Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Eredetileg matt aluszínű, ezt a szkennelés nem adja vissza egyből. A felbontás elegendő?
Én levettem 1024*768-ra, az eredeti sokkal nagyobb, meg file-méretre is. Ha elég ez, amit feltettem, akkor nem állok neki felnyomni a másikat. De megvan, szólj, ha mégis kell. Javaslom, hogy képszerkesztővel szöszöld ki a hibákat. "Felcsippented" a kívánt színt és azzal letörlöd a karcokat, festékhalványulásokat, foltokat, mindig azzal a színnel, ami ott szerepel (ezt még a Paint is tudja). Tökölős meló, de megéri. Jobban nem akartam korrigálni, nem tudom, neked mi felel meg. Csak a középárnyalatot állítottam, meg a kontrasztot. De az eredeti is megvan, ha az kell, adom (persze előbb 1024*768-ban).
Én 2 lépésből (világosság, kontraszt) ilyenre csináltam, hátha elég.
Szia! Az eredetit ha feltöltenéd egy tárhelyre és a linket elküldenéd jó lenne, a felbontás ha átkonvertálom 2 színbe sokat romlik. Arra gondoltam a fekete fehér változatot nyomtatnám alu kasírozott papírlapra és akkor már szinte eredeti lenne. Óriás levélként is elküldheted gerenk@citromail.hu Köszönöm segítségedet.
Szia!
Köszönöm,valami hasonlót produkáltam én is. Most kértem az eredeti szkennelt nagy felbontású képet, az biztosan jobb lesz, a hibákat kijavítva már szerintem majdnem eredeti lesz egy alu kasírozott papirra nyomtatva.
Szerintem képszerkesztőbe akár ki lehet bizonyos szövegeket "radírozni" is és beírni jól ugyanazt oda...
Igen lehet, de mint olvastad BiG fórumtársunk elküldi a nagy felbontású szkennelt képet és akkor a szöveget nem kell újraírni
Üdv mindenkinek. Ma kaptam ezt a furcsaságot, nem működik, de egyenlőre csak ismerkedek vele. Rákerestem a neten, ez valójában egy "lemezjátszó", kristály PU betéttel, csak lemez helyett, valamilyen félcollos műanyag szalagra van írva a hanganyag. Elég egyszerű szerkezetnek néz ki, nincs is benne semmi elektronika a motoron meg a fejen kívül, megpróbálom majd rendbe szedni, hogy működőképes legyen A többi a képeken.
Láttam ilyet működni Terényben a magnómúzeumban. Nagyon klassz kis szerkezet.
Kedves Fórumtársak,
Érdeklődnék, hogy valakinek megvan-e az AR612-014/s illetve AR612-044 jelű kapcsolási rajz egy darabban (nem több oldalra szkennelt változatban? Az egyik ilyen rádióm a 014/s belvilággal rendelkezik és szeretnék egy hozzá való rajzot is a gyűjteményembe K
Nagyon köszönöm, de ezek már megvoltak korábban. A nagyobbik fájl (extra) tartalmaz viszont egy olyan részt, ami szervíz leírást ad a készülékhez. Ha jól tudom annak további oldalai valamilyen könyvben/magazinban a 612-014/s rajzzal folytatódik eredetileg. Erre fáj a fogam igazán
K
Ez a cikk a Rádiótechnika 1964 augusztusi számában jelent meg, feltöltöttem neked ide.
A rajz két darabban van, mert az újság két oldalára esett, képszerkesztővel egyesítheted. Jobbulást a fogadnak
Úgy hívják, Tefifon, ez mondjuk látszik. A Techmoan youtube csatornán volt egy nagyon részletes bemutatása pár éve: Tefifon
Folyt: Miután a neten összeszedtem az összes fellehető dokut, nekiálltam szétszedni. Sajnos nagyon össze volt rohadva a mechanika, csupa rozsda volt minden. Ki lettek tisztítva meg újra kenve a tengelyek, le lettek csiszolva a gumi alkatrészek, stb. Összerakás után , amikor elindult, akkor derült ki, hogy hibás a PU fej, (betét) is. Azt is szét szedtem, de a piezzó lap szétmállott, szétrohadt. Mivel ilyen a világon nincs, ezért egy mai betétet fabrikáltam bele, Utána ki kellett súlyozni, beállítani mindent. Most már kész, csak a dobozát fújtam, festettem le, az szárad.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2017
Egy nem bevált találmány,hamar el is felejtették,főleg a bonyolult és hamar meghibásodó mechaninka és a felvétel lehetetlensége miatt,maradt a robusztusabb bakelit lemezjátszó,és azután pedig a magnó ami már biztositotta a hangfelvételt is
Bővebben: LinkFolyt: És itt egy kis videó a kész készülékről:
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy fekete-fehér Munkácsi tv-m, amire szeretnék képet és hangot varázsollni. Első körben arra gondoltam, hogy egy uhf-vhf konverter és egy videomagnó segítségével adok bele jelet. Ha van stabil képem, akkor áthangoltatom a hangvevő körét. Nemrég megtudtam, hogy ezzel a készülékkel az áthangolást nem lehet megcsinálni. Milyen megoldást tudtok ajánlani? Ilyenekre próbáltam rákeresni, hogy "vhf modulátor", meg "vhf videomagnó", de nincs rájuk találat az ismert hirdetési oldalakon. Vlaszaitokat köszönöm.
A régebbi videók modulátorát át lehet hangolni tekercs cserével a VHF sávra, de komoly műszerezettség kell hozzá. VHF modulátort esetleg régi típusú videó játékokból lehet kibányászni, ezek általában az OIRT 1-2, vagy a CCIRT 1-4.-es csatornán dolgoztak. A Munkácsi hangját át lehet hangolni 2 normásra gond nélkül.
Köszönöm az anyagot Ezek után már nagyon jól van a fogam! Meg is oldottam a rajz egy darabban való kezelését, amit most közkinccsé teszek, hátha valakinek hasonló fogproblémái vannak, mint nekem
Az utolsó darab, Karácsonyra megleptem magam vele.
Ha én így néznék ki 60 valahány évesen, mint ez a készülék, szavam nem lenne... De nem bírtam ilyen jól. Orion 520A Holnap, illetve ha kisüt a nap, csinálok képeket az első rádióról és a párjáról, hogyan szépültek meg. Ezek szerint lehetséges... A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2017
Idézet: „Ha én így néznék ki 60 valahány évesen, mint ez a készülék, szavam nem lenne...” Sötétbarnán, kocka fejjel nekem sem
Üdv mindenkinek!
A fent bemutatottakhoz képest talán kevésbé "muzeális", bár mindenképp ritka készülék javításában kérnék segítséget. Egy B&O Beogram 1800-ról van szó, 1969-ből. Az elvileg ritka és drága hangszedő szerencsére még épségben vészelte át az utóbbi majd' 50 évet, kevésbé mondható ez el a lemezjátszó motorjáról, amely egy elég szokatlan szerkezet. Hálózati aszinkron motor van benne, direkt hálózatról táplálva, és fix áttétellel. Mégis lehet rajta fordulatszámot finomszabályozni, egy röpsúlyos tárcsának köszönhetően, amit filclapok fékeznek, és utóbbiak helyzete változtatható. A hiba az volt, hogy a lejátszás nagyon lassan indul (jó, ha a 10 ford/perc megvolt, 33-as állásban), de aztán 10-15 perc melegedést követően előbb-utóbb beáll a megfelelő sebességre. Erre a finomszabályzó se volt hatással (ha felpörög, utána már szabályoz szépen). Utóbbinak a filceit kicseréltem, ami nem sokat változtatott a helyzeten. Végül arra jutottam, hogy itt a bronzperselyeknek van baja, így szétszedtem, kitakarítottam ezeket (volt benne összesűrűsödött poros zsír bőven, főleg az alsóban). Kicsit jobb lett, de azért még mindig nem jó. Pár óra állás után még mindig 4-5 perc kell neki, mire eléri az üresjárási fordulatszámot. Nekem a perselyek belseje gyanús - bár a fotó nem adja vissza jól, de foltos-karcosnak tűnik, alkoholos pucolás után is. Gondoltam cserére, de 4.5 mm-es tengelyátmérőhöz nem lehet ilyesmit kapni, két csapágy-mintabolt szerint is ez nem szabványos méret. Valakinek van még valami ötlete, honnan lehet ilyet szerezni, vagy hogyan lehetne életre kelteni az eredeti perselyekkel a motort? A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
Valószínűleg "rácscsapágy", tehát kiszáradt (elfogyott a szerkezetből a kenőanyag). 50-60 C°-ra felmelegíteni (bőr, pata, vagy hasonló szerves) nem gyantásodó olajban, 1-2 órára. Kihűlés után alkalmazásba venni.
Ez "szintercsapágy", amit a gyártáskor telítettek kenőanyaggal (régebben ez a "bronzitol-olaj" volt). Talán lehet ilyet kapni: a Nagyfalu nyócker, Népszínház u. elején van egy ezekkel foglalkozó szakbolt - sajnos a nevét nem tudom -, spec. szintercsapágy, szén.-, bronzkefe kereskedő. Újratelíteni valóban úgy kell, ahogy granpa írja (szervusz Kálmán!!).
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
Szia Kari! Azt akartam írni, csak az ellen belebeszélt, mikor írtam.
Köszönöm a tanácsot, jó tippet adtál. Végre működésre bírtam!
Kollégák, egy kis segítség kellene
Egy Orion 330-as készüléket próbálok talpra állítani. Most már szól, bejön rajta pl. a Kossuth, de a hangerő potméterre nem reagál, mindig max. hangerőn szól. A potit kimértem, kiválóan működik. Mit szúrtam el?
Leírás alapján az "alsó lába lebeg" (nem kap testet).
Nagyon más nem lehet...
Köszönöm, meg nézem, bár úgy emlékszem, hogy azon a forrasztást javítottam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |