Fórum témák
» Több friss téma |
Azt a vezetéket pótoltam. A panelt átnézem, megtisztítom majd ahogy hazaérek. Köszönöm az eddigi segítséget is!
74HC390 vagy 74HC90 jobban járnál ...
Nem zavarna meg annyira a bináris számrendszer 74390 2db 2-es és 5ös osztó , a 7490 1db 2-es és 5ös osztó flip-flop áramköröket tartlamaz ... lásd adatlapjaik. Vagy ha más nem akkor a klasszikus "futófény ic" 4017 vagy 74hc4017 . mint 10es osztó Persze olyan verziója ami még neked jó lesz a felső határfrekvenciában. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2018
74HC áramköri család kb.: 50 - 60 MHz működik adatlapja szerint 10V tápfesz esetén.
Kisebb tápnál 5 Volt alatt lomhább lesz.
A bináris számrendszer egyáltalán nem zavar, 12 éves korom óta programozok
gépi kódban is. (jó nem nagy dolgokat) Az 1024 nél a 2.5 % tévedés elmegy, de ha kell hát zsebszámológéppel pontosítható az eredmény. Célom az volt hogy egy nagyon egyszerű frekvencialeosztót létrehozzak a 200 khz-t mérni tudó multiméteremhez és így 20 mhz-ig mérjek vele. Ma este valószínűleg nem tudok foglalkozni vele, de holnap talán nekiláthatok Idézet: „) Az 1024 nél a 2.5 % tévedés elmegy” Vedd hozzá az alap műszered hibáját és az egyébb dekádikus utolsó digites kerekítéseket. Akkor már közel 5-10% körül fogsz járni szóval erősen saccolós a mérésed. Inkább közelít a (megy / nem megy) kategóriához. Persze az igények és a lehetőségek kompromisszuma természtesen korlátozhat, ezzel tisztában kell lenni. Nem feledve ez a topic műszerekről szól, általában számunkra a műszer , pláne a frekimérő nagy pontosságot jelent inkább. Ilyen skála pontosságot GDO-khoz lehetet valamikor készíteni. Most meg már sokkal könyebben elérhető minden más egyébb jobb minőségű eszköz. DE ne feledjük el hogy valamikor folyószámos ábrázolás is volt bizonyos rádiótechnikai eszközökön ! Lásd R-"X" tipusjelű rádiók "X" lehet 1-10 körüli számok . Akkor a te méréseid is "folyószámok" szerűnek lesznek felfoghatóak Ha már "egyszerű frekimérő " akkor ez a 8 ledes bináris 1KHz "pontosságú" (saccolású)50MHzig mérő hogy tetszik? binar decimal led display A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2018
Nos, akkor elölről.
Nem tudjuk, milyen a frekvencia mérőd a multíméterben. Erősen gyanítom, hogy nem egy számláló típusú frekvencia mérő, mert az egy külön műszer lenne. Igen valószínű, hogy egy integráló típusú frekimérőt építettek bele, erre utal az alacsony, 4 digites kijelzés, valamint az a tény, hogy a 100 Hz alatti frekvenciákat a megfelelő pontosság eléréséhez periódus idő mérésével kellene mérni. (gondolom ilyen lehetőség nincs a multiméteredben) A műszerben adva van egy feszültségmérő, ehhez csak egy frekvencia feszültség konvertert illesztettek, és kész a multiméter frekvencia mérő funkciója. Ezekből a jelekből következtetek arra, hogy frekvencia mérés integráló típusú. Ez a módszer önmagában nem túl pontos. A mérés pontosságában benne van a kijelzés pontossága is. A feszültség mérés pontosságát a műszer adatlapjában is valahogy így adják meg, hogy +/- 3 % +/- 2. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb helyiértékű digit "billeg", ezért ezt nem szoktuk figyelembe venni. Így a kijelzés mindjárt 3 digitesre csökken. Ennek megfelelően, hiába teszel a műszered elé egy frekvencia osztót, mit érsz azzal az információval, hogy 20,3(2) MHz? Mindent egybevetve jobban jársz, ha építesz egy tisztességes frekvencia mérőt, aminek a kijelzése 6 digites legalább, mert ez már szükséges a 20 MHz megfelelő pontosságú kijelzéséhez. Pon ebben a topikban van mikrovezérlős megoldás komplett is, de ha tudsz programozni magad is készíthetsz, és 50 MHz -ig különösebb probléma nélkül. Ha kérhetlek, figyelj oda kHz, MHz, stb, ne kisbetűkkel, szörnyű dolog nézni, márcsak azért is, mert a frekvencia egységét egy Hertz nevű fizikusról nevezték el. Te sem szeretnéd, ha kisbetűkkel írnák a nevedet.
Na mértem kicsit a szkóppal. A kvarc úgy néz ki rezeg, mert vastagabb lett a vonal, a kalibrálatlan 1 megás szkóppal csak ennyit tudtam megnézni.
Találtam viszont más érdekességet: a kijelző RS ( 4. Lábán ) a mellékelt képen látható jelalak jelenik meg, amikor a kijelzőről a szöveg eltűnik. Amíg van szöveg addig ez nincs. Hogyan tudnám ezt megszűntetni? A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2018
Igazatok van, rosszúl emlékeztem, csináltam a pc-vel pontos 6 kHz-t
amire azt gondoltam, kiírja hogy 6000 erre kiírta, hogy 6.0 ! A 100 kHz-et szerintem úgy írja ki , hogy 100.0 ,de nem tudtam még tesztelni, és az utolsó számjegy a (tized) nem is biztos hogy pontos. Mindenesetre kipróbálom majd, holnap ha lesz időm. Elnézést kérek, ha értetlenségemmel valakit megbántottam!
Van a műszernek 2kHz-es állása. Ha a mérendő frekvenciát 1024-el osztom az ic vel, akkor
1.9 MHz esetén 1900 körüli értéket kapok, amit ha a multiméter normálisan mér, akkor kb 2 MHz lesz a max mérhető frekvencia a mérési pontosság kb 1 kHz. Feltételezem, hogy a műszer 2 kHz-s méréstartományban Hz pontosan mér. (talán erre képes ) Ha erre sem képes, akkor lehet hogy, mivel szép sárga, törökméz gyanánt elfogyasztom!
Azt nézd meg, hogy a 2 kHz állásban 2 kHz -et mérve (számítógépből) mit mutat a műszer.
Egyébként, ha nem akarsz különösebben számolgatni, csak 10 -es osztásokban gondolkodj.
A cd 4060 bináris számláló, nem tud osztani mással, csak
16,3264,128,256,512,1024,2048,4096,8192,16384 -el. Idézet: „4060 bináris számláló” Szerinted miért ajánlottam a 74HC390 számlálót ?!?! 1 db esetén máris van egy 100-as osztód 2 db esetén meg már 100*100 az már tíz-ezer osztása is lehet vagy ezres is .... Aztán ne csodálkozzál ha "nagyon lebegne a mért értéked" a végén ! A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2018
Tud az számlálni 10, 100, 1000 -t is, csak ki kell kapuzni, és nullázni, mikor elérte a kívánt osztást. De kétségtelenül egyszerűbb a 74HC390 használata.
Nem is értem, miért ragaszkodsz a 4060 -hoz, mikor az csak egy beépített oszcillátorral több, mint egy bináris számláló, amire ebben az alkalmazásban úgy sincs szükséged. A bemeneti jelformálásnak elég egyszem tranzisztor is.
Egyébként a tízes számláló öttel osztó szekciója is ugyanígy működik, az is egy nyolccal osztó bináris számláló öt után nullázva.
Megnéztem mit írt ki a multiméter:
pc /multiméter 10 .010 50 .051 100 .102 500 .512 1000 1.025 1900 1.945 2000 1. (sok neki) Idézet: „Szerinted miért ajánlottam a 74HC390 számlálót ?!?!” Aztán megnéztem és megértettem. Jó dolog hogy van ilyen is, de nem is gondoltam rá, amikor belekezdtem ebbe a minimalista projectbe. Ha beválna, 4060-as osztóm, és a gyakorlatban is használható lenne, akkor érdemes újraépíteni 10 osztásokkal. Régen volt már ilyen ötletem, hogy egy bináris számlálót használva, használva leosszam a frekvenciát, amit aztán multiméterrel tudok mérni. Gyanítottam nem nagyon nehéz megcsinálni. Megnéztem hogyan működik egy ic ami boltban is van. Vettem 144ft volt aznap este már a felszedett 50 Hz brum leosztva villogtatott egy piros ledet. Egy tranzisztorra, majd s. tiggerre gondoltam ami alakítja a jelet. Aztán most szembesültem vele milyen rossz multiméterem frekvenciamérési képessége. Én jobbra emlékeztem. Köszönöm a sok tanácsot amivel segítettetek. Arra gondoltam tudok majd mérni 10MHz es tartományban, KHz pontossággal, de nem annyira a leosztón, inkább a multiméteren ez megbukott. http://opend.co.za/hardware/freqmeter1/index.htm oldalról az elsőt: http://opend.co.za/hardware/freqmeter1/simple.gif megépítem majd hamarosan, ami egy néhány alkatrészes kapcsolás, amilyenre vágytam. A pontosság nem lesz olyan amilyenre vágytam, de kipróbálom azért. Tervezem tesztelni, 8 MHz-s kvarcoszcillátorral és 4MHz-s kerámiarezonátorosal, és egy állíthatóval amit rádióval a Kossuth 541 KHz-jére hangolok. Én egy kezdő vagyok, és ez a szintem.
Ha jó is lenne a multimétered, a 10 MHz -et csak max 100 kHz -es "pontossággal" tudnád mérni, a kijelzés miatt.
A "jó" frekvenciamérők 8 digitesnél kezdődnek.. (pl 8.888 888 8 MHz..)
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2018
Itt az adatok csak "tájékoztató jellegűek"
A táblázatod szerint a multimétered 3+1/2 digites, így a legnagyobb kijelzett szám 1999 lehet. Ha minden jó lenne, akkor a 10 MHz -et 1000 formában látnád. De a táblázatból az is kiderül, hogy az utolsó két digit 00 jának helyén 25 szám látszik, tehát a mutatott hiba is 250 kHz lenne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2018
Pontosan így van ahogy írtad.
Gyanús nekem az a 500 ból 512 és a 1000 ből 1025.(ami akár 1024 is lehetne) Gondolom a 250 ből 256 lenne ))) Nem tudom, a multiméter, vagy a hangkártya/hanggenerátor program okozza e?
Biztos, hogy a multiméter. A multiméteredben integráló típusú frekvencia mérő van, ami tulajdonképpen egy olyan frekvencia/feszültség átalakító, ami azon alapul, hogy egy állandó szélességű impulzust, amit egy monostabillal alakítanak ki a mérendő jelből, átlagolunk, akkor az átlagfeszültsége a frekvenciával arányos lesz. Valami olyasmi, mint a fordulatszám mérőknél. Igen hasonlatos a PWM -hez, de nem az, mert a frekvencia növekedésével növekszik a kitöltési tényezője. Ez a módszer a magasabb frekvenciák felé, amikor már kicsi a szünet hossza, nemlinearitáshoz vezet, így a feszültség mérő sem tud kiküszöbölni.
A hangkártya, ha nincs túlvezérelve nem tud ilyet okozni, mert az PCM jelből állítja elő DAC segítségével a kimeneti frekvenciát, ott pedig a DAC számára csak a szinusz pillanati feszültség értékeit kell megadni számokban. Ebben pedig a PC -k elég jók.
Például:
Bővebben: Link
A multiméterben úgy is mikroprocesszor van, nem egyszerűbb lett volna
pl fél másodpercig számolni az impulzusokat? Majd kiírni, megint számolni. A mérendő jelet négyszögesíteni kell előtte nyilván. Idézet: „A multiméterben úgy is mikroprocesszor van” Én erre nem vennék mérget...
Lehet hogy csak mikrovezérlő, de valamilyen programozható eszköz.
Az alapfunkciós multiméterekben leggyakrabban ICL7106, vagy annak valamelyik klónja van. Abban semmiféle programozható logika nincs.
Így igaz. Még a zsebszámológépekben sincs processzor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |