Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   304 / 376
(#) Massawa válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Hát gratulálok a tettesnek aki ilyen oltári marhaságot kitalált. Megint egy pofon a szeretett magyar nyelvnek. Egy hajlékony kábelcsatorna miért energialánc, föleg ha még vezeték sincs benne????
Ha kábelcsatornának nevezte volna, akkor rá lehetett volna találni, de mint energialáncot keresheted a végtelenségig.
(#) mex válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Amatőr gépépítők kedvenc kábelfajtája. Természetesen az ÖLFLEX sokkal jobb, (de az ára is)...
(#) csatti2 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Mert a hajlékony kábelcsatorna mást jelent. Ha megnézed miről van szó, láthatod, hogy láncszerű elemekből összeállított alkatrészről van szó. Az "energia" meg ugye jelzi, hogy nem hagyományos láncról van szó.
(#) csatti2 válasza mex hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Hát épp csak drágább, mint amit linkeltél.
https://www.tme.eu/hu/details/cl110-4x0.75/tobberes-nem-arnyekolt-v...19104/
Mondjuk ez nem árnyékolt. Kérdés, szükséges-e itt (analóg jel gondolom nem megy mellette).
(#) mex válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Léptetők tetemes zajt produkálnak. Árnyékolás nélkül megbolondul a vezérlés.
(#) csatti2 válasza mex hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Na igen, akkor drágább.
Bővebben: Link

Annak ellenére a hajlékony kábelcsatorna még mindig százszor jobb kifejezés, mint az energialánc.
Nem értem, hogy minek kell ilyenekre ilyen ütödött kifejezéseket találni, amikor megvan az angol - német stb és azoknak van magyar forditása - és egyik sem energialánc... valaki megint nagyot akart alkotni??

(Megmodom öszintén most hallom ezt elöször, és égnek áll töle minden hajam szála. Ez ugyanaz a kategoria mint a pendrive vagy a vincseszter, azt sem tudja a pesti lakon kivül senki, hogy mit jelent).
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2018
(#) csatti2 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Az angolban power chain, illetve energy chain néven fut. Mi akkor a baj az energialánccal?

Flexible Cable chain, hacsak nem a google forditotta.

Látom a google nagyon szorgalmas volt angolul is van vagy 12 neve a cinveyrotol azn energy chainig...

A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2018
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

Az Ölflex nem liftkábel? Jobbnak jobb, de az ára is.
(#) Pali79 válasza StefuPeti hozzászólására (») Jún 5, 2018 /

A NEMA24-ből még nem következik egyenesen a 4-5A szerintem. Viszont kábelnek inkább ilyet.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 5, 2018 /

Sziasztok!

DobozosCNC vel kapcsolatba kérdeznék!
606040 es "asztali" cnc... hangszigetelés szampontjából mi a jobb?: Fa váz fa burkolat vagy alu váz plexi burkolat vagy ... vagy..?
(#) StefuPeti válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 5, 2018 /

Szia. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget. Nem szerettem volna vitát kreálni ezzel az energialánc elnevezéssel. Pali79-től kérdezem amit linkeltél kábel (4x1mm2) az ugye sodrott,nem pedig tömör mint ahogy a képen is látszik?
(#) Massawa válasza StefuPeti hozzászólására (») Jún 5, 2018 /

Én LifYY 0,75mm2-es kábelt használok. Az nagyon hajlékony és eddig semmilyen gond nem volt vele.
(#) Szasza9668 hozzászólása Jún 5, 2018 /

Sziasztok!

Az ebayes hobby cnc-ről van valakinek tapasztalata, véleménye? kb 70000 szánnék rá. Kizárólag nyákokhoz.

Üdv!
(#) simonsen válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jún 5, 2018 /

Szia!

A németek árulják olcsón nincs vám stb.
Bővebben: Link

Ez meg is jött egy ismerősömnek.

Én saját tervezésű 3 AXIST raktam össze kb 55cm x 55cm x 55cm.
Minden tengelyen dupla kocsi 4 pontos rögzítéssel.
lineáris tengely ezüstacél 12mm. 500mm
egyelőre ennyi.

Üdv!
(#) Pali79 válasza StefuPeti hozzászólására (») Jún 6, 2018 /

Igen, sodrott és az erek körül szövött árnyékoló harisnya van. Én is ilyet vettem magamnak.
(#) Pali79 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 6, 2018 /

Ha csak hangszigetelés oldalról nézed akkor szerintem a fa jobb szigetelő mint a plexi.
(#) taviricsi válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 10, 2018 /

Esetleg en is beszallnek ebbe az "ertelmesnek" tuno vitaba.

Drag chain is egy valtozat.
(#) bbb válasza simonsen hozzászólására (») Jún 10, 2018 /

Szia!

Ez a 1610-es mennyire megbízható gép, ha MDF fához használja az ember? Alumíniumhoz mit szól a gép? Egy ideje szemezek már vele, a 160*100-as munkaterület nem éppen nagy, de alapvetően amire használnám, ahhoz elég (meg a faragasztó is csodákra képes ) - ha mégis kicsinek bizonyulna, akkor mennyire bonyolult átalakítani, hogy nagyobb legyen a munkaterülete (mi különbség van mondjuk a 2020-hoz képest)?
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Jún 10, 2018 /

Általában ezek a méretre szabott gépek ennyit tudnak. Nem éri meg átvariálni, többe kerül a leves, mint a hús. Ha nagyobb kell - spórolj hozzá inkább. Nagyobb géppel kisebbet mindig lehet csinálni. Fordítva kevésbé.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 11, 2018 /

Gyakorlatilag nem sok difi van a kettő között, ahogy elnézem a képek alapján csak a váz és a hozzá tartozó dolgok nagyobbak, de a felépítésük ugyan az. Nekem elég a 1610-es méret, ezen gondolkozom, hogy megveszem, csak a lehetőség érdekelt, hogy egyáltalán mi lehet a különbség.

Viszont a megbízhatóság még mindig kérdés, MDF-et gondolom vígan viszi, de keményfa, alumínium, réz, ezek közül valamelyik problémát okozhat neki? A képeken NYÁK-ot is marnak vele, de az a rézvastagság szinte semmi...
(#) benko_balazs válasza bbb hozzászólására (») Jún 11, 2018 /

én átvariáltam, az asztalt meghosszabbítottam 90 cm-re (20-as lin sínek, nema 17 motor maradt, nyolcas trapézmenetes orsóval, rugóval előfeszített bronz anyával) , marómotort kicseréltem (most egy 800w-os bldc motor van rajta er-11 es tokmánnyal) teljes vezérlés lecserélve, mert az arduino nem nagyon szerette a "zajokat". Kapott már egy forgó tokmányt is negyedik tengelynek. Saválló acélt is megmunkálok vele (kis fogás, éles maró, és viszi:applause. Igen többe kerül a leves mint a hús, de valahol el kell kezdeni, meg kell tanulni, az pedig csak úgy megy ha, csinálod) Amúgy nekem nem volt elsődleges szempont a nagyobb méret. A a váz merevsége most sem jó, de lassan lehet pontosan dolgozni vele. Ezzel építgetem a nagyobb gépemet aluminiumból és textilbakeliből. A gép méretével így én is felnövök a feladathoz.
Amúgy ilyent vásároltam.
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Jún 11, 2018 /

Pont az MDF a gáz. a keményfa szerintem kevésbé gond. Amiben műanyag adalék, műgyanta van, azzal könnyebben meggyűlik a bajod, mert ragadhat . Ilyen lehet a plexi is, ha túl melegszik megmunkálás közben és vékony a szerszám, azaz nem túl nagy a hőtehetetlensége. Rémálom a préselt laminált padlólap. Az valami papír kompozit, de a kopásálló réteg eszi a marókat. Aluhoz hűtés plusz precíz beállítások és menni fog. Persze maximum lemez szinten, tömb nem. A réz megint kemény dió, azzal nem is kísérleteztem még az én acélvázas gépemen sem, mert nagyon nyűgös. A nyáknál inkább a síkkal lehetnek problémák, mert vagy jó lesz, vagy le kell tapogatni. Ráadásul nagyon jó szerszám ajánlott és jó beállítás a sorjamentes szép izolációkért. Én úgy vettem észre nagyon nem mindegy a szoftver sem. Lényegében persze mindegyik gép hasonló felépítésű ezekből, de mégis egészen mások a követelmények. Egy ilyen kis gépnél egy vékonyabb lineáris tengely elég a kis fesztávok miatt, de hiába növelnéd meg pusztán a tengely hosszát, az átmérőjét is kell és számos paraméter más lesz. Vibráció stb. Ha elkezded olcsón kicsiben - majd menet közben fogsz rájönni minderre. Ez egy belépő szintű kis gép, 160x100-as típusnyákhoz elég elődarabolás nélkül. Van ismerős aki táblaméretű gépekkel dolgozik - neki meg azért nem kell elődarabolás. Ő egy Mimaki UV nyomtatójához 600m2-t bérelt, mert csak akkorában fér el... Emellett van több nagy gépe. Az már nagyon más kategória. Pedig szemre az is hasonló.. Múltkor megmutatta a legkisebb gépét, ami A3-méretig dolgozik. Node a megmunkálómotor folyadékhűtéses és 80.000-en pörög. Mint egy álom....
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 11, 2018 / 1

Köszi mindkettőtöknek, még ízlelgetem a dolgot.
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Jún 18, 2018 /

Sziasztok!

Addig "ízlelgettem", míg végül ma megérkezett a 1610-es névre hallgató jószág. hamarosan össze is fogom rakni, de most jön a keresztkérdés, amit még nem nagyon láttam itt a fórumban. Milyen szoftvert használtok a G kód elkészítéséhez? Találtam pár leírást a neten, a 2D nagyon könnyűnek tűnik InkScape használatával, de ha 3D-t is szeretnék és nem akarok hozzá felhő alapú (pl. Fusion 360) szolgáltatást használni, akkor jóval szűkebb a választék (pláne az ingyenes, vagy olcsó szoftverek között). Ami elsőre szimpatikusnak tűnhet, az a Sketchup és hozzá a SketchUcam plugin, de azért érdekelne, hogy ti mit használtok erre a célra?
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Jún 18, 2018 /

Szia! Én is a Sketchupot használom a 3D képek elkészítéséhez. Plugint még nem sikerült jót találnom - igaz nem is sok 3D-s munkát tettem még át a cnc-re, arra inkább ott a 3D nyomtató. De például én a Vectricut programot használom a G-kód előállítására. Az pedig olvassa a dxf-et. Sketchupból tudsz dxf-et nyerni. Ez kicsit macera, de könnyebb szerkeszteni a Sketchup egyszerűsége és a Vectricut célszerűsége miatt. De használhatsz freecam-et és linuxcnc-t is. Tegnap találkoztam először a repetier programmal is, ami alapvetően 3D nyomtatóhoz készült, de úgy tűnik Jó g-kódot lehet ebből is nyerni - bár még én is tesztelgetem, ha időm engedi.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 18, 2018 /

A Vectricut-ra keresve nem találtam meg melyikre gondolsz, viszont találtam egy elég jónak kinézőt: GCam
Kíváncsi leszek, ha már összeraktam és működik
(#) Pali79 válasza bbb hozzászólására (») Jún 19, 2018 /

Mi bajod van a felhő alapúval? A Fusion a legjobb program amivel eddig találkoztam, ráadásul ingyenes. 3D CAD-CAM mindent tud ami csak kellhet. Egy hasonló tudású program milliókba kerül. Már már vétek nem kihasználni egy ilyen lehetőséget. Egyetlen baja van, hogy kell hozzá normális PC, mert az én i5 4GB ramos gépem is néha belassúl tőle. Az irodai i7-esen megy rendesen.
(#) bbb válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 19, 2018 / 3

Nagyon egyszerű. Hogy nem tart "örökké". Autodesk és üzletpolitikája megtette azt a szívességet, hogy kivonultatott az ingyenes termékpalettáról olyan programokat, amik felhő alapúak voltak és ez plusz szívással járt. (123D Catch projekteket már meg se tudom nyitni, mert a program nem működik többé - ha le volt mentve a modellem valahogy máshogy, akkor szerencse, egyéként felejtsem el, csináljam meg újra.)
Másik apróság, hogy ami a felhőben van, ahhoz folytonos netkapcsolat kell. Márpedig nem akarok mindenhez a neten lógni, pláne nem olyasmihez, amit utána kézbe akarok fogni. A normális PC nem jelent gondot, de a függőség az igen.
Következő: »»   304 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem