Fórum témák
» Több friss téma |
Ettől a hosszúságtól 0,063/0,59 arányban kell rövidebb, tehát csak a kilencede kell. Nem ez a jó irány.
Szerk.: 0,1 Ω és 0,15 Ω párhuzamos eredője 0,06 Ω, az teljesen megfelelne. Ha a hajszárító fűtőszálából szeretnéd elkészíteni, akkor mérj meg egy 20-30 cm-es darabot. Egyenesítsd ki, mert így tekercs formában amúgy sem fele meg a létrejövő induktivitása miatt. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
Hát akkor ezt megszívtam, mert mΩ nem mér! Már próbáltam felezni is a drótot de úgy is csak .xx értékeket ír.
Semmi gond, egy hosszabb darabból remekül visszaszámolható. Majd azért kicsit bonyolítani fogom, mert 2, vagy 3 ágat párhuzamosítani kéne belőle, a 4 Ω 100 W-nál folyó 2,5 A nehogy izzásba vigye
Azzal nem tudsz ilyen kicsi ellenállást mérni, de a néhány tized ohmhoz sem jó már egy multiméter. Ha van labortápod akkor egy hosszabb darabon folyass át ismert értékű áramot, és mérd meg a két végén a rajta eső feszültséget.
Sok mindenre jó, hasznos műszer ez, de erre nem alkalmas. Ge Lee leírta a megoldást.
Pontosan 30cm kiegyenesített huzalból 2.50 ohot mértem a teszteren, és a digitálison meg 2,5 ohmot. Vagy is eléggé egyformán mér mind a két műszer.
Akkor annak ismeretében, hogy 300 mm huzal 2500 mΩ ellenállású kijelenthetjük, hogy 1 mm ellenállása 2500/300= 8,3 mΩ. A 63 mΩ-os ellenállás hossza ezen huzalból 63/8,3= 7,6 mm.
Annak érdekében, hogy a huzal ne melegedjen, fogj 3 szálat párhuzamosan. Ebből az érhármasból 3x7,6= 23 mm-es szakasz adja ki az eredő 63 mΩ-os ellenállást. Az ónozás számára 5-5 mm-t ajánlok ráhagyni, tehát 33 mm-esre darabolnám. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
Egy két fűtőszálat már magam is próbáltam felhasználni, de azok forraszthatósága olyan minimális, hogy szinte használhatatlan.
Ha van rá lehetőség, akkor más alapanyagból kellene megoldani az értéket.
Alacsony értékű huzalellenállás. Veszel, beforrasztod, ennyi. 0.1ohmra van is kapcsolás. Nem volna egyszerűbb a túláramvédelemnél a fesz. osztót átszámolni, mint ezekkel a szinte forraszthatatlan, instabil fűtőhuzalokkal szórakozni?
Uraim feljebb megmutattam az én muzeális darabomat a dobozból kihalászva.
Abban látható, hogy én akkor manganin huzallal oldottam meg a problémát. Tudom ajánlani, de ne kérdezzétek, hogy most hol kapni. Szerintem valahol biztos lehet.
0.1 Ohm és 0.18 Ohm párhuzamosan kötve 0.0642857 Ohm -ot ad. Ha még egy 3.3 Ohm -osat is kötsz velük párhuzamosan 0.063 Ohm lesz az eredő ellenállás.
350 oldal. 3.jpg
Ennek a huzalnak nincs induktivitása, és a megfelelő ellenállása miatt jól kalibrálható a hosszal.
Még egy utolsó számítást kérnék!
Szégyenlem magam, de ez az ellenállás feladta a leckét rendesen. Szereztem egy igazi huzal ellenállást 1 mm-ternél kicsit vékonyabb, 30 cm vágtam le és az értéke digitális műszerem szerint így 1,2 ohm, a teszterem szerint 1.02 ohm. Ráforrasztottam egy vezetékdarabot és nem bírtam letépni! Megfogta rendesen, inkább a vezeték szakadt el és könnyedén meg lehetett forrasztani.
Az 1,2 Ω és az 1,02 Ω átlagát vegyük 1,1 Ω-nak (1100 mΩ). A 300 mm-es huzal 63/1100-ad része 17 mm. Ennyi maradjon szabadon a forrasztási pontok között.
Ekkora értéket nem tudsz -a kívánt pontossággal- univerzális multiméterrel megmérni.
Megoldás lehet ha lényegesen hosszabb huzalt mérsz és abból számolsz vissza, vagy a klasszikus módszer a labortáppal való mérés, ahol mondjuk 1 A áramot beállítasz, és megméred (leolvasod) a hozzá tartozó feszültséget. A feszültséget elosztod az árammal, és megkapod a vizsgált ellenálláshuzal ellenállását. Még pontosabb az eredmény ha kombinálod a két módszert, és hosszabb darabot tesztelsz a labortáppal.
Szia! Az elvárt pontosság jelen esetben 50 mΩ és 80 mΩ közé eső érték.
Na ezt a számítási képletet elmentettem.
Akkor ha jól értelmeztem a képletet a huzalnak, amit be kell forrasztanom a panelba az 17mm-ter plusz a forrasztásra 5-5mm akkor kb 26mm a teljes huzal hossz amit le kell vágnom és felhasználnom. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget.
A 17 mm-es szakaszra annyit hagyjál rá amennyivel kényelmesen tudsz dolgozni. A 17 mm-t jelöld rá az ellenálláshuzalra, a jelölésen kívüli részt futtasd be ónnal, a darabolás ráér a legvégén.
Rendben van!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Majd holnap teszek fel képet a komplett végfokról hogy ,hogy is néz ki!
Az is egy megoldás. Sose szerettem halomra pakolni az ellenállásokat. Nem szoktam "kicentizni" a túláramvédelmet amúgy se. Cefet hangja van ha megszólal. Rászánom a pénzt komoly végtranyóra, kellő mennyiségre. Gyors biztosíték.
A kért képek.
Valami a nagyon elrontottam,mert a fogyasztás vissza esett 20-25mA-re tr,3,4,5 emitterén pedig a földhöz képest tápfesz van. A végfok jónak tűnik ,szóval úgy tűnik kezdhetem előröl.
Elsőként lemosnám a forrasztási oldalt (deneturált szesz, nitrohigító), láthatóvá válna mely pontokat érdemes újrafuttatni. A kimattult forraszanyag nem biztos, hogy jó érintkezést biztosít, a gyantamaradék pedig nem kívánt vezetést okozhat.
A T3, 4 tranzisztorok emitterein a pozitív táphoz képest mérjük a feszültséget Bővebben: Link, úgy mekkorák az értékek?
Ahogyan az este nézegettem 42 volt pluszban mínuszban valami nagyon elszált.
0.1-2 mV 20mA teljes áramfelvétel. Valami érdekes dolgot figyeltem meg rajta ha elveszem a tápot,lassan merül a kondi kb 10mA ig majd elindul felfele 25-30 mA ig majd gyorsa lemerül.
Akkor mérés következik: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |