Fórum témák
» Több friss téma |
Az egyesítéshez kell csak a Total Commander.
Az, hogy üzemi, vagy indító kondis, a tekercseléstől függ. A 750-es IMI-het 100 u az indító kondi, de érdemes áram-figyelő relét rárakni.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2018
Sziasztok!
Egy tapasztalati értékre lennék kíváncsi. Mennyire normális, ha kb. 12 méter 10mm2-es Al kábel végén 8,5A rezisztív terhelés hatására 4V feszültségesés keletkezik. Szerintem ez sok. Számításaim szerint 0,3V körül kéne lennie elvileg (a gyakorlatban én kb. 1V-ot mondanék) de benne van a pakliban, hogy így este elszámoltam magam. Előre is köszönöm!
Nekem 24m-re (12m oda, meg 12m vissza) 0,583V jött ki, a 4V soknak tűnik. Nem változott a mérés közben a bejövő hálózati feszültség, vagy egyszerre mértél a be- és kimeneten?
Egy tizedes ide vagy oda?! Lehet, hogy 0.4 V.
Nem számoltad el,nekem is 0,306V jött ki.
A terhelésnek használt "2kW"-os villanymelegítőt kapcsoltam ki illetve be. Kikapcsolt állapotban 231V bekapcsolt állapotban 227V a kábel végpontján. A betáplálási oldalon csak 0,7V körül volt. A méréseket közvetlenül az Al vezetéken végeztem.
Itthon ütköztem ebbe a problémába. A házba 4x10mm2-es Al földkábel jön be és az elmúlt időben ha nagyobb fogyasztót kapcsolok be elhalványul a lámpa. Régen ezt nem csinálta, de a vezeték akkor is ez volt. Azóta két módosítás történt: Egyrészt átcsináltuk, modernizáltuk a főelosztó szekrényt (megfelelően) ezen belül nincs is mérhető feszültségesés. Másrészt fogyasztásmérőt cseréltek. Utóbbira gondoltam, hogy a szolgáltató cseszett el valamit (nemrég égett ki egy fogyasztásmérő szekrény (nem nálunk), mert "óracsere" után nem húzták meg rendesen a csavarokat), de a szekrényben mérve ott nincs jelentős esés. Közben pedig csak ez a kábel van. U.i.: A kábel teljes hossza kb. 6 méter a 12 méter már oda vissza van. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
"Elhalványul a lámpa" valahol rossz kötés van!
Ez a lakásban szinte lehetetlen. A beérkező főkábel egy főbiztosíték után azonnal szétágazik konnektor és világításkörre vagyis ha feszültségesés van akkor az a közös szakaszban a főelosztószekrény előtt van. Ott pedig csak a 4x10mm2-es AYKY földkábel és a fogyasztásmérő szekrény van.
Közben viszont megvilágosodtam. Nem a kábel betáplálási pontján mértünk, hanem a fogyasztásmérő előtt lévő biztosíték kimenetén (vagyis a méretlenben), közte ott volt a fogyasztásmérő ahol bizony lehet kötési hiba. Holnap jön ki a szolgáltató egy szakija ha megoldható lesz akkor átnézetem vele a fogyasztásmérő csavarjait. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az alumínium vezetékek rézzel való esetleges találkozásásnál használt alu-plusz kontaktpaszta rendelkezik-e elektromosan vezető tulajdonsággal, vagy csak annyi haszna van, hogy az alumínium oxidációját akadályozza meg azáltal, hogy elzárja azt a levegő elől? Magyarul, ha az alumínium és réz közé kerül a paszta, akkor ott köztük számottevő átmeneti ellenállás keletkezik-e? Azért kérdezem, mert ez az anyag a WAGO kötőelemhez lett kifejlesztve, amelynél az érintkezés úgy jön létre a kötőelem érintkezője és a vezeték között, hogy a kötőelem érintkezője kissé belevág a vezeték anyagába, tehát a paszta elvileg nem vesz részt az érintkezés létrejöttében, így ha a paszta nem vezetne villamosan, az sem lenne gond. Jól gondolkozok? Ebből következik a másik kérdésem, hogy ezt a pasztát lehet-e használni más kötőelemnél, mondjuk sorkapocsnál, vagy rézből készült nulla és védőföld gyűjtősínnél. Gondolom, ha a paszta villamosan vezető tulajdonsággal bír, akkor értelemszerű, hogy igen. Számomra ez a kérdés a paszta alkalmazási leírásából nem derül ki egyértelműen.
Elvileg nem vezethet. Használhatod másutt is ahol az alut kell védeni.
Most hogy mondod, lehet jobban kellene figyelni a mennyiségre, mert ha valahol "kilóg" a Wagóból az vajon tapogatható-e bátran?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
Van az érintkezéshez köze, de úgy, hogy cinkszemcséket tartalmaz, amely áttöri az alumíniumon azonnal képződő, kemény, szigetelő oxidréteget.
Tapogatható. Volt, hogy az egész WAGO trutyis lett, nem okozott problémát
Gondolom feszültség alatt levő WAGO-ra értette proba.
Ezzel kapcsolatban vannak nekem kételyeim, mert ha nem vezet, akkor más kötőelemnél, ahol inkább a nagyobb felületen való érintkezés biztosítja a megfelelő kontaktot, nem tudhatom, hogy a két anyag közé kerülő paszta éppen hogy nem rontja az érintkezés milyenségét.
Vagy például a sorkapocsnál, ha kellő erővel meghúzom a csavart, az kiszorítaná közülük a pasztát? Lehet, hogy a gyártó képviseletét kellene megkérdezem meg erről a dologról.
Igen, ezt olvastam én is a paszta leírásában, pontosabban a cinkszemcsékről nem, de számomra így sem egyértelmű a dolog.
Az a gondom egyébként, hogy a nulla és védőföld közösítések kötéseit a lakáselosztó dobozban hogyan lehetne szabályosan kivitelezni, amelyeknél található 4mm2-es, 2,.5mm2, 1,5mm2 alumínum, illetve 1,5mm2-es réz vezetékek. Eddig sodorva voltak, úgy hogy a réz vezeték is köztük volt.
A 221-es WAGO típusba elvileg a 4-es vezetéket is be lehet kötni, de gyakorlatban nem, mert nem fogja meg azt. Más rugós WAGO kötőelembe a katalógusuk szerint nem lehet 4-est kötni.
Egy adalék a paszta hatásáról:
Bővebben: Link Ebben a tesztben sok órán keresztül ráztak egy wago csatlakozót, egy alu vezetékkel együtt. Én azt szűrtem le a tesztből, hogy a pasztával kezelt kötésnél kisebb volt a csatlakozáson a feszültségesés (jobb volt a csatlakozás) a rázás megkezdése előtt és után is, mint a kezeletlen kötésnél. Hogy mi a paszta összetevője, vagy hogyan hat, arra nem találtam adatokat...
Köszönöm, áttanulmányozom majd! Ha a wago-val megoldható lenne a kötés, nem is gondolkoznék sokat rajta, csak az a gond, hogy a 4-es alu vezetéket nem fogja meg biztosan a kötőelem.
Urak gondoljátok végig. Ha a paszta vezetne, szerintetek hány rosszabb esetben zárlat, jobb esetben ÁVK leoldás lenne a dugig tömött kötődobozok miatt?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
Ma szereltek fel nálam digitális villanyórát, miután elment a szerelő látom hogy van rajta egy kimenet amin 1000imp/kWh impulzus jön le, amivel egy mikrokontroller segítségével ki lehetne íratni a pillanatnyi fogyasztást, ha tudtam volna és megkérem a szerelőt kihozta volna egy vezetéken ezt a kimenetet?
Illetve még van rajta egy LED ugyanilyen funkcióval, ami villog de azt nehéz detektálni.
Számomra az is kérdés, miért kell eröltetni a Wago-t. Előtte is volt élet.
Nem valószínű, azonnal gyanakodott volna. Egy LED villogást is lehet könnyen detektálni de nem javaslom, az áramszolgáltatók azonnal ugaranak, ha valami nem oda illő van a fogyasztásmérő közelében. Gondolom nem hiányzik egy-két felesleges vizsgálat.
Azon a kimeneten keresztül lehet, hogy tönkre is lehet tenni az órát, így egy ideig ingyen vételezhetsz... A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
Mágnesesség érzékelő a digitális villanyórán például.
Nem valószínű, hogy kihozta volna (szerintem nem is értett hozzá), de a leddel meg tudod oldani, ha mindenáron akarod.
Mire kell a mágnesesség érzékelő? Ha nagyon akarod mérni a fogyasztást, használj ilyet: Bővebben: Link vagy ehhez hasonlót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |