Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   421 / 853
(#) szabolala válasza sany hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Igen erről van szó, a kijelzőn csak a sorok és a karakter helyek jelennek meg, szám, vagy betű nem.
(#) szabolala válasza proba hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

A LCD-én lévő potméter kiválóan működik úgy érzem helyesen állítottam be, mert a karakter helyei megvannak, csak betűk, számok nem jelennek meg.
(#) vargham válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Tudsz rá linket? Érdekel ez a lehetőség.
(#) nedudgi válasza szabolala hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Az inicializálási folyamat nem futott le. Oka lehet elkötés/szakadás, eltérő típus, időzítések hibája.
(#) proba válasza szabolala hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Ha az és úgy van összekötve, akkor ott van hozzá program is, de elég lehet a kapcsolás alatti programrészlet beállítását átírni a te programodban az adott sor helyére. (egyszerűbb)
Másik kérdés, a keretrendszer a feltöltés során nem ír ki semmi hibaüzenetet?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
(#) icserny válasza szabolala hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Akkor a program elején ki kell cserélni a bekötést definiáló sort erre:
  1. LiquidCrystal lcd(8, 9, 4, 5, 6, 7);

Bővebben: Link
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Valószínű úgy van, a távol keletről származó panelek is így vannak bektötve.

Csak a 1602 LCD kijelzőt szeretném elindítani, mert most csak a karakterek helyei látszódnak rajta , de betű, vagy szám nem jelenik meg.
(#) szabolala válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Nem tudom elkötni, mert a panelokat össze kell dugni.

Átkódolását követtem és a megadott számokat írtam be
(#) sany válasza szabolala hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

És úgy sem jó?

[
Idézet:
„Csak a 1602 LCD kijelzőt szeretném elindítani, mert most csak a karakterek helyei látszódnak rajta , de betű, vagy szám nem jelenik meg.”

Ezt a mondatot nem értem pontosan. Az LCD önmagában nem működik. Az arduinóval összekötve tud csak bármit kiírni. A kiírást az arduinón futó program vezérli, és nem átprogramozza az LCD-t hanem csak megjelenítőnek használja. A példák közül az LCD vezérlők közül a neked tetszőt kijavítod a belinkelt módon, feltöltöd az arduinóra, össze kötöd az arduino megfelelő lábait az LCD-megfelelő lábaival, és ha nem rontottál el semmit kiírja amit kértél. Szokott még olyan lenni, hogy az LCD nem olyan szervezésű mint a példaprogram, de hosszabb szöveg esetén valami már a látható részre esik.
void setup() {
// set up the LCD's number of columns and rows:
lcd.begin(16, 2);
de szerintem neked jónak kellene lenni.
Ami még eszembe jutott, a tápfeszültség, az mindkét modulon azonos, és jól van beállítva?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
(#) szabolala hozzászólása Jan 30, 2018 /

Sajnos nem, egy kicsit félre teszem, utána nézek a interneten , biztos a menükben valamit nem jó állítottam be. Köszönöm a segítséget. Ha probléma megoldódott akkor visszajelzek.

Milyen menükben?

Igen jó a meglátásod , mert a arduino- val összedugni lehet a 1602 LCD kijelzőt, egy helyről vásároltam és mind két panelt. Bekötési hibát nem követtem el. Próbáltam a arduinora feltölteni a Tutorial Liquid Crystal programot, csak a LCD kijelzőn nem jelenik meg a szám illetve betűk valamelyikük.Nincs kapcsolat a két panel között, lehet hogy nem jó az átvitel kiválasztás.

Jelenlegi beállítások.
Eszköz: Alap>arduino >Genuim uno
Port>COM 4> Arduino Genuim uno
Fájl>Példák> Liquid Crystal>autoscrol
Blink
Custom chareacter
Display
Hello World
(#) Pali79 válasza vargham hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Nem részletezi túlságosan de el lehet indulni rajta.
Illetve még itt az AVR égetők témában Hp41C foglalkozott behatóbban a dologgal. De engem igazából már nem izget a téma annyira, mert mint kiderült megfelelő programmal egyből az ardu panelről is ki lehet olvasni a flash és az eeprom tartalmát is és vissza is lehet tölteni, úgyhogy egyenlőre nyomon vagyok már csak a változtatásokat kell tudnom megcsinálni.

Idézet:
„megfelelő programmal egyből az ardu panelről is ki lehet olvasni a flash és az eeprom tartalmát is és vissza is lehet tölteni”

Már próbáltad?
Milyen Arduino, UNO?
Tudtommal nem mindegyik bootloder támogatja az EEPROM elérését.

Csak USB -re csatlakoztatva üzemelted az Arduinot vagy külső tápról is (pl. elemek ) ?

Ezekkel a beállításokkal nem lehet baj,ha "felmegy" a program.
(#) juhasz10 válasza szabolala hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

A LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); sort cseréld
LiquidCrystal lcd(8, 9, 4, 5, 6, 7); sorra.

Csak paptopról.

Felmegy a program.
(#) szabolala válasza juhasz10 hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Sorrendet a megfelelő számozással is kipróbáltam.
(#) proba válasza vargham hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Azért direkt ISP-vel kiolvasható a bootloader megkerülésével. ( hacsak védelmet nem tett rá a program.)
(#) vargham válasza proba hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy Pali79 ISP programozó nélkül szeretné kiolvasni. Na, ezért kérdezem.

Akkor már csak a tápfeszültség rossz, panel rossz , érintkezés rossz marad. Esetleg ha logikai ceruzád van ( ennek hiányában led+ ellenállás) megnézheted, hogy az LCD használt lábain van e villogás reset után illetve program futás közben. ( A keretrendszerben nem tudsz olyat beállítani (szerintem) hogy a blink felmegy, és működik, az LCD meg nem működik de felmegy.

A másik amit még programból tudsz változtatni, és lehet változást okoz:
void setup() {
// set up the LCD's number of columns and rows:
lcd.begin(16, 2);
sorban a 16,2 átjavítod 8,4 re.

A másik kedvenc kipróbálási módom, feltöltesz egy blink programot, csak nem az alap portcímre, hanem az LCD initben lévő címekre sorban. Az LCD-nek nem lesz baja róla, viszont a kérdéses elnevezésű lábakon sorban látni kell a villogást egy leddel. Ha így minden lábat leteszteltél elég kevés hibalehetőség marad.
(#) Pali79 válasza vargham hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Ugyan csak az epromot próbáltam, de azt tudom írni olvasni. Ez egy Mega2560. Azt hiszem az inotai írták hogy nem lehet kiolvasni vele.

Azon megy. Az UNO-n spóroltak a hellyel, ott kihagyták.
(#) ABU válasza berkesandor hozzászólására (») Jan 30, 2018 /

Pedig én is így csináltam, de valamiért nem megy. Nem értem
Következő: »»   421 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem