Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sajnos nem tudom az IC-t, annyi történt az erősítő IC kimenetének + lábát lehúztam 100 ohmon keresztül testre és már nem szól.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Moderátor által szerkesztve
Igen, nem. Választhatsz tetszés szerint.
Amennyi infót megadtál, ettől határozottabb választ nem lehet adni rá.
Sziasztok!
Van egy gyári tápegységem, ami 230V hálózati feszültségből állít elő DC 30V 400mA, a gyári adattábla szerint. Most mértem meg multiméterrel DC 40 Voltot adott le. Szeretném ha egy potméter segítségével állítható lenne a kimenő feszültség 0-40 Volt között. Ezt a potmétert a kimenő feszültség kábelre szeretném ráépíteni. Tized Voltonként szeretném állítani a feszültséget. Milyen potméter kéne ehhez a melóhoz? Hogy tudnám ezt megvalósítani? A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Az a gond, hogy a kábelre tett potméterrel legfeljebb a tápegység belső ellenállását lehet megnövelni, azaz terhelésfüggően fog a feszültség ugrálni. Amennyiben feszültségosztóként használod, igen combos (ennek megfelelően piszok drága) potméter kellene, de ezzel is csak aránylag kis áramoknál lenne "stabil" a feszültség.
Megoldásként két lehetőséget látok: A esetben, ha ismerjük annak a titokzatos tápegységnek a kapcsolását, ki tudjuk ókumulálni, hogy mit kellen módosítani rajta. B) esetben építesz egy feszültségszabályzót, ne adj'Isten kapcsolóüzemű feszültségszabályzót, akkor szinte tetszóleges felbontással állítható áramforrásod lesz. C) esetben a kínaiaknál kereshetünk egy, a feladatra alkalmas B) pont szerinti szabályzót, alkatrészáron. Az utolsó két megoldás hátránya a 40V körüli feszültség. A legtöbb (olcsó) feszültségtalakítót 30V körüli bemenő feszültségre készítik. A hab a tortán, hogy a kimeneti feszültség alsó vége általában nem 0V, hanem valamivel (pár volttal) több.
Idézet: „Most mértem meg multiméterrel DC 40 Voltot adott le.” Terhelésre valószínűleg leesik az 30 Voltra, ahogy az adattáblája írja.
Szia! 12v / 4A . DE én irf630b vel csináltam 220 ohmos ellenállással. De nekem csak 1cm az ív. Azért irf 630b mert nem volt itthon más. De majd veszek egy normális tranzisztort. Ja egyépként nem ér hozzá ami alatta van. Itt csak kipróbáltam.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2017
Bizonytalan vagyok a jó témában, ezért itt is kérdezem ezt a témakört.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat. A tápegység egy HP nyomtatóé. Típusa: HEWLETT PACKARD, ITE POWER SUPPLY, MODEL 8120-6731 INPUT: AC 230V 0,11A, 50Hz OUTPUT: DC 30V 400mA Igazából ha 21-24 Voltig tudnám állítani az tökéletes lenne.
Honnan tudnék szerezni ilyen feszültségszabályozót hozzá, amivel tized Voltonként tudom szabályozni a feszültséget?
Sziasztok! Valaki tudna-e segiteni abban; Hogyan tudom kicserélni 2 db usb foglalatot? Csak pillanatforrasztóm van.
A 400 mA nem lesz kevés?
Az LM317 pár passzív alkatrésszel alkalmas erre, alapkapcsolás, ott van az adatlapon. Vagy veszel valami dc-dc konvertert, Kínából filléres tétel, csak idő amíg ideér. Vagy akár itthonról A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2017
sokat nem mond a fotód, sőt.
Ha kétoldalas-furatgalvános, akkor jó eséllyel levágod és a lábakat egyenként kell kiforrasztani, majd az újat beforrasztani. De pillanatpákával nem szívesen mennék neki...
Sziasztok.
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Mennyire normális dolog, hogy egy 74HC14 schmitt trigger melegedik üzem közben? Nem füstöl el huzamosabb idő alatt sem, de zavaróan melegedik (nem süti meg az ujjam, de szájjal hozzáérve kifejezetten meleg, sajnos hőmérő nincs kéznél). A 74HC14 a mellékelt kapcsolásban üzemel, tápfeszültsége +5V, amit egy 7805 állít elő. Közvetlenül a 74HC14 táplábain van 100nF-os kerámia tárcsakondenzátor. A kapcsolásról azt kell tudni, hogy egy analóg áramkör +-12V cs-cs négyszögjelet állít elő, amiből nekem szabványos TTL négyszögjelet kell előállítanom. Mivel ezt a feszültséget nem engedem szívesen a 74HC14 bemenetére ezért egy ellenállásosztóból és egy diódából álló bemeneti fokozatot készítettem, ami +2,8V-0,7V környékére regulálja a 74HC14 bemenetén a négyszögjelet. Maga az áramkör tökéletesen működik, csak a melegedés zavar. A 74HC14 nem használt ki- és bemenetei össze vannak kötve majd le is vannak kötve a GND-re. A kimeneten nincsen terhelés csak az oszcilloszkóp. Előre is köszönöm.
Az a 15 nF minek oda? A 10 kohm se kell, vagy direkt oszcillátort akartál készíteni?
Ezt elnéztem. Egy netes rajz alapján dolgoztam, kár volt. Nem láttam a fától az erdőt. Ezek szerint azért melegedett mert a háttérben "gerjedt"? Pedig így utólag visszagondolva logikus.
Sőt így még jobb is lesz, mert gondot okozott, hogy a dióda és a 15nF-os kondi kapacitív terhelésre dolgozó egyenirányítót képezett, lerontva ezzel a bemeneten lévő négyszögjelet. Így akkor maradhat az eredeti ötletem alapján a soros dióda ami ellenállásra dolgozik. Köszönöm!
Inkább _ha már ezt a megoldást választottad- egy soros ellenállás, és földre agy 5,1 zéner.
Az invereter bemenetére max a tápfeszültségnek megfelelő feszültséget adhatsz. Én inkább egy 339 komparátort választottam volna, annak a bemenete bírja a nagy (36 V .g) feszültséget, a kimenete meg lehet logikai szint. (nyitott kollektoros) Van belőle kisfogyasztású változat is, 29 valamennyi. Inkább adatlapokból dolgozzál. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2017
Köszönöm. Ez a zéner dióda jó ötlet. Holnap kipróbálom.
Sziasztok,
Vannak a csatlakozóknak, kábeleknek egy maximális árama, ami gondolom folyamatos áramra vonatkozik. A kérdésem az lenne, hogy ezeken átvihető-e ettől nagyobb, impulzus-szerű áram? Pl. 2 A maximális áramú csatlakozón 50%-os PWM kitöltéssel mondjuk 3 vagy 4 Amper? Köszi.
Ugye nem csak a csatik mentek szét hanem történ itt más is. Széttört a belsejük.
Idézet: Ezt hogyan kell erteni? Mert nyilvan nem a kimeneteket kototted foldre. Ha mersz egy aramfelvetelt, abbol sokat megtudhatsz. Maga a HC14 mikroampereket fogyaszt, tehat nem melegedhet. Szkoppal nezted az 5V-ot? „A 74HC14 nem használt ki- és bemenetei össze vannak kötve majd le is vannak kötve a GND-re.”
Esetleg a 7805-ös IC -hez is raktál 100 nF -os kondenzátorokat? (Gondolom igen, de hátha valamiért elmaradt. ).
Idézet: „ki- és bemenetei össze vannak kötve majd le is vannak kötve a GND-re” Ez egy inverter, tehát a kimenetén a bemenet fordítottja van. Ha a bemenetet GND-re kötöd, a kimeneten a tápfeszültségnek kell megjelenni. Azt is GND-re kapcsoltad? Ne csodálkozz ha melegszik. Én azon csodálkoznék, ha még nem ment volna tönkre.
Ma reggel jöttem rá én is, hogy hülye vagyok. Már ki is van kaparva.
Üdvözlet mindenkinek!
Abban kérném a segítséget, hogy adott egy kút aminek a vízmélységét kellene megmérni. Egy kb 15 m-es vezeték vége lecsupaszítva az érzékelő. Ehhez kellene egy egyszerű kapcsolás ami jelezne ha az érzékelő vízbe ér. A vezeték be van skálázva, a mélységet így manuálisan kell leolvasni. A kapcsolás csak arra szolgálna hogy a vezetéket leengedem a kútba, mikor a vízhez ér jelezzen egy zümmeren. Segítségeteket előre is köszönöm!
Digitális áramköröknél jobb, ha a nem használt egységeket üresen, lógva hagyod, úgysem nagyon zavar senkit, csak ha precíz akarsz lenni, akkor kötöd a bemeneteit, és csak a bemeneteit földre.
Egy több bemenetű áramkör nem használt bemeneteinek semlegesítését viszont jól át kell gondolni. (pl. 4 bemenetű kapu 3 használt, 4. nem használt bemenetét) Idézet: Kifejezetten hibás javaslat! A sima TTL, LSTTL aramkoroknel meg elment ez a hibas szemlelet, de a CMOS bemeneteket nem szabad lógva hagyni. Beáll a bemenet felallapotra, es egyreszt sokat fogyaszt(hat), masreszt gerjedhet. Regebben voltak olyan CMOS alkatreszek, amik tonkre is mentek, ha a bemeneteik logtak. A HC14 speciel Schmitt-triggeres, annak mindegy, de egy hagyomanyos CMOS bemenet nem lehet szabadon hagyni. „Digitális áramköröknél jobb, ha a nem használt egységeket üresen, lógva hagyod,”
Idézet: „A 74HC14 nem használt ki- és bemenetei össze vannak kötve majd le is vannak kötve a GND-re.” Te ezt most komolyan gondoltad? Láttad az adatlapját ennek az áramkörnek egyáltalán? Mert akkor tudnád, hogy ha a bemenetét GND -re kötöd, magyarul logikai L szintre teszed, akkor a kimenete logikai H állapotban van. Na akkor most gondolkozz el mit csináltál, ha a kimeneteket is rákötötted a GND -re... (Persze, hogy melegszik mintazállat.) Srácok komolyan, ez eddig senkinek nem tűnt fel?
De, Morgo-nak feltűnt és Elektroncső is rájött.
Ja, akkor figyelmetlen voltam, átsiklottam a lényeg fölött.
Gondoltam, a lényeg lényege lényegében lényegtelen...
Esetleg egy ilyet tudnék javasolni. Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |