Fórum témák
» Több friss téma |
Thx: Használtam már sokszor, KEIL alatt, Arduino-val az a baj hogy nem látszik semmi.
Úgyhogy azt a megoldást váalsztottam, hogy mivel EEPROM-ból úgyis karakterenként jön az adat, már ott vizsgálom hogy : (azaz változó-érték határa), vagy pedig ; (következő páros) és már itt leválogatom.
Üdv!
Segítségeteket kérem: eszköz Nodemcu (arduino) + DHT 22 + bemeneten impulzus számolás. Adat küldés Mqtt-n és lekérdezés webszerveren. Müködik rendben, viszont készítettem egy másikat is és HTML kérés esetén a szerver leáll! (hol az egyik, hol a másik) Természetesen külön ip címen és külön szerver porton vannak. Van tapasztalat esetleg jó tanács?
Töltsd fel ide a HTML-es arduino progit, megnézem.
Szia! itt a progi, köszi.
Na szóval:
De hiányzik utána még a setupnál hogy egyes oldalak kérésére mit reagáljon. Nálam ez:
További gond hogy a loop ciklusodból hiányzik a:
Ezt a példát nézd át, én ebből tanultam meg a HTML-es részt (szigorúan annyit amennyi nekem kell). A WifiManager most ne zavarjon az csak azért van, hogy ne kelljen a SSID-pass párost hardkódolni, a DNS szerver se kötelező, csak azt nézd meg hogy a szervert hogy konfigurálja, és hogy hogy néz ki a két weblap a kódban és hogy kezeli le őket. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
Egyébként most csinálok egy hasonlót, de annyi különbséggel, hogy
1: EEPROM-ból kiszed adatokat (002.jpg) 2: Ha tud wifire kapcsolódni OK 3: Ha ezek után tud Broker-re kapcsolódni ok. 4: Szkenneli az 1Wire hálózatot, ha változást észlel (lehúztál egy szenzort, cserélted (más lett az UUID) stb akkor is 5-ös pont 4: Ha 2/3/4 BAD, akkor Access point lesz: (001.jpg) melynek neve a saját MAC címe, IP stb beállítva, nem kell keresgélni. 5: Csatlakozol, becsapkodod az IP-t látod a weblapot. 6: A weblap "dinamikusan" változik, látod a rákötött hőmérőket (a vezetékre rákötött cable-ID-vel beazonosíthatod melyik melyik a kazánházban). 7: Mindent szépen kitöltesz, elnevezel, és a Send gombal elmenti EEPROM-ba újraindul. 8: Ha minden adat jó akkor nem lesz AP, és működik ahogy kell. Csinálom mindezt azért, mert ennek egy része villanykapcsolóval kombinált szobatermosztát lesz,és ha változtatok wifi-t vagy brokert vagy bármit, ne kelljen mindent kiszerelni a falból, hanem csak végigmegy az ember laptoppal a házon. De az is lehet, hogy végül csinálok egy külön ESP-t ami más se lesz csak egy tár amiről az összes többi (lopja) a beállításokat. Lesz majd belőle ebből a Felpimpelt manager-ből egy cikk, csak jussak el a végéig. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
Hát valami hasonlót szeretnék összehozni én is de még nagyon távol vagyok tőle.
Hatalmas érdeklődéssel várom a cikket.
Nálam már az utolsó lépés van kipakolni az adatokat a tárolóból egy 2D tömbbe, ahol az első oszlop a paraméter neve (002.jpg szövegdobozban halványan) a második oszlop meg maga az érték.
Egy 64 sor / 2 oszlop tömb tárolja az adatokat, ahol annyi a privát "megkötésem", hogy az első 32 sor (32 paraméter tuti elég mindenre ami hálózati) az fix (1: ssid, 2: pass, 3: ip, 4 gateway, blablbla ahogy a képen látszik sorban) a 32.-től jöhetnek a szenzorok. Onnan is van struktúra de az már igazából nem lényeg, ahonnan indult az egész hogy a WifiManager-el ellentétben ne csak az SSID-PASS legyen non-hard-coded, hanem az MQTTs részek is.
A 'server.handleClient();'-l már próbálkoztam, a fordító hibát dobott és a server.on-ra is:
FutesEmelet3:142: error: 'class WiFiServer' has no member named 'on' server.on("/", loop); ^ Exit status 1 'class WiFiServer' has no member named 'on'
Te most azt szeretnéd ugye (lehet félreértettem valamit) hogy:
A cuccod kapcsolódjon wifi-re Az IP címét beütöd a böngészőbe, s jelenjen meg egy weblap ami az ESP-ből "jön". Ha ez így van akkor ne használd a WiFiServert, nekem ha a saját routeremre kacsolódtam ha maga az ESP volt az AP (mint most) akkor is a
Másfelől azért látom van még gond.
A loop az egy foglalt név, az a főprogramod része, a server.on nem hivatkozhat rá. Amire a server.on hivatkozik az teljesen külün rutin. Nálam pl:
És akkor nézd meg hogy hogy van a képen a weblap kiküldése, majd még ugyan abban a MainPage nevű funkcióban az adatok kezelése. De a példaprogram amit küldtem pont erről szól.
Köszönöm a tanácsokat, a program HTML részét át kell dolgoznom.
Én azt javaslom, nyiss egy új lapot.
Nekem minden kész volt kivéve amiről fentebb beszéltem. Most már ott tartok, hogy a "minden kész"-t kell átemelnem. Töltsd le a notepad++ progaramot, a C3Schools - HTML oldalról meg nézd meg az alapvető dolgokat. Amit az én kódomban látsz és a képernyő mentésemen, az semmi más csak egy táblázat. Én addig meg se nyitottam arduinot, amíg a weblapom kész nem lett. Szinte. Ugyanis maga a weblap el fogja vonni a figyelmed a többiről. Arra is figyelj oda, hogy AP módban mások a parancsok. Az egész AP-t webserverrel fix IP-vel stb stb ez a rész állította be. Látszik rajta hogy egyetlen egy weblapot kezel, valamint az hogy a
Rutin nem engedi sehová innen. Maga az egész arról szól hogy ha Wifi NEM tud kapcsolódni akkor... A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
Köszi az eddigi tanácsokat, megfogadom(tam).
Két balga kérdésem lenne még: 1. mi az eltérés a wifiserver és az esp8266server között? 2. hogyan, milyen szintaxissal lehet esp változó értéket HTML-n megjeleníteni?
1: Nem tudom, csak a másodikat használtam, és az akkor is működött ha egyébként ESP nem AP üzemmódban volt, hanem az én wifi hálómra csatlakozott.
2: Ha van egy értéked, és az globális változó (márpedig az legyen), akkor az értéket simán belefűzöd a weblapba hogy az általam mutatott példában a 003.jpg file-ban látszik. Azaz a weblap megfelelő helyén (pl egy táblázatba vagy egy paragraph után" befűzöd. A hosszú nevű mintapéldában (hsz: 2135765) van egy rész ami a ipcim/response-ra reagál egy másik weblappal. Ott tisztán látszik hogy fűzi be a ClientResponse1, és ClientResponse2 változókat a weblapba. Mindent amit eddig írtam neked, onnan abból a példából kezdtem el tanulni vásárnap volt egy hete.
Sziasztok!
Előre mondom, hogy nem értek sem a weblap készítéshez, sem az ESP-hez. RGB LED-szalag vezérlésen töröm a fejem. Azonban ez nem úgy működne, hogy az ESP-n fut egy webszerver, ami egy WEB-oldalon keresztül vezérelhető, hanem az IP címén keresztül megszólítva és 4 byte-ot leküldve (R, G, B, fényerő) 3 lábán keresztül meghajtaná a LED szalagokat, tehát mint egy "slave" eszköz működne. A cél több ilyen eszközzel vezérelt RGB spot-lámpa csoportok egyidejű vezérlése lenne. Tehát ha akarom, akkor az egész teremben ugyan olyan a megvilágítás, ha akarom, akkor pedig az egyik csoport másként világít. Kissé nehézkes lenne az egyes csoportokat kezelő vezérlők IP címeit beirkálni a WEB böngészőbe és egyenként elvégezni a beállítást. Ez a megoldás viszont feltételezne egy "master" egységet, ami lehetne egy PC vagy egy Raspberry PI is akár. Megoldható a fent leírt feladat? Ha igen, hogyan?
Szia!
Akkor elsőre azt ajánlom hogy ismerkedj az ESP-vel, az Arduino keretrendszerrel, aztán csinálj egy villigót. Utána olvass az MQTT-ről, és nézd meg az androidos telefonon az MQTT dashboard-ot. A vége az lenne, hogy a telefonod meg a LED szallagod is kapcsolódik a netre és a telefonodon húzkodod a slider-t meg a switcheket.
Köszönöm a választ. Hol van ebben az esetben a központi kiszolgáló, amihez mindenki csatlakozik (ESP-k, telefon)?
MQTT broker a neve. Vannak ingyenesek, és vannak limitesek. Illetve ha pl a routered OpenWRT-s akkor arra telepíthetsz fel MQTT brokert a neve Mosquitto.
Ne képzelj el nagy dolgot, igazából olyan mint a forgalom irányító rendőr. A lényeg, van a topic a téma amire bárki feliratkozhat akit érdekel. Bárki küldhet is üzenetet bármilyen topic-ba. Nyílván mindenki arra iratkozik ami érdekli. És aki arra feliratkozott az meg is kapja az üzenetet. A küldőnek meg nem kell a címzettekkel foglalkozni. Hogy az üzenet mindenkihez eljusson, ez a broker feladata, de azzal neked nincs dolgod.
Érdekes, bár kissé komplikált megoldás.
Szerintem nekem a DALI busz lesz a megoldás. Álmennyezet felett kell majd úgyis kábeleznem a lámpákat és azok vezérlőit. Így plusz egy érpár elfér még, nem ragaszkodom a tökéletes "drótnélküliséghez". DALI illesztőt meg innen lehet koppintani: DALI Click Az ESP-t, mint web-szervert innen már nem nehéz rágyógyítani (legalábbis harveresen).
DALI busz... 64 eszköz.... Itt hagytam abba.
Túl kevés?
Meg gateway ha többet akarsz... Nagyon könnyen el lehet fogyasztani... Kapcsolók, konnektorok, lámatestek, simán. Majd összeszámolom nálam miből mennyi van otthon.
Viszont leginkább két ellenérvem van.
1: Ehhez a buszhoz kell külső áramkör. MQTT-hez nem mert a busz maga a wifi. 2: Ha nem jön be az MQTT pl, akkor mindenféle "vezetékezés" nélkül átállhaszt másra. Pl TCP/IP csomagokra, HTML-call-ra stb stb. ESP-vel már adott a fizikai és a transport layer az OSI modellből, sőt még fölötte is kész a TCP/IP. Nem kell ESP-t másra használni mint ami, nem kell fölöslegesen bemenni a málnásba.
Van élet MQTT nélkül is. (hobbista szemmel) Egyszerűbbnek nem mondanám ha nem használsz mqtt-t, épp csak annyi hogy nem kell egyből még azzal is vacakolni. Én is tologatom a beiktatását a még nincs rá komolyabb szükségem addig minek plussz elem a rendszerbe. Simán kommunikálnak egymással is az esp-k, és weboldalról lehet egyszerre több esp-t is irányítani.
Websocket használatával akár valós időben is ha netán ez számítana. Kapcsoló és szenzor használatánál annyira nem számít a kis késés észre sem veszi az ember, de ha fényekkel játszunk akkor igen zavaró tud lenni, ha nincs szinkronban. Bővebben: Link Bővebben: Link Utóbbi videón a két ledet, 2 esp vezérli csak kicsit sötét, nem látszik. Ha pedig a Weboldalad nem az esp-n tárolod akkor csak a fantáziád szab határt a kezelő felületnek. Azzal egyet értek hogy az esp-t arra kell haszálni amire való, de hogy menyi mindenre használható az nekem csak akkor esett le amikor nekiláttam játszadozni vele. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2018
2018-ban kerülni kell az olyan dolgokat amikben értelmetlen megszorítások vannak.
Sziasztok!
Csinált itt már valaki olyat, hogy egy darab ESP-n, a hardveres SPI-n több eszköz? Egy ILI9342 Kijelző menne rá, meg olykor egy MAX6675-öt lekérdeznék (K-type thermocoupler IC).
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék: ESP8266-01 modullal szeretnék egy relét rángatni, de valami nem stimmel az elektronika részével a dolognak: az ESP kommunikációt jelző ledje folyamatosan és erősen ég, még valami nagyon halk züzmörgést is hallok... És persze nem teszi a dolgát. Más környezetben működik a cucc (LED-et hajtok vele), meg ebben is, amíg a GPIO2 láb nincs bekötve. Itt a kapcsolás, mit rontok el vajon?
Szia.
Amennyiben lehetséges, kerüld a GPIO 2 ilyen felhasználását. Vagy használj FET-t a tranzisztor helyett. Nekem az bejött még a GPIO 0 esetén is. Ha rákeresel a dokumentációra, benne van, hogy a GPIO2 és 0 állapota az eszköz indításakor mit eredményez (flash és normal start például).
Helo, tegyél egy 10k-s ellenállást a 3v3 és a GPIO 2 közé és jólesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |