Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Tegyél be egy képet, hogy tudjuk miröl van szo, mert igy ez csak egy kiáltás az erdöbe.
Helló.
Ebay keresés erre: "mosfet 10pcs" - 1443 találat. Ha leszűkítem a találatokat így: "mosfet 10pcs -smd -dual -sot23 -sop8 -to92" (a - jel kizárja az utána levő szavakat tartalmazó találatokat), így kapok 2919 találatot! ![]() Ki lehet probálni: Kizárás nélkül. Kizárásos keresés.
Parancsolj!
Bár nem tudom, ez neked mennyit árul el.
Ha vaslemez lenne az előlap, az sem okozhatna problémát. Szerintem az előlap csere manőver okozhatott valami hibára jó hatást, pld.: kontakthiba most megoldódott.
A kijelző lábainál lévő forrszemek nem érnek hozzá a műanyag laphoz? Én aludobozban jártam ugyan így, kis kapton szalag és azóta nincs gond vele.
Idézet: „Ha vaslemez lenne az előlap, az sem okozhatna problémát.” De igen. Nem véletlenül vannak az ipari elektronikák gondosan elszigetelve mindenféle fémtől. Ez a gép pl. kb. 1 tonna nagy-felületű vas. 4,5 KW-os motorral. Hiába van leföldelve, a gépvázhoz nyomott szkóp akkora tüskéket rajzol folyamatosan, hogy nem férnek el a képernyőn. Massawa írta: Idézet: „Az ilyen alkatrészeknek csakis a testtel ( GND-vel) szabad érintkezni.” Régen, valami szabványokos kitalálta, hogy a transzformátorok szekunder ágának egyik pontját le kell testelni. (csak azt nem értem, hogy akkor mitől lesz leválasztó az a transzformátor) Amikor átálltam kapcsoló üzemű tápokra, a beidegződés megmaradt, és a táp GND-ét lekötöttem testre. A gyári PLC azonnal lefagyott.
Sok 100 displayjel volt volt dolgom, de olyannal még nem ahol a keret (legyen az bármiböl) hozzáérhetett az elektronika ill. a display bármelyik lábához vagy élö kontaktusához. Szoval nagyon meglepne, ha itt valoban ilyen gond lenne. Épp a minap épitettünk egy olyan berendezést ahol a displayt egy fémfoncsorozott müanyag keret fogta a front panelhez. Annak a felülete sima fém és semmi gond sincs vele.
Amugy a képen semilyen keretet nem látni. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
"Nem is gondolná az ember mennyi,és milyen rejtett hibákat, károkat tud okozni egy helytelen ESD bekötés, vagy annak hiánya. "
És milyen problémákat okozhat az ESD védelem / arra odafigyelés teljes hiánya... Ha más foglalkozik PC-k tákolgatásával, esetleg ismerheti "szomszéd Pistike" vagy a "sarki bolt" által összerakott, otthon bővített/takarított PC-ket (én sem vagyok a "pro" kategória, de a fentebbi szinteken vagy 20 éve túlléptem - saját hibákból is tanulva). Ezekben a PC-kben nem ritkán haláloznak el olyan alkatrészek néhány hónap-1-2 év alatt, amik normál esetben a végső selejtezésig elmennek. Meghibásodó (nem kondi/túlfesz/túlhajtás/bios frissítés miatt) alaplappal, hibázgató (nem "tuningos") memóriamodullal, egyszerűbb (nem villanykályha) VGA-k hibájával, stb., eddig szinte csak az említett gépekben találkoztam. Persze az ESD mellett ott az összefogdosott érintkezők problémája is. Ezek mellett ami egy elektronikai vagy számtech fórumon triviális, az átlag user számára nem az: az hűtőpaszták és azok szerepe. Találkoztam jó néhány, otthoni kitakarítás után nem működő (vagy extrém módon throttling-oló) géppel/laptoppal, az "odafolyt kenőcsöt" is kitakarították. Nagy szerencse, hogy a mai procik ezt inkább túlélik mint nem. A GPU-k már kevésbé... A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
Idézet: „Amugy a képen semilyen keretet nem látni.” Gondolom, erre a megjegyzésre utaltál, bár én itt nem írtam keretet: Idézet: „Ugyanis az egyetlen dolog, amihez a műanyag lap galvanikusan csatlakozott, az a kijelző fém háza volt.” De mivel úgy látom, hogy neked a képet is más olvassa fel, nem csak a szöveget, így kirészletezem. 1-es kép: Maga a műanyag lap, vagy ha úgy jobban tetszik keret, amibe az egész be van építve. Ez a fehér nem vezeti az áramot. A feketét már nem tudom lefotózni, mert kidobtam. 2-es kép: A kijelző. A megjelenítőt körül körülvevő fekete rész a kijelző kerete, háza, "nevezd aminek akarod", ez van fémből. 3-as kép: ezen fém keret kihajtott lábai láthatók, amik kökemény galvanikus kapcsolatban állnak a kijelző elektronikájának a GND-ével. A korábban feltöltött képen jól látszik, hogy a fekete fém keret a műanyag lapban szorosan illeszkedik. Tehát, ha a lap vezető képes, akkor galvanikus kapcsolatot alakít ki a gép fém vázával. Egyébként nagyon furcsa viselkedésnek tartom azt, hogy megosztok egy történetet mások okulására, hogy ne járjanak ugyan így te meg olyan okos vagy, hogy rám akarod bizonyítani, hogy ez így nem lehetséges, biztos nem ez az oka, én nem tudom tisztességesen megtervezni, azért nem jó (függetlenül attól, hogy többet is építettem már ami azóta is jó) és csak véletlen, hogy ettől megjavult.
Hátha valoban az a keret (müanyag lap) okozta a gondodat akkor már régen rossz.
A 2. Képen láthato display ( amugy én is éppen ilyeneket használok) csak a fekete fém kerettel ér a fehér laphoz, meg ha igaz akkor azzal a 4 csavarral a panel sarkaiban. Mi igy simán rozsdamentes acéllapra szereljük az LCD paneleket, soha semmi gond nem volt eddig. 1. a display fekete kerete semilyen galvanikus kapcsolatban sincs a display elektronikájával. 2. Ha az általatok használt displayen ilyen kapcsolat van, (amit a 3. Kép nem erösit meg) akkor ott kell keresni a hibát és nem meséket irni. Sem a sarki csavarok sem az LCD tarto kerete nincs galvanikus kapcsolatban az elektronikával. Amugy a displayekhez kapni ilyen keretet ( 2. Kép) ami akár fémes felületü is lehet, és müködik.
A második képeden a vezetékek végei elég csupaszok, azok nem tudtak hozzáérni ehhez a bizonyos fekete műanyaghoz? Nekem hasonló volt aluházban, de egy kicsi szigetelő réteg közéjük megoldotta ezt a kérdést is. Magának a kijelzőnek a fémkerete nem szokott ilyen galibát okozni, de a hozzá oly közel lévő vezetékek képesek rá.
Idézet: „ne járjanak ugyan így te meg olyan okos vagy, hogy rám akarod bizonyítani, hogy ez így nem lehetséges, biztos nem ez az oka,” Amugy ne haragudj, de akkor mi, meg millioan mások, akik fém lapra szerelik a displayeket szerinted hülyék vagyunk, ráadásul ilyen gondot mi nem érzékelünk. És nemcsak ilyen displayeket hanem nagyobbakat, szineseket is fém dobozba épitünk, eddig semilyen gond nem volt, márpedig a fém elölap nagyságrenddel jobban véd az ESD-töl mint a fehér vagy fekete müanyaglap. (Meg jobban is vezet). Szoval jobban kellene ügyelned arra, amit állitasz, s ott kellene keresni a hibát, ahol az valoban van, s nem kitalálni valamit, ami sokakat félrevezethet (beléertve titeket is).
Fentebb leírtam, hogy milyen környezetben van ez az eszköz.
Az általad említett fémházas eszközök is ilyen környezetben vannak? Mert ami ilyen jellegű gépet én eddig láttam, egyben sem volt a kijelző közvetlenül a fémhez illesztve. De PLC-ben sem láttam még fémvázas típust, mintahogy üdítő, vagy kávé automaták esetében sem találkoztam még fémkeretbe illesztett kijelzővel. Csak olyan eszköznél láttam eddig ilyet, ahol nem voltak mágneskapcsolók, meg hálózati áramról működő motorok. Tehát, ha szerinted én írkálok hülyeséget, akkor tegyél fel képeket arról a fémkeretbe épített kijelzőjű gépről, ami nagy, ipari, csupa vas, és nem 10W a legnagyobb motorja. Valamint ez a vaskeretes kijelző magán a gépen van.
Ez valóban lehetséges ok lett volna, de amint a képen is látszik, az egy már kibontott kijelző, mert hibakeresés közben azt is cseréltem. Bár akkor még nem tudtam mi a hiba, de a másik kijelzőre felülrő forrasztottam a vezetékeket, és csak a felületre. Így az már nem lehetett ok, mégis megvolt a hiba, mindaddig, míg a lapot le nem cseréltem. Ekkor azonban, Massawa masszív hitetlenkedése ellenére megszünt a hiba.
Bármilyenben, de többnyire nagyon érzékeny környezetben müködnek. Mindenféle gépek vezérlö paneljei stb. Nem is mindig tudjuk melyik berendezés hova kerül Japántol Kaliforniáig.
Itt van a legutolso sorozat ( a cég már >40 éve létezik és épiti a nagyon különleges berendezéseit) Mindegyik rozsdamentes acél dobozban van a külsö felület néha foliázott (Scotch folia) néha natur - természetesen felületkezelt sima fémfelület. Belül a csavarok a lapra vannak hegesztve és arra szerelnek mindent.
Szépek ezek az eszközök a képen, de az szinte kiabál róluk, hogy ezeket nem közvetlenül építik bele pl egy motoros lemezollóba, mert ahhoz ezek kissé sérülékenyek.
Ergo, még csak esély sincs rá, hogy olyan zavarjelek érjék, mint azt az eszközt, amiről én írtam. Kettőnk munkakörnyezete oly mértékben eltérő, mint egy idegsebész és egy fogorvos. Ahogy én nem tudnék hozzászolni a te munkáidhoz, pont úgy idegen terület neked az amiben én dolgozom, de te mégis vitatkozól. Bár ezt itt a fórumon tőled már megszoktuk hogy te mindíg mindenkinél mindent jobban tudsz. Úgyhogy én ezt a vitát befejezem, mint teljesen értelmetlent.
Mit gondolsz mibe épitik?????
A jobb oldali meg a középsö direkt vagy magába a hatalmas berendezésbe kerül, vagy valamelyik állványba. Sokszor több tucat gépet vezérele egyszerre meg egy tucat állvány is lehet ott, tele érzékeny elektronikával. Van köztük motoros is, meg van olyan amibe több száz kilo érzékeny elektronika van. És meg kell felelni annak a követelménynek, hogy ha megérinted és fel vagy töltödve, annak semmit nem szabad okoznia sem a vezérlésben sem a feldolgozott jelekben. (Többnyire hangjelenek mennek át a berendezésen meg bármilyen motoros berendezés - igaz abbol már egyre kevesebb van ilyen helyeken. Azok funkcioját ma már többnyire computerek veszik át. Volt olyan hely ahol 27 motoros berendezést vezéreltünk ilyesmivel.
Bocs ha már ennyire személyeskedsz, nem neked volt szintén bajod a Bosch motorral amit nagyon fusi modon épitettél be, és a Boscht szidtad magad helyett.
Nem kéne neked másra mutogatnod. Ezzel be is fejezem, mert belöled döl az okosság meg a mese. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
Idézet: „neked volt szintén bajod a Bosh motorral amit nagyon fusi modon épitettél be, és a Bosht szidtad magad helyett” Neked a memóriáddal is baj van. Én azt a motort javítottam, nem beépítettem, és pont azt ecseteltem, hogy arra a feladatra alkalmatlan. De látom, te mindenféle indulattal tele vagy mások iránt, csak éppen jóval nem.
Ezek mit is vezérelnek?
Bővebben: Link
Sok mindent, a képen levö dolgok a legnagyobb filmstudiokban vezérlik a hangcsatornákat meg a a hangformátumokat.
Korábban a soksávos magnokat, videorekordereket meg a filmgépeket vezérelték.
Én a hülyeségek ellen vagyok indulattal, és ellentétben veled, nem a személyeddel van a gond.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
Sztereo hangesztergát, meg 5.1-es hangprést
![]()
Tudod mit? Meggyőztél. Én vagyok a hülye. Csak az vigasztal, hogy nálam sokkal nagyobb tudású mérnökök is azok. Két szép nagy vas masina, minden csupa fém, de ezek a balgák a kijelzőket, meg a gombsort műanyag házba rakták. Nem tanultak az ESD védelemről.
Pedig új gép mind a kettő. Amúgy a melléfogásod fölött nagyvonalúan elsiklottál. Idézet: „Én azt a motort javítottam, nem beépítettem, és pont azt ecseteltem, hogy arra a feladatra alkalmatlan.”
Igen. Japántól Kaliforniáig. Talán még Tibetbe is kerül.
Neharagudj, ha megint zöldséget beszélsz. Egy fémdoboz legjobb védelem az ESD ellen ( ha ott tényleg ESD gond van - ugyan mitöl?). S miköze az akármilyen motoráramnak a displayhez meg a vezérléshez, ami alapbol 5 V-ra megy. A szép nagy masinák gondolom, hogy nem fábol meg müanyagbol vannak, és teljes sulyukkal a földön állnak és még földelve is vannak ( kötelezöen). Hogyan keletkezhet ilyen berendezésben ESD ( sztatikus elektromosság)????
Ha valamit müanyag dobozba raknak, azt semmiképpen nem azért, hogy ESD védett legyen. Itt zárul a kör az állitásaid körül. Szoval ott kell keresni a hibát ahol valoban lehet, de az kizárt, hogy a berendezés doboza okozzon ilyen gondot, illetve az igen nagy baj ha a készülék doboza igy avatkozik a müködésbe. Ezzel vezeted félre a HE olvasoit.
Ott lista a honlapon.
Megnézheted azok listáját akik ilyen cuccokat használnak. Nincsenek kevesen. Tibetben nincs, miután ott nincs studio sem de Mumbai-ban van egy sereg. (De az egyik munkatárs - hölgy - Nepálbol származik és jo SW-ket ir!) A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
Szerintem ott a probléma, hogy nem egyféle zavar/hiba forrásról beszéltek.
Az ESD sztatikus probléma. A földelt érintkezésnél jelentkező zavar meg dinamikus. Ez utóbbi a kialakuló földhurok miatt van. Nem véletlenül használnak egypont földelést a nagyáramú helyeken, amihez a vezérlést csatlakoztatják. Ezt az egypont-megoldást keresztbeveri, ha az amúgy az áramköri kisjelű GND-re érintkező kijelzőkeret még egy helyen kapcsolódik a gép fémtestéhez, ami meg a nagyáramú részekkel közös és akár mágneses indukció útján keletkezik zavar benne. Tehát nem sztatikus, hanem dinamikus zajforrás. Ettől el kell szigetelni a vezérlést. Sonajkniz: jól gondolom? |
Bejelentkezés
Hirdetés |