Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   196 / 294
(#) erdgab válasza Sebi hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Megint tanultam valamit,megpróbáltam a javaslatod alapján átváltani a relét kb. 2,5 volttal,tökéletesen működik.Valahol máshol lesz a hiba.
Köszönöm!
(#) erdgab válasza merciabc hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Nem akarom feszegetni a relét,most,hogy működik is.Azt a bizonyos szelepet én nem ismerem,de javasolni fogom a tulajnak eme alkatrész megvizsgálását.
Köszönöm!
(#) JZoli válasza erdgab hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Általában kondenzátor hiba szokott előfordulni ezeken a vezérlőpanelokon. Az elkókat és a 220-470n közötti kondikat kell átnézni, mert a kapacitásuk nagyon le szokott csökkenni ez okozza a hibák 90%-át.
(#) erdgab válasza JZoli hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Köszönöm!Meg fogom ezeket is mérni.
(#) acsilla hozzászólása Dec 23, 2017 /

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban: van egy Vaillant atmoTEC pro kombi kazán a lakásban. A hibajelenség: melegvíz engedésekor egyszer csak jéghideg víz kezd jönni, kazán leáll és nem is indul újra, csak reset után. Egy időben kiírta, hogy F36 hibakód, mostanában már nem. Nem ír ki semmit, hanem egyszer csak nincs melegvíz. A szerelő már kitisztította, cserélt benne tegnap hőérzékelő kapcsolót is. Azt mondja lehet, hogy panel hiba, ami hát árban már húzós lesz. Fürdeni, tusolni, mosogatni már egyszerűen lehetetlen :O

Valakinek valami tippje, ötlete? Ne adja ég egy olyan hozzáértő Vaillant szerelő itt, aki meg is tudja csinálni, mert tudja, hogy mi a baj, mert jelenleg csak találgatások vannak :O 10-15-30 ezer Ft kiadások után.

Előre is köszönöm! Boldog Karácsonyt kívánok!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
(#) Lucifer válasza acsilla hozzászólására (») Dec 23, 2017 / 1

0. pont: Kondiz(tass)átok át a panelt. Cserélni kell az összes elkót, illetve érdemes az ilyen 220-470 nF fólia kondikat is (ha vannak) cserélni gondolkodás nélkül (anyagköltségben elhanyagolható, viszont hibák nagy százalékát kiszűri).

Ha megnézed az utolsó előtti kommentet péntekről (JZoli) pont erről szólt.
(#) acsilla válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 23, 2017 /

Kedves Lucifer!

Szerelőt tudsz ajánlani? mert hát ez kb olyan, mintha az orvosnál én mondanám meg hogyan kell gyökérkezelni egy fogat szóval a gyanúm, hogy a mostani szerelő nem nagyon ért hozzá (én pedig egyáltalán nem) , ezek alapján szinte bizonyossá vált számomra.

Köszönöm előre is!
(#) pjg válasza acsilla hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Kb. egy várost írnál, hogy a föld mely részén laksz?
(#) Sebi válasza acsilla hozzászólására (») Dec 24, 2017 / 1

Mivel ez egy hobbielektronika fórum, itt általában "csak" tanácsokat tudunk adni egymásnak. Ezek megfogadása, illetve kivitelezése legalább alapvető ismereteket kíván, hogy legalább "meghosszabbított keze" legyen a kérdező a tanácsadónak. (Tudjon mérni, forrasztani, ismerje fel az alkatrészeket.)
A helyzet - tudom - siralmas: a gázkészülék szerelő komoly vizsgákhoz kötött szakma, de mélyebb elektronikai ismereteket nem ad - csak annyit, hogy felismerje a vezérlő panel hibájára utaló jelenségeket. Kevés az olyan gázkészülék szerelő, aki az elektronikus vezérlő panel hibáit is képes megkeresni, elhárítani - kivéve azokat, akik hobbiból foglalkoznak elektronikával is, netán mindkét szakmával rendelkeznek.
Nagyban nehezíti még a hozzáértők munkáját is, hogy a vezérlések kapcsolási rajza titkos, a gyártók még a szervizeknek sem adják ki. Az általános gyakorlat a panel cseréje - amire sok esetben csak akkor hajlandóak, ha a hibásat magukkal vihetik. (Holott ez a készülék tulajdonosáé, a cseredarabot pedig teljes áron kell kifizetnie.)

Szóval az adott tanácsok jók, az elektronikában leggyakrabban előforduló alkatrész-hibák és a tapasztalatok alapján születtek.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2017
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Szebben én sem tudtam volna megfogalmazni
(#) merciabc válasza Sebi hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Végre más is megírta az igazat!
(#) merciabc válasza erdgab hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Ha húz a relé, indítja az elektronika.
A relé kontakt érintkezöi tudnak besülni.
Nem olyan nagy varázslat kiforrasztani, és szét pattintani.
csak bátran!
(#) hs hozzászólása Dec 25, 2017 /

Sziasztok!
Talán valaki tud segiteni az alábbi prolémában.
Van egy Saunier Duval Isomax C28 E2 kazánom amelyik mostanában rendetlenkedik. Korábban hibátlanul működött, de októberben leállt hibaüzenet nélkül, a kijelzője sötét volt, de villogott a piros lámpa. Újrainditottam és ismét működött. Később a leállások egyre gyakoribbak lettek, hol villogott a piros lámpa, hol nem, de a kijelző elsötétedett és volt, hogy magától vissza is kapcsolt, de olyan is, hogy én kapcsoltam vissza.
Egy idő után megfigyeltem, hogy ha nő a nyomás 2 bar fölé, kikapcsol, majd, ha kb. 1,7-1,8 bar lett visszakapcsolt. Hivtam szerelőt, aki tanácstalan volt, noha mutattam neki egy 10 perces videót is a kazán műsoráról. Végül a tágulási tartályból kinyomatta a vizet és utána kb két hétig rendben ment minden. Mindenesetre a szerelő felvetette, hogy cseréljük ki a vezérlő panelt, kb 100 ezer forintért, az talán majd segit, de ez még nem történt meg (nem volt nagyon meggyőző, hogy valóban ezt kéne tenni)
3 nappal ezelőtt a kazán újból kezdte a kikapcsol/leáll-bekapcsol műsort. Ha lekapcsol, a kijelző teljesen sötét lesz, nincs hibaüzenet, sem piros lámpa villogás. Kézzel nem lehet újrainditani, de aztán amikor ő gondolja visszakapcsol és fűt ameddig jónak látja, teljesen függetlenül attól, hogy mi van a szobatermosztáton beállitva.
Szerintetek mi lehet a baja?
Köszönöm a válaszokat
(#) ronin75 válasza hs hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Szia, tisztelettel kérdezném mennyire értesz az elektronikához, illetve a kazánokhoz? Nekem ez a se kép, se hang hiba, valamiféle tápellátási hibának, esetleg valamiféle elmelegedési kontakthibának tűnik. Ha szét tudod szedni, áramtalanított állapotban nyomkodj meg minden csatlakozást, mozgatható alkatrészt (biztosíték, tokban levő IC, stb.). Aztán következhetne az alapvető feszültségek illetve érzékelők megmérése. Illetve lehet, hogy nem ártana a leírását elolvasni, hátha van valamiféle utalás erre a hibára, vagy a nyomással összefüggő hibára.

A tágulási tartályból kinyomatta a vizet, mit jelent? Leengedett a rendszerből vizet?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2017
(#) Lucifer válasza acsilla hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Keress a környéken egy szobatiszta (~értelmezni tudja az "átkondizni" kifejezést) televízió/videó/notebook/akármilyen elektromos szerelőt. Lehet, hogy a kondicsere nem fogja megoldani a problémát, ezért a munkadíját tekintsd kockázati befektetésnek .
(#) shark94 válasza acsilla hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Szia. Bp-en tudok segíteni, gázkészülék szerelő vagyok és a panelhibáktól sem riadok meg
(#) sany válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Ez olyan , mint amikor a háztartási gépszerelő műhelyben vasaló állomást javíttattak, ott elkértek 14000 Ft-ot a semmiért. Elektronika baja volt a vasalónak, a panelt meg se nézték, pedig csak egy kondenzátort kellett kicserélni, ami szemre is púpos volt. 10 percet vett el az életemből megjavítása és persze ingyen. Azóta is jól működik a vasaló. Tisztelet a kivételt képző szervizeknek.
(#) erdgab válasza merciabc hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Minden relét kiforrasztottam és úgy teszteltem,hibátlanul működnek.Tovább vizsgálva minden elkót és bipoláris kondenzátort kivettem,mind megmértem s találtam egy 330nF/400 voltos kondenzátort ami 123,4pF értéket mutatott (többször mértem 3 műszerrel is),cseréltem egy jóra.Remélem most majd működni fog az elektronika.A szóban forgó 330nF kondenzátor egy dióda hídhoz (4x1N4007) kapcsolódott sorosan,gondolom,kondenzátoros táp.Szinte minden egyéb alkatrészt átmértem,kivéve egy 8 lábú IC-t,nem olvasható a típusa,nem találtam más hibát.
Köszönöm a segítséget!
(#) blasz válasza erdgab hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Szia nekem is egy hasonló kapacitású kondi volt a vezérlés baja.Azóta rendben müködik a kazán ahogy kell.
(#) doktor válasza erdgab hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Ez a korrekt hibakeresés, és javítás.

Gratulálok.
(#) JZoli válasza acsilla hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Merre laktok? Ha tudnánk, talán még itt is lenne valaki aki segítene!
(#) JZoli válasza erdgab hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Pontosan ilyen hiba szokott előfordulni ezekkel a kondi tipusokkal! Szerintem megoldottad a kazán hibáját!
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
(#) acsilla válasza pjg hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Szia, Bp, 16 ker
(#) acsilla válasza JZoli hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Szia, Bp., 16 ker és előre is köszönöm!
(#) acsilla válasza shark94 hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Szia, előre is köszönöm! Bp., 16 ker
(#) acsilla válasza Sebi hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Köszönöm Sebi, közöm nincs az elektronikához éppen ezért nem nyúlok a gázkazánhoz. Ezért örültem, hogy rátaláltam erre a fórumra. Úgy vélem, lesz olyan köztetek, aki ért hozzá, szerelő, budapesti és eljön, megoldja a problémát. Ahogy említettem a szerelő aki már 3x járt nálunk panelcserélt javasolt és jelen állás szerint fogalma sincs mi lehet a gond. Segítőkész, de hát ezzel nem megyünk előbbre a probléma megoldásában.
(#) acsilla válasza pjg hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

igen igen ez lemaradt elnézést
Bp., 16 ker
köszönöm szépen!
(#) JZoli válasza acsilla hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Nos akkor van két lehetőség. Visszahívod a szerelőt, ő kiszereli apanelt Te elviszed egy elektronikai műszerészhez és az kicseréli a kondikat. A másik lehetőség, hogy olyan elektronikához értő szerelőt keresel aki kiveszi panelt kicseréli a kondikat és uténa összerakja a kazánodat és kiderül, hogy ezzel sikerült-e orvosolnio a hibát. Sajnos az is előfordulhat, hogy a kondicsere nem oldja meg a gondokat, ilyen esetben marad a panelcsere. De még akkor is van olyan lehetőség, hogy árulnak olcsóbban felújított panelt is a neten. Ilyent is lehet keresni!
(#) goreny válasza JZoli hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Ha jól olvasom ez egy kombi kazán. Ha nincs alternatív fűtési lehetőség, akkor a panel kiszerelése és elvitele kicsit jégvarázsos lesz.
(#) pjg válasza acsilla hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

200km.
Következő: »»   196 / 294
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem