Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
ha x<5 -> y=255
ha x>55 -> y=0 Minden más esetben: y=255-((x-4)*5) Érvényes: x>=0 és x<=60
Szerintem RTC se kellene meg tömb se.
Csak egy fototranzisztor ami a külvilág fényét lesi. Analóg lábon olvasol map függvényel "zónázol". Abból állítasz pwm értéket. Fotoellenállás is jó , vagy lefűrészelt kalapú fémtokos tranzisztor BC sorozatból.
Abszolút igazad van, de a probléma, amivel tegnap szembesültem; egy kicsit bonyolítja a dolgot.
Ugyanis ez a lineáris PWM nem lineáris fényerőt okoz a LED szalagokon. A fényerő hamar felfut, majd jóval kevéssé növekedik. "Alkonyatkor" fordítva. Szóval vagy olyan képlet kellene, ami figyelembe veszi a LED fényerejének nonlinearitását, vagy olyan előre számolt adatok, amelyek ezt korrigálják. Azt hiszem a megoldás itt van valahol: Bővebben: Link
És ha feloltom a világítást a szobában?
A miatt sem jó, hogy este amikor a szobában már sötétetebb van, még kellenek a fények, de éjjel, amikor a szoba szintén sötét; már nem. Tehát nem mehet csak a fototranzisztor után. Hacsak nem rakom ki a házon kívülre, hogy a természet fényét kövesse az akvárium... A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
Köszönöm.
Néhány kiszámolt értékkel teszteltem; tökéletes. De a frissen felfedezett linearitásbeli problémát sajna nem kezeli le. Persze jogos a pont, hogy a halak ezt valószínűleg kevésbé érzik problémának; de én lehetőség szerint próbálnám a fényerőt linearizálni.
Szia! Ez az oldal éppen ezzel foglalkozik, van rajta egy script is, amibe beírod, hogy 0-255 közötti értékek kellenek neked 60 lépcsőben, pythonnal lefuttatod, és elkészíti az "egyenletes" tömböt.
Hello,
Ez a script minden bizonnyal jó lehet nekem, de nem tudom használni. Hova írom be? Hogyan futtatom le? Stb. Tudnál kicsit ebben segíteni? Köszi!
Itt van egy használható tömb ledhez, gamma korrekció, progmem-et is elhagyhatod ha van még ram.
Bővebben: gamma korrekció
Le kell tölteni a pythont, az előbbi scriptben pedig van egy 16-os érték, ez a lépések száma, amit 60-ra javítasz. Ezt az átjavított fájlt ráhúzod a python parancsikonjára, ez pedig generál egy .txt fált a kiszámított értékekkel.
Köszönöm, hasznos, még ha 1024 eleme is van, így viszont ha majd potis szabályzással építek PWM-LED vezérlést; tökéletes lesz.
Miért az uint8_t? Byte-értéknél nem tárol nagyobbat...
Azt hiszem maradok a fenti táblázatnál, és a perceket átmap-elem 2014-re, és akkor ebből a táblázatból tudok dolgozni.
Köszönöm! Idézet: „ Hacsak nem rakom ki a házon kívülre, hogy a természet fényét kövesse az akvárium...” Igen jól látod , meg ügyes árnyékolás , hosszabb fekete csőbe ablakon les kifele... stb. .
Előző kérdésemre kapott válaszokat köszönöm. Most lenne egy újabb.
Van ez a hiperszuperpontos RTC DS3231. Viszont az adatlapja szerint, a hőmérséklet mérése ±3 °C "pontosságot" említ. Namármost, jól gondolom, hogy ezt hardveresen nem lehet kalibrálni, csak szoftveresen? Mert ahogy elnézem, valóban kb +2°C -al mutat többet mint a szobai hőmérőm...
A hőmérő elsősorban a pontos frekvencia beállítása miatt van benne, ahhoz használja elsősorban. Az, hogy ez kiolvasható, inkább apró extra. Mi a baj a szoftveres kalibrálással?
Egyébként ezekkel a modulokkal vigyázni kell, mert némelyikben van töltés is, ami a LiR2032 áramforrásnak töltést ad és szereti is, viszont ezekbe nem szabad tenni CR2032 elemet.
Igazából csak érdeklődtem, nem mintha annyira nagy baj lenne, csakhát, amit meg lehet oldani hardverben, azt ott kell megoldani, én úgy vagyok vele, nem az erőforrást pazarolni. Jó, tudom, nem olyan nagy pazarlás, de akkor is. Nehezükre esett volna betenni egy HW kalibrációs opciót...
De ezek szerint, más még nem panaszkodott miatta...
Csináltam hasonlót, ha levonsz 2 fokot, akkor tulajdonképpen helyben is vagy.
De ha a kész kapcsolást valami pofás dobozba akarod majd tenni, akkor vagy az óra-IC-t kell kívül hagyd, - hogy a szobát mérje, - vagy a doboz belső hőmérsékletét fogja mérni. Lehet szerencsésebb lenne valamilyen külső szenzort alkalmaznod, mint pld. az LM35DZ vagy DS18B20.
Esetleg ha van lehetőséged, megnéznéd, hogy ventilátorral megfújva is többet mutat-e? Lehet a lapka valóban melegebb 1-2 fokkal működés közben, mint a szobahő.
Igazából én egy 18650 -es tartót forrasztottam rá, abba tettem egy 18650 -es cellát
(van belőle vagy 400db). De most, hogy mondod, megmérem van e rajta töltőfeszültség, mert szakadásvizsgálóval néztem csak, a szerint a GND és a cellatartó - az közös, a VCC és a cellatartó + viszont nem... A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
Nézd meg a sd3231 datasheet-et. És megtudod, hogy tölt.
A 18650 meg a csepptöltést nem komálja, amit egy ilyen modul nyújt neki. Szóval mindenképpen nézd meg, hogy van-e töltés.
Valójában már indításkor is többet mutat, szóval nem azért, mert melegszik.
Az viszont igaz, hogy ha működik, akkor rátesz kb még 1°C -ot... Egyébként azért nem értem, ha már negyed °C a pontossága, akkor miért hagyták ki a HW kalibrációt. Más szemszögből nézve, mi értelme a negyed °C -os kijelzésnek, ezen az alapon, elég lett volna az 1°C kijelzés is, akkor nem lebegőpontos számot kellene használni a kijelzésre. Bár azt nem tudom, valóban lebegőpontosként van -e ábrázolva, vagy két egészként, külön az egész érték, és külön a tizedes érték. Vagyis ha én egy mezei userként gondoltam erre, nem értem a fejlesztők miért nem. (Jól van, azt hiszem ezt megint túlagyaltam...) A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
Mert nem hőmérő, hanem RTC, ahhoz pedig semmi szükség a kalibrálásra, azért. A kalibrálásra nekik nincs szükségük, szóval nem fektettek energiát (és pénzt) ennek a fejlesztésébe. Viszont jJófejségből elérhetővé tették az értéket (az gondolom nem került nekik semmibe), de ha a kisujjukat nyújtják mindjárt a karjuk kellene
Ha hőmérést akarsz, akkor válassz hőmérőchipet. Vagy vonj le belőle 1-2 fokot sw-ből. Szerk: Temperature is represented as a 10-bit code with a resolution of 0.25°C and is accessible at location 11h and 12h. The temperature is encoded in two’s complement format. The upper 8 bits, the integer portion, are at location 11h and the lower 2 bits, the fractional portion, are in the upper nibble at location 12h. For example, 00011001 01b = +25.25°C Szóval egészként is kiolvashatod, ha csak a 11h byte-ot dolgozod fel A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
Én piccel próbáltam és csak az egész értékeket olvastam ki ,teljesen jó volt ..
Sziasztok!
Szeretném megépíteni ezt a LED szalagos órát. Még nincs enkóderem ezért kipróbáltam anélkül, de csak vibrálnak a LED-ek. Próbaképpen felváltva és egyszerre GND-re kötöttem a D2, D3 lábakat, de szinte semmit nem reagál rá. Egyáltalán lehetséges ilyen, vagy hasonló módon egy próba erejéig kiváltani az enkódert? A vibrálást okozhatja az enkóder hiánya, vagy máshol kell keresni a hibát? A videójában elhangzik, hogy WS2812-es LED szalag kell hozzá, de a programban csak WS2811-est látok. Az egyik hozzászólónak hasonló problémája volt, és állítólag neki csak az volt a baja, hogy nem a mellékelt könyvtárakat használta. A program figyelmeztetésekkel fordul le, de állítólag ez nem probléma. Vagy mégis? Köszönöm!
Szerintem nem voltam elég egyértelmű. A csak vibrálás alatt azt értettem, hogy az óra egyáltalán nem jelenik meg, csak kékes-fehéren vibrálva világít az egész LED sor. Az elején néhány másodpercig még felfedezhető némi szín (kb 8-10 LED), majd ezek is lassan kivándorolnak, és teljesen fehér lesz. Olyan mintha nagyon gyorsan váltogatná az óra kinézeteket. Lehet, hogy mivel nincs enkóder a program "azt hiszi", hogy az nagyon gyorsan forog? A LED szalagot és a DS1307-et is kipróbáltam több programmal, és jól működnek.
Idézet: Nem tudtam rájönni, hogy mit értesz ezalatt. „tehát meg kellene nézned, hogy 7. (SET) láb milyen szinten van.”
Kicsit félreolvastam...de ha a kívánt enkóder mindkét jelét leteszed GND-re (hogy biztosan ne lebegjen), akkor az valamilyen fix állásnak számít. Ha a LED-jeid (akkor azok WS2812x-ek) is még így viselkednek, akkor bizony időzítés gond van. Szkóppal meg kellene nézni a 0-1 jelek hosszát. A könyvtárad valószínű jó lehet, kivéve, ha SLOW üzemmódra van írva. A LED-jeidben WS2811 van, csak betokozva a LED mellé (tehát 2811 néven a vezérlőt SO8-as tokban is megveheted). Sajnos a LED-en belül a két üzemmódot nem tudod váltani már. Szóval, szkóp kellene először is (meg jó táp, mert rángatja szépen az 5V-ot a szalag).
Üdv! Ti használjátok a web editort? Érdemes lehet áttérni rá?
Engem zavar, hogy ha feltelepítem az egész arduino fejlesztőkörnyezetet máris ugrott 1Gb az SSD -mből. Kérdés még, hogy tud dolgozni a helyi fájlokban? Szóval ha mentek egyet, az csak az online tárolóban frissül, vagy mondjuk a helyi projekt mappámban is? Vagy akkor állandóan le kell töltenem, hogy meg legyen a fájl helyileg is ne csak online? |
Bejelentkezés
Hirdetés |