Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   54 / 137
(#) cpt.zoltan.simon válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Thx: Használtam már sokszor, KEIL alatt, Arduino-val az a baj hogy nem látszik semmi.
Úgyhogy azt a megoldást váalsztottam, hogy mivel EEPROM-ból úgyis karakterenként jön az adat, már ott vizsgálom hogy : (azaz változó-érték határa), vagy pedig ; (következő páros) és már itt leválogatom.
(#) Pepebá hozzászólása Jan 9, 2018 /

Üdv!
Segítségeteket kérem:
eszköz Nodemcu (arduino) + DHT 22 + bemeneten impulzus számolás.
Adat küldés Mqtt-n és lekérdezés webszerveren.
Müködik rendben, viszont készítettem egy másikat is és HTML kérés esetén a szerver leáll!
(hol az egyik, hol a másik)
Természetesen külön ip címen és külön szerver porton vannak.
Van tapasztalat esetleg jó tanács?
(#) cpt.zoltan.simon válasza Pepebá hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Töltsd fel ide a HTML-es arduino progit, megnézem.
(#) Pepebá válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Szia! itt a progi, köszi.
(#) cpt.zoltan.simon válasza Pepebá hozzászólására (») Jan 9, 2018 / 1

Na szóval:

1. server.begin();
Ez oké
De hiányzik utána még a setupnál hogy egyes oldalak kérésére mit reagáljon.

Nálam ez:
  1. server.on("/", MainPage);
Azaz ha a főoldalt kérem akkor ugorjon a

1. void MainPage (void)
rutinra, és akkor ott majd rendezünk mindent.

További gond hogy a loop ciklusodból hiányzik a:

1. server.handleClient();
ennek ciklikusan kellene futni, hogy kezelje a bejövő kapcsolat igényeket.

Ezt a példát nézd át, én ebből tanultam meg a HTML-es részt (szigorúan annyit amennyi nekem kell).
A WifiManager most ne zavarjon az csak azért van, hogy ne kelljen a SSID-pass párost hardkódolni, a DNS szerver se kötelező, csak azt nézd meg hogy a szervert hogy konfigurálja, és hogy hogy néz ki a két weblap a kódban és hogy kezeli le őket.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) cpt.zoltan.simon válasza Pepebá hozzászólására (») Jan 9, 2018 / 2

Egyébként most csinálok egy hasonlót, de annyi különbséggel, hogy

1: EEPROM-ból kiszed adatokat (002.jpg)
2: Ha tud wifire kapcsolódni OK
3: Ha ezek után tud Broker-re kapcsolódni ok.
4: Szkenneli az 1Wire hálózatot, ha változást észlel (lehúztál egy szenzort, cserélted (más lett az UUID) stb akkor is 5-ös pont
4: Ha 2/3/4 BAD, akkor Access point lesz: (001.jpg) melynek neve a saját MAC címe, IP stb beállítva, nem kell keresgélni.
5: Csatlakozol, becsapkodod az IP-t látod a weblapot.
6: A weblap "dinamikusan" változik, látod a rákötött hőmérőket (a vezetékre rákötött cable-ID-vel beazonosíthatod melyik melyik a kazánházban).
7: Mindent szépen kitöltesz, elnevezel, és a Send gombal elmenti EEPROM-ba újraindul.
8: Ha minden adat jó akkor nem lesz AP, és működik ahogy kell.

Csinálom mindezt azért, mert ennek egy része villanykapcsolóval kombinált szobatermosztát lesz,és ha változtatok wifi-t vagy brokert vagy bármit, ne kelljen mindent kiszerelni a falból, hanem csak végigmegy az ember laptoppal a házon.
De az is lehet, hogy végül csinálok egy külön ESP-t ami más se lesz csak egy tár amiről az összes többi (lopja) a beállításokat.

Lesz majd belőle ebből a Felpimpelt manager-ből egy cikk, csak jussak el a végéig.
(#) Kovabe válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Hát valami hasonlót szeretnék összehozni én is de még nagyon távol vagyok tőle.
Hatalmas érdeklődéssel várom a cikket.
(#) cpt.zoltan.simon válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 9, 2018 /

Nálam már az utolsó lépés van kipakolni az adatokat a tárolóból egy 2D tömbbe, ahol az első oszlop a paraméter neve (002.jpg szövegdobozban halványan) a második oszlop meg maga az érték.
Egy 64 sor / 2 oszlop tömb tárolja az adatokat, ahol annyi a privát "megkötésem", hogy az első 32 sor (32 paraméter tuti elég mindenre ami hálózati) az fix (1: ssid, 2: pass, 3: ip, 4 gateway, blablbla ahogy a képen látszik sorban) a 32.-től jöhetnek a szenzorok. Onnan is van struktúra de az már igazából nem lényeg, ahonnan indult az egész hogy a WifiManager-el ellentétben ne csak az SSID-PASS legyen non-hard-coded, hanem az MQTTs részek is.

A 'server.handleClient();'-l már próbálkoztam, a fordító hibát dobott és a server.on-ra is:

FutesEmelet3:142: error: 'class WiFiServer' has no member named 'on'
server.on("/", loop);
^
Exit status 1
'class WiFiServer' has no member named 'on'

Te most azt szeretnéd ugye (lehet félreértettem valamit) hogy:
A cuccod kapcsolódjon wifi-re
Az IP címét beütöd a böngészőbe, s jelenjen meg egy weblap ami az ESP-ből "jön".

Ha ez így van akkor ne használd a WiFiServert, nekem ha a saját routeremre kacsolódtam ha maga az ESP volt az AP (mint most) akkor is a

1. ESP8266WebServer.h
cuccot használtam.
(#) cpt.zoltan.simon válasza Pepebá hozzászólására (») Jan 9, 2018 / 1

Másfelől azért látom van még gond.
A loop az egy foglalt név, az a főprogramod része, a server.on nem hivatkozhat rá.

Amire a server.on hivatkozik az teljesen külün rutin. Nálam pl:

1. server.on ("/", MainPage);

És akkor nézd meg hogy hogy van a képen a weblap kiküldése, majd még ugyan abban a MainPage nevű funkcióban az adatok kezelése. De a példaprogram amit küldtem pont erről szól.

Köszönöm a tanácsokat, a program HTML részét át kell dolgoznom.

Én azt javaslom, nyiss egy új lapot.
Nekem minden kész volt kivéve amiről fentebb beszéltem. Most már ott tartok, hogy a "minden kész"-t kell átemelnem.
Töltsd le a notepad++ progaramot, a C3Schools - HTML oldalról meg nézd meg az alapvető dolgokat. Amit az én kódomban látsz és a képernyő mentésemen, az semmi más csak egy táblázat.

Én addig meg se nyitottam arduinot, amíg a weblapom kész nem lett. Szinte.
Ugyanis maga a weblap el fogja vonni a figyelmed a többiről.

Arra is figyelj oda, hogy AP módban mások a parancsok. Az egész AP-t webserverrel fix IP-vel stb stb ez a rész állította be. Látszik rajta hogy egyetlen egy weblapot kezel, valamint az hogy a

1. //Wait for setup If we got it, restart gona be fullfilled from outside of this routine
  2.       while (1) { server.handleClient();                                                                              //Stay here and handle all the incomings
  3.                 }

Rutin nem engedi sehová innen. Maga az egész arról szól hogy ha Wifi NEM tud kapcsolódni akkor...

005.jpg

(#) Pepebá válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Köszi az eddigi tanácsokat, megfogadom(tam).
Két balga kérdésem lenne még:
1. mi az eltérés a wifiserver és az esp8266server között?
2. hogyan, milyen szintaxissal lehet esp változó értéket HTML-n megjeleníteni?
(#) cpt.zoltan.simon válasza Pepebá hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

1: Nem tudom, csak a másodikat használtam, és az akkor is működött ha egyébként ESP nem AP üzemmódban volt, hanem az én wifi hálómra csatlakozott.

2: Ha van egy értéked, és az globális változó (márpedig az legyen), akkor az értéket simán belefűzöd a weblapba hogy az általam mutatott példában a 003.jpg file-ban látszik.
Azaz a weblap megfelelő helyén (pl egy táblázatba vagy egy paragraph után" befűzöd.

A hosszú nevű mintapéldában (hsz: 2135765) van egy rész ami a ipcim/response-ra reagál egy másik weblappal. Ott tisztán látszik hogy fűzi be a ClientResponse1, és ClientResponse2 változókat a weblapba. Mindent amit eddig írtam neked, onnan abból a példából kezdtem el tanulni vásárnap volt egy hete.
(#) TheShaft hozzászólása Jan 10, 2018 /

Sziasztok!
Előre mondom, hogy nem értek sem a weblap készítéshez, sem az ESP-hez. RGB LED-szalag vezérlésen töröm a fejem. Azonban ez nem úgy működne, hogy az ESP-n fut egy webszerver, ami egy WEB-oldalon keresztül vezérelhető, hanem az IP címén keresztül megszólítva és 4 byte-ot leküldve (R, G, B, fényerő) 3 lábán keresztül meghajtaná a LED szalagokat, tehát mint egy "slave" eszköz működne.
A cél több ilyen eszközzel vezérelt RGB spot-lámpa csoportok egyidejű vezérlése lenne. Tehát ha akarom, akkor az egész teremben ugyan olyan a megvilágítás, ha akarom, akkor pedig az egyik csoport másként világít. Kissé nehézkes lenne az egyes csoportokat kezelő vezérlők IP címeit beirkálni a WEB böngészőbe és egyenként elvégezni a beállítást. Ez a megoldás viszont feltételezne egy "master" egységet, ami lehetne egy PC vagy egy Raspberry PI is akár. Megoldható a fent leírt feladat? Ha igen, hogyan?
(#) cpt.zoltan.simon válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Szia!

Akkor elsőre azt ajánlom hogy ismerkedj az ESP-vel, az Arduino keretrendszerrel, aztán csinálj egy villigót.
Utána olvass az MQTT-ről, és nézd meg az androidos telefonon az MQTT dashboard-ot.
A vége az lenne, hogy a telefonod meg a LED szallagod is kapcsolódik a netre és a telefonodon húzkodod a slider-t meg a switcheket.
(#) TheShaft válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

Köszönöm a választ. Hol van ebben az esetben a központi kiszolgáló, amihez mindenki csatlakozik (ESP-k, telefon)?
(#) cpt.zoltan.simon válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 10, 2018 /

MQTT broker a neve. Vannak ingyenesek, és vannak limitesek. Illetve ha pl a routered OpenWRT-s akkor arra telepíthetsz fel MQTT brokert a neve Mosquitto.
Ne képzelj el nagy dolgot, igazából olyan mint a forgalom irányító rendőr.

A lényeg, van a topic a téma amire bárki feliratkozhat akit érdekel.
Bárki küldhet is üzenetet bármilyen topic-ba. Nyílván mindenki arra iratkozik ami érdekli. És aki arra feliratkozott az meg is kapja az üzenetet. A küldőnek meg nem kell a címzettekkel foglalkozni. Hogy az üzenet mindenkihez eljusson, ez a broker feladata, de azzal neked nincs dolgod.
(#) TheShaft válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Érdekes, bár kissé komplikált megoldás.
Szerintem nekem a DALI busz lesz a megoldás. Álmennyezet felett kell majd úgyis kábeleznem a lámpákat és azok vezérlőit. Így plusz egy érpár elfér még, nem ragaszkodom a tökéletes "drótnélküliséghez". DALI illesztőt meg innen lehet koppintani: DALI Click Az ESP-t, mint web-szervert innen már nem nehéz rágyógyítani (legalábbis harveresen).
(#) cpt.zoltan.simon válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

DALI busz... 64 eszköz.... Itt hagytam abba.
(#) TheShaft válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 11, 2018 /

Túl kevés?

Meg gateway ha többet akarsz... Nagyon könnyen el lehet fogyasztani... Kapcsolók, konnektorok, lámatestek, simán. Majd összeszámolom nálam miből mennyi van otthon.

Viszont leginkább két ellenérvem van.
1: Ehhez a buszhoz kell külső áramkör. MQTT-hez nem mert a busz maga a wifi.
2: Ha nem jön be az MQTT pl, akkor mindenféle "vezetékezés" nélkül átállhaszt másra. Pl TCP/IP csomagokra, HTML-call-ra stb stb.

ESP-vel már adott a fizikai és a transport layer az OSI modellből, sőt még fölötte is kész a TCP/IP. Nem kell ESP-t másra használni mint ami, nem kell fölöslegesen bemenni a málnásba.
(#) sanyisay válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

Van élet MQTT nélkül is. (hobbista szemmel) Egyszerűbbnek nem mondanám ha nem használsz mqtt-t, épp csak annyi hogy nem kell egyből még azzal is vacakolni. Én is tologatom a beiktatását a még nincs rá komolyabb szükségem addig minek plussz elem a rendszerbe. Simán kommunikálnak egymással is az esp-k, és weboldalról lehet egyszerre több esp-t is irányítani.
Websocket használatával akár valós időben is ha netán ez számítana. Kapcsoló és szenzor használatánál annyira nem számít a kis késés észre sem veszi az ember, de ha fényekkel játszunk akkor igen zavaró tud lenni, ha nincs szinkronban.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Utóbbi videón a két ledet, 2 esp vezérli csak kicsit sötét, nem látszik.

Ha pedig a Weboldalad nem az esp-n tárolod akkor csak a fantáziád szab határt a kezelő felületnek.
Azzal egyet értek hogy az esp-t arra kell haszálni amire való, de hogy menyi mindenre használható az nekem csak akkor esett le amikor nekiláttam játszadozni vele.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2018
(#) Lucifer válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 12, 2018 /

2018-ban kerülni kell az olyan dolgokat amikben értelmetlen megszorítások vannak.
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Jan 14, 2018 /

Sziasztok!

Csinált itt már valaki olyat, hogy egy darab ESP-n, a hardveres SPI-n több eszköz?
Egy ILI9342 Kijelző menne rá, meg olykor egy MAX6675-öt lekérdeznék (K-type thermocoupler IC).
(#) tykhaytschaar hozzászólása Jan 18, 2018 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék: ESP8266-01 modullal szeretnék egy relét rángatni, de valami nem stimmel az elektronika részével a dolognak: az ESP kommunikációt jelző ledje folyamatosan és erősen ég, még valami nagyon halk züzmörgést is hallok... És persze nem teszi a dolgát. Más környezetben működik a cucc (LED-et hajtok vele), meg ebben is, amíg a GPIO2 láb nincs bekötve. Itt a kapcsolás, mit rontok el vajon?
(#) Johnycorp válasza tykhaytschaar hozzászólására (») Jan 18, 2018 /

Szia.

Amennyiben lehetséges, kerüld a GPIO 2 ilyen felhasználását. Vagy használj FET-t a tranzisztor helyett. Nekem az bejött még a GPIO 0 esetén is.
Ha rákeresel a dokumentációra, benne van, hogy a GPIO2 és 0 állapota az eszköz indításakor mit eredményez (flash és normal start például).
(#) Gránátalma válasza tykhaytschaar hozzászólására (») Jan 18, 2018 / 1

Helo, tegyél egy 10k-s ellenállást a 3v3 és a GPIO 2 közé és jólesz.
Következő: »»   54 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem