próbáltam, de homály nekem ez a téma, nem igazán értem ezt. Szóval a segítségeteket kérném, két dolog tudna kisegíteni: 1. egy kb. 500 uA-es fix áramforrás, aminek az áramát a mért ellenállásomon keresztül a GND-be tudom vezetni 2. egy olyan differenciál erősítő, ami a két GND-hez képest kb. 2,5 V-os jelem különbségét kb. 2000-3000-szeresére erősíti, vagyis a GND-hez képest egy max. 1V-os, ellenállással arányos jelszintet szeretnék kapni. Előre is köszi a segítséget. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
Sziasztok! Lenne egy fontos kérdésem. Kiszereltem egy tv flyback ját .Na most a típus JF O501-3254. Na most a kérdés ,hogy az 501 utáni szám az mennyire fontos lábkiosztás szempontjából. Azaz amelyiknél nem egyezik a kötőjel utáni szám attól a lábkiosztás ugyanaz?Lehet nem a legjobban fogalmaztam meg de remélem érthető.Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
Hi Mesterek!
Szereztem a egy futópadot. Az elektronika kuka, már próbálták "javítani". A motor ami benne van DC180V-os. Kérdésem hogy lehetne erre egy DC 180V ~6A tápot csinálni? A PWM-et megoldom, csak a tápra nincs ötletem . Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
LMV358 az rail-to-rail, és 50 forint... https://www.hestore.hu/prod_10031819.html
Ellenállásméréshez használom én is, áramgenerátornak is. Kell mellé egy NPN tranzisztor, egy ellenállás, és kész. Benne van a kapcsolás az application notes-ban. Dual opamp, így a mérendő feszültség erősítésére is használhatod.
Sziasztok
Van egy elméleti kérdésem. van 3 ceruzaelem sorbakötve és egy rákötött izzó 0,5 Amper terheléssel. Ha beteszek a sorba még egy ceruzaelemet és 2db sorbakapcsolt diódát amin a feszültségesés kb 1 ceruzaelem feszültsége akkor az izzó továbbra is 0,5 A vesz fel, na de az elemekre ez hogy hat?
Köszi, tetszik az LMV358, de mindenhol csak SMD-ben látom, nekem pedig az nem lesz jó.
De megcsináltam opamp-pal a konstans áramgenerátort, igaz PNP tranyóval. (Mármint szimulátorban, az építés majd.)
Ebben az elrendezésben a dióda mint egy fogyasztó úgy viselkedik,
tehát (1V*0.5A) 0.5W veszteséget fog eldisszipálni, így csökken az elemek üzemideje...
Bármelyík valamirevaló elektronikai boltban ha DIP8 tokozással kéred, fognak neked adni hidd el...
(Vagy esetleg vehetsz SO8 to DIP8 átalakító PCB -t is.
Nem fognak, mert ezt a tipust nem gyartjak DIP tokban az adatlapja szerint. De amugy sem lenne jo, mert 1.7mV offset-hiba 2000-szeres erositesnel nem tul szerencses...
Pl úgy, hogy tekersz magadnak egy 230/130V (lehetőleg toroid) transzformátort
(mert ugyebár itt kicsivel több mint 1Kw -ról van szó ugye tisztában vagy vele). Azt egyenirányítod, és telipakorod pufferelkókkal, mondjuk úgy 5-10000μF -al (ami persze bizony nem lesz olcsó mulattság).
Azt is meg lehet oldani, hogy a 230 minusz 180V-ra, vagyis 50V-ra szerez trafót (48V), és valami nyakatekert módon csökkenti a hálózati feszültséget. Ugyanannyi áram folyik, viszont a kisebb feszültség miatt kisebb trafó is elég, olcsóbb is. Most nem tudom pontosan kifejteni, de olyan, mint amikor a trafó tekercseinél nem a megfelelő kezdetek és végek vannak összekötve, és a szumma feszültség kisebb lesz (kivonódnak egymásból a feszültségek).
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
Lomex-ben csak SO, HE csak SO, Kontha és HQElektronika nincs. DIP átalakítóm van, de szerintem TLC272-t fogok használni, az van otthon. Nem kell rail2rail ezzel a módszerrel amúgy, viszont ez felvet egy másik egy
LM358 is van, de egyeseknek rossz tapasztalata volt ilyen alkalmazásban. A 2000x-es erősítést pedig jól benéztem, a kb. 500 uA áram 1 Ohm-on hozna létre 500 uV feszültségesést, ahhoz kellene ekkora szorzó az 1v1 referenciához. De én a valóságban pártíz-párszáz Ohm nagyságrendet fogok mérni, ahhoz jóval kisebb szorzó is elég.
Ezen nem is csodálkozom, a TI nem gyártja DIP tokozásban az LMV358-at.
Az elemek és a diódák is teszik a dolgukat a kapcsolásnak megfelelően.
Az elemek feszültsége és belső ellenállása is különböző lehet, ezért nincs nagy eltérés az áramban. Tegyél be még egy rossz elemet is a sorba.
Hát ez valóban megnehezíti a beszerzését
|
Bejelentkezés
Hirdetés |