Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
A legnagyobb baj országunkban a szervetlenség, és a szerencsétlenkedés. Értem én, hogy csak nyáron lehet utat építeni, de talán szervezéssel törekedni kéne arra, hogy csak rövid ideig legyen kellemetlen. Amúgy nem kevés pénzt fietnek az autósok útdíban, benzinben, súlyadóban, és a kötelező biztosításban. (különben miért is van köze a díjnak a gépkocsi típusához, mikor a kötelezőnek csak az okozott kárt kéne fedezni)
Lezárják az egész felújítani tervezett utat. Lehetőleg a város több pontján egyszerre. Persze építő kapacitás nincs annyi, így mindíg hol itt, hol ott "dolgoznak" kicsit, és egész nyáron mindenhol le van zárva valami. A legbosszantóbb az volt, hogy mikor készült az 1 -es villamos pályája, a Fehérvári út hosszú ideig le volt zárva. Már akkor tudták, hogy a vonalat meghosszabbítják az Etele térig. (kelenföldi pályaudvar) De a fehérvári úti vágányokba nem építették be a vágánykeresztezést, így most megint le kell zárni a Fehérvári utat, újra felbontani. Ki lehet talni, ilyen szervezés mellett meddíg fog tartani a lezárás. Egyszer Passau -ban csatornát építettek (felújítottak) a szállásunk előtt. Az út nem volt lezárva, csak háromszor kb 20 m -es szakasz, és ezt "görgették végig az utcában. Az egyik 20 m szakaszt kiásták, a másodikban dolgoztak, a harmadikba temették vissza az elsőből kiásott földet. Jobb időkben többször voltunk Spanyolországban nyaralni, és az A7 autópályát (2 szer három sáv) határtól Barcelonáig egyik évről a másikra újra aszfaltozták, pedig az legalább 160 km.
Annak sem az "átkos" volt az oka. Akkor még legalább volt némi nyoma a munkaszervezésnek. Csak nálunk ugyanazokkal a gépekkel, mint tőlünk nyugatra, sohasem sikerül ugyanolyan minőségű utakat gyártani. Nézd csak meg, mikor belépsz az országba, mindjárt elkezd az autó táncolni alattad.
Már leírtam, ne a "nyugattal" hasonlítsuk össze magunkat. Azért az "átkosnak" van "némi" szerepe abban, hogy még csak itt tartunk, annó olyan volt a munka minősége amilyen (ennek szép számmal vannak ma is nyomai) és igazi pesszimista ország lettünk. Én azért bízom benne, hogy nem lesz ez mindig így.
Meg bizony. Az autópályán sosem volt dugó. Kivéve az M7-est nyáron, de az más tészta és azóta sem változott.
Nyílván te is tudod, hogy nem így értettem a dolgot. Azokban az időkben az éjszakai munka, tisztelet a kivételnek, szinte selejtet eredményezett. Másrészről az azóta eltelt időkben változott pár dolog, pl. nem pár autó közlekedik, hanem kicsit több.
Banyek, ahol nem lehet megállni ott nem lehet, ennyi. Be kell tartani, ha pedig nem tartod be akkor ne csodálkozz, hogy megbüntetnek. Kellene többet is büntetni, mert nem nagyon látszik az eredménye, sokszor látom hogy leszórja az autóját a sarkon, kereszteződésben, vagy épp egy többsávos út külső sávjában, és beszalad elintézni valamit. Amúgy ott van 2 parkolóhely 50 méterre tőle, biztos leszakadna a lába ha onnan gyalogolnia kellene.
A demszki karók pedig igenis kellenek, sajnos sok helyen nincs, öröm ott a járdán kerülgetni az autókat. A többinek pedig semmi köze a témához.
Szerintem nem a szervezetlenség, hanem a bele***rás eredménye az, ami van. Ugye egy haver nyeri meg a munkát (5x-ös áron, de ezt most hagyjuk), szóval nem lesz következménye semminek. Pedig így is lehetne (link). Vagy a másik, amiről videót láttam de most nem találom, az szerintem a briteknél volt, ott egy autópálya fölötti hidat bontottak le egy hétvége alatt. Megvárták amíg lemegy a péntek esti csúcs, aztán lezárták a pályát, felmarták az aszfaltot, odamentek elképesztő mennyiségű géppel, szétkapták a hidat és elhordták a romokat, majd újraasztfaltozták, aztán a vasárnapi csúcs előtt megnyitották a sztrádát.
Itt meg, ehh... Idézet: Na ekkor adnák bilincset, amikor a lustaság és a "nem számít kifizetem (mert van bőven miből)" miatt parkol tilosban. „Amúgy ott van 2 parkolóhely 50 méterre tőle, biztos leszakadna a lába ha onnan gyalogolnia kellene.”
Kíváló téma a mai napra: Délelőtt elindultunk Bécsbe, M7-M1 közös szakasz kifele majdnem végénél súlyos baleset (állítólag 2 halott), cca. 1 óra volt 4km. (sebaj, örültünk, hogy nem mi vagyunk az áldozatok). Bicske táján feltűnt, hogy szemben áll a forgalom (vagy 25 km. hosszon!), reméltük, hogy késő du. hazafelé már nincs nyomor - volt, igaz "csak" cca. 18 km. Oka: a kb. 10.km.-től mindössze 6-7 km. hosszon 20-200 nm.-es foltokban javít(-gat)ják a Bp. felé menő oldal külső sávját (ma 18.ó.-kor már senki sem dolgozott). Eme kb. 18km. volt vagy 1,5 órácska. Ezen a szakaszon ott is le van zárva a külső sáv, ahol még épp, hogy kijelölték a foltok helyét, ill. több km.-en még a kijelölés is hiányzik. Herceghalom és Tatabánya között a belső sávra 120km/ó, a külsőre 80km./ó korlátozás van jelezve-de ez legalább - ha hülyeség is - de olcsóbb, mint a felújítás (hogy a "KRESZ" ilyesmit nem ismer, nem számít). Kiszabadulva az előbbiből, Nagyszöllős u.-i felüljáró előtt ismét togyogás, a szembeni oldalról kifelé semmi jármű. Kissé a város felé elborult tűzoltó-daruskocsi, ami ráesett egy személyautóra, (sajnos 1 halott), cca. tehát még 40 perc a BAH.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
Pedig jellemzően a lustaság, a kényelem van a dolog mögött, vagy épp a kivagyiság, hogy nekem van autóm tehát ledobom ide. És sajnos nagyon ritka a büntetés, ezért ezt életvitelszerűen csinálják.
Mert ne mondja nekem senki, hogy az esetek 99%-ában nem ez a szabálytalan parkolás oka, nagyon ritka lehet az olyan helyzet, amikor tényleg valami komoly hátránya származna a sofőr úrnak abból, ha gyalog 2 percen belül keresne egy szabad helyet.
Ha már közlekedés, ma fél ötkor állok a piros lámpánál (kocsival), hatalmas puffanás, utána mégegy kisebb. Érkező autós nem látta a pirosnál álló sort, jól belepuffantott az utolsó suzukiba, azt az előtte állónak lökte, azelőtt én voltam. Ha egyik nincs mögöttem, engem törnek össze. Hogy a túróba nem lehet látni pirosnál álló kocsisort, és még a lámpát sem, amiből van fent is, oldalt is.
Tévedsz barátom - nem keresem én a rosszat, csak bármerre indulok a bányában kötök ki. Úgy vagyok ezzel, mint az egyszeri orosz, aki a kávéfőzőgyárből mindig hazavitt egy-egy alkatrészt, de bárhogy próbálta összeszerelni - mindig tank jött ki belőle.
Szó sincs róla, hogy nótórius törvény, vagy szabályszegő lennék, sőt néha a hülyeség határain túlmenően is tisztességes. De ha vétettem a szabályok ellen, azt vészhelyzetben tettem, azok helyett, akiknek ez a saját kötelessége lett volna, Azok helyett, akik ezért fizetést kapnak. Ezért érzem pofátlannak azt a fajta hatalmi arroganciát, amivel szembesültem. Ergo ha rám mint a közlekedésben részt vevőre vonatkozik a törvény és a Kresz, akkor vonatkozzon arra is, aki nem jól tartja be az apparátus oldaláról. De ez már több és messzebbre vezető, mint ahonnan indultunk.
Erre a csehországi autópályák a legjobb példa.
Lehet, hogy már befejezték a burkolatcserét, de három éve többször is kigurultam Lipcsébe, és a cseh autópályákon az eredeti betonlemezekből álló pályán sem lehetett jobban haladni, mit az átépítés helyén a sáváthúzásos félpályás lezárásnál. Hiába volt meg a fejlett infrastruktúra, és a lelkiismeretes karbantartás, maga az út volt rossz, és javíthatatlan. A helyzet pedig az, hogy két év alatt lehetne bármennyi autópályát építeni, de technológiailag 1 év alatt lehetetlen. Illetve meg lehet csinálni, de akkor annyiba kerül mint az M6-os, három kilométerenként van benne plusz egy stadion. ![]() Szóval csodát várni lehet, de az útépítés és a közlekedési rendszer fejlesztése között hatalmas a különbség, ráadásul a túlfejlett igazságérzetű emberek kicsi szája mindig akkor sír legjobban, mikor épp csinálnak valamit. Nem csoda, hogy erre több "nyócév" is kevés. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2018
Napi szinten autózol, parkolsz a belvárosban, naponta több pontot érintve?
A kerekbilincsről írtam, nem a büntetésről. Ha valaki szabálytalan, büntessék meg, de a bilincselés egy nagy baromság. Valahol szerintem jogszerűtlen is, csak ennek a témának nem ment még neki senki annyira, hogy akkora ügy legyen, mint a térfigyelő kamerák képe alapján a közterület felúgyelet által kiszabott 50-100 ezres birságok. Heti szinten használom a (gyalog, bicikli, motor, BKV, MÁV, autó) közlekedési formákat. Például tudom mi vár rám gyalogosként egy zebránál, és nem kapok idegfrászt attól, ha jön két autó egymás után és nem állnak meg, öt másodperc míg elhaladnak és kevesebbett szennyeznek, mint a megállással és elindulással. És ezzel autóban ülve is így vagyok, és van hogy a gyalogos is inkább int, menjek, mindenkinek jobb-gyorsabb így. Szerintem ennek is a közlekedési kultúrához kéne tartozni, az egyes közlekedési "kasztoknak" segíteni kellene egymást, nem utálni. Idézet: Pont ezért kéne a munkaszervezésre jobban figyelni. Vagy legalább minimálisan gondolni a közlekedőkre is. Minden útnak megvan a napi, heti forgalmi ritmusa. Ez egy tudott ciklus. Miért nem lehet figyelembe venni. Bár néha az az érzésem figyelembe veszik, csak a forgalom lassítása érdekében. „pl. nem pár autó közlekedik, hanem kicsit több.” Idézet: Nagyon jót írtál. „Szerintem ennek is a közlekedési kultúrához kéne tartozni, az egyes közlekedési "kasztoknak" segíteni kellene egymást, nem utálni.” ![]() Sajnos keveseknek van az ilyen esetek értelmezéséhez, optimalizálásához eszük. Azaz gyalogosként nem állítom meg az autókat, ha rövidesen anélkül is átmehetek, illetve várok, hogy többen legyünk, úgy átmegyünk. Azért én autósként felkapom a vizet, amikor a gyalogos a járdáról megállás nélkül fordul a zebrára, satufékkel kell megállnom, és ez sem zavarja őfelségét.
Ne értsd félre, nem mondom hogy nincs ilyen, nyilván van. Életveszély esetén én se a parkolási szabályokkal foglalkozok, ez egyértelmű. De a túlnyomó többség nem ilyen, hanem az "épp ide jöttem, hát itt lököm le valahol" típus, és jellemzően 50-100 méteren belül szabályosan is parkolhatna. (Persze ha nem, akkor se parkolhat szabálytalanul...)
Ma nem, de kb. 10 éve vezettem rengeteget, a belvárosban is rendszeresen, és nem hiszem hogy azóta sokat változott a helyzet.
A kerékbilincs lehet baromság, nem tudom, a veszélyes helyen állót minél előbb el kell szállítani és nem bilincselni. A közteres kamerás büntetésből azért lett ügy, mert taplópista szabálytalankodó feleségét is megbüntették, aztán felhorgadt a szabálytalankodó, hogy de hát a jogszerűség. Amúgy egy joghézag ez, amit be kellene foltozni, hasonlóan mint ahogy az "objektív felelősség" megoldotta azt, hogy a kedves tulaj azt nyilatkozza, hogy nem ő vezetett, de nem hajlandó megmondani hogy ki, mert neki ehhez joga van. Szerintem a szabálytalankodót meg kell bünteni, legyen a bizonyíték akár véda kamera, akár közteres, akár dashcam felvétele, mert ha megbünteted akkor lehet hogy jobban odafigyel a szabályokra, amúgy meg biztosan nem. Zebránál én is szoktam előzékeny lenni az autóssal, főleg ha nem sietek, vagy pl. tudom így hogy még épp elérné a zöldet, és kereszteződésnél is megadom nekik az elsőbbséget ha jár. De alapvetően a zebránál az autósnak kellene megadni az elsőbbséget, már ha nem mondok le róla egyértelműen, de vannak akik direkt nagy gázt adnak ha látják hogy épp átmennék. És ha látom hogy meg tud állni (ha akar), akkor az ilyenek nagyot is szoktak fékezni ilyenkor, és az ilyen erőszakoskodók előtt látványosan lassan szoktam elmenni, hogy érezzék a törődést. Mondjuk nem gyakori az ilyen, alapvetően én se harcnak tekintem a közlekedést, hanem társasjátéknak, de amikor azt látom hogy a mami a kutyájával és unokájával fél perce áll a zebra előtt és mennek el előtte folyamatosan az autók, akkor azért morcos tudok lenni.
A mostani mennyivel különb? Most nappal csinálják, de van hogy még egy év sem telik el és már javítani kell.
Idézet: Az autópályák az első pillannattól kezdve közpénzen készültek. Amikor elindult az utak aszfaltozása, már onnan az üzemanyagba beépítették az úgynevezett "útalap"-ot, ami a közpénzen felüli bújtatott adó. Ezt az üzemanyagból nem vezették ki soha - benyelték extraprofitként az időközben privatizált állami cégekből., Majd bevezették a fizetős autópályákat. Ha hiszed, ha nem - nem érdekel, hogy ezekből a pénzekből miért NEM költöttek arra, amire eltették a pénzt. Az viszont igen, hogy ha már ki lett fizetve, akkor miért ilyen a közlekedés? Nyócévvel kapcsolatban a többit privátban. Volna miről mesélnem, De az már az off offja. Az igazságérzet pedig szubjektív. Lehetsz te a világ legkorrektebb fickója, ha akárcsak egyetlen emberrel szemben inkorrekt voltál és az neki nem tetszik, hiszen az az ő igazságérzetét bántja, nem a tiédet. „Illetve meg lehet csinálni, de akkor annyiba kerül mint az M6-os, három kilométerenként van benne plusz egy stadion.”
Miért, a parkolási díjból hány parkoló épült? Jó, a kelenföldi pályaudvarnál épült, de az is úniós pénzből.
Rátapintottál a lényegre. Egy ismerősöm barátja a volt LOVI környékén saját szakállára kezdett parkolódíjat szedni a semmiért. Annyira bejött neki az üzlet, hogy alkalmazottakat vett fel, formaruhát csináltatott, jegytömböket. Ma már az egyik parkolási társaság ügyvezetője - érinthetetlen. Ettől ez még csalás szerintem. Egyben érdekes, hogy a szlovákoknál a parlament a parkolási díj beszedését alkotmányellenesnek minősítette. Cikk.
És milyen érdekes, hogy ennek ellenére elég magas a parkolási díj itt Szlovákiában.
![]() Idegenből jött ember azt mond amit akar. ![]() De pl. a szlovák autópályát évtizedek óta nem tudják befejezni. Pedig pénz már lett beleölve rendesen. De ez messzire vezet, hogy hova is lett az a sok €.
Idézet: Ez érdekelne. Egyébként a cikkben írtak egy kiskaput, hogy ha bérbe adja az önkormányzat a területet - már lehet érte díjat szedni... „És milyen érdekes, hogy ennek ellenére elég magas a parkolási díj itt Szlovákiában.”
A parkolási díjnak van egyfajta forgalomszervezési hatása, elsősorban emiatt van. Volt, ahol próbaképpen eltörölték két napra, lett is nagy káosz.
Néha tényleg nem tudom te kinek szurkolsz. Amúgy igen - lenne, ha kapnál érte szolgáltatást is és nem lenne ennyire pofátlanul magas. Példaként ott vannak a fürdőhelyek. Egész napra készül a család, felpakolva. Nyilván meg kell állni - egész napra vagy kénytelen kifizetni a díjat. Mindezt a világ végén is, ahol annyi parkolóhely van kihasználatlanul, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele. Akkor is igazad lenne, ha az áruszállító autók mentességet kaphatnának. De nem. Akkor is igazad lenne, ha nem a parkolóhelyek rovására csinálnának olyan sétálóutcákat, ahol naponta 2 gyalogos sétál el mondjuk 3-500 autós rovására. Folytathatnám, de minek? Akinek feladata lenne ezzel foglalkozni, pont azt érdekli a legkevésbé, amiről papolok. Csak a dollárjelek villognak a szemükben, mint Dagobert bácsinak.
Függ attól, hogy hol van a parkoló. Én most csak Révkomáromról tudok nyilatkozni, de ott 0,5 - 0,8€ között szór egy órára (forgalmasabb helyen több pl. orvosi rendelő mellett). És osztják is érte a kerékbilincset. Képesek kiállni a közteresek az utca végére takarásba és figyelik, hogy ki az aki nem ment oda az automatához venni jegyet. Persze 5 perceset nem árulnak.
Múltkor csak informálódni szerettem volna egy parkolóőrtől de menekülőre fogta. Mikor utolértem rájöttem miért. 2 foga volt összesen.
Friss élmény: szerdán mentünk végig a Kassa - Eperjes - Zsolna - Pozsony útvonalon (még mindig impozáns látvány a Magas Tátra). Hasonló körülmények mint Magyarországon, semmi extra. Értsd ez alatt a pozitív és negatív dolgokat is.
Rég jártam arra. Azt gondoltam, hogy az azóta eltelt időben Szlovákia megelőzte Magyarországot, téves feltételezés volt. Ugyanakkor igazolódni látszik a felvetésem, hogy összehasonlítási alapnak tökéletes a V4-es kvartett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |