Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1182 / 1274
(#) stevepapa válasza bekrepal hozzászólására (») Feb 25, 2018 /

Igen néha felnézek. Írtamüzenetet-
(#) Cinema válasza bekrepal hozzászólására (») Feb 25, 2018 /

Lehet a sorkimenő-sorvégtranzisztor környékén kerámiakondenzátor, ami átvezethet, vagy már szétszakadt, megégett a belső zárlata miatt. Ezek többnyire kék színű, pár 10pF-2,2nF-közötti értékűek lehetnek, 2-3kV-os feszültségtűréssel.
Találkoztam ilyen hibával, nem is egyszer, Sencor meg hasonló, márkás tv-ben.
Mérni kell az alkatrészeket, ahogy "stevepapa" is írja.

Üdv!
(#) stevepapa válasza Cinema hozzászólására (») Feb 25, 2018 /

Jópár ilyet javítottam, vagy valamelyik cső, de a videóvék okoz ilyen hibát. Szűretlen a tápja " brummot" visz a csőre, csüvekre. Elég ha csak az egyik " brummos" a jelenség ugyan ez. De mint írted a sorvég is okoz hasonlót, viszont azt írja a kondikat cserélte. Azt is jó lenne tisztázni, hogy minden bemeneten jelentkezik é a hiba. Tuner, av, stb
(#) bekrepal hozzászólása Feb 25, 2018 /

Természetesen minden bemeneten jelentkezik
a hiba. Ha csak rf bemeneten lenne, akkor nem érdekelne a dolog, mert scarton használom. A hangot is külön erősítő szolgáltatja, mert a tv képcső belepofázik a tv hangjába, szintén a fehér képeknél.
(#) at22 hozzászólása Feb 26, 2018 /

Sziasztok! Hozzám került egy digihome 14437. Hiba jelenség a következő, bekapcsolom akkor ciripelő hangot ad ki a hangszóró meg egy kicsit vibrál a kis led elöl. Másodjára ha bekapcsolom akkor puffog a hangszóró. Szétszedtem még nem volt javítva, meg nem látni semmi forrasztási hibát vagy égést. Valaki tudna segíteni? Vagy érdemes vele foglalkozni? Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
(#) Cinema válasza at22 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /

Ez egy TV, mint már rájöttem, a netet túrva.
(Azért meg lehetne nevezni, hogy miről van szó?!)
-
A készenlét világít?
A villogás csak indításkor (távirányítóról) jelentkezik? A puffogás a hangszóróban ütemes és folyamatos, vagy elhallgat egy idő múlva? Beindul egyáltalán?
Szemre ellenőrizni kellene, hogy minden alkatrész olyan-e, mint újkorában, tehát nem melegedett, nincs elfeketedve alatta a panel, vagy más alkatrész. Nincs elöregedve a belseje, nem egy szórakozóhelyi, vagy biztonsági-figyelő éjjel-nappal működő készülék?
Mérni kellene a tápegységben lévő alkatrészeket, kondenzátorokat, félvezetőket főleg.
Ha ott nincs hibás legyengült, púpos elektrolit kondenzátor, akkor a sorvégfok alkatrészeit érdemes mérni, szekunder-táprész szűrőkondenzátorai, sorvégtranzisztor, a sormeghajtó áramkör alkatrészei.
Főleg a fenti áramkörökben lehet hiba, neked kell eldöntened, hogy érdemes-e foglalkozni a javításával.

Üdv!
(#) at22 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 26, 2018 /

Szia! Igen tv. Bocsánat Nem indul be. Powert ha bekapcsolom akkor világít a kis piros led elöl, és jön a pufogás a hangszórón ütemes és folyamatos. Távom nincs hozzá. Ezen kívül nem ad több élet jelet.
(#) Cinema válasza at22 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /

A fentebb írtak alapján lehet a hibát behatárolni, kijavítani, ha tudod és akarod.

Üdv!
(#) Attilakovács hozzászólása Feb 27, 2018 /

Üdv mindenkinek!Egy kis tanács kellene,samsung 55cm képcsöves tv olyan hibát produkál,hogy bekapcsolás után bizonyos idővel zöldre pirosra vagy sárgára vállt a kép.Ha az üzemmódot átállítom (normálról mérsékeltre vagy bármelyikre) a szín rendbejön,majd idő mulva ujrakezdi.Remélem érthető amit írtam.Mi lehet a gond?
(#) bekrepal hozzászólása Feb 27, 2018 /

Kérdésem a következő kedves szakik!
A mellékelt képen látható smd kondenzátor értékére lennék kíváncsi.
Ha valaki tudja akkor kérem ne tartsa magában!
(#) HA5BRG hozzászólása Feb 28, 2018 /

Sziasztok,

A "múzeális készülékek javítása" c. topicban már elkezdtem egy mostani projektemet taglalni, de úgy vélem, hogy ide jobban passzol.

Egy 1962-es évjáratú Orion AT505-622 Duna tv-ről van szó. Már egy ideje küzdök a felélesztésével, jó úton vagyok. Már van nézhető képe, jó hangja, nem fut a kép. De a verikális linearitással még birkózom, mert a kép felső részén vannak még fekete sor-csíkok.

Amióta pedig elkezdtem helyreállítani a táp szűrőkondenzátorait, azóta megjelentek a visszafutási fehér csíkok.

Jól sejtem, hogy a trafón kellene kissé visszatekernem a nagyfeszből, amennyiben erre van mód?

Illetve van valakinek tippje, hogy a felső vertikális linearitást szabályozó tag miért nem működik?
(#) soos csaba válasza bekrepal hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Szia!
A kondenzátor értéke 22µF/16V
(#) bekrepal válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 1, 2018 /

Köszönöm a választ! Időközben cseréltem egy 50v 22uf elkora, és tökéletesen üzemel a tv!
(#) Cinema válasza Attilakovács hozzászólására (») Márc 1, 2018 /

Elsősorban érintkezési hiba lehet a képcső panelján, forrasztások kiégtek, vagy hasonló.
Át kell forrasztani minden pontot a képcső panelján, új-forrasztóón felvitelével, hogy szép, tiszta forrasztási pont legyen. Ha vannak kis trimmer-potencióméterek a panelon, azokat ne tekerd el.
Le kell húzni majd a panelt a képcsőről, hogy az érintkező-felületet is megtisztítsuk, az ismételt visszanyomással a képcső lábain, illetve a foglalatában.
Ha ez nem segített, akkor lehet a képcsőben belső érintkezési, gyengülési hiba, hogy elmegy valamelyik szín, esetleg eleve gyengébb, tehát a fehér nem fehér, hanem zöldes, rózsaszín, vagy éppen kékes-vöröses árnyalatú. Csatlakozókat is mérdemes megjáratni.
Ha mindezek ellenére nem lett jobb, akkor lehet még külső zavarforrás, másik készülék a jelenség okozója.

Üdv!
(#) Cinema válasza HA5BRG hozzászólására (») Márc 1, 2018 /

Mi a műsor a készüléken, amivel próbálod?
(Mert a mai műsorok többsége nem 4/3-képarányú, hanem szedett-vedett, meg forgalmazó, illetve szolgáltató függő, hogy milyen a kép.)
Jelgenerátorról kell beállítani a linearitást, sakktábla-jel, hálóábra, vagy hasonló.
A képeltérítő áramkörben kell "tuningolni", az alkatrészek változtatásától kezdve, az eltérítő tekercsek kismértékű elmozdításáig mindennel, kis mágnesekkel, csavarokkal(!) lehet korrigálni valamennyire, de a siker kétséges.
Ha fehér visszafutási csíkok jelennek meg, az sajnos gyenge képcsőre is utalhat, fakó, kontraszt-nélküli kép esetén. Időleges segítség a képcső kismértékű túlfűtése, külön kis transzformátorról, vagy más módon.
Sok sikert!

Üdv!
(#) vladcepes hozzászólása Márc 1, 2018 /

Sziasztok! Van egy Hitachi 32AV933G típusú tv.
Azt csinálja, miután bedugom a konnektorba megjelenik egy felírat hogy" Do not power off scan"
Ez elkezdi 0%-tól egész 100%-ig és kezdi ezt orrvérzésig amig ki nem húzom a konnektorból.,mert semmire nem reagál. Valamilyen fórumon olvastam hogy firmware frissítésre vár. Nem sok sikerrel találtam egyet,kicsomagolva ráraktam egy Fat32 pendrivra( mert ezt írták). De nem jártam sikerrel. Szerintem a firmware nem jó. Mikor bedugtam a pendrivot kiírta,hogy Software update Usb,innen gondolom hogy jó lenne csak nem jó a firmware.
Valaki járt már így? Esetleg valami segítség?
Előre is köszönöm!
(#) HA5BRG válasza Cinema hozzászólására (») Márc 2, 2018 /

A linearitási problémákat idő közben sikerült leküzdeni, pár kondenzátor cseréje után szépen reagál a készülék a felső és alsó vertikális linearitás potik szabályozására. Ezzel nem lesz gond.

A visszafutási csíkok csak a felső harmadban jelentkeznek és csak nagy fényerőnél, és leginkább akkor, amikor gyári, eredeti VHS kazettáról nézek műsort. Más műsornál elenyészően látszik csak.
(#) Cinema válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 2, 2018 /

Eddig működött?
Ne kapcsold ki - azt jelenti, amit ír, mert keres és ha talált, akkor ahhoz még időre van szüksége, hogy kitalálja mit tegyen a találtakkal. Majd kikapcsol, ha végzett.
Távirányítója jól működik?
Nem ragadt be valamelyik gomb?
Ha nem sikerül működésre bírni, akkor iránya a szerviz.

Üdv!
(#) Cinema válasza HA5BRG hozzászólására (») Márc 2, 2018 /

Örülök, hogy sikerül rendbe tenni.

Üdv!
(#) vladcepes válasza Cinema hozzászólására (») Márc 2, 2018 /

Így kaptam a tv-t,azt hittem be sem fog kapcsolni mert azt mondták rossz.Mivel nem netes így várhatok vele sokáig,és úgy sem csinál semmit. A pendrivre rakott firmware,nél is azt csinálja amit fentebb írtam.
Végül jó a firmware,várok a távirányítóra mert azt mutatja hogy azon miket kell megnyomni. Bővebben: Link
Remélem jól értelmeztem.
Üdv!
(#) Cinema válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 3, 2018 /

Nagy bátorság volt az eredeti távirányítója nélkül frissíttetni, de most már tudod, hogy az kell hozzá.
Sok sikert!

Üdv!
(#) kristikoma hozzászólása Márc 6, 2018 /

Urak! RFT színes képcsövet regenerált valaki?
(#) bekrepal válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

Létezik rft gyártmányú képcső? Nagyon frankó cuccokat gyártottak! Főleg hangtechnika területén! Van is egy pár rft hifi bassreflex hangfalam. Semmiért nem adnám!
(#) kadarist válasza bekrepal hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

Katasztrofális színes csöveket gyártottak, de a KGST-be jó volt.
(#) kristikoma válasza bekrepal hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

Létezett, elvileg Toshiba licensz alapján. Nem mondom, hogy a legjobb. Persze működik, csak kevés a fényereje új korához képest, valamint a fókusz se jó már. Az RFT cuccait nem sorolnám a "frankók" közé...
(#) bekrepal válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

A bassreflex dobozoknak jobb a magas/mély atvitele mint a mai hifi cuccoké! Van egy bakelit lemezjátszóm is, magasan veri a sonyt. Továbbá volt még kettő darab talán 500mm-es mélyközép hangszóróm(30 watt, gumírozott papir széllel) és valami eszméletlen gyönyörű hangja volt. Több rft termékem nem volt. Azt hittem hogy másban is legalább ennyire jók voltak a termékeik.
(#) jdani hozzászólása Márc 9, 2018 /

Üdv.
Javított már valaki Vestel 17pw25-4 tápot?
Ingadozik a feszültség, tipikus hiba, olvastam már róla mástól is, de megoldást még nem találtam.
(#) bekrepal válasza jdani hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Szia! A szekunder oldali optocsatolo lábán lévő ellenállás(smd) forrasztását nézd meg. Állítólag ez a széria elég xarul sikerült.
(#) jdani válasza bekrepal hozzászólására (») Márc 10, 2018 1 /

Hát ez nem segített :/
(#) HA5BRG hozzászólása Márc 14, 2018 /

Sziasztok!

Lehet bődületes baromságot fogok mondani, kérdezni..... amennyiben így van, kérem javítsatok ki.

Már hetek óta birkózom agy öreg Orion AT505 Duna televízióval. Gyakorlatilag már minden megnyúlt ellenállást, zárlatos és vagy szakadt kondenzátor, kiszáradt elkót kicseréltem. A képgeometria, a linearitás és minden más is szépen beállítható.

Egyetlen probléma azonban megmaradt. Mégpedig a visszafutási csíkok.

Furcsa mód azonban nem mindig jön elő. Rendes tv adást nézve (analóg kábeltv, és egy öreg VHS videomagnó az RF modulátor) nem minden csatornán jön elő. Kifejezetten akkor tudom szándékosan elődézni a csíkozást, ha egy netről rendelt VHF-UHF tv modulátorral használom.

Most jön a hülye kérdés:

Anno régen sok készülékbe eleve nem is építettek semmilyen komolyabb képkioltó elektronikát, mondván az akkori tévéadások úgyis váltott soros (azt hiszem ez volt) üzemben mennek, vagyis a visszafutáskor a tv adó úgyis fekete képet ad, így a csíkok nem látszanak.

Lehetséges lenne, hogy idővel ez megváltozott és akár a modulátor is már kissé eltérő elven "sugároz"?

Vagyis: a csíkokkal nem tudok mit kezdeni, vannak és kész, konstrukcióból adódóan?
Következő: »»   1182 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem