Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   207 / 3997
(#) _ampervadasz_ válasza rannek hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Aszem elértettél, a zöld barna, a vastagabb tekercselésű, értelemszű hogy levágta, mert ez lenne a szekunder, vagyis a 12V os rész !!!
Azért mert ott a sodrony van az nem azt jelenti hogy, a kisfeszültségű rész!!!!
Mert bizony ez a rész, a vékonyabb tekercselésű, tehát ez a primer, vagyis erre kell adnod,a 230V ot!

A zöld-barna kivezetésnél látszik hogy maga a tekercs vezetéket, hozták ki és egy műanyag PVC csövet húztak rá!
A másik azért vastag sodrony, mert az a tekercsen beül, ahhol a szigetelés van a tekercsen, őssze van kötve a vékony vezetővel!
Ha nem hiszed nézd meg a a tekercs szigetelés ovatos megbontásával!
(#) Norberto válasza rannek hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Idézet:
„Próbáltam rákötni a piros kékre és akkor nem vágta le a biztit hanem ment normálisan de viszont multival nem tudtam megmérni hány voltos...”

Szerintem DC állásban mértél rá a multiméterrel, ezért nem mutatott normális eredményt... ha AC állásban mérted volna, biztosan mérhető lett volna a kimeneti feszültség.
(#) rannek válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Most egy kicsit összezavartál

tehát akkor a piros kékre kössem a hálozati feszt ugye???

nem akarok 2 postot irni ugyhogy válasz Norbertonak:

AC be és DC be is megmértem (((

Nézd meg a képet, hogy mire gondoltam!
Ez szinte egyértelmű, hogy így kell bekötni!
Csak AC-ben mérjél!!! Esetleg a méréshatárt állítsd mindig a közelebbi értékhez! vagyis ha multid van, akkor 20V de ha a legkisebb érték 200V akkor értelemszerűen arra!

Itt van egy skicc rajz is!
(#) rannek válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

köszike

Szivesen, és bocs a keveredésért!
(#) _JANI_ válasza rannek hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

[off]Attól hogy szép és egyésséges, még lehet 110-es! (115Voltos)
(#) krajnyak_dani válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

12V-ot bírna kellene, olyan sebesség mint a 74HCT132 és a 74HCT14-nek az megfelelő. És jó volna ha könyen beszerezhető lenne.
köszi
(#) proli007 válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Szia!

Kocici17 (#21220) hozzászólását nem vetted figyelembe?

A magas tápfeszültség és a nagy sebesség, általában ellentmond egymásnak. Esetleg a kapcsolási rajzot feltehetnéd, vagy valamit írnál az alkalmazásról. Biztos, hogy 5V-ról nem oldható meg a problémád?

üdv! proli007
(#) kocici17 válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Ha azt szeretnéd, hogy tanácsokkal lássunk el, /lehetöleg értelmes/ akkor édeskevés az informácio amit adtál.
Egy áramkörben lévö komponensek tipusát és használhatóságát alaphelyzetböl az áramkör funkcioja /a feledat/ a kapcsolástól várt követelmény /na persze még egy csomo más is/ határozza meg.
Ha nem tudjuk mit akarsz és mi a követelmény akkor a katalógusból /datasheet/ magadnak kell kiválasztani, mert igy nem látjuk át, hogy miröl van szó. Ennyi információból amit töled kaptunk, NEM lehet épkézláb ötletet, /segitséget/ adni. :wilting:
(#) jdani hozzászólása Ápr 17, 2008 /

Helló. hogy tudnám egy digitális fényképezőgép kondenzátorát kisütni? ha összezárlatomnaám, az ugy jó lenne? vagy nem okozna semmi bajt benne?
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Szétszedtem a fényképezőt, és már volt benne élményem. Mármint a rázásban. És ezért akarom kisütni, hogy nyugodtan nyúlkálhatok benne bármerre.
(#) _ampervadasz_ válasza jdani hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Van erre egy egyszeű módszer!
Fényképezésre állítod, vakusra!
fényképezel, és amikor vakuzott, az előre, kicsit megnyitott elemtartót elengeded hogy kiessenek az elemek.
De ekkor is van benne töltés, de ha hozzá érsz legfeljebb, mint egy öngyújtó piezóját érintenéd meg "begyujtáskor".
Így semmi "abraka-dabra" ne kell hozzá.
Javítottam én is már fényképezőt, optika hibával, stb., és ezt a módszert alkalmazva egyszer sem "kostolgatott" meg.
(#) jdani válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

A hiba ugyanaz marad.
Miért készit iylen képet?

IMG_0255.JPG

(#) huba válasza jdani hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Ez CCD vagy kondihibának tünik.
(#) jdani válasza huba hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

lehet javitani?
(#) huba válasza jdani hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Mijen öreg a gép? Lehet kiszáradt egy smd kondi a Dc-Dc konverter körül és attol zajos a kép.
(#) _ampervadasz_ válasza jdani hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Ez durva, de ez egy elégtelen szürésre utal!
Ami azt jelenti hogy a vaku tarnsvertere, /nyulgami üzem/ -ben megy, és ez a digitális áramkörben zavart okozhat!
Amit a többiek, orvosoltak azt kéne legelőszőr megnézni!
De lehet egy nagyfeszütségű kondenzátor zárlatos üzeme miatt kelkezik. /áthúz/ és ez a valószínűbb!
Mert ha az elkók kiszáradása okozná, akkor többször előfordulna az a jelenség, hogy "lefagy" a gép közvetlen bekapcsolás után/ üzem közben. /nem minden eetben pl. a vaku /
Ilyennel,már tlálkoztam, nekem 1hétig tartött felderíteni a probémát!
Az is lehet hogy a villanócső vezetékei, veszítetek a szigetelő épességükből, és lehúz a tkercsre.
Ez nem fetétlenül egyenő azzal, hogy kisüla kondi, mert ez az ívjelenség nagyon kicsi, aligészre vehető, söétben!
Ez egy "ívinterferencia" által létrejött zavar, de lehet a nagyfrekvenciás zavarszűrő hibája is!
(#) _ampervadasz_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

( a pufferkond kisüésére értettem ezt: "Ez nem feltétlenül egyenő azzal, hogy kisüla kondi, mert ez az ívjelenség nagyon kicsi," )
(#) jdani válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Szóval mit próbáljak meg vele csinálni?
(#) _ampervadasz_ válasza jdani hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Előszőr, magáról a gépről rakjál fel képet! (szétkapva)
Bekapcsoláskor, maga a gép elektronika is üzemel, ebbe beleértve, a nagyfeszültségű részt is, ami az elkót tölti a villanócsőnek.
Namost, nem mindegyiknél hallani hangosan, de egy halk sípolást kéne hallani, a transzformátor felől.
Ha ez még, aligészrevehetően serceg, vagy pattog, ívjelenség is van, ami a tekercselésben is kelethezhet, de a tekercsen kívűl is lehet, és valamire lehúzhat.
Ezt alig lehet észre venni sötétben, ha meg a tekercsben keletkezik (menetzárlat, vagy a szigetelés meghibásodása miatt át üt), akkor meg nem is lehet látni.
Ha ez jó (-nak tűnik), akkor a Fényképező, DC/DC tápegységégen kell, kutakodni.
Elkó csere, ez biztos, főleg ha nagyon öreg. (2-3év)
Illetve egy jó kérdés: amikor be van kapcsolva, akkor csak a fényképezés közben lessz ilyen a kép, vagy amikor ránézel a kijelzőre, akkor is látni, ezt a jelenséget?
Este jövök vissza (18:00), és addig írj valamit, meg dobd fel a képet, a masináról!

A kijelzőn ettől többet nem látok. Nade nehogy most azt mond, hogy akkor már felesleges is javitani HA bekapcsolom a gépet, akkor egy magashertzű hang jön ki belőle.

Ez a "magashercű" hangot egyáltalán nem adta ki korábban?
Mert ha nem akkor ez a transzformátorból jön, ki ami a kondit tölti. Esetleg vakuzni lehet vele?
Ja én azt nem mondtam hogy felesleges javítani!
Ellenkezőeg, érdemes de türelmet igényel!

Dehogynem. Vagyis most kb 1-2 hete véletlenül halottam meg. De akkor még jó volt a gép.

Dobj fel rólla, egy képet (szétkapva), mert csak taperolok a sötétben! Ennek a hibajelenségnek nagyon sok oka lehet! Ezzel meg lehetne könnyíteni a hibakeresést!
Mostmár tényleg megyek aztán nemsokára itt vagyok, tényleg van egy kis dolgom!

Én azt mondom, hogy folytassuk privátban, mert csak szétoffoljuk a témát. a mi témánk, már lényegében nem is ide tartozik.
(#) tilde hozzászólása Ápr 19, 2008 /

Hello

Nekem csak egy egyszerű kábelezéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Adott egy zárt hangfal, rongy kábellal.
A kábelt szeretném lecserélni, de a hangfal belsejében van csatlakoztatva, és nem szeretném szétverni ezért a hangfalat. Én úgy látom, hogy csak az segit ha elvágom a kábelt a hangfalnal , és összekötöm az újjal. De az öszzekötést elegánsan szeretném megoldani, nem holmi szigetelőszalaggal. Azt szertném kérdezni, hogy akkor most hogy kössem össze őket.
(#) raver hozzászólása Ápr 19, 2008 /

Sziasztok Létezik olyan reed relé ami mágnese tér hatására bontja az áramkört és ha a mágneses tér megszünik akkor zárja?
(#) zsuscsinyo hozzászólása Ápr 19, 2008 /

sziasztok!

Az a kérdésem volna hogy az LF347 J-FET müveleti erősítő alkalmas e hangfrekis erősítőnek vagyis mint végfok? kimenő teljesítménye nekem ilyen célra megfelelne mivel 680mW-os. Ha tud valaki valami ilyen kapcsolást, vagy infót a dologgal kapcsolatban az irja meg legyenszíves.
Feltettem ezt a kérdést a "Műveleti erősítő" topicba is de ott néma csend és hullaszag uralkodik

köszi!
Következő: »»   207 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem