Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Valóban, az elektronika valamivel később alakult ki, mint az ember.
Ponthegesztőnél nagy sorozatoknál megfelelt ez az egyszerű megoldás, hiszen lehetséges, hogy néhány évig nem kellett átkötni. Vagy elég volt csupán a nyomóerőn és az időzítőn tekerni.
Valahogy így lehetett, mert akárhányszor náluk járok, mindig "megcsodálom" a masinát...bazi nagy trafó egy csupasz fémvázon és az egész csupaszon van, semmi burkolat rajta és úgy néz ki, mint Einstein...még a felső (mozgó) elektróda tartóhoz vezető rézdrót pászmákon sincsen szigetelés...de még sose romlott el és napi használatban van... ja és ha kell, megy 380V-is...
Elkezdtem a "kifűzögetést", de erre nem igazán voltam felkészülve...nem vezeték van feltekerve, hanem 6 x 3 mm-es, zománcozott vörösréz sín...elképesztő. Egy viszonylag kis alapterületű műhelyben, ahol minden tele van polcokkal, gépekkel szerszámokkal, ez nem semmi feladat...
Mindenbe beleakad, mindent leverek vele...(a görög "Laokon-csoport" szobor, kutyafüle hozzám képest)...
Valami gáz lett a képekkel, mert nem látszott, hogy mit rak fel...és még csak a felénél se tartok...
Lehet, jobban jártál volna, ha kilemezeled, és egy ~0.5 m átmérőjű fagurigára áttekered. Így könnyen sérülhet a zománc.
Jó kis profilhuzal, biztos elkérnének érte egy vagyont, ha meg kellene venni.
De vigyázz rá, mert ugyan ezt kellessz visszatekerned is, csak párhuzamosan, ha nem akarsz másikat venni helyette...
Kilemezelés nélkül körülményes lesz szépen visszatekerni
Régi zománcozott huzal, különösen, ha lakkozták is egykor, mindenképpen sérül bontáskor. Volt, amiről szilánkokban mállott a zománc, jónéhányszor az ujjamba is bökött.
Ez nálam is sokszor előfordult, de ez jónak látszik, ezért kár a gyűrögetésért (kifűzés). Gombolyítva kevésbé sérülne.
Ez tény, de mivel rézlemezzel jól el van látva a kolléga, nem gondolnám, hogy kínlódna a szálak párhuzamosításával.
Erre én is gondoltam, de már így kezdtem el és vagyok annyira makacs, hogy be is fejezem...
Annyira klassz ez a réz profil, hogy nem győzök rá vigyázni. Ezért is megy lassan. De megéri... Sajnos a zománc sérülése, főleg az alsóbb meneteknél egyre gyakoribb lett...azt vettem észre, hogy főleg ott, ahol túlmelegedhetett. Ott a lakk , vagy a zománc, teljesen elsötétedett...de végül is, levettem egyben...sosem hittem volna, hogy valaha is ennyit fogok egy vörösréz szalaggal kínlódni.
Kb. 18-métert tekertem le összesen, de rászánom az időt és szépen kifogom vasalni, mert ez szerintem is egy komoly érték. Sok helyen a papír is rajta van. Nitró leviszi?
Igen, úgy tervezem, hogy ez megy vissza, csak még ki kell kalkulálni, hogy mennyi legyen...
Nagyon jól gondolod...szerintem lakkozva is volt. De nem olyan sok helyen sérült. Nem tudom, hogy ha pászmát csinálok a 2-3-menethez, akkor ez mennyire számít?
Ja és leszámoltam a meneteket (ahogy mondtad), 41-menet volt rajta...az átfűzhető keresztmetszet, 45-mm magas és 33-mm széles. Most már csak 3-kivezetés van a primer tekercsen és megmértem, hogy mi jön ki rajta... Az 1-es és 2-es között 11-11,1V mérhető, a 2-es és 3-as között 6,7-6,8V-ot mértem, az 1-es és a 3-as között pedig 18,1-18,2V-ot mutatott a műszer. Idézet: „Az 1-es és 2-es között 11-11,1V mérhető, a 2-es és 3-as között 6,7-6,8V-ot mértem, az 1-es és a 3-as között pedig 18,1-18,2V-ot mutatott a műszer.” Honnan és mit? Milyen kapcsolóállásban mértél?
Őszintén megmondom, hogy "rabul ejtett" ez a jó kis anyag...nem is tudtam , hogy van ilyen lágy profil...nagyon tudom értékelni az ilyet és inkább "kínlódok" vele, de ennek ott a helye...csak nem tudom, hogy mennyi kell, hogy visszamenjen.
A sorok között lévő papírból is megmentettem egy párat, ami nem volt rálakkozva, mert a lakkozottak ráragadtak és szétszakadtak..de gondolom, hogy az épek a nagy pászma közé is jók lehetnek. Aki csinálta, tényleg jó szakember lehetett, mert alig bírtam szétszedni a sok rögzítő zsinórtól meg a lakktól...
Nem volt az olyan lágy, csak a hőtől lágyult ki ennyire...
Na ez jó kérdés!... Csak nem igazán értem...lehet, hogy mérni sem tudok?
A műszer kapcsolóját a váltóáramra fordítottam és így mértem a két leágazás között... Rosszul csináltam?
Még nem írtad, milyen méretű a profil. A zománcos X*Y méret kellene a további számoláshoz.
Azt a szekundert is lefejtetted, ami a primer rész fölött volt?
Ebben tévedsz. A huzal feltekercseléskor lágy, az idő múltán megkeményedik. Az igazán lágy (99,99...) nem annyira. Hővel ki lehet lágyítani, de akkor a zománc "elillan" róla. Vörösen izzó rezet hideg vízbe mártva lehet kilágyítani.
De, megírtam a mai elsőben...6 x 3-as lehet a mag, de a zománccal (lakkal) együtt 6.3 x 3.3-mm.
Ne ijesztgess!! Van egy másik szekunder is? Én csak az alsó csévetestről vettem le.
Eddig jó. Csak azt nem tudjuk, honnan jött a feszültség?
Primer tekercset ellenállásmérés állásban is ki lehet mérni. A képeiden 4 vég volt. Van egy nagyobb ellenállásérték (~1-2 Ohm), a többi kivezetés ehhez ad hozzá 1-1 tizedet.
Több képeden is látszik, hogy a szélesebb tekercstest részen is van két vastag kivezetés, rajta kábelsaruval. Ez össze is van kötve a kisebb tekercstesten lévővel.
Például az "1-P1140919.JPG" képen.
Igen a sorkapocsban 4-bemenet van a primerbe...de a 230V csak kettőn megy be, a másik kettő üresen van...ott kellene méregetnem? ha elmondod hogyan, úgy teszek...
Hát igen...pont ezt kérdeztem tegnap (17. 16-kor), a hsz. alján, hogy egymás felett is vannak menetek, nem csak egy külön tekercsen? Akkor holnap újból szétszedés?
Ami össze van kötve, mindegy, hol van, az szekunder.
Idézet: „a másik kettő üresen van...” Nincs az üresen, van benne derót. 200 Ohm-os állásba kapcsolod a műszered és elkezdesz mérni az egyik széléről. Ha szerencséd van, "nagy, nagyobb, legnagyobb" lesz a sorrend. Ha nem, akkor "kicsi, nagyobb,..." lesz. Egy példasorozat: 1-2 1,5 Ohm 1-3 1,6 Ohm 1-4 1,7 Ohm
Kicsit csodálkoztam is, hogy viszonylag vékony dótok mennek be és mégis ott vannak azok a vastagok, de azt hittem, hogy a hegesztéshez ilyen vastag kell, hogy kijöjjön...egyébként nem is kör keresztmetszetű mindegyik...balról az első 3-vezeték, kissé lapított, vastagabb és a 4.-ik egy kicsit vékonyabb, kör profilú.
Sziasztok.
Szilveszteri elfoglaltságként megtekertem a trafót. 1,5mm2 sodrott villanyszerelési huzalhoz jutottam hozzá elég jó áron (ingyen ) így ebből lett megtekerve. Féltem, hogy nagyon fog búgni. Első bekapcsoláskor úgy búgott, hogy azt egy maxon járatott 3MVA-es trafó is megirigyelné. Először nagyon elszörnyedtem, de azután gyanú ébredt bennem, amikor láttam, hogy a primer kivezetést 15cm-ről magához rántsa. Mondom itt marha nagy áram folyik. Nosza ráakasztottam a lakatfogós ampermérőt, felvett vagy 20A üresjáratban. Persze elsőre rosszul kötöttem sorba a primertekercsfeleket. Helyesen átkötve azonnal csönd volt, 100mA körüli üresjárati áramfelvétellel. Persze kipróbáltam terheléssel is. Egy 800W-os villanymelegítő akadt a kezembe azt kötöttem rá. Éppen hogy egy kicsit hallani, hogy búg és 20 perc üzem után sem langyosodik. A mi a kimeneti feszültséget illeti üresjáratban 235V, 400W terheléssel 230V, 800W terheléssel 225V. Összefoglalva elégedett vagyok. Köszönöm mindenkinek a segítséget, külön köszönöm Granpa-nak aki megadta a menetszámokat (400menet primer, 440 menet szekunder). Természetesen doboza lesz, B6-os kimeneti biztosítékkal, nyomógombos távkapcsolóval és bekapcsolást jelző kontrollkával. Amit még megfogok csinálni biztosan az az, hogy a tekercselést lekötöm hőálló "madzaggal", mert a szigetelőszalagban mint rögzítésben nem bízok. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
Remélem teflon vagy szilikon (bezhalogenicky?), és nem PVC szigetelésűből tekerted, mert az nagyon nem hőálló. A 1.5 mm2-es keresztmetszeten 5-6 ampernél nem illik többet átkergetni, mert melegedés lesz (meg menetzárlat, mert a PVC meglágyul).
Amúgy gratulálok; jól néz ki. A PVC szigetelőszalag a legalkalmatlanabb trafóhoz (nyúlik, mállik, elválik), nem tart szilárdan. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
Anyagválasztásra nem mondok semmit, hozott anyagból dolgoztál. Mindenki abból dolgozik, amihez hozzájut.
A kivezetésekhez szokás tenni csövet, mechanikusan (is) véd. A kivezetéseket átbújtatjuk a csévetesten, ne csak a szigetelő szalag tartsa a végét. A felét is kivezetném, hátha összeakadsz 110 V-os készülékkel. Szerintem férne még rá 12/24 V szekunder is (soha nem árt, akár akkutöltőnek is használható. Természetesen izzóval és combos dióda híddal). A bandázsolás természetesen kell, esetleg akár valahogy impregnálhatod is. Ha már dobozolod, akkor akár kialakíthatsz "izzólámpás" korlátozású kimenetet is. Ugyanígy árammérési lehetőséget is, most még egyszerű. Ha akad, tehetsz "klixon"-t is. Jól látom, hogy primerek és a szekunderek nem egymás mellett vannak? Végülis mindegy, csak a végleges bekötés a nehezebb.
Köszönöm. Sajnos sima PVC, nem volt más. Én sem repesek az örömtől, ez volt (de legalább régi jó magyar (MKM) gyártmány). De 5-6A-nél nem lesz többel terhelve. Amúgy a 1,5mm2
bőven bírja a 10A-t is, de mivel itt fel van tekerve nem engedem ennyire fel. A PVC szigetelőszalag gyakorlatilag semmihez sem alkalmas hosszútávon, elválik, letekeredik stb. Nem szívesen használom végleges munkára, itt is csak ideiglenesen megakasztottam vele a utolsó menteket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |