Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   142 / 148
(#) latyakosa válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 1, 2017 /

A fórumon lévő egy kapcsolásban találtam egy lehetséges megoldást a végfok kimenetek túláramát figyeli. Ha van egyéb ötlet szívesen fogadom.
(#) Kovidivi válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 1, 2017 /

Hőmérsékletet, végfokok kimenetén levő DC feszültség, esetleg a végfok előtti feszültség ha túlságosan beesik, betáp túl alacsony. Ezek is fontosak, és nem kell áramot mérnie az erősítőnek.
(#) latyakosa válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2017 /

Tudsz mutatni lehetséges megvalósítást is (a hőmérséklet kivételével)?
(#) pinyó39 válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 1, 2017 /

Raksz bele egy rövidzârvédett végfokot az erősítős topicból.
(#) Ge Lee válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 2, 2017 /

A kommersz erősítőkben a "védelem" annyi, hogy ha tönkremegy a végfok és emiatt a kimenet elbillen valamelyik féltáp felé, akkor ezt érzékeli és leállítja a konvertert (tápot). Ha ez kellően gyors és a tápban is van némi tartalék akkor annyi történik hogy világít a protect LED. Ha nem elég gyors akkor van az, hogy lehet cserélni a tápban a feteket.
Valamivel jobb erősítőkben már áramkorlátos végfok van, nekem pl. egy Macrom van, abban is. Egyszer zárlatosra égettem vele egy ládát, a végfoknak semmi baja nem lett. Az áramkorlátos tápra tettem fel régebben egy kapcsolást UCC-vel.
(#) Kovidivi válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 2, 2017 /

Nem tudom mi a célod, de kimeneti feszültségre is találsz védelmet a topicjában, a bemenő feszültség védelemre pedig elég egy komparátor némi hiszterézissel.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
(#) latyakosa válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 2, 2017 /

Azt feltételezem a legtöbb végfokban van védelem túláram ellen, csupán túl sok esetel láttam már ahol mégis rövidzárlatba megy mondjuk a 4 közül az egyik kimenet és annak a tápegység is láthatja a kárát.
(#) latyakosa válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 2, 2017 /

Ha erre gondolsz ezt láttam már mint kapcsolást, csak a gyakorlatban nem találkoztam ilyen megvalósítással. Tl494, SG352*-ből tucatnyival volt lehetőségem találozni. Van ahol pucéran a belső komparátorokkal oldanak meg védelmeket (pl hőmérséklet vagy akku alacsony feszültség), illetve kiegészítve LM393-339, vagy valamilyen 741 vagy hasonszőrű műveleti erősítővel megvalósítva.

Erről az elbillenős és érzékelős megoldásról van anyagod amiből tanulni lehet ? A topikban fellelt kapcsolások egyikében sem fedeztem (UCC kivétel) fel erre utaló működésű kapcsolási részletet, de lehet, hogy elsiklottam felette.
(#) latyakosa válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 2, 2017 /

Van-e értelmes túláramvédelmi megoldás az áramváltón vagy az áramkorlátos megooldáson túl a tápegységben. Bár simán lehet csak én lihegem túl a témát és erre ott a biztosíték a primer oldalon.
(#) latyakosa hozzászólása Nov 2, 2017 /

Egy ismertebb gyártó pl ezt a fet hajtó kapcsolást alkotta (igaz nem mai gyártású eszközről beszélünk). Hullanak is a tápegységek ezen a gyártmány esetében.

Push-pull kapcsolás, csak az egyik fet meghajtócsatorna van a képen. JI-re csatlakozik az oszcillátor, a 22ohmok után 4 parallel IRFZ-t táplálna, de az SD880 kimenetén nem is hasonlít a jel a négyszög jelre.
(#) csipaDJ hozzászólása Dec 15, 2017 /

Üdvözletem mindenkinek. Lenne egy megoldásra váró problémám. Megépítettem a csatolmányban lévő kapcsolást. Minden alkatrész stimmel és a helyén is van de valamiért nem megyen. Valaki segítsen nekem.
Köszönöm szépen.
(#) cimopata válasza csipaDJ hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Mérd meg milyen feszültség van ai IC-9-10 lábán.
(#) csipaDJ válasza cimopata hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Nem sokkal kevesebb mint 3V. Már nem emlékazem

oszcilloszkópod van e? A primer feszültséget mérd meg a tekercseken ha másnincs multiméterrel AC-állásban. Ha 3v van a gate-eken akkor valamit mégis csinál.
(#) csipaDJ hozzászólása Dec 15, 2017 /

Nincs oszcilloskópom. A primer feszültséget sem tudom meg mérni mert olyan mintha valami zárlat lenne mert annyi hogy nem akkuról próbálom hanem egy 12v 10A -es tápról ez még fel lett rendesen. A lényeg annyit csinál hogy mintha rövidzárba menne le az egész primer kör mert csak szaggatja a tápot. A primereken van egy kevés feszültség abban az állapotban amíg nincs a trafóra kötve. Vagyis a FETek Drainjain van egy kevés feszültség.

Cseréld meg egy egyik primer tekercs polaritását.
(#) csipaDJ válasza cimopata hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Ezt a részét már próbáltam. Sajnos akkor is ugyan ezt csinálja. És ha a Gate ellenállásokat kisebbre venném mondjuk 22Ohm-ra?

Köss le mindent a szekunderről. Próbáld meg újra, tekerd a multit frekimérő üzemmódba ha tud olyat és mérd meg a gate-en van e valamilyen freki ami 50khz környéke.
(#) ferci válasza csipaDJ hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

Szia!
Vedd el a fet-trafó résztől a tápot.
Az 5. lábra menő 1 nF mellé átmenetileg tegyél be egy 22...47 µF-os kondit.
Az ic 9.,10. lábra köss rá 1-1 fehér vagy kék ledet 1 kohm előtéttel ( az eredeti 1 kohm-mal paralel ).
Ha van kis tápod, a visszacsatoló körre ( 100 k-s poti ) kössél 20...35 volt között állítható feszültséget. Elvileg a ledeknek felváltva kell villogni teljes fényerővel és a segédfesztől függő kitöltéssel..
Nagyobb elkóval még a multinak is van ideje, hogy feszt mérjél a két gate-n.
Ha véletlenül egyszerre villognának, a 13. lábat kösd át a +12 voltra. Némelyik 494-nek a REF láb 5 voltja kevés.
Ha eddig minden stimmel, akkor vagy a trafónál van gond, vagy a szekunder körben.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2017
(#) Ge Lee válasza csipaDJ hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

Azért ehhez a rajzhoz akkor se fűzzél nagy reményeket ha netán elindul. A feteknek a bekapcsolása is lassú, a kikapcsolásuk pedig katasztrófa, tulajdonképpen az 1k ellenállás süti ki a gate-et (ha rendesen megterheled megfő az egész). A 494 és a fetek közül hiányzik a buffer fokozat, vagy eleve másik IC-t (pl. 3525) kellett volna választani. A visszacsatolás - amellett hogy semmi szükség nincs rá - sem jó, nincs rendes szabályozókör (belső hibaerősítő visszacsatolása) és a pwm-hez ugye fojtó is kellene. Meg kellett volna nézni néhány gyári kapcsolást és akkor bele sem fogsz ennek a megépítésébe.
(#) csipaDJ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

Hát éppen így jártam hogy szinte megfő az egész mert első próbánál a fetek eléggé melegedtek. Esetleg ezt a rajzot át lehet-e tervezni vagy javítani?
(#) csipaDJ válasza ferci hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

Szia. Megprólom azt amit irtál és írom majd az eredményt.
(#) ferci válasza csipaDJ hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

Oké.. - ha pedig látod lassúban, hogy elég a gate fesz, ill. megvan az ellenütemű vezérlés, akkor találsz valamelyik topik rajzaiban pnp tranyóval kiegészítve kapcsolást, illetve 1 pnp+2 BD-vel meghajtva dupla feteket.

A 100k potit és a vele soros 100k ellenállást hajítsd ki, az 1-es lábon lévő 22k ellenállás helyére pedig tegyél rövidzárat, tehát az 1-es és a 16-os láb is közvetlenül legyen a földre kötve.
Az IC kimeneteire az 1k után vagy tegyél egy komplementer emitterkövetőt, vagy legalább egy diódát és egy PNP tranyót úgy ahogy ezen a rajzon látod. Tehát vagy úgy ahogy a 494 után van, vagy pedig úgy ahogy az SG3524 után. A gate ellenállásokat pedig vedd kisebbre, 33-47 ohmnál ne legyenek nagyobbak.
A trafó szekunderére nem kellenek az RC tagok, a primeren lévő RC tagot pedig cseréld ki egy 22ohm/2W-os ellenállásra és egy 4,7nF-os kondira.

Szia.
Érdekesség képen. Szimulátorban összeraktam és megyen rendesen. Kicseréltem a feteket FS10UM re és így megyen rendesen a visszacsatolásnál is lehet szépen szabályozni. A linkelt rajzon 22n 4,7ohm os RC tag van a primer körön.
Azért az 1-es lábatégg lekötöm földre.
De ha én azt a rajzot amit csatoltam. Nem DC-DC converterként hanem 12VDC-220VAC kénc szeretném használni akkor milyen módosítást kellene elvégeznem. Pl a szekunkderen vagy akár a primer oldalon?
Válaszodat és segítségedet köszönöm.
(#) csipaDJ válasza ferci hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

Működik. Kiderült hogy a meghajtó fetek voltak rosszak. Kicseréltem őket és megyen. Úgy ahogy a tajz van. Ge Leenek megírta mindent.
Viszont neked is köszönöm az eddigi segítséget.

Idézet:
„Szimulátorban összeraktam és megyen rendesen.”
És azt is megnézted a szimulátorban hogy adott terhelésnél mekkora disszipáció van a feteken?
A linken lévő cikkem erről szól, hogy hogy néz ki egy 12V DC 230V AC konverter. Olvasd végig. Az általad csatolt rajz attól még elég messze van.

Terhelének egy 24V-os DC motort választottam mert arról tudom hogy annak elég nagy áram kell, mezei kis tápokról meg sem nyekken (próbáltam).
Terhelésnél a fetek nem melegedtek, ha melegedtek is akkor nagyon alacsony volt a hőmérsékletük (kézzel nyugodtan meglehetett fogni). Viszont a szekunderen lévő dióda híd az melegedett, pedig az is 60A-es. Lehet azt kicserélem nagyobbra.
(#) csipaDJ válasza csipaDJ hozzászólására (») Dec 16, 2017 /

SG3524 nélkül valahogy nem lehet megcsinálni?
A linkelt rajzodat már meg is építettem mert TL494-ből van itthon egy pár darab csak 3524-ből nincs egy darab se.
Annyi hogy már csak a trafót kell megtekercselni.
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 8, 2018 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kapcsolóüzemű tápot ami kb. 50V-ot 10A szolgáltat, 12V-os autó akkumulátorról használva. Meghajtás TL494 vagy SG3525, transzformátor magnak ETD39 lenne. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan tudom kiszámolni a trafó magnak a primer és szekunder menetszámait és mennyi lenne az optimális frekvencia amin használni tudnám? Kapcsolóüzemű táp építésben van több-kevesebb tapasztalatom és némiképp dokumentálódtam a neten is, de választ nem kaptam erre.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2018
Következő: »»   142 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem