Fórum témák
» Több friss téma |
Az árnyékolást próbáltam 11Ohmmal segédtáp 0 pontjába kötni,fő táp puffer csillagpontba, hangszóró 0 kimenetére, simán a vég panel GND-jére. A hangszórón nem működött, gerjedt. A többin áthallás volt. 100Ohmig csipog a műszerem. Azon belül volt. Mondjuk jó kérdés. A hangszórón miért nem működött?
TDA 7294 az én elgondolásom szerint:
1U magas, a teljes építési belmagasság 40mm. Ebbe belefért a táp, a végfok, a hűtőborda, a ventillátorok... Táp: +/-40.5V, aktív hűtés, Clip detektor. Ma már nem csinálnám meg ![]() Itt már gondolkoznom kellett a földelést illetően.. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
A pozitív visszacsatolás miatt gerjedt.
Az E_2 panelt direkt azért terveztem, hogy az ilyen problémák gyökerestől megszűnjenek.
Meg tudnád mutatni a panelt és elmagyaráznád, hogy pozitívban hogy csatolódott bármi is vissza a hangszóró negatívjáról?
A hangszóró testvezetőjének van ellenállása, legyen az egy darab vezeték, a hangszóró áram feszültséget ejt rajta. Ez a feszültség ha eljut a jelföld vezetékre, akkor létrejön a visszacsatolás.
Az E_2 mellékletében nézd meg a huzalozási javaslatomat!
Gratula, a tápot nem apróztad el (vagy mégis?
![]()
6x60w. 1db 15V/4A-es gyarilag. Ez van athangolva kb 13.4V-ra. Aztan sorbakotve. Ket kimenet:0V es +15V. De mindegyik 0V foldelt es igy nem lehetett volna sorbakotni. Tehat minden fold levalasztva es rakotve a vedofoldre. Aztan a tap 0V-ja ra a masik +15V-jara. Aztan az egesz kozepen megcsapolva, abbol lett a csillagpont. Tizenpar khz-en oszcillalnak, azt eleg volt kivenni a vegfok hangjabol
![]()
Azt valahogy sejtettem, hogy nem volt egyszerű ennyi tápot összelegózni. Sok idő meg türelem látszik a készüléken.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
Nos egy kis észrevétel/ okfejtés eme erősítővel kapcsolatban.
Megépítettem a hídkapcsolást ami azóta is folyamatos gyötretés tárgya itt az asztalomon. Kezdeti fura búgás kijött belőle így teljesen tiszta és erős hangja van. Le kell vonni a tanulságot belőle ha oszcillál vagy gerjed akkor borzalom a hang amit kiad. Nos reloop kollégával kell egyetértenem a tápfeszültség tartomány ügyében. Magam is kipróbáltam a trafót cserélve alatta és a +/- 38v-hoz képest a +/-22-25v között hangerőkülömbség nem észrevehető . Ellenben a melegedés viszont kegyetlen külömbséget produkál. az erősítő +/- 25v körüli feszültség esetén ha odacsűrsz neki felmelegszik ha leveszed a hanerőt szépen visszahűlik kezelhető hűtőborda méret mellett. Ellenben a feszültséget felhúzva részemről +/-33v és főlé , borzalmas hirtelen a melegedés és brutál méretű bordát is felfűti és ha nem hajtod is melegít valamelyest. Hangban nézve a dolgot +/- 25v környékén a védelem soha sem szólalt meg az ic-ben de 30v fölött érezhető hogy beleavatkozik a hangba és elrontja .Gondolom elkezd határolni majd belekopog a hangba és végső esetben némít.Most hogy ennek a hangszórók mennyire örülnek vagy tolerálják azt nem tudom de engem baromira idegesített így inkább visszavettem a feszt a kezelhető tartományba. A híd végfok a szimplával összehasonlítva fülre kb 3-szorosát teljesít ami azért egy brutál tranyós 100W-os végfokkal pariban van teljesen és megfelelő dinamikával is szolgál ami azért eléggé jó alternatíva valljuk be. Így én is csatlakozom hogy a híd végfokot mindenképp 30v és alatti feszültséggel érdemes hajtani hogy minden esetben kezelhető és stabil erősítőt kapjunk.
Szia!
Szeretnék nálad érdeklődni. Van olyan panel verzió a TDA7294 -ből amely egy tápos kivitelben készült. Ennek a megoldásnak mi lenne az előnye? Miért lehet jobb mint a +/- táp?
Ha jól tudom, akkor Alkotó és reloop kolléga is a ProfiCAD programot használja.
Sziasztok!
Építettem egy tda7294-es végfok panelt, egy philips erősítő, gyári javíthatatlan végfok panel helyére. A visszacsatolásnál a gyári ajánlást használtam azaz 22kohm, 22µF-680ohm. Ha jól tudom, adott bemeneti jelszintnél, így a legkisebb az erősítés. A készülékben lévő hangszín és hangerő szabályzótól érkező jel még így is sok a végfok számára, azaz túl érzékeny a bemenet. A készüléken lévő gyári hangerő potméter minimális mozdításakor már nagyot erősít. Jól szól, nincs torzítás de így túl érzékeny az egész. Nincs szükségem arra a 60-70 wattra, de mivel a tápfeszültségem +,-35 volt, ezért esett a választás erre a végfok ic-re. Jómagam arra gondoltam, hogy a jel bemenetnél kellene visszafognom. Ebben szeretnék tanácsot kérni! Soros ellenállás bal-jobb oldali jel meleg pontjára? Vagy trimer potméterek, és ekkor igény szerint változtatható. Ha trimer potméter akkor sorba a meleg pontokkal, vagy ahogyan egy rendes hangerő potmétert kell kötni a jel útjába, (azaz a test bevonásával)?
Szia! Az eredeti készülék rajza alapján pontosan be lehetne lőni a végfokozat eredő jelerősítését.
Ha nem lenne rajzod, segítek az előkerítésében ha megadod a pontos típusát.
Szia! A pontos tipus: philips fr153. Nekem nem sikerült anno rajzot találnom free-ben. De ennek már fél éve.
Nekem se jött be rajz. Milyen végfok IC volt benne? Megnéznénk mekkora erősítést ajánl hozzá az adatlap, az is jó lehet kiindulásnak.
Ha a hangerő poti pályáját 10 egységnek tekintjük, hová esik a torzítás határa, illetve a háttérzenéléshez való beállítás?
Szia! Az eredeti végfok stk4026-os volt. A háttérzenélést már 1-egységnél eléri. Nem tudom torzításig feltekerni, az már a fülemnek nagyon hangos lenne.
A várakozásnak megfelelően az eredeti végfok gyártói ajánlása 100-szoros erősítű, a Philips nem térhetett el ettől lényegesen. A TDA7294 ettől jóval kevesebbet, csak a harmadát erősíti.
A látszólagos ellentmondás nem származhat abból, hogy a készülék hangerőszabályzója cserélve/javítva/szerelve lett? Az eleganciát mellőzve, orvosolható a probléma egy feszültségosztóval a végfok bemenete előtt, ami 22 k / 10 k ellenállásokból várhatóan kielégítő eredményt ad. (10 k egyik vége a testen, a 10 k és a 22 k közös pontjára megy a végfok bemeneti csatoló kondi, a 22 k pedig fogadja a jelet. Ha a jelvezetéken egyenfeszültség lenne, akkor még egy 2,2 µF csatoló kondi is kéne a 22 k elé)
Nem hinném, hogy babrálva lett volna a hangerő potméter. Köszönöm a tanácsodat! Ki fogom próbálni a feszültség osztót, nem volt mérhető egyenfeszültség a jel kábelen. Egy dolog nem világos még előttem, ez pedig az erősítők bemeneti zárása. Jelen esetben ez ugye 22kohm. Ha például sztereó potméter lenne a tda7294 előtt akkor annak miért kell min. 47-100kohmnak lennie?
A forrásjel minimum impedanciájára nincs előírás, előszeretettel hajtom a TDA7294-et közvetlenül műveleti erősítő kimenetéről.
Létezik egy olyan megfontolás, miszerint ha a potenciométer értéke 5-6-szorosa az őt követő fokozat bementi ellenállásának, akkor a lineáris poti szabályozási karakterisztikája a logaritmikusnak megfelelő lesz. Ezeket az értékeket használom.
Így már értem, köszönöm a választ!
Szia! Sikeres lett a feszültségosztó, 22/10k ahogy írtad. Köszönöm! Végül így tudtam megoldani az utólagos beavatkozást. Az alábbi linken, az egész projekt látható. Bővebben: Link
Példamutatóan gondos munka, gratulálok!
Köszönöm az elismerést! Amikor fél évvel ezelőtt kitaláltam, hogy készítek egy másik panelt az eredeti helyére, akkor nem gondoltam mekkora fába vágom a fejszém. A panel tervezés során is, segítségre szorultam és ezt meg is kaptam itt!
![]()
A terhelés hatására a tápfeszültség esésével is számolhatsz, nem lesz kritikus a kimenő áram. Jelentős fűtés lesz viszont 4 Ω-on, mikor az átlagos kivett teljesítmény 60 W közelében jár. Ha ez tartós üzemállapotnak fog számítani, akkor ventilátoros hűtésre is szükséged lehet. A gyakorlat majd megmutatja, hogy az IC hővédelme keltette recsegés megjelenik-e. A hangerő fokozatos növelésével végzett ilyen irányú kísérlet alacsony kockázattal jár.
Rendben. Ventilátoros hűtést mindenképpen szeretnék, egy egyszerű a kiszemelt rajz Bővebben: Link Egyszer készült már ilyen, az bevált. Nem valószínű a 60 wattos teljesítmény (a bemenő jel is vissza van fogva), de a próbák során 8 ohmos terheléssel 35-50 fok között volt a hűtőborda hőmérséklete (ránézésre sem valami nagyok ezek a bordák). Egyébként az erősítő, a saját kis pince borozóba kerül majd, ahol 10-20 wattnál nem kell több. Mekkora biztosítékokat ajánlanál a két szekunder tekercs után jelen esetben?
A biztosíték legyen 6,3 A-es lomha (T).
Rendben.
Találtam tda7294 hidalt a kitet érdemes meg vennem.
Van e valakinek ezzel kapcsolata ezzel a kitel szemben. Meg mekkora trafó kell ennek a kitnek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |