Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3158 / 3998
(#) RoliNyh válasza pgazso hozzászólására (») Máj 6, 2018 /

Első körben szerintem próbálkozhatnál egy NE555 IC -vel előállított négyszögjel generátorral.
(Bár én még "igazából mérő" -t nem láttam...)
(#) mezositamas válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 6, 2018 /

Köszönöm a válaszod. Az indoklásodat azonban nem értem. Egy FI relé annyit tud, hogy old, ha a be és kimenő áram nem azonos, vagyis valahol, (például a vízen-emberi testen-nedves talajon keresztül) szökik az áram. Hol jön itt a rendszerbe az általad említett osztó?
(#) Bakman válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 6, 2018 1 /

Kell pár feltétel ahhoz, hogy áramütést szenvedj, a valószínűség nagyobb, mint nulla. Minden bizonnyal a gyártó is gondolt ilyen esetekre, ezért nem vállal felelősséget, ezért írta bele a használati utasításába.

Konkrétan hogyan, mire akarod használni a szivattyút? Hátha tudunk segíteni abban, hogyan alakítsd ki a területet, hogy biztonságban legyél.
(#) mezositamas válasza Bakman hozzászólására (») Máj 6, 2018 /

Több dologra is szükség lehet a ház körül, de mondjuk legyen a feladat az elárasztott pincéből kiszivattyúzni a vizet. (De lehetett volna a feladat az is, hogy locsolni akarok a pancsoló medencéből, mert úgy is időszerű némi vízcsere.)
A peremfeltételek:
1. https://www.conrad.hu/hu/szemelyvedos-dugo-230v-ip40-fekete-552921....tOf=AN csatlakozót szereltem a szivattyú eredeti villásdugója helyébe
2. a hálózat védóföldelése rendben

A kérdés kicsit pontosítva: a szivattyú beázása okozhat-e áramütést a fenti feltételek mellett. Ha igen, miért?
(#) elektroncso válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 6, 2018 / 1

Elvileg ha a szivattyú beázik akkor az ÁVK le kell hogy oldjon, ezzel esetleg megmentheti az életedet. De azt tudnod kell, hogy az áramütést nem fogja elhárítani, vagyis ha a vízbe feszültség kerül akkor egy elég komoly áramütés érhet amit biztosan érezni fogsz és ha nincs szerencséd akár meg is ölhet. Az ÁVK lényege az, hogy aránylag rövid idő alatt automatikusan kikapcsol ezzel bontja az áramkört, vagyis csak rövid idejű áramütés érhet, nem maradsz az áramkörben huzamosabb ideig. DE! Ez elsősorban megelőző eszköz vagyis a készülék hibája esetén old ki és nem az a dolga, hogy érintés hatására is megszakítson. Ez csak egy plusz extra. A jó földelés létkérdés (bár az ÁVK közvetlen működéséhez nincs szükség rá).
Ami viszont biztos, hogy én egy ilyen 6500Ft-s névtelen ÁVK-ra nem bíznék semmit, nemhogy az életemet.
(#) tbarath válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 / 1

A védelmi berendezések is meghibásodhatnak. Mi lesz akkor, ha épp akkor hibásodik meg, amikor valaki "közös áramkörön van" a szivattyúval?

Én semmiképp se javaslom a szivattyú használatát olyan körülmények között, ami használati utasítás szerint kifejezetten tilos és életveszélyes. Egy céljaidnak megfelelő szivattyú lehet hogy drágább lenne párezer vagy pártízezer forinttal, de "ez csak pénz". Meg lehet spórolni, meg lehet keresni, stb. De ha egyszer valaki meghal, akkor azt nem lehet visszacsinálni...
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2018
(#) mek-elek válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Kedves Tamás!
Te még fiatal vagy, és azt hiszed korlátlanul pazarolhatod az életed idejét össze-vissza.
Fogadd meg egy öreg kecske tanácsait. Ne foglalkozz olyasmivel, amit már más megoldott, csak használd, és a megmaradt időt, energiát életed jobbítására. Így is annyi minden nem lehet az ember az élet rövidsége miatt.
Az élet, ahogy írták az első, azzal nem szabad kísérletezni. Sajnos manapság ezt nem veszik komolyan a munkahelyeken, a balesetvédelmi oktatást sem, és ez látszik a munkaképes emberek hozzáállásán is(tisztelet a kivételnek).
Kérlek fogadd el aggódó figyelmeztetésünket, és hozzátartozóidnak ne akarj bánatot okozni, ilyen okoskosdival.
(#) Bakman válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Idézet:
„2. a hálózat védóföldelése rendben

A kérdés kicsit pontosítva: a szivattyú beázása okozhat-e áramütést a fenti feltételek mellett. Ha igen, miért?”
A hálózat védőföldelése rendben van akkor, amikor ellenörzöd és jónak találod. X idő után (X > 0) már nem tudni biztosan.

A kérdésre válaszolva: igen. Lehet, hogy az áramütés csak rövid ideig áll fenn de ez elég lehet pl. szívritmus zavarhoz.
(#) mek-elek válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Bocsi, hogy Neked címeztem, mert más is lehetett volna!
Aki a "ha meg elvileg" kifejezésre bízta volna szegény kérdező életét. Uraim az élet nem ha, meg elvileg, hanem kivételesen egyszeri. Na meg vannak hozzátartozók is a háttérben.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Majdnem elfelejtettem,
Ha valaki által készített berendezés másnak az egészségét, vagy életét negatívan befolyásolja jogi felelőssége keletkezik, azaz kártérítésre kötelezhető!
(#) mezositamas válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Nagyon szépen köszönöm, hogy komolyan veszitek a kérdésemet. Én is komolyan veszem a válaszaitokat, mert a tanulás szándéka vezet.
Azonban igaz, hogy egy válasz sok új kérdést szül.
Elektroncso írtad: A
Idézet:
„mi viszont biztos, hogy én egy ilyen 6500Ft-s névtelen ÁVK-ra nem bíznék semmit, nemhogy az életemet.”

Szerintem azonban ez nem így van. Mindannyian zuhanyoztunk már, miközben a hőtárolós villanybojler nem volt leválasztva a hálózatról.
-Ha épp akkor kilukadt, csepegett volna a bojler, így a vízzel került volna kapcsolatba a fázis
-és épp akkor már szakadt lett volna a a védőföldelés
- és a FI relé se működött volna
akkor halálos baleset történhetett volna.
https://www.nlcafe.hu/ezvan/20140826/halalos-aramutes-kad-nyaralo/
A rossz példát nem vitairatnak hoztam, hanem arra utalnék vele, hogy a általában abból indulunk ki a BOJLERNÉL, hogy a védőföld és a FI relé hibátlansága esetén feszültség alatt lehet, miközben megérintjük, vizeskedünk.
Az általam kérdezett szivattyús példában nem egy, hanem két FI relé van, a kismegszakítók előtti, kötelezően beépített 30mA-es, és az általam pluszban a készülék elé illesztett, (szabályosan beszerelt) 10 mA-es.
A válaszaitokból egységes álláspontnak tűnik, hogy szerintetek mégis áramütés veszélyesebb a szivattyúm, mint egy bojler, de én nem értem, hogy miért. Miért?
(#) killbill válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Idézet:
„A válaszaitokból egységes álláspontnak tűnik, hogy szerintetek mégis áramütés veszélyesebb a szivattyúm, mint egy bojler, de én nem értem, hogy miért. Miért?”
Azért mert a szivattyú gyártója úgy specifikálta a szivattyút, hogy ne használd fürdésre, a bojlert pedig úgy, hogy szakszerű beszerelés mellett használhatod erre a célra.
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Szia.A kék kis kütyü nélkül ,csak a sárga színű alkatrésszel, működne a bldc motor?Vagy be lehetne helyettesíteni a kék kütyüt egy szimpla potméterrel, vagy valamivel?
(#) RoliNyh válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Idézet:
„...de én nem értem, hogy miért...”

Mi meg azt nem értjük, miért akarsz te egy nem megfelelő IP védettséggel rendelkező készülékkel együtt fürdeni...

Mint látod többen próbálnak lebeszélni róla, fogadd meg, ne pedig a miérteket keresd.

Mondok egy egyszerű példát de csak SUTTOGVA (amiért most biztos sokan el is fognak ítélni).
A hajszárító sem fog megrázni, míg a száraz kezedben van, de ha beleejted a kádba akkor bizony NAGYON, és lehet előtte akárhány FI relé, meg védelem, akkor is kapsz belőle, minimum amíg a védelem egyáltalán "megszólal" (értsd úgy, hogy aktiválódik)...
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Azt tudom, hogy a kék kis kütyü egy impulzusszélesség modulátort tartalmaz, azzal a részével szervo motort tudsz tesztelni. Hogy a BLDC motor meghajtónak milyen jelet ad, azt konkrétan nem tudom.
Ezt inkább valami RC modellekkel foglalkozó topikban kellene megkérdezni.
De kipróbálhatod potméterrel, legfeljebb nem fog működni...
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Ezt a videót most találtam, és úgy néz ki, hogy a BLDC motor meghajtót is impulzusszélesség modulációval kell vezérelni, szóval csak egy sima potméter nem lesz elég...
(#) mezositamas válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Ez egy GC-SP 3580 LL német búvárszivattyú, (a nyitó kérdésemben pontatlanul "merülő szivattyúnak" írtam), 7 méteres maximális munkamélységgel. A 7 m ugye IP_9k_, vagyis ennél nagyobb nincs a linkelt wiki szerint.
Azzal a tanáccsal pedig, hogy
Idézet:
„ne pedig a miérteket keresd.”
ne haragudjatok, de nem tudok mit kezdeni. Az áram útja jobban érdekelne.
(#) RoliNyh válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Hova van ráírva az IP védelmi jelölés? Készüléken? Műszaki adatlapjában?
Attól, hogy a gyártó 7m merülési mélységet ad meg rá, nem lehet feltételezni,
hogy meg is kapta a hivatalos védelmi szintet, amíg az nincs valahol feltüntetve.

Egyébként meg már válaszoltam.
Az áram rajtad is keresztül fog menni ha sérül a készülék, míg a beépített védelem nem aktiválódik...

És erre még az is rátesz egy lapáttal, hogy ha csontszáraz vagy, a járdán állsz, és még "valamilyen" talpú cipő is van rajtad, míg a védelem aktiválódik, addig legfeljebb egy kis csípést érzel, de túléled, ha meg csurom víz vagy, ráadásul még szépen le is vagy földelve, már nem biztos, hogy túléled míg a védelem aktiválódik...

Köszi.Közben beraktam a gázkart a kék kütyü potmétere helyett, úgy ahogy írtad egy hozzászólásodban,de sajnos nem működött vele.Úgy látszik a potméter fémházából kijövő két lábnak nemcsak annyi szerepe van,hogy tartsa a potmétert.(Az IC-ben is kapcsolatban van valamivel)Nem tudom mit lehetne berakni az eredeti potméter helyett, ami úgy működne mint egy gázkar,vagyis könnyedén lehetne írányítani vele ?
(#) elektroncso válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Röviden az áram mindig arra folyik amerre számára a legkönnyebb. Viszont ezt azt utat egy ilyen komplex feladatban nem lehet meghatározni, mivel egy gyakorlatilag végtelen számú tagból álló feszültségosztót képez. Hogy mekkora áramütést kapsz az függ attól is, hogy hol és hogy állsz a vízben. Ezt nevezik lépésfeszültségnek.
Ha számításokat akarsz végezni akkor ebből ki tudsz indulni. Ezen belül is a
Idézet:
„Földelési feszültség(esés) és felületi potenciál-eloszlás”
rész kell neked. Persze ez földre vonatkozik, de érvényes vízre is csak figyelembe kell venni az eltérő ellenállást.
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

A fémháznak semmi szerepe nincs, most mértem meg. Testre van kötve mind a két pontja. A poti két szélső lábán van a test és a táp, a középjőn a jel megy az IC -nek. Most mértem meg. Esetleg meg lehet próbálni átkötni a poti fémház két pontját, lehet jumperként szerepel és át kell hidalni...
A "MAN" feliratnál világít a LED ugye?

Amúgy a vezérlővel működik a motor? A gázkart tesztelted már?
Mondjuk egy rajzot is készíthetnél, mit hova kötöttél...

Ha végképp nem megy, megpróbálom összerakni az enyémet, de az csak hétvégén fog menni szerintem. Kiváltani egy Attiny25 -el lehetne pl, az fel tudja dolgozni a HALL gázkar jelét, és be lehet programozni, hogy a megfelelő impulzusszélességet adja a meghajtónak...

Átkötöttem,a fémház két pontját, a led világított,a "man" felíratnál, a gázkar jó.A motor ment a vezérlővel, amig ki nem szedtem a potmétert,de a gázkarral nem ment,Úgy kötöttem be ahogy mondtad.Elég nehéz volt beforrasztani a gázkar 3 kábelét,talán lehet,hogy valamit meg is égettem az IC-ben a forrasztóval, amit nem szabadott volna.Kezdő vagyok elektronikában és forrasztásban is, viszont érdekelnek a bldc motorok, e-bike-ok.Még az is jó lenne, ha rá tudnák barkácsolni az eredeti potméterre egy olyan csavargató gombot, amiben valami rugó van,ami mindig vissza húzza a potmétert az eredeti állapotba.A lényeg, hogy egy ujjal lehetne írányítani mint egy gázkart.Minden ötletet szívesen fogadok.
(#) AZoli válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 7, 2018 /

Idézet:
„Azzal a tanáccsal pedig, hogy
„fogadd meg, ne pedig a miérteket keresd.”
ne haragudjatok, de nem tudok mit kezdeni.”

Megértelek, én sem szeretem az ilyen válaszokat. Mindig keresd a miérteket, de ez ne jelentse egyből a javaslatok megalapozatlan felülbírálását!
Viszont itt killbill fórumtárstól megkaptad a választ, de mintha átsiklottál volna felette. Azt pedig, hogy miért úgy specifikálta a szivattyút, azt a gyártótól kérdezd.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 8, 2018 /

Az a kérdésem hogy ezt a mérőmodult hogyan kell bekötni? A fotón látható piros + fekete vezetékeken kapja a tápfeszültséget amit kiír a kijelzőre vagy esetleg van másik bekötési pontja a tápfesztől független mérendő fezsültségnek? Valamint hány V tápfesz kell az üzemeltetéséhez?
(#) Hp41C válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 8, 2018 /

Sajnos ennél a modulnál két különálló verzió van a két képen. Más látszik elölről és más hátulról. Egy harmadik verzióm van, ahol három pad van a panelen, ebből a piros és a piros melletti össze volt forrasztva. A két padot szétválasztva, a harmadikat külön vezetékkel fel lehetett használni a táptól független feszültség mérésére.
(#) Udvari Zsombor válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 8, 2018 /

Most akkor melyik kép a jó? Amelyiken előlről látható? Akkor most hogyan is kellene bekötni? Az lenne a jó ha tápfesztől függetlenül tudna mérni...
(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 8, 2018 /

A linkelt modul tápfeszültsége azonos a mérendő feszültséggel ... 3,5-30V egyen feszültség.
A modul fogyasztása miatt terheli a mérendő feszültséget. Piros a plusz, fekete a minusz.

Létezik olyan modul is ami külön tápfeszültséget igényel!
Pl. ez!, és még áramot is mér!
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 8, 2018 /

Hello! Ha egy modulnak két vezetéke van, akkor a mért feszültség és a modul tápfeszültsége azonos. Ezért, csak 3,5V-tól tud mérni, hiszen a mérőnek és kijelzőnek tápfeszültségre van szüksége.
Ha három vezetékes a modul, akkor a tápfeszültség külön van a mért feszültségtől. Így a mérés nullától képes már mérni.
De mind két esetben a táp negatív pontja és a mért feszültség negatív pontja közös. Tehát a mérendő feszültség nem független a modul tápfeszültségétől, hanem negatív ponton közösített.
(#) Udvari Zsombor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 8, 2018 /

Tehát a modul a mérőtartományban kapott feszültséget kijelzi plusz arról üzemel?
Beszerzésnél pedig maradjunk csak hestore.hu
(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 8, 2018 /

Idézet:
„Tehát a modul a mérőtartományban kapott feszültséget kijelzi plusz arról üzemel?”

Igen!

Idézet:
„Beszerzésnél pedig maradjunk csak hestore.hu”

Csak feszültség: 1200Ft + posta (külön tápfeszt igénylőt én nem találtam)
Feszültség + áram, külön tápfesz: 500Ft ingyenes szállítással
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
Következő: »»   3158 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem