Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning
 
Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 280
(#) bbalazs_ válasza Sarolta hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Tulmelegedes vagy taphiba (feszültségesés) szokott ilyen tunetet produkalni.
A laptopot emberek terveztek es emberek szervizelik, nincs pilotavizsgahoz kotve. Ha valaki tudja, hogy mit csinal es esszel szedi szet, akkor siman.
Biztosan vannak (voltak ) olyan esetek, ahol valami 'egyszer bepattintos' elem van, azt tobbet szet nem szeded roncsolas nelkul, de eddig foleg csak a kulso tapok voltak ilyenek.

Szamtalan esetben szedtunk mar szet laptopot nem szakmabelikent es ossze is tudtuk rakni. Es meg mukodik is .

(#) Sarolta válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Ok nevemben ír most a tulaj :

A túlmelegedést kizárhatom miután teljesen "hideg" állapotban is produkálja a hibát?

A táphiba lehet olyan hogy nem állandóan jelentkezik. Hmm: Hogy is mondjam ez osztja el a különféle cuccok között az energiát gondolom. Ezért van az, hogy nem indul sokszor, aztán ha mégis akkor ha elkezdek pl egy grafikus szerkesztőt futtatni vagy mozit lejátszani a cuccok több energiát igényelnek és itt a táp megakad. Nincs energia áll a randszer... egyszer újra is indult.
Jól okoskodtam?

Köszi a segítséget...
(#) bbalazs_ válasza Sarolta hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
MOndjuk minel tobb infot tudunk meg, annal konnyebb dolgunk van. Akkor nem kell vakvaganyokon botorkalni. Akkor a kovetkezo trukk: DOS-bol bebootolni kulon lemezrol vagy CD-rol, valamit futtatni vagy eppen csak a BIOS-ba belepni. Ha ott is megfagy, akkor nagy valoszinuseggel hardverhiba. Ha ott nem fagy meg, akkor memoriakat kivenni, elvinni mashova kiprobal(tat)ni. Minel kevesebb cuccal (hdd-t kivenni, cd-t kivenni, masik kis memoriat betenni vagy a bovitest kivenni, csereberelni, stb.
Mashogyan nem lehet hibat keresni, gondolom multimetere nincs...
A tapnak altalaban egy aga szokott alulmeretezve lenni, az bizonytlankodhat. Ki kellene probalni kulso kepernyon ugy, hogy a sajat kepernyot kikapcsolod.

Magyarul: minel tobb, valtozatos helyzetben kiprobalni, hatha elougrik valami szabalyszeruseg, amin mar el lehetne indulni.

(#) Sarolta válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Írtam egy levelet és elküldtem neki amit írtál, +hogy fejtse ki bővebben. Köszi srácok a segítséget... Ennyit írt a témában, ezt bemásolom. Íme:

Mivel a laptopos felállás miatt a szerelgetésben a kezem kötve, csak megfigyeléseket csináltam.
A biosos próbán már túl vagyok. Ezzel tisztáztam az elején oprendszereket és ezért nem álltam neki oprendszertelepítésnek... vagyis kifagyott szóval a hardverhiba szinte 95%. De, hogy mi azt pontosan nem tudom.
Egy fórumon kapott tippel megvizsgáltam a HDDt ami rendben van a Sentinel szerint. Másolgattam is egy csomót csak úgy próbaképpen. Aztán memtest86al a memóriát. Ha hibás lenne valószínűleg tartom hogy mindig ugyanott fagyna a teszten szóval 35% hogy nem ez a baj. Hálózatról és aksiról egyaránt fagy, ők is kizárva...

A hiba állatalában akkor jelentkezik amikor összetettebb alkalmazásokkal szeretnék dolgozni mint az egyszerű filekezelés. Mint írtam 2 órát ment hiba nélkül a desktop (többet is menne valószínűleg de enyivel megelégedtem sima deskpróbának), másolgatni is tudtam, de ha leindítok egy videót, egy zenét vagy egy modellező programot akkor max 5-10 perc.
Érdekesség: volt, hogy majd egy háromnegyed órát játszottam bonyolultabb hardverigényes játékkal (Maxra húzott Oblivionnal csak teszt képpen végignyargaltam az erdőn belekötöttem fűbe-fába. Megfagyott miután otthagytam egy 10 percre úgy, hogy nem pörögtem az eseményekkel (vagyis álltam egy helyben nem mozdítva semmit), ezzel a processzor a memória a hddhiba és a videókártya is kapott egy erős 35% nem ez a baja minősítést), de egy filmet nem tudok megnézni, vagy egy zenét lejátszani végig.

Amikor a gép megfagy álltalában egy érdekes, finom recsegés szerű hang előzi meg ami a hangszóróból érkezik mintha gerjedne valamire de elég halk (figyelmesen kell hallgatni). Talán valami zárlat lehet... valami valószínűleg több energiát akar és
a. nem kapja meg ezért megáll minden,
b. megkapja felpörgetve aztán amikor vissza kellene vennie nem megy, ezért megáll minden (???).
(ez csak ilyen saját sejtés ne is figyelj rá inkább ).

A hiba sokkal gyakrabban jelentkezik, ha használtam már a gépet. Vagyis ha frissen kezdtem hozzá akkor nagyon ritkán állt meg a bootolásnál, míg a játékpróba után elég gyakran megállt már az elején.

Asztali gép esetén alacsony tápteljesítményre gyanakodnék (tálán hibás gyenge ellenállás), de laptopba nem tudom, hogy megy ez, annyi minden van belesürítve. Köszi a segyítséget.
(#) bbalazs_ válasza Sarolta hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Nezd, ha szervizbe nem akarod vinni, akkor jon a szerelgetes.
Mondjuk eddig mindenben ott volt a hangkartya, mint resztvevo....valoszinuleg integralt, szoval sokat nem tudsz vele tenni...max. a hangerot leveszed 0-ra hardveresen (tekero vagy pocogtetes).
Ha szetszedted, le is huzhatod a hangszorot.
A videokartya 3d resze akkor is dolgozik a progik alatt, ha nem mozdulsz. Ugyanannyira. De ha a BIOS-nal is lefagy, akkor nem ez a gond.

Szoval amit csak lehet, szedj ki belole. Elvileg szetkaphatod, rosszabb nem lesz es legalabb tanulsz belole. Ott minden olyan modult, amit lehet, huzz le es nezd, hogy elindul-e. Hibas kontaktus is okozhatja elvileg, szoval kicsit megnyomkodni, kihuzogatni/ bedugni a paneleket.
Szemely szerint en leginkabb a procifeszultseg eloallitasa korul gyanakodnek valami felvezetore. Nezd meg belul, hogy a kis SMD elektrolitkondik nem puposak-e. Elvileg haldoklo biztositek is okozhatja a hibat.

(#) Lacember válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Én is inkább melegedésre tippelnék, mikor fagy tapi körbe a laptop, ha melegebb vhol mint a kezed az nem yoo. Lehet 1xü hiba, pl procihütöventiáll.. A táp laptopnál minimal, persze lehet rossz, de akkor az is melegszik. Ennek csökkentheted a terhelését bbalazs tippje alapján ( Húzz le mindent amit csak tucc, kapcs ki mindent biosban - elvileg hangokártyát is lehet ).
De elöször sztem tégy bele 1 másik RAMot és teszteld azzal. Tapasztalataim szerint a RAM nagyon sokféle hibát tud produkálni...
(#) Sarolta válasza Lacember hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Tegnap és tegnapelőtt próbálgattuk nyúzni szegényt. Szimatoltam is meg tapogattuk hol meleg a drága.

Szóval az eredmény kb ennyi: Volt hogy egy teljes napig gond nélkül ment. Még játszani is lehetett rajta aztán jött egy fagyás és vége. Azóta megint hol megy hol nem megy. A fagyást hol egy 3d modellező produkálta, hol egy nehezen elérhető webhely.

kiderült hogy egy évig garanciás még szóval egyenlőre szervízeljük de nekem pl böki a csőröm hogy nem tudnám megyszerelni.

Melegedésben egyetértenék akkor ha teljesen hűtött állapotban mindig indulna... Vagyis szerintem érintkezésgond lesz. És valami alapból használt dolog hiányzik neki valószínűleg mert egy boot képernyő azért bejönne majd kapnánk egy memóriahibát vagy le is állna. A fura berzengetős hangot még mindig adja fagyás előtt, ha már rendszerben vagyunk.

De most megpróbáljuk a garanciát hátha megtudjuk mi volt a gondja végre...

Köszi a sok helpet ha kiderül mi volt leírom...
(#) Lacember hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Én is kérdeznék 1et, hátha találkoztatok már ilyesmivel.
Szóval adott a laptop, FuSi v3505. Kb másfél éves, eddig ment 1000el. Aztán 1xcsak nem lehet bekapcsolni. SKSH. Minden előzmény nélkül.
Összesen annyit reagál, hogy ha rádugom a töltöt, akkor jön a zöld led, cd felpörög, aztán cd leáll, kialszik led és tovább semmi. A töltés megy, akksit fel is tölti.
Laptop darabokra, néztem mindent (a bbb álltal feltett smd diódát is) látszólag tök yo, lehuztam mindent, RAMot cseréltem. Szervizben annyit mondak h alaplap, meg h 70e. Ja, és mértem a bekap gombon a feszt, az +van(3.5V) és ha megnyomom lejebb is esik.
Van vmi ötlet? Esetleg találkoztatok már ilyen problémával?
(#) deguss válasza Lacember hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Keress melegedő alkatrészt, nekem bevált. Egy inverter szállt el, egy 74HCT04-es. Kicseréltem, de még valami mindig nem jó, a LED felvillan 1 mp-re a gomb lenyomása után, de semmi más nem történik. Tápról táplálom.

Nem kap visszajelzést, hogy minden táp rendben lenne? Mit mondtok, mi produkálhat ilyet?
(#) huba hozzászólása Ápr 23, 2008 /
 
Sziasztok kaptam egy HP omnibook 4000ct laptopot. 486-os de terminálak és avr-t programozni jó. A gond vele hogy nagyon halnány a kijelzője. Bontsam ki az LCD-t és vessek pár pillantást az inverterre?

laptop.jpg
    
(#) huba válasza huba hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Azt hiszem a képernyö mögötti neoncső halott. mert az inverterre egy Scanerneont dugva szépen világít.
(#) bbalazs_ válasza huba hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
A kepernyo pontos tipusa?
Igy ranezesre 11.3-as DSTN-nek tunik.
Ezekbol vannak dogivel, szerintem utanad dobnak ingyen egy raklappal valamelyik bontobol. Ha nem pontosan olyan a kijelzo, mint ami kell, akkor a fenycsovet meg mindig kicserelheted, bar kisse maceras.
Eloszor is vigyazz az LCD uvegre, masodszor pedig azokra a vekony kis atvezeto kabelekre. Minel kevesebbet hajtogasd, mivel valoszinuleg be van hajtva a hattervilagitas moge.
Utana maga a hattervili egy feher muanyag, par lap, a szelen benne a cso. A lapok sorrendje nagyon fontos, ird fel vagy valami tutti modszerrel!
Maga a cso roppant torekeny, nagyon vigyazz vele, ha torik, azonnal dobd ki, mert higanyt tartalmaz.

Kismokusok bonuspontert LED-es hattervilagitasuva alakithatjak.
(#) huba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Szerencsére a kijelző könnyen bontható, nem sajnálták a pénzt dróttra. A cső 24cm-hosszú. A fényelszoró rétegy egy plexiböl és a szélükön egymáshoz ragasztott fóliákbol áll, ugyhogy elkavarásra nincs nagy esélyem. Vannak itthon 3mm-es fehér ledeim, de nemtetszik a kissé kékes színárnyalatuk. Úgy döntöttem mivel pont befér beleoperálom ezt a szkennercsövet. Épp csak egy kicsit ki kell marjak a fehér müanyagbol, ami fogászati maróval gyerekjáték.
(#) bbalazs_ válasza huba hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Ugyes vagy, gratula!
(#) huba válasza huba hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Sikeresen elvégeztem az átültetést. Egész jó lett.

Most valahogy össze kéne kössem a géppel. XP támogatja a direct cable connection-t? Még utánanézek...
(#) KTobi válasza huba hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Szia!

98-XP között működött Total Comanderral. Ez biztos, ezt tudom mondani.

Üdv. Tóbi
(#) suhanc hozzászólása Ápr 29, 2008 /
 
Szereztem egy IBM R40 es laptopot a gyerek akié volt, játcot elrontota a játékot és erre idegébben ráütöt a gépre majd amig ki nem kapcsolta még ment is most ahhol a táp csatlakozo van bug vag semmit nem csinál is nincs áram felvétele
Problémát kerestem de egyelöre nem találom.Ezzeket a 6-8 rétegü nyomtatot áramköri lapokat kimérni lehet-e vagy ugyse hozz erredményt!?
Kösszönöm a segítséget elöre is Suhanc
(tudom hogy nem számítogépes problémákal foglalkozik az oldal de ez már az elektronikához tartoik mivel nem harderes hibárol van szó)
(#) Erdős Dávid válasza suhanc hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
mindent meg lehet mérni. a legegyszerűbb kezdetnek ha megnézed a gép winchesterén van-e táp . IC -ék lábát is megnézheted. vigyázz ne csinálj zárlatot. . műszer egyik lábát tedd 0 V -ra másikkal sétálj! Elősször nézd meg IC-ék sarkait van-e ott táp. Kezd a táp csatlakozó felöl.
(#) bbb válasza suhanc hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
azt nem tudom ez miért nem fért el ebben a topikban: laptop javítás
(#) bbb hozzászólása Máj 3, 2008 /
 
valaki tud erről az inverterről mondani nekem valamit? DELTA DAC-08B031
annyit sikerült már kiderítenem, hogy elég sok lcd-nél használják, de azt még nem, hogy melyik láb hogyan csatlakozik (milyen jel kell neki). van nálam egy n35bs1 laptop, amiben ez az inverter van, és valószínűleg ez döglött meg, de mielőtt kicserélem párezer forintért, jó lenne leellenőrizni, hogy egyáltalán a bemeneten megkapja-e a szükséges feszültségeket. (kap 21-22V-ot, meg testet, meg egyik lábon 3.6V-ot, de kérdés, hogy miket kellene kapnia) ha máshogy nem megy, akkor marad a megoldás, hogy egy sima moddingos fénycső inverterével fogom meghajtani a háttérvilágítást, de jó lenne az eredeti (már kipróbáltam, hogy működik-e olyan inverterrel, és simán megy, csak azon nem lehet fényerőt szabályozni, meg nincs rajta enable láb sem, csak direktben kell neki a 12V, és a test)
szóval, ha valaki tudna nekem jelszintekkel segíteni, az jó lenne. (és igen, megtaláltam ezt az oldalt is, de ott úgy tűnik nem ehhez az inverterhez van a lábkiosztás, mivel 21-22V-ot kap, nem 12-t)
(#) bbalazs_ válasza bbb hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Egyaltalan hany laba van neki?
Ebbol hany lab ugyanaz?

Altalaban kell neki tap, ez megvan. Fold, ez megvan.
Kell neki engedelyezes es fenyeroszabalyzo fesz.
A tap tokmindegy, hogy mennyi, ha sok, akkor kisebb lesz a kitoltesi tenyezo. Altalaban a halozati adapterbol kijovo feszt szoktak odavinni.

Szerintem probalgasd vegig egy 5V-rol 1K-n keresztul. Ha megszolal, az volt az enable. Aztan utana a masiknal egy sima potmeterrel nezed, hogy 0-5V vagy 0-2.5V a szabalyzas alapja.

(#) bbb válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
szia!

gondolod véletlenül kerestem adatlapot?

fekete, barna = test
zöld = 3,6V (na ez melyik lehet?)
sárga =0V (itt semmit nem kap, és ha összezárom a zölddel, akkor se történik semmi, ha meg külön tápról adok neki 5V-tal meg 1k-s ellenállással áramot, akkor se csinál semmit)
lila, piros = 22V
a típusa:
DELTA DAC-08B031
2994701903
rev: A

és egy HYUNDAI HT15X31-100 15"-os lcd-hez van hozzáillesztve.
(#) bbalazs_ válasza bbb hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Gondolod, veletlenul irtam?

Nem nagyon fogsz hozza adatlapot talalni, vagy ha igen, akkor ilyen lesz, sokra mesz vele:
1 Vcc
2 Vcc
3 Enable
4 Brightness
5 GND
6 GND

De hogy konstruktiv is legyek, ezekkel erdemes kezdeni:

1. biztositek rendben van-e?
2. kapcsoloFETek jok-e?
3. A trafo nem szakadt a szekunder oldalon?

(#) bbb válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
nekem az a gyanús, hogy konstans 0V van a sárga vezetéken. viszont hiába adtam neki külön tápot, nem történt semmi. a biztosíték úgy tűnt rendben van (legalábbis mikor megnéztem átment rajta az áram, két lába közt 40V esett) a trafó nem tűnik szakadtnak, de a fene se tudja, nem látszik rajta.
amikor a fényerőállító gombokat bizergáltam, akkor se történt változás. a kapcsolófeteket hogyan ellenőrizzem le?

a lényeges dolog az lenne, hogy mielőtt beleteszek egy másik invertert (egyszerűbb, mint ezt megjavítani) tudjam, hogy nem feleslegesen teszem, vagyis minden feszültséget megkap, ami kell neki...
(#) kobold válasza bbb hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Idézet:
„a biztosíték úgy tűnt rendben van (legalábbis mikor megnéztem átment rajta az áram, két lába közt 40V esett)”

Az egy jó biztosíték, amin 40 V (vagy egyáltalán mérhető feszültség) esik? Csak úgy kérdezem.
(#) bbb válasza kobold hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
szia!

rosszul mértem és írtam viszont valóban esik rajta fesz... egy átlátszó smd alkatrész nagy fk felirattal, gondolom ez a biztosíték. a két lába között 21V a különbség, ami nemigen előnyös.
de az a 0V még mindig zavar egy csöppet.
(#) bbalazs_ válasza bbb hozzászólására (») Máj 5, 2008 /
 
bbb:

A bbbiztositek alapvetoen egy mukodes kozben kozel 0 ellenallasu drotdarab. Ha a ket vegen ekkora feszultsegkulonbseget mersz, akkor az a biztositek szakadt. Ha a multimeterednek van ohmmero allasa, probald meg ugy is. NEM SZABAD szakadast jeleznie.
(#) bbb válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 5, 2008 /
 
kipróbáltam, hogy mi van, ha áthidalom (most ellenállat helyett sima drótdarabbal) a biztosítékot, és csodák csodája beindult a háttérvili! mindenkinek köszi a segítséget, most mehetek biztosítékot vennni... (kemény 10Ft, a benzin többe van odáig, kénytelen leszek még alkatrészeket összeírni, hogy legyen értelme elmenni)
(#) suhanc válasza Erdős Dávid hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Na kimértem a dolgokat. az usb hez is megy ááram sött akku hoz is elér szoval szerintem csak valami ki lazult majd meglátjuk most jelenleg töltöm még nincs hozzá de szakadás ezzek szerint nincs vagy nem a tápnál van a baj.
(#) bigD hozzászólása Máj 11, 2008 /
 
Hello!

abban szeretnék segítséget kérni hogy a Lenovo 3000 N100 -as laptop-om ált. hálózatról volt használva. Kimentem külfüldre ahova vittem magammal a laptop-ot.Bekapcsoltam müxik...feldugtam hálózatra még mindig müxik...kölcsönkérték tőlem.mire visszakaptam addigra nem kapcsolt be!!!full idegvoltam végül bekapcsolt de csak ha hálózatra van dugva és ha kihúzom akkor egyből kikapcsol(mintha egy asztali pc-t húznál ki a falból!) valaki lécci segítsen mert elég idegesítő hogy csak hálózatról megy !!!

előre is kössz a segítséget!

(a windows azt írja hogy a telep töltöttsége 100%)
Következő: »»   5 / 280
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem