Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   303 / 376
(#) Andrew-V válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Igen, láttam ilyesmi videókat, hogy valamilyen festékkel lefestette a nyákot, majd azt égette le a lézer. Nem tudom milyen festék használható ilyenre, illetve milyen teljesítményű lézer szükséges hozzá - de határozottan jónak tűnő megoldás!

A "filctollal végigsatírozom" nem tűnik túl gazdaságos módszernek...
(#) kameleon2 válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

A varázsszavak: "timing belt" , "timing pulley" vagy "timing pulley bearing". Gyors és nem nagy súlyt mozgató mechanikához tényleg jobb megoldás a szíjhajtás. Kisebb motorok is jók lehetnek. A 0,4A-es is elegendő (például ilyenek). Nekem a 3D nyomtatómat ilyenek rángatják és elég gyors (nekem legalábbis) Ha túl erősek a végén szétrázzák a mechanikádat, mert gondolom az sem lesz túl bivaly. Az 5V-os nagyon pici léptetőmotorok is talán elegendőek, de azok áttételesek. Én próbáltam egy régi plottert átalakítani rá - hát le kellett cserélnem, mert ha csak egy kicsit is megfeszült vagy szorult - megállt. Ezek inkább Arduinós játékszerek. Ha jó és könnyen jár a mechanika, akkor elegendőek lehetnek ezek a játékmotorok is (erre gondoltam). Csak hát ez mind áttételes - azaz sokkal lassabb. A műanyag áttétel meg nem nagyon bírja a nyüstölést. A precíz mechanika mindenképp követelmény lesz és a csavarodásmentes vázkialakítás, mert ha nincs teljesen síkban valami - buktad a nyersanyagot, vagy letapogatás kell minden nyákkészítés előtt, az meg megint csak koptatja a mechanikát. Egyszerűnek tűnik a feladat alapján egy ilyen nyákkészítő gép, de menet közben jön rá az ember mennyire pontos munkát kell végezni hozzá - házi körülmények között. A nyák rajzolónál - ha nem a marós verziót csinálod - a másik gond a rajzoló eszköz. Itt írtuk páran, hogy bármilyen jó megoldást választasz - kihagyhat szakaszokat. Én mondjuk a régi tapasztalatok alapján - és nevessetek ki, de ha ilyet építenék, egy sima golyóstollat használnék és indigót. Azaz felrajzolná (előrajzolná) csak a nyákot, így a legnehezebb része, a pozícionálás megoldódna. A többit kézzel pontosabban fel lehet rajzolni. De ha már idáig eljutsz, akkor jobb a lézerprinter+ vasalós megoldás. De hát kinek a pap, kinek a papné
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2018
(#) Andrew-V válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Köszönöm a varázsigéket
Tegnap már megkaptam az útmutatást, és meg is rendeltem a szükséges szíjat és kerekeket.

Igen ezeket a pici motorokat néztem én is de elvetettem, marad a 1,7A-es NEMA17-es, 4 vezetékes motor.
A toll sajnos valóban kihagyhat rajzoláskor, de ez benne van... A lézer elvben ezt is megoldaná, de nem tudom milyen festékkel kellene lefújni a nyákot, illetve milyen teljesítményű lézer tudná azt leégetni..
(#) kaqkk válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Sima matt fekete akril spray az ami többek szerint használható ehhez a technológiához , és 2,5-3W lézerteljesítmény már bőven elég hobbira , ha vastagabb a rétegelt legfeljebb nem kétszer hanem 4-5 ször megy körbe a lézer vágáskor ...
(#) Pali79 válasza pjg hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Megkérdeztem egy tapasztalt kollégát. Azt mondta az 5,5W-os kék lézer 23 menetben a 40W-os 4 menetben vágta át a 10mm-es rétegeltet.
(#) papa43 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Csak pontosan.
" Deffent Zoltán | 83 Válasz erre ⁂ Ma 17:24:27 +⚐ Kedvenc Törlés | [15265] [⫗]

"Attól függ, hogy hány menetben...
5.5W-os leddel 23 menetben sikerült, az alsó felét csúnyán megégette.
40W-os CO lézerrel 3-4 menetben átvitte, még csúnyábban elégetve...
Intenzív levegő fújással talán lehet szépen, de azt még nem tudtam kipróbálni, mert a CO-40-esemben csak egy kis inhalátor kompresszor van."

[Előzmény:] Pali79, Ma 12:51:07 [15264]
(#) Pali79 válasza papa43 hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

A kérdésre választ kapott a rizsa nélkül is...
(#) pjg válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Köszi nektek az infót. Ez nem jó hír. Marad a fűrészgép.
(#) taviricsi hozzászólása Jún 1, 2018 /

Udv mindenkinek,

Csak megosztanam, hol tartok a gep epitesben.
Es egyben kernek egy kis segitseget is az egyik motorral kapcsolatosan.
23KM-K033-03
6 vezetekes modell. Es sajnos hiba meregetem, nem tudom megallapitani melyik vezetek melyik?
Nekem 4 re lenne szukseg a 6-bol.
Ha valaki profin ert hozza kerem segitsen.
Koszonom.
(#) Massawa válasza taviricsi hozzászólására (») Jún 1, 2018 /

Valoszinü a két sötétebb a tekercsek közepe. Keresd meg azt a 3-3 vezetéket amik galvanikus kapcsolatban vannak. Az egyikhez (sötétebbhez) viszonyitva a másik kettö egyforma ellenállást mutat. Ha ezt megtalálod, akkor a középsöre nem lesz szükséged, igy marad 4.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2018
(#) mex válasza taviricsi hozzászólására (») Jún 1, 2018 /

Ez alapján tudod négyvezetékesre bekötni.
Neked a B verzió kell.
Vagy megbontva a tekercselés kive4zetéseit, és átkötöd párhuzamosra.
(#) taviricsi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 1, 2018 /

Ellenallas alapon ugy lennenek parban, hogy

piros-fekete-sarga
es
kek-feher-zold

legalabbis a merheto ellenallas piros-fekete es fekete-sarga kozott 1,5 Ohm.
Mig piros-sarga kozott 2,1-2,2 Ohm.

es ugyan ez a masik oldalon.

viszont e felallas szerint a
piros-sarga
kek-zold quartettbol melyik az A-,A+, B-, B+?
(#) kameleon2 válasza taviricsi hozzászólására (») Jún 1, 2018 /

Korábban már leírtam, minden okoskodás nélkül be tudod kötni. Egyszerűen tekerd meg kézzel a motort - érezni fogod milyen könnyedén megy. Majd érints össze egy pár vezetéket. Ahol úgy érzed, mintha behúzták volna a féket - no az egy pár. Jelöld meg. Ha találsz még egy párt - szintén jelöld meg. Ha megvannak a párok egyiket bekötöd A-nak a másikat B -nek. A vezérlést már nem teszed tönkre vele. A többi csere-bere. De vagy csak érpárat, vagy érpáron belüli cserét lehet. Már be is van állítva az irányod. Ha több esetben is érzed a féket - megtaláltad a középkivezetést is. akkor van értelme mérni.
(#) mex válasza taviricsi hozzászólására (») Jún 1, 2018 /

Piros-sárga: A+ A-
Zöld kék: B+ B-
(#) taviricsi válasza mex hozzászólására (») Jún 1, 2018 /

Ezt hogyan hataroztad meg?
(#) Mc Elek válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 2, 2018 /

Köszi!
Nem győztem kivárni a javítást, de láttam sokaknak okozott problémát.
Már win 7 alatt fut. Frissítés kikapcsolva. A laptop csak a géphez van, nem kell másnak menni rajta.
(#) csatti2 válasza taviricsi hozzászólására (») Jún 2, 2018 /

Megnézte a weboldalon, amit korábban már linkelt neked.
(#) Massawa válasza taviricsi hozzászólására (») Jún 2, 2018 /

Idézet:
„piros-sarga
kek-zold quartettbol melyik az A-,A+, B-, B+?”

Te is megtaláltad.
(#) taviricsi hozzászólása Jún 2, 2018 /

Bocsi, azert kerdeztem, mert en is az alapjan szerettem volna.
De nem valt be.
meg is forditottam, ugy se.
Szoval vagy rossz a motor, vagy a rajz nem ehhez valo. Bar a tekercsek azonositasanal stimmel.
Az aramkor inditasa utan a motor erdekes sugo hangot hallat.
A mach3 programmal probaltam vezerelni, akkor meg ha el is indul, iszonyatos kerrego hangot ad ki.

Ez mitol lehetseges?
(#) Massawa válasza taviricsi hozzászólására (») Jún 2, 2018 /

Sok minden lehet rossz. A meghajtok beállitása, frekvencia stb. Ezt mind meg kell nézned. A mach-ban minimum azt kell beállitani, hogy hány lépés 1 mm, ( de van még rengeteg más dolog is.). Figyeld meg mikor indul és abbol probálj kiindulni.
(#) sargarigo válasza Andrew-V hozzászólására (») Jún 2, 2018 /

Esetleg megnézheted az az én megoldásomat is! Egyáltalán nincs benne menetesszár, így nincs ami kottyanjon. Egy horgászzsinórt (nem damilt) feszítek rá a motor tengelyére. A fióksínben én nem bíznék annyira, sok elrontott gépet láttam már a neten.
(#) Temela hozzászólása Jún 3, 2018 /

Üdv!

Rendelt-e már valaki ebay-ról MGN12 -s lineáris slide-t kocsival? Érdekel hogy találkozott- e már azzal, hogy az egyik gyártmány nem egyezik meg a másikkal. 600mm -s hosszban rendeletem, de sajnos csak egy kocsival, mert külön rendeltem már 12H blockokat. A baj az hogy a 600-hoz "fekete végűt" küldtek, aminek a belseje kisebb mint a zöldeké, azaz a plusz 12 H kocsijaim lötyögnek rajta. Esetleg, ha van 12H fekete végű plusz 2 kocsi az rendkívül érdekelne.
(#) StefuPeti hozzászólása Jún 4, 2018 /

Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Mi az angol neve az energialáncnak? Hogy keressek rá a neten? A másik kérdésem, Ti milyen 4 eres kábelt vennétek az energialánchoz? Valami speciális hajlékony kábel kell oda, gondolom. Köszönöm előre is a segítséget.
(#) mex válasza StefuPeti hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

(#) Massawa válasza StefuPeti hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Mi az az energialánc? Hova kell ilyesmi?

(#) StefuPeti válasza mex hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Szia. Köszi a gyors segítséget, a kábel linkjét megírnád még egyezer mert a láncra mutat az is.
A motorom NEMA24-es szóval 4-5 Amper az áramfelvétele.

Kábel Bocs a figyelmetlenségemért.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2018
(#) csatti2 válasza mex hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Ez a kábel nem túl jó választás. A LiYCI inkább analóg jelek átvitelére való fix rögzítéssel.
Energialáncba inkább ÖLFLEX kábelt tennék.
(#) csatti2 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Az energialánc arra való, hogy megvezesse a mozgatni kívánt kábelt/kábeleket és biztosítsa, hogy ne legyen kitéve túlzott igénybevételnek (pl. túl szűk hajlítási sugár, túl nagy húzó/nyíró terhelés).
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2018
Következő: »»   303 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem