Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2899 / 3607
(#) zolika60 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Gondolom a néhai Lánchíd rádió.
(#) Ivan93 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Itt válogathatsz. Figyelj oda, melyik van hozzád közelebb az azonos frekvenciájú adókból.
(#) Udvari Zsombor válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Tényleg? Már második napja hogy megtaláltuk ezt a "non-stop lejátszási lista" rádiót, és itt Zala megyében mindenfelé lehet venni! Van valami logikus magyarázata?
(#) zolika60 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Beszüntette az adását, de a frekvenciát még nem akarta visszaadni, ezért zenét sugároznak rajta (az év végéig ha jól tudom). Országosan fogható, csak más más frekvencián. Aztán lejár a frekvencia szerződés és újra pályázható lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2018
(#) Zeusz1212 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Muki: 70-es típusjelzésű motoros fedett teherkocsi. Nem hinném, hogy az egyes kocsikon levő nagyvasúti ütköző mozdonnyá tenne őket.
A HÉV pedig tudtommal Helyiérdekű Vasút, tehát idekeverni a villamos kontra vasút témában kicsit fura.
(#) Zeusz1212 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Szerintem, Te ezzel csak úgy nem vezethetsz nagyvasúti járművet.
De kíváncsi lennek a hátoldalára.

Idézet:
„22/2010. (XII. 20.) NFM rendelet a vasúti járművezetői engedélyről és a vasúti járművezetői tanúsítványról
2. § (1) A vasúti járművezetői engedély
a) az országos vasúti pályahálózatra vagy
b) az engedélyben meghatározott térségi, elővárosi, helyi vagy saját célú vasúti pályahálózatra szólhat.
(2) Az országos vasúti pályahálózatra vonatkozó vasúti járművezetői engedéllyel (a továbbiakban: országos engedély) rendelkező vasúti járművezető az országos vasúti pálya hálózattal összeköttetésben lévő térségi, elővárosi, helyi, saját célú vasúti pályahálózaton - amennyiben arra járművezetői tanúsítvánnyal is rendelkezik - is jogosult vasúti jármű közlekedtetésére.”
(#) Udvari Zsombor válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Aha, már értem!
(#) nedudgi válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Nézz utána a DFTT zsargon jelentésének. Sok okosságot lehet megtudni belőle.
(#) SzervízMacska válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Megnéztem. De ez most rám értendő szerinted?
(#) SzervízMacska válasza Gafly hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Ez tényleg olyan, ahogy a telefonnal le sikerült fotózni.
(#) pucuka válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

A villamos vasutat az általad idézett 2. § (1) pontjának b) szakaszának helyi célú része takarja, tehát az is vasúti járművezetői engedély. Természetesen hogy mit hol vezethetsz, annak még ezenkívül több feltétele van.
De lehet a szőrszálat tovább hasogatni. Ja, és a nagyvasúton is volt poggyászteres motorkocsi.
(#) SzervízMacska válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Ennél a helyzet sokkal bonyolultabb. Egy fél táska papír kell akár a villamos, akár a mozdony vezetéséhez. Mivel mindkettő a vasúti törvény hatálya alá tartozik, szerintem a vezetői engedély is egyforma. Az enyém Magyarország határán belül érvényes, egyéb korlátozás nélkül. Gyakorlatilag vonal, tipus, és infrastruktúra vizsga az, amik az adott helyzetben a vezetésre feljogosítanak. De a kék kártya ugyanaz...
(#) kameleon2 hozzászólása Jún 13, 2018 / 1

Sikerült felbosszantanom magam megint a dilettantizmuson. Mondja már meg valaki, hogy ha egy adatlapnak nevezett cetlit adnak a mosógéphez és az van feltüntetve rajta, hogy A+++ az alapján mekkora kismegszakítót írjak ki? (Nem írok cégnevet) Az agyam eldobom. Már a gyártók is csak sajtcetliket adnak ki? Fél óra mire kinyomozom készülékenként vajon mennyi lehet a tényleges fogyasztása, mire méretezzem- ha megtalálom. Van persze ökölszabály, de nem árt pontosan utánaszámolni időnként. Főleg egy kicsi energiatartalékkal rendelkező épületnél. Kiírhatok rá standard 16A-es kismegszakítót, de nem tudnék nyugodtan aludni. Persze azt is tudom, hogy a mosógép változhat. De legalább egyszer az életben fedné a terv a valóságot. Azelőtt ha volt egy adatlap, azon valós adatok voltak nem reklám. Most ráírják az A++t vagy az A+++t, meg mennyi kWh az éves felhasználás, meg mennyi energiát fogyaszt egy ciklusban. Ennek a Felhasználói utasításban lenne a helye szerintem, nem egy adatlapban. Az adatlap tartalma: súly, méret, teljesítmény, kismegszakító, feszültség, áram - mind mérhető, reprodukálható, fizikai adat. Szép új világ! Persze értem én, hiszen én is részt vettem a mérőlaboruk átalakításában, mert nem a gépek tényleges teljesítményét csökkentették, hanem a mérési körülményeket húzták annyira sarokig, hogy még éppen beleessenek a készülékek a megfelelő energiatakarékos sávba... A vevő meg megkajálja.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Nem tudom melyik gyártóról van szó, de én egy whirlpool márkájú, legolcsóbb típusú mosógépet használok. Ennek beírtam gugliba a típusát (awe4519) ott van egy "műszaki adatok" nevű izéke, arra rákattintva lejön egy táblázat, ahol van ilyen sor: "Áram/ Biztosíték (A) 10". Bár szerintem ők mindenre 10 Ampert írnak, megnéztem 3 másik mosógépet is és azokra is 10 A áramot írtak. Nem hiszem hogy különösebben számolgatnák.

Electrolux mosógépnél a weben nem szerepel, de a manual "műszaki adatok" része alatt szintén ott a 10 Amper.

Gyanús nekem ez a 10 Amper...
(#) fastaction válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Én a hűtőgépet (fagyasztó ládát ) cseréltem le tavaly . A 30+ éves lehelt egy A+++ energiatakarékosra . Tényleg kevesebbet fogyaszt , de szerintem , csak a szigetelése vastagabb ! Külső méret megegyezik , de belül 30 - 45 L térfogat elveszett . Működés közben , valószínűleg ugyan akkora áramot vesz fel .
(#) kaqkk válasza fastaction hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Kisebb az áramfelvétele is , a mostani kompok kb 1/3 al kevesebbet vesznek fel ,és a szigetelés vastagsága miatt ritkábban és kevesebbet mennek ..
(#) FIGIRI válasza tbarath hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Abba bőven belefér 2000 watt fűtőteljesitmény, plusz 160-200 watt időszakos mosómotor hajtás... Hacsak nem kisebb benne a fűtőszál, hogy még A++++++++++osabb legyen
(#) pucuka válasza fastaction hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Hűtőgépnél még rendben is lenne, de egy mosógépnél . . .
1 l víz melegítéséhez x mennyiségű energia kell. Spórolni csak úgy lehet, ha kevesebb vizet használsz, és/vagy hidegebbet. Akkor viszont nem mos rendesen, vagy a mosószer drágább.
(#) tbarath válasza FIGIRI hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Igen, ilyesmire gondolok. Szerintem ezek pont így vannak tervezve, hogy 10A-be beleférjenek, igazából úgyis a fűtés az ami sokat zabál, és tulajdonképpen mindegy, hogy 3 vagy 5 perc alatt fűt fel. Szóval nem nagyon éri meg spórolni a betápon sem, de túltolni se érdemes, mert nincs nagy marketingértéke annak, hogy nem 90 perc a mosás hanem 87.
Az se kizárt, hogy az összes mosógépgyártó egy kínai beszállítótól veszi ugyanazt a fűtőszálat...
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Ha jól tudom a sok plusszos kategóriáknál már a vízen próbálnak spórolni, így meg a mosás nem igazán megy nekik...
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Nagyon jól tudod. Itt - ott olvasni olyan panaszt is, hogy a mosópor egyszerűen nem oldódik fel, mert a ruhák felszívják a vizet és a mosógép, természetesen az energiaosztály oltára előtt hajladozva, nem enged be többet. Egy használhatatlan gép mitől takarékos?
(#) fastaction válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Igen , ezt megerősíthetem . A Hajdú 10 éve , csak azért lett eltéve , mert kb.: 120 l vizet használt mosásonként . Mellesleg utolsó napjáig (tizenévig) tisztára és jószagúra mosott . A következő 8 év után kuka és nem is mosott tisztára teljesen . Tavaly vett a Nejem 140.000.- ért egy A+++ és már most büdös . Minden héten ecetezzük lassan .
(#) fastaction válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Igen .
(#) nagym6 hozzászólása Jún 13, 2018 /

Lehet számolni. A régi Hajdú mosógép sok vizet fogyasztott, nálunk saját kútról, és 25-30 évig ment. Mai mosógép kevés vizet fogyaszt, 6 évenként tönkremegy, új mosógépet venni.
(#) SALáta válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Fel kell újítani. Lelke az alfája és omegája a mosógépnek a szimering és az azzal érintkező jó esetben bronz. Kb 2 órát szívtam mire megfogtam a csillag tengelyt megmunkalón. Fogtam egy 150 mm es "puska" szármarót és körbemartam a régi bronzot majd kapott egy szép új perselyt ragasztva. A gépmunka piaci ára: 23.000 forint körüli, bronz egy ezres. Megéri? Pont épp nem forgott el a szabad esztergán. Bár ha kiveszem a kivehető ágyat... Aki tudja miért nem vettem ki az tudja, azt visszarakni nem biztos hogy sikerül jól. Mindegy. 5 évre tervezett gépek. Még 3-4 éve van aztan a csillag elengedi a dobot. Na de az is igaz hogy a "gépkezelők" agyonterhelik....
(#) nagym6 válasza SALáta hozzászólására (») Jún 13, 2018 /

Karosszéria szétrohadt, 6 éves, de már 4 évesen ilyen volt. Nagy széles hézag van már a két oldala felső részén, hiányzik a lemez. Ugyanitt a Hajdú 25 év alatt néhány kis foltban volt rozsdás.
(#) Gafly hozzászólása Jún 13, 2018 /

Így már majdnem járt tanult kollégám is a gödölői HÉVvel...
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /

Nekem a "mai" mosógéppel az volt a tapasztalatom, hogy kb. 5-6 év után megállt. Volt egy cég aki kb. 15 ezerért kiszerelte és elvitte a vezérlőpanelt, javította, majd visszahozta és beszerelte. Utána a gép működött tovább.

És persze az a régi Hajdú elmet 25-30 évet, de hány havi átlagfizetésbe is került? Mert abból ma lehet hogy kijön egy Miele, aminek szintén az a híre, hogy örök élet +1 nap. Vagy annyiból kb. 25-30-50 évig 5 évente ki tudod dobni a régi mosógépet, és veszel helyette egy legolcsóbb újat.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Jún 14, 2018 /

Időközben a "Használati utasítás" 110-ik lap alján megtaláltam az adatlapba kívánkozó adatot. Pont ott, ahol a felhasználó nem olvassa el. Ha pedig már a mosógépnél tartunk. Leendő exnejem kisírta magának a méregdrága francia mosógépet LCD kijelzővel és nagy fordulatú centrifugával. Élt 3 hónapot. Majd 3 hónap után garanciában közölték, hogy nincs alkatrész, csak 3 hónap múlva. Megkérdeztük, akkor csere vagy valami, mert az ember nem azért vesz ilyen gépet, hogy teknőben mosson... A válasz széttárt kéz, hogy ők csak szerviz. Akkor vettem egy olcsó, török összeszerelésű BEKO-t. A két gép azóta majdnem pontosan napra ugyanakkor hibásodott meg. A BEKO ajtókapcsoló bimetálja romlott el, az Aristonnak víz-stop szelepe. Ennek már 3 éve. A két gép így összesen 15 éve megy ennyi hibával. Hozzá kell tennem, hogy elektronikus vízkőmentesítő van a hálózatra kötve. Vízkővel nincs gond, holott Tatabányai kemény karsztvizünk van a betápon.
(#) cupika97 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /

Milyen vízkomentesítot használsz?
Következő: »»   2899 / 3607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem