Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   95 / 147
(#) tbarath válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 2, 2017 / 1

Milyen IC-t tervezel bele?
Illetve mi annak az oka, hogy csatornánként ugyanaz a 2x-es erősítésű kapcsolás hajt párhuzamosan?
(#) Pioneer válasza tbarath hozzászólására (») Júl 2, 2017 /

Idézet:
„Illetve mi annak az oka, hogy csatornánként ugyanaz a 2x-es erősítésű kapcsolás hajt párhuzamosan?”

Valószínűleg a kimeneti impedancia csökkentése.
(#) bencikusz válasza tbarath hozzászólására (») Júl 7, 2017 /

A 2 műveleti erősítő párhuzamos kapcsolásának a nagyobb kimeneti áram a szerepe. Ha 600Ohmos fejhallgatót hajtanék meg, akkor elegendő lenne 1 is, de kisebb impedanciára már kell az áram

Valószínűleg a TLE2082-es IC-t fogom beletenni, nekem ez nagyon bevált.
(#) tomi1990120 hozzászólása Júl 21, 2017 /

Sziasztok.A velemenyeteket szeretnem kerni egy fiio a3-as fejhallgato erositovel kapcsolatban.Megeri e az arat?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2017
(#) nzozz hozzászólása Júl 24, 2017 /

Sziasztok!
12V -ra beállított uA723 -as tápegységet szeretnék használni a leendő JLH fejhallgató erősítőmhöz, aminek ha jól tudom, aszimmetrikus táp kell. Tehát egy sima egy szekunderes (pl. 1x15V) trafót egyenirányítok egy greatz -el, annak a pozitívja megy a 723 -as stabilizátor bemenetére, a negatív pedig a közös GND (a jelnek is, meg a tápnak is)? Oldalanként ajánlott egy ilyen stabilizátor vagy az egész sztereó erősítőnek 1db?

Köszönöm
(#) tbarath válasza nzozz hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

150 mA elég lesz?
Más: egyenirányítás után "illik" elkót tenni, ami feltöltődik kb. a szinuszok csúcsára, ami messze 15V fölött lesz, ezt mind el fogja fűteni a stab IC-d.

És ha negatív tápot akarsz csinálni, akkor ahhoz javasolt negatív feszstabot használni (pl. 7812 helyett 7912), és az ottani "pozitívabb" feszültséged kell a GND pontra
(#) tbarath válasza tbarath hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Valahogy így: Link
Csak képzeld bele a két stabilizátort és tekints el attól, hogy ezen a rajzon a trafónak közös primer tekercse van.
(#) nzozz válasza tbarath hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

"Melyik" 150mA -re gondolsz most? Bár a link valóban lemaradt, de a eredeti nagy JLH kapcsán javasolták ezt a megoldást, annak itt is elégnek kell lennie. Bővebben: Link
Az egyszerűség kedvéért berakom ide a NYÁK tervemet, ami a reloop által közzétett NYÁK felhasználásával készült. Sajnos jól kinéző tervet még mindig nem tudok csinálni, de most a működőképesség a kérdés.
(#) tbarath válasza nzozz hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

AZ IC adatlapján szerepel a 150 mA, ami tranzisztorral azért növelhető, és ha jól látom ez pont olyan.
Itt - ha jól látom 2 ugyanolyan kapcsolás van egymás mellé rakva, ami egy trafóról működik közös Graetz-cel és pufferkondival. Ha tényleg ugyanolyan a két oldali kapcsolás, akkor ez nem lesz jó pozitív és negatív tápnak, mert itt mindkét oldal pozitív feszültséget ad le, neked pedig ugye egy pozitív és egy negatív kellene. Ráadásul nincs az az isten, hogy mindkét oldal pontosan ugyanazt adja le, és ha mV nagyságrendű eltérés is van a 2 + kimenet között akkor az egyikből a másikba fog folyni az áram (vagy csak szeretne). Megoldható az ilyen közösítés egyébként, de erre most nincs szükséged.

Ha a "közösítéseket" elvágod és duplázod a Graetz-et és a puffert, és ezeket külön trafóról (*) táplálod, akkor lesz két független 12V-os feszültséged, ami lebeg. Nevezzük őket A és B tápnak. Ha az A negatívját összekötöd a B pozitívjával, akkor a ez közös pontod lesz a GND táp szempontból, ehhez kell majd a jel GND-t is kötnöd. Így az a tápegység pozitívja lesz a GND-hez képest a pozitív tápod, azaz a +12V, a B negatívja pedig a -12 Volt.

* - külön trafó egyébként nem csak 2 trafót jelenthet, van olyan hogy több szekunder van, illetve létezik a középkivezetéses szekunder is, ilyen esetben - a példánál maradva - egy 30 Voltos szekunder tekercs közepe is ki van vezetve, és így használható 2x15V-os trafóként is.

De próbálkozhatsz virtuális földdel is, például ez a CMOY táp ilyen: Link
DC bejövőnk van, itt 2 db. 9V-os elemből 18V, de nálad pl. lehetne egy uA723 kapcsolás ami DC24V-ot ad. Itt 2 nagyobb ellenállást használunk feszültségosztóként, így lesz középen egy GND, ehhez képest pedig lesz egy +Uin/2 és egy -Uin/2 feszültségünk, amiket 1-1 elkóval még stabilizálunk.
(#) reloop válasza nzozz hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Szia! Ennek elég egy szem árva 7812-es stabilizátor IC.
Szerk.: Ebbe az erősítőbe azért került uA723, hogy beállíthassam a dugasztáp előre nem ismert feszültségéhez a legnagyobb, stabilizált feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) nzozz válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

Akkor az egész sztereó erősítőnek egy sima 1x12V 30VA körüli trafó, graetz, puffer, 1db 7812 a 2db kondenzátorával, innen a pozitív értelemszerűen az erősítő pozitív tápágára, a másik pedig a jelfölddel/GND -vel közös negatív oldalra?
Van 2db trimmer potméter az erősítő kapcsolásában, de a beállításukra vonatkozóan nem találtam információt. Az hogyan történik?

Köszönöm
(#) reloop válasza nzozz hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

A méretezés igazi alapja a fejhallgatód impedanciája, tehát, hogy hány ohm-os. 16-64 Ω-hoz jó a 12 V tápfeszültség, 600 Ω-hoz emelni kéne még rajta.
A trimmerek közül az egyikkel a csatoló kondi előtti kimeneti pontot állítod a tápfeszültség felére, a másik a nyugalmi áram. Az értékéhez itt találod a számítást.
(#) nzozz válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

Superlux HD681 Evo -val lesz használva, az 32 Ohm -os.
(#) reloop válasza nzozz hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

Az 130 mA nyugalmi áram csatornánként.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) scooby_ hozzászólása Jan 2, 2018 /

Embedded Hybrid Headphone Amplifier. Alias EHHA. Ha esetleg valaki lát benne fantáziát. Én még nem raktam össze +-30V-ról üzemképes.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 2, 2018 /

Szia! A rajz hibás, Q10-13 bázis lóg a levegőben. A lay fájlban meg más áramkör van.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2018 /

Másolt nyákterv, nem én terveztem, viszont Q11 és Q13 B-C ága össze van kötve a nyákon, a rajzról ez valóban hiányzik. Nekem is megakadt rajta a szemem, nem értettem mi a lényege. A nyák a kapcsolási rajzon szereplő erősítőt tartalmazza, csupán a végtranzisztoroknál van annyi eltérés, hogy a tervező előkészítette a nyákot arra, hogy fetet és bipoláris tranzisztort is tudjon fogadni. Az én tervemen ez megint másképp néz ki.

5712473.jpg

(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 2, 2018 /

Itt az újabb rajz, a kérdéses rész javítva.

Ehha MOD.JPG

(#) mek-elek hozzászólása Jan 20, 2018 /

Kedves érdeklődők!

A jó hangzás után érdeklődőknek ajánlom Király Tibor legújabb ajánlatát.http://tkiraaly.hu/audio/fh7_symmetrico/fh7_symmetrico.html

Én a FH-6-ot építettem meg idáig KTME-006-ként. Ez az eddig általam megépített legjobb hangú szerkezet. Jelenleg 237 óránál tart a bejáratás ideje a tervezett 4-500-ból.
A kivitelezést fontosnak tartom a hangok szempontjából. Beleépítettem a tárgykörből, a jelenlegi tudásomat, és lehetőségemet(HUF). Tibor oldalán, és helyileg a megépítettben lehet tájékozódni.
Elek
(#) teddysnow hozzászólása Jan 26, 2018 /

Sziasztok,
azért itt teszem fel a kérdésem, mert gondolom itt többen megfordulnak azok, akik cserélgetik, próbálgatják a fejhallgató erősítőkben a műveleti erősítőt.
A hangkártyámon lévő művelti erősítőt tervezem kicseréltetni (SO-8 tok). Jelenleg NE5532 van benne és szeretnék jobbat.
Mit ajánlotok? OPA2134 néztem eddig, de sok helyen láttam OPA177 -et is.
A katalógusokban melyik tulajdonságát nézzem vagy hagyatkozzak a tapasztalatokra?
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Milyen fajta a kapcsolása?
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Nem szóltam. Figyelmetlenül olvastalak.
Ép most meditálnak ilyenen, az "erősítő mindig és mindig" oldalon, a fórumon.
(#) tbarath válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

OPA 2134, OPA 2604, JRC 2068, LM 4562

Legalábbis olvasmányélményeim alapján ez a lista gyűlt össze.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) teddysnow válasza tbarath hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Köszönöm szépen!
Ebből már kitudok indulni.
(#) tbarath válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Persze adatlapon nézz utána, simán lehet hogy elírtam valamit, vagy más miatt került a cucc nálam az "opamp audio" dobozba.
(#) martin96 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

OPA1642 sem rossz oda.
(#) teddysnow válasza tbarath hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Katalógus alapján lehet tippelni (vagy pontosan tudni), hogy melyik szól részletesebben? Ha igen, milyen paramétereket kell nézni?
(#) tbarath válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Leginkább arra gondoltam, hogy a lábkiosztása a szokásos-e, az általad használt tápfeszültségen működik-e, képes-e az általad elvárt áramot leadni, ilyesmik.

A hangját leginkább hallgatni kell, simán lehet hogy egy mások által agyondícsért opamp neked nem tetszik, és egy tizedannyiba kerülő IC-vel sokkal jobban tetszik az erősítőd hangja.
(#) mek-elek válasza bencikusz hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Üzentem!
(#) debe válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Minden tiszteletem Király Tiboré és a tied, de gondolom azért az erősítő kimenetére került csatoló kondenzátor, mert a kínai ócskánál komolyabb fejhallgatót nem mernék rádugni!
A tapasztalat ugyan az, hogy nem igen van mi tönkre menjen, de az ördög nem alszik, és komolyabb fejhallgató bizony jóval többe kerül, mint egy pár minőség csatoló.
Következő: »»   95 / 147
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem