Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Igen erről van szó, a kijelzőn csak a sorok és a karakter helyek jelennek meg, szám, vagy betű nem.
A LCD-én lévő potméter kiválóan működik úgy érzem helyesen állítottam be, mert a karakter helyei megvannak, csak betűk, számok nem jelennek meg.
Tudsz rá linket? Érdekel ez a lehetőség.
Az inicializálási folyamat nem futott le. Oka lehet elkötés/szakadás, eltérő típus, időzítések hibája.
Ha az és úgy van összekötve, akkor ott van hozzá program is, de elég lehet a kapcsolás alatti programrészlet beállítását átírni a te programodban az adott sor helyére. (egyszerűbb)
Másik kérdés, a keretrendszer a feltöltés során nem ír ki semmi hibaüzenetet? A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
Akkor a program elején ki kell cserélni a bekötést definiáló sort erre:
Bővebben: Link
Valószínű úgy van, a távol keletről származó panelek is így vannak bektötve.
Csak a 1602 LCD kijelzőt szeretném elindítani, mert most csak a karakterek helyei látszódnak rajta , de betű, vagy szám nem jelenik meg.
Nem tudom elkötni, mert a panelokat össze kell dugni.
Átkódolását követtem és a megadott számokat írtam be
[
Idézet: „Csak a 1602 LCD kijelzőt szeretném elindítani, mert most csak a karakterek helyei látszódnak rajta , de betű, vagy szám nem jelenik meg.” Ezt a mondatot nem értem pontosan. Az LCD önmagában nem működik. Az arduinóval összekötve tud csak bármit kiírni. A kiírást az arduinón futó program vezérli, és nem átprogramozza az LCD-t hanem csak megjelenítőnek használja. A példák közül az LCD vezérlők közül a neked tetszőt kijavítod a belinkelt módon, feltöltöd az arduinóra, össze kötöd az arduino megfelelő lábait az LCD-megfelelő lábaival, és ha nem rontottál el semmit kiírja amit kértél. Szokott még olyan lenni, hogy az LCD nem olyan szervezésű mint a példaprogram, de hosszabb szöveg esetén valami már a látható részre esik. void setup() { // set up the LCD's number of columns and rows: lcd.begin(16, 2); de szerintem neked jónak kellene lenni. Ami még eszembe jutott, a tápfeszültség, az mindkét modulon azonos, és jól van beállítva? A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
Sajnos nem, egy kicsit félre teszem, utána nézek a interneten , biztos a menükben valamit nem jó állítottam be. Köszönöm a segítséget. Ha probléma megoldódott akkor visszajelzek.
Igen jó a meglátásod , mert a arduino- val összedugni lehet a 1602 LCD kijelzőt, egy helyről vásároltam és mind két panelt. Bekötési hibát nem követtem el. Próbáltam a arduinora feltölteni a Tutorial Liquid Crystal programot, csak a LCD kijelzőn nem jelenik meg a szám illetve betűk valamelyikük.Nincs kapcsolat a két panel között, lehet hogy nem jó az átvitel kiválasztás.
Jelenlegi beállítások.
Eszköz: Alap>arduino >Genuim uno Port>COM 4> Arduino Genuim uno Fájl>Példák> Liquid Crystal>autoscrol Blink Custom chareacter Display Hello World
Nem részletezi túlságosan de el lehet indulni rajta.
Illetve még itt az AVR égetők témában Hp41C foglalkozott behatóbban a dologgal. De engem igazából már nem izget a téma annyira, mert mint kiderült megfelelő programmal egyből az ardu panelről is ki lehet olvasni a flash és az eeprom tartalmát is és vissza is lehet tölteni, úgyhogy egyenlőre nyomon vagyok már csak a változtatásokat kell tudnom megcsinálni. Idézet: „megfelelő programmal egyből az ardu panelről is ki lehet olvasni a flash és az eeprom tartalmát is és vissza is lehet tölteni” Már próbáltad? Milyen Arduino, UNO? Tudtommal nem mindegyik bootloder támogatja az EEPROM elérését.
Csak USB -re csatlakoztatva üzemelted az Arduinot vagy külső tápról is (pl. elemek ) ?
Ezekkel a beállításokkal nem lehet baj,ha "felmegy" a program.
A LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); sort cseréld
LiquidCrystal lcd(8, 9, 4, 5, 6, 7); sorra.
Sorrendet a megfelelő számozással is kipróbáltam.
Azért direkt ISP-vel kiolvasható a bootloader megkerülésével. ( hacsak védelmet nem tett rá a program.)
Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy Pali79 ISP programozó nélkül szeretné kiolvasni. Na, ezért kérdezem.
Akkor már csak a tápfeszültség rossz, panel rossz , érintkezés rossz marad. Esetleg ha logikai ceruzád van ( ennek hiányában led+ ellenállás) megnézheted, hogy az LCD használt lábain van e villogás reset után illetve program futás közben. ( A keretrendszerben nem tudsz olyat beállítani (szerintem) hogy a blink felmegy, és működik, az LCD meg nem működik de felmegy.
A másik amit még programból tudsz változtatni, és lehet változást okoz: void setup() { // set up the LCD's number of columns and rows: lcd.begin(16, 2); sorban a 16,2 átjavítod 8,4 re. A másik kedvenc kipróbálási módom, feltöltesz egy blink programot, csak nem az alap portcímre, hanem az LCD initben lévő címekre sorban. Az LCD-nek nem lesz baja róla, viszont a kérdéses elnevezésű lábakon sorban látni kell a villogást egy leddel. Ha így minden lábat leteszteltél elég kevés hibalehetőség marad.
Ugyan csak az epromot próbáltam, de azt tudom írni olvasni. Ez egy Mega2560. Azt hiszem az inotai írták hogy nem lehet kiolvasni vele.
Azon megy. Az UNO-n spóroltak a hellyel, ott kihagyták.
Pedig én is így csináltam, de valamiért nem megy. Nem értem
|
Bejelentkezés
Hirdetés |