Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3089 / 3993
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 7, 2017 /

Gyakorlatilag úgy hat az elemekre, hogy nem három, hanem négy elem fog lemerülni egységnyi idő alatt. Ami többletet ad egy elem, azt a két dióda "lenyeli".
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
(#) rethek hozzászólása Dec 8, 2017 /

Sziasztok! Lenne egy nagyon kezdő kérdésem mégpedig ha rámérek egy transzformátor primer és szekunder kivezetéseire mindkét oldalt sipolni kell a szakadésmérőnek?
(#) Bakman válasza rethek hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Erre nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni. Egyrészt függ attól, hogy a műszer hány Ω-ig sípol, másrészt attól is függ, hogy a transzformátor, amit mérsz, mekkora ellenállású tekercsekkel rendelkezik.
(#) RoliNyh válasza rethek hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Ellenállásmérővel mérj, ne szakadásvizsgálóval...
(#) laacika hozzászólása Dec 8, 2017 /

Egy kis segitségre lenne szükségem.
Ha egy Litiumos aksit töltök egy 24V os tápról hogyan tudnék egy kis led visazajelzőt csinálni neki ami mutatja hogy mikor van töltés?
A litiumos akucellál mellett van egy BMS is.
Köszönöm a válaszokat.
(#) luigi71 hozzászólása Dec 8, 2017 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem ,hogy készítettem egy Flyback Drivert .Tudja e valaki hogyan növelhetném az ív nagyságát?Egy kapcsolási rajz vagy link sokat segítene.Előre is köszönöm nektek.
(#) RoliNyh válasza laacika hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Ez mehetett volna a litiumos topikba is.

Jó lett volna látni azt a BMS -t, töltőt, és akkut is mielőtt bármit is mondanánk...
(#) rethek válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Nos akkor átfogalmazva a kérdést a primer 70ohm a szekunder 0.04ohm bár ez lehet a mérőműszer pontatlansága is. Theát szerintetek ez működőképes trafó?
(#) tbarath válasza rethek hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Ez a 4 nagyságrend inkább tűnik zárlatnak.

Mértem most pár trafót (pimer mindenhol 230:
2x15V 1,5 VA
primer 1,6 kOhm
szekunder 70 Ohm
12V 6VA
primer 740 Ohm
szekunder 3 Ohm
24V 6VA
primer 740 Ohm
szekunder 12 Ohm

De pár napja kérdeztem egy trafós mérésemmel (választ nem sokat kaptam rá, valaki?), az izmosabb darab, de ott sincs ekkora különbség.
(#) nedudgi válasza rethek hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Látni kéne azt a trafót, így nehéz tippelni, a kávézaccos jóslásra hajaz a válasz. Mi van ráírva, mekkora?
Először egy izzólámpát köss sorba a primerrel, úgy mérd meg a szekunder üresjárati feszültségét. Ha normálisnak tűnik, akkor lámpa nélkül mérj.
(#) Toroco hozzászólása Dec 8, 2017 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Érintős kapcsolót szeretnék készíteni az autómba. Olyan működés kéne, hogy érintésre bekapcsol és a következő érintésre kikapcsol.
Ezt mondták hogy jó lehet, de én ebből nem jöttem rá a működésére. Meg kérdés hogy ez a kimenetén folyamatos feszültséget ad e ki, hogy valamilyen relét tudjak vele ki-be kapcsolgatni.
Link: Datasheet

Köszi előre is
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2017
(#) laacika válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Elnézést!
(#) rethek válasza tbarath hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Ez egy porszivóban van benne és nem megy a gép szóval valószinü zárlat. Van itt néhány kép ha segit, bár a trafóról fogalmam sincs milyen lehet. Egy parkside 2000W porszivóban van. Ja és a 220V már közvetlen a bemeneten sem nem mérhető.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2017
(#) nedudgi válasza rethek hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Közvetlenül a bemeneten? A hálózati zsinór, és a kapcsoló jó? Biztosíték van?
(#) RoliNyh válasza rethek hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Esetleg eltört/szakadt/égett a betápkábel...
(#) rethek válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2017 /

Bizti nincs, a tápkábel jó, ha lehuzom a nyákról akkor mérhető a fesz ha rádugom akkor nem vagy csak 10-20V AC Ja és Tranyó és a relé között 45V DC ami nem tudom honnan jött.
(#) RoliNyh válasza Toroco hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Elég szűkszavú ez az adatlap, van itt egy jobb adatlap is. Még egy igazságtáblázat is van benne.

A 4-es lábon tudod kiválasztani, hogy az aktív szint alacsony, vagy magas legyen.
A 6-os lábon tudod kiválasztani, hogy váltókapcsoló, vagy nyomógombként (gondolom) üzemeljen...

A kimenet pedig CMOS, és elvileg 8mA a kimeneti áram. Tehát mindenképp kell utánna tenni egy tranzisztoros kapcsolófokozatot, mert közvetlenül relé vezérlésre nem alkalmas.

Sőt, ha akarod, még működés közben is meg tudod nézni a videomegosztón...
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2017
(#) Bakman válasza rethek hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

A tápkábel lehet szakadt. Ha pl. a nulla szakadt (éppen úgy dugod be), attól még közel 230 V-ot mérhetsz a végén, ha kapna valamilyen terhelést, azonnal leesik, mint azt tapasztalhattad.

A tápkábelt mérd meg szakadásvizsgálóval. Ha sípol, mozgasd át az egészet, hátha meglesz a szakadás helye is.
(#) kapu48 válasza rethek hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Ezekben a porszívókban általában forgó dobot használnak a kábel felcsévélésére.
Amiről 2 csúszógyűrűs érintkezővel veszik le az áramot. Ezek szoktak idő előtt meghibásodni.
(#) rethek válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Ebben nincs forgódob, kb igy néz ki a gép: http://apron.hu/oc-content/uploads/138/44967.jpg
(#) Toroco válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Ez nagyon jó köszi! Feldobtad a napom tiszta happy vagyok

Igen ezt sejtettem hogy kell tranzisztorozni pluszba. Találtam egy videót amit pont úgy működik ahogy nekem kell. viszont használ valami IC-t is, az nem tudod mire kell. Megnéznéd nekem kérlek?
Ez a videó az
(#) Bakman válasza Toroco hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Egy tárolót használ, mellesleg teljesen feleslegesen. Ezek a modulok átállíthatóak tárolós típusra, nem kell hozzá az IC.
(#) vargham válasza Toroco hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Idézet:
„valami IC-t is, az nem tudod mire kell”

Semmire, felesleges. Az egy flip-fop, de azt a funkciót (nyomógomb/kapcsoló) a touch IC is tudja, konfiguráció kérdése.
(#) RoliNyh válasza Toroco hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Gondolom ő sem látta az adatlapot, és a nyomógombos funkciót egy flipflop -al oldotta meg,
hogy váltókapcsolóként működjön.

A panelon ott vannak az "A" és "B" forrpontok, azok megfelelő összeforrasztásával lehet beállítani a működési módot, szóval ahogy előttem is írták, a külső IC felesleges...
(#) rethek válasza Bakman hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Igazatok volt a konnektor tövében volt megtörve -.- Köszönöm a segítségeteket.
(#) dudzsi hozzászólása Dec 9, 2017 /

Sziasztok! A képen látható dioda "AE59A" milyen értékü lehet? Mert nem találok róla semmit. Ez egy 300Gb merevlemez elektronikába van. Vagy mivel tudnám helyetesíteni? Köszönöm
(#) speedbump hozzászólása Dec 9, 2017 /

Sziasztok,

meg tudná valaki mondani, hogy ENNEK a DC-DC konverternek az Enable lábát milyen szintre kell állítani, hogy működjön? A Vin 12V lenne, és 3.3V-ot szeretnék a kimenetén.

Rövidre zárjam a +12V-tal? Vagy épp ellenkezőleg, a GND-vel?

köszönöm.
(#) crepy válasza speedbump hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Nekem szabadon hagyva működik rendesen.
(#) luigi71 hozzászólása Dec 9, 2017 /

Sziasztok !Egy rövid kérdésem lenne.Egy takarékos villanykörtéből kiszedtem a belsejét.Na most a 220-s bemenetén kiment egy ellenállás,és nem tudom mekkora értékű.A kép nem a legjobb de a bal oldali csupasz vezetékre volt ráforrasztva.Honnan tudhatom meg ,hogy mekkora ellenállást kellene visszaraknom.Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) ferci válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 9, 2017 /

Szia!
Nagyságrendileg 5 ohm környéke, de lehet, hogy oka volt.
Következő: »»   3089 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem