Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Tulkép most nincs gondom vele de már egyszer kétszer kellett busnyákolni bele. Már régóta megy így, de ha lenne alkalmam kicserélném odavaló vezetékre. Ha jól emlékszem, a két hangszóróból már csak egy szál eredeti. Amúgy simán a sodrat csak egy két hónapot bírt ki. Utána valami bordás szíjból való vékony acélsodratot használtam. Nagyon erős és hajlékony vékony szál ez. Na ezt tekertem be 0.05mm-es rézszálakkal, sűrű spirál alakban, mindkét irányból. Ezekkel megy már pár éve..
Az miért van a reflexdobozoknál, hogy valamelyiknél a hangszóró mellett van egy lyuk reflexcsővel azt jóvan. Valamelyiknek meg úgy néz ki a belseje mint egy labirintus.
Közbe megtaláltam a választ hosszas keresgélés után
A labirintusos az TL-doboz (Transmission-line).
Sziasztok!
Lehet, hogy rossz helyre írok, de kellene egy kis segítség Van nekem egy 4k LCD tvm és egy régi típusú 5.1 aktív analóg hangfal szettem. Vettem egy dekódert ami bemenetként optikai jelet 6 analóg RCA jellé alakít. A probléma a a hangfal alap zúgása. Nem hangos, de ahhoz pont elég hogy az agyamra menjen. És érdekes módon csak a bal elsőn és bal hátsón hallható. Ezt a zavaró tényezőt hogy tudnám megszüntetni? Pontosabb összekötést esetleg- ha szükséges -írok még.
Szia! Cserélgesd a jobb és a bal oldalt, valamint az RCA ágakat. Figyeld meg a dekóderrel, az erősítővel, vagy a kábellel függ össze a zúgás!
Sziasztok,
egy hangsugárzó frekvencia menete mennyiben múlik a dobozon, a hangszórókon és a hangváltón?
Meg cserélgettem. A "lyuk" a hibás. Amit oda dugok az zúg. Huuu remélem nem félre érthető
Tulajdonképpen minden felsorolt adaton múlik, amit leírtál, meg még több más mindenen. A hangszóróktól függ a doboz mérete, kivitele, a kívánt alsó frekvencia határa, a terhelhetőség, a felső frekvenciahatár, a hangváltón az, hogy hol váltson, de ez a hangszóróktól és sok egyébtől is függ.
Minden mindennel összefüggésben van, minden változtatás mindenre hatással van. Üdv!
36%, 43%, 21% arányban.
AAaaaaaa - ez fantasztikus !!!
Köszönöm a válaszokat.
Gondoltam, hogy összefügg a három, mert nincs benne más (plusz még tömőanyag). De most már látom az arányait.
Nem kell leszedni a porvédőt, porszívó csövét rárakva ki lehet húzni, meg lehet igazgatni. Sokkal gyorsabb megoldás, és nem jár ismételt ragasztással.
Sziasztok!
Az egyik SAL PA 25-ös dobozomban a mélyközép hangszóró egyre furább hangokat produkál. Már eléggé élvezhetetlen a hangja és szerintem szépen lassan el fog hallgatni. Rábukkantam a Master Audio PA 10/8as hangszóróra, ami még úgy elérhető áron is van. Ennél többet nem szeretnék már erre a hangdobozra rákölteni. Próbáltam hangszóró paramétereket keresni, hogy megnézhessem mennyire egyezik a mostanival, de nem találtam. Lenne értelme hangszórót cserélni, vagy inkább gyűjtsek újra? (2 darab ALTO 212-t néztem ki magamnak) A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
Bocs, nem gondoltam, hogy komolyan veszed.
Arra a kérdésre, amit feletettél, nem lehet korrekt választ adni. Nagyjából Cinema válasza lefedi az igazságot.
No problemo.
Azt honnan lehet tudni, észre venni, hogy egy hangsugárzó doboza alul vagy túl csillapított?
Most komolyan válaszolok:
Van, aki meghallja (vagy legalábbis azt állítja, hogy hallja), van aki nem. A túlcsillapítást nem könnyű észrevenni. Annyit lehet hallani, hogy kevesebb a mélyhang. De mihez képest kevesebb? Nem tudjuk mihez viszonyítani, mert nem tudjuk milyen lenne, ha optimális lenne a környezete. Durva alul csillapítás esetén, a hangsugárzó terhelhetősége csökken, kisebb hangerő estén is időnként "belever" a lengőcséve, azaz membrán kikerül a normális üzemi tartományból, mert nincs ami rendesen csillapítsa a mozgását. Korrekt űrtartalmat / dobozméretet csak számítással + méréssel lehet meghatározni. Két út közül választhatsz: - vagy összeraksz valamit, aztán lesz, amilyen lesz vagy - éveken át (nem viccelek) kísérletezel a dobozzal+hangváltóval, mire sikerül a maximumot kihozni egy hangszóróból. Mindkettőre van példa.
Hát, az eredeti hangszórónak ezek a TS paraméterei (csatolmány), úgy hogy az se igazán illeszkedik a dobozba és nagyon magas Qts-ü hangszóró, nagyon kicsi lengőtekercset kapott, szinte bármi jobb tőle. Én valami olcsóbb hangszóróval oldanám meg a cserét, pl. SAL/MNC 25-ös hangszórók, vagy H2000 HA25-451, de az a helyzet, hogy sok 20 centis is jobb, mint a gyári, és talán jobban is illeszkednek a 37 liter 50Hz gyári hangolású reflexdobozba. (pl. a HA20-569), bár ha fúrás-faragás nélkül kellene megoldani, akkor valami hasonló kosárszélű Somogyi lenne megfelelő. Ha az eredeti kiemelős karakter fontos, akkor talán SAL SBV2530 8Ohm
Amúgy egy hangdobozról beszélünk? Bővebben: Link
Az előző hangsugárzóm lesz amilyen lesz terv alapján készült. A mostaniba szeretnék kicsivel több tudatosságot vinni. A régi 15 Literes volt, a mostani 29 lesz, első körben ugyan azzal a 16 centis hangszóróval.
Még egy kérdés. Zárt dobozt lehet üveggyapottal csillapítani? Vagy az inkább építkezésre való?
Igen, ugyan arról beszélünk.
A Somogyi hangszórókról már lemondtam. Ahogy elnézem az érzékenysége sem a legjobb ezeknek a hangszóróknak, amellett hogy a terhelhetőség is elég alacsony. Azért gondoltam a Master Audiora. Róla szinte csak jót hallottam, viszont drágának tartom ebbe a gyárilag összetákolt dobozba. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2018
Tehát felveszed a kesztyűt. Helyes.
Gyakorlatilag bármit lehet használni, szivacsot, üveggyapotot is. Van mindegyikre példa, de biztosan tudod, milyen kellemetlen, amikor szúr a kőzetgyapot vagy üveggyapot. Inkább növényi eredetű gyapotot, szabóvattát használnék. Egy jobbára Hifi-vel foglalkozó fórumról bőven lehet ötletet szerezni a csillapítás elhelyezésével és mennyiségével kapcsolatban is. Bár megjegyzem, ezt is kísérletezéssel kell az adott projekthez igazítani. A fórum linkjét természetesen nem teszem ide be, de ha a gugliba beírod, hogy: "szétszerelt hangsugárzók", rátalálsz. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2018
Szia!
Ha nem vagyunk túl távol, akkor fel tudok ajánlani rendes ipari vattát a dobozokba. Karácsonyra megleptem magam egy bazi nagy zsákkal. Üdv.
Hát ideiglenesen megteszi szerintem, de ez egy merőben jobb hangszórónak tűnik így látatlanban is, mint a Somogyi, később érdemes lenne saját ládát építeni neki, jobb magassal, masszívabb famunkával, és jobb végfokot szerezni hozzá. Lényegében az eredeti SAL-ban kb minden csereköteles... Talán a doboz egy kicsit megerősítve még használható, de valahol hallottam már olyat, hogy nem túl erős a ragasztása, ez a hangszóró lehet, hogy elkezdi szétbontani.
A doboz adottságaival mennyire érezné jól magát?
Azon kívül, hogy szétesik tőle. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2018
Kössz szépen, első körben megnézem, hogy mit tudok kihozni az üveggyapotból. Észben tartom a felajánlást.
Lassan összeáll a végleges formáció. A régi hangsugárzóm magasa egy SAL DTF20. Adatlapja szerint 3-21k az átvitele és keresztezési frekveniának 5k van megadva. Hangváltója csupán egy kondenzátor, de 4-nél lejjebb nem tudom levinni.
Nem értem, hogy akkor most 5kHz az alja vagy 3? Ezt az átvitel telefonnal "mértem" és csak a magas volt bekötve. 14,7µF volt elékötve.
Ez a telefonos mérés nem sokat ér, látom, te is idézőjelbe tetted. A telefon mikrofonja és egész hangelektronikája a 300Hx-3KHz közötti sávra van tervezve, ez az átlag emberi beszédhang sávszélessége. Persze javul, ha külső mikrofont-hangszórót használsz, de az elektronika hibáit nem fogja tudni kompenzálni.
A SAL elvileg 3dB eséssel tudja a 3kHz es határfrekit, ezért adják meg a keresztezési frekvenciát 5 kHz-nek. Itt még viszonylag egyenes a karakterisztika, a váltó pedig (elvileg persze) levágja azt a részt, ahol már nem egyenes. A valóságot viszont csak valódi mérésekből fogod tudni kihámozni, és a SAL rezonanciáit, kiemeléseit is csak ezek után fogod tudni kezelni.
Nem sokat ér, de a telefon mikrofonja sokkal jobb minőségű. Nem csupán beszédre van tervezve, mert annak a mikrofonnak HD video-kat is kell rögzítenie. Meg 4G hálózat már IP alapon továbbítja a beszédet, mint a skype és társai és ha két 4G hálózatos beszél az szinte olyan, mint ha mellettem állna az illető. Természetesen, ha beszélnek rajta, akkor biztosan van valamilyen kiemelés vagy szűrés az általad említett sávban 3G-n (4G-n értelmetlen, mert elfér, mint adat), de egy HD vagy Full HD videó is 320kbps-el tömöríti a hangot. Én egy 100-10kHz-et megelőlegezek
Értem most már a keresztezési frekvenciát, köszönöm szépen. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |