Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Volt közoktatás is. Középiskolások, gyakorlati oktatás. 60 gyerek egyszerre. Igaz, már vagy 25 éve.
Üdv!
Egy fogaskereket szeretnék lemásolni, úgy értem még egy ugyanolyat készíteni. Ahogy néztem szoktak ilyet csinálni, általában szilikonból készítik az öntőformát, majd műgyantából készítik el magát a fogaskereket. Van valakinek ebben tapasztalata? Milyen féle szilikont és műgyantát kell használni? A válaszokat előre is köszönöm!
Én inkább megkérdezném itt, szerintem olcsóbb lesz mint megvenni hozzá mindent plusz kísérletezni, és a végeredmény is kétséges.
Nekem 1500Ft-ot mondott pár éve egy apró műanyag fogaskerékre, de aztán közben sikerült kerítenem egyet.
Írok neki egy emailt, képeket mellékelek, és kérek ajánlatot. Remélem nem lesz drága. Köszi a segítéget, közben elkezdtem nézni a szilikon és a gyanta árakat, és tényleg nem olcsó.
Áruház nagy parkolójába álltam kocsival, az a sor üres, tehát mellettem jobbra balra 10m-ig semerre senki más. Jön egy kocsi, beáll mellém 50cm-re, amikor hely bármennyi lenne. Sofőr ajtaját én kocsimnak nekiütve nyitja, úgy is alig tudja kipréselni magát. Utána nyitja hátsó ajtót, szintén kocsimnak nekifeszítve, szatyorért bemászni. Na ekkor kiszállok, kérdezem, tudja-e másik kocsit ütögeti. Erre mondja, mit csináljon, nem fért ki az ajtón. Beültem, kormányt tőle távolodóra eltekerve kijöttem onnan, emberünk a felszabaduló kivágódó ajtójától elesik az aszfaltra, megállok, nehogy átmenjek rajta. Felugrik hőbölögve, én elmentem. Pedig segítettem volna neki, elmondtam volna, hogy ha távolabb áll, akkor ki tudta volna nyitni teljesen ajtaját. Így ezt még nem fogja tudni.
Én még hőbörög-nek tanultam, de egyre többen írják hőbölgésnek. Ez valami tájszólás?
Nálunk vegyes használatú, mindkettő él, én is gondolkodtam, melyik variációt írjam.
Komárom. Ide bekever a szlovák féle magyar beszéd is valamennyire, sok itt a szlovákból kitelepített ember, és szlovákból tömegesen járnak ide vásárolni.
Mindkét alakkal találkoztam az ország különböző tájain.
Az Csallóköz, Felvidék, Mátyus-föld, stb.
Igen, itt Felvidéken tényleg hőbölög. De ennek a kiejtés mód változatnak nem sok köze lehet a szlovák nyelvhez, lévén a szlovák hasonlóan az oroszhoz "keményít". Itt pedig az r l-re lágyult. A szlovák sokkal keményebben ejti a szavakat, megnyomva a mássalhangzókat. A cseh vagy a szerb sokkal lágyabban ejti ki ugyan azokat a szavakat.
Inkább tudom elképzelni, hogy a helyi magyar tájszóláshoz hasonult a szó. Érdekes kiejtéseket hallani felénk, akár pár km-es körzeten belül is. Eddig engem legjobban a elvihedd kifejezés lepett meg (amúgy elviheted-et jelent). Én nagyon tudom utálni amikor a sok szlovák ordítozik a komáromi teskóban mint az őrült. Néha kedvem volna beszólni nekik, hogy Na Madarsku po madarsky. De lehet, hogy hazáig kergetnének. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
Hőbörög jelentésmagyarázata. Itt az szerepel, hogy a bóbortos szóból származik, az pedig egyértelműen "r" betűs. Pelsze vannak olan jelentésfolmák és alcok, ahol ez sztendeld.
Sokan mondják itt Komáromban (magyarban) úgy, hogy: "elvihedd". Még sok érdekes szó van, most nem jutnak eszembe. A "hőbölög" nem tudom honnan van, csak gondoltam a szlovák közelség miatt. Öregebb kitelepített korosztály néha olyan szavakat használ, hogy rá kell kérdeznem, az mit jelent.
Így van és a padlóla is le kellet volna dobni nagym6-nak az illető gépjármű vezetőt!
Na de kélem, az gépjá_L_mű, kedves Szálnyas fólumtáls!
Persze, bocs hogy elhülyéskedtem, a helyedben nekem sem volna kedvem viccelődni az történeten, csak adta magát a Brian-es poén.
Itt állt mellettem Fikusz Kukisz és lám szólt, hogy azonnal javítsam ki. A padlóla szó felett viszont átsiklott a figyelme.
Semmi gond, lehet hülyéskedni. Egyénként úgy le voltam döbbenve, hogy harcképtelen voltam. Volt hasonló nemrégen, beállt olyan közel autóm mellé ugyanitt üres parkolóban, hogy másik oldalról tudtam beszállni. Ember ennyire nem mozdítja meg agyát, vagy akarná, csak nem mozdul. Ha nincs hely, megértem.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
Na igen, ezek fölött nehezen tér napirendre az ember. Szerencsére hasonló helyzetbe én még nem kerültem, nem tudom hogyan reagálnék rá, de biztos hogy nagyon ideges lennék.
Sok esetben azt veszem észre a közlekedésben (is), hogy egyáltalán nincs tekintettel egyik ember a másikra. Egy üzletben a keskeny gondolák között középen megállnak válogatni - eszükbe sem jut, hogy a másik is ott van és el szeretne haladni. Ugyanígy autóval megállnak az út közepén beszélgetni legyen ez taxis, buszos, teherautósofőr. Nemrég a csúszós és erősen saras emelkedő kellős közepén beszélgetett kitartóan két Kamazos. Mögöttük 100 autó az egyik irányba 100 a másikba. Lehetett a sorban szülő nő, vagy munkába siető ember - nem érdekelte őket. Ugyanígy az már szinte közhely, hogy X5-ös keresztbe a két mozgássérült parkolóban, vagy éppen az elektromos töltő helyén, esetleg átlósan, mert úgy könnyebb volt befordulni. Röhöghetnékem és sírhatnékom támad rendszeresen az OBI parkolóban, amikor tele van üres hellyel, ahová kényelmesen beállhatnának, mégis mint a heringek, tornasorban egymás mellé állnak be. Pedig mindössze 4-5 lépéssel kellene többet gyalogolni. Ráadásul bevásárlókocsin sem nehezebb arrébb tolni az árut. Ugyanott pofátlanul beállnak a családi helyekre is és sokszor látom, amikor apa, vagy anya feszengve, szorongva próbálja a kicsit kihámozni, mert nekik már nem jutott rendes hely. Ez pedig csak kis figyelem a másik irányába, hogy tudunk róla - ő is létezik. Közlekedésben is sokszor csak kis kifelé fordulás, hogy elengedjük a gyalogost, kanyarodáskor odanézzünk, ha már kerékpárút is van, nincs-e egy figyelmetlen biciklis, aki nem látja ha befordulnánk elé? Több millió km-t levezettem már és sajnálom, hogy a legalapvetőbb dolgot már az elején nem magyarázták el a KRESz oktatásakor. Nézd mindig a másik reakcióját is! Mert lehet, hogy az ő hibáját neked kell korrigálnod és ezzel mentheted meg mindkettőtök életét! Gondolok itt például az eszetlenül, index nélkül cikázókra, akiket jó nagy ívben kell elkerülni, mert eleve bevonzzák a bajt. M1-esen számos esetben látni ilyen "konvoj"-okat. Merci, BMW és a friss Skodás kergetik egymást. Ilyenkor a többség eleve jobbra húzódik, hagyja elzúgni őket, de így is nem egy csattanás összejön.
Üdv! Tudod mi nem hülyéskedés, ami ösztönből jön? A ba, be, ban, ben keverése. Magukat intelligensnek érző, tanult emberek keverik. TV riporterek, államférfiak, de már tanártól is hallottam. Még az öregek jobban figyelnek rá, vagy ösztönösebben mondják jól. Persze csak azok, akik jártak anno iskolába. Most már annyi minden sziri-szarit kellene megtanulni, hogy a fontos dolgok elsikkadnak.
Ami pozitívum, hogy alig-alig hallom a törökbe, görögbe formulákat. Idézet: Röhej, és kabaré is amit sokan képesek produkálni azért, hogy pár méterrel közelebb álljanak meg a bejárathoz. Nálunk egyik áruház parkolójában csúcsidőben bejáratnál tömve mint a "heringek" állnak be, a legutolsó parkolósor 6 méterre van ettől a tömegtől, de a 6 méter miatt teljesen üres. Na ide állok én, hatalmas üres helyre mindig csak egyedül, nem bőgetek el fél tank benzint azért, hogy bejáratban álljak. „Pedig mindössze 4-5 lépéssel kellene többet gyalogolni.” Másik áruháznál a kerékpár tárolók elé állnak be autóval -ez nem kijelölt parkoló- úgy, hogy nem lehet oda a kerékpárt beállítani, így 4 méterrel közelebb lesznek a bejárathoz. Sok vita után az áruház oszlopokkal elkerítette a kerékpártárolót az autók elől. Mint a teheneket, amiket kerítéssel kell terelni, hova nem mehetnek. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2018
Olvad a hó a kertben és mivel senki se jár arrafelé mostanában, ezért unalmában rajzolgat.
A képet ma csináltam, a kirajzolódó alakot nem tudom mire vélni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |