Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   240 / 627
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Mintha én sehol nem írtam volna olyasmit, hogy a műanyag ház az ESD védelem miatt kell.
Az előző hozzászólásomban pont ennek ellenkezőjéről írtam.
Egy korábbi bejegyzésemben viszont azt is leírtam, hogy egy ilyen ipari masina hiába van gondosan leföldelve, a gép vázának érintett mérőcsúcs hatalmas tüskéket mutat a szkópon. A földelés érintés védelem. Attol, hogy nincsennek nagy áramok a gépvázon, még bőven keletkezhetnek akkora feszültségcsúcsok, amik egy érzékeny elektronikát kiakasztanak. Különös tekintettel arra, hogy nagy álltalánosságban a vezérlő elektronika és a relék, mágneskapcsolók közös szerelvénylapon vannak. Álltalában csak egy hálózati táp van, ami a mágneskapcsolók és a vezérlés tápját is szolgáltatják. Súlyosbító körülmény, hogy mivel a mágneskapcsolókat valamivel vezérelni kell, és ezt a vezérlő elektronika teszi, többnyire beépített relékkel, így a nagyfeszültségű (400V) vezetékeket nem lehet maradéktalanul elszeparálni a törpefszültségtől.
Így egyedüli megoldás a tökéletes galvanikus leválasztás, ami a vezetőképes műanyag miatt nem valósult meg.
Úgyhogy nem én vezetem félreva HE olvasóit.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 30, 2018 1 /

Figyelj már oda mit irkálsz:

Ezzel kezdted reggel 7:20-kor

Nem kell a szerecsent fehérre mosnod. Aki ilyesmivel foglalkozik az tudja, hogy mi minden lehet a gond, de azon gondoknak semmi köze nem lehet a kezelöpult házának az anyagához.
Márpedig te erröl akarod meggyözni az olvasokat. Azaz a gond hihetö, csak a te tálalásodban teljesen értelmetlen.
(#) sonajkniz válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Tényleg én vagyok a hülye. Egész nap vitatkozom Massawával, erre te néhány mondatban, közérthetően megfogalmazod a lényeget.
Igen, pont erre gondoltam. Igazad van.
(#) Massawa válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2018 1 /

Igen ez lehet a hiba, de miköze ennek a kezelö doboz anyagához? Ezt probáltam tisztázni, csakhát könnyebb személyeskedni meg meséni, mint a tényeket felülvizsgálni. És Sonajkniz kolléga szerint erre a megoldás a szigetelt display keret. ( milyen jo lenne, ha ilyen pofon egyszerü dolgokkal lehetne ilyen gondokon urrá lenni).
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Na most vedlettem meg.
Elismered BiG feltevését és magyarázata helyességét, majd újfent leírod hogy ennek semmi köze a doboz anyagához.
Ilyen nincs!
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 30, 2018 1 /

Igen BiG-nek igaza lehet, de te kötöd az ebet karohoz, hogy ezen segit a müanyag doboz. A fészkes fenét, csak lehet, hogy szerencsétek van.
Ott a tisztességes földelés, áramköri kialakitás a megoldás és nem szigetelt doboz. Az lehet hogy a "fél"vezetö dobozotok egy ujabb földhurkot csinált, de ezt te egy fél szoval sem emlitetted. Ezt kellett volna felhoznod, és kideriteni a földhurok okát és nem dicshimnuszt énekelni a szigetelö dobozrol.
Még egyszer mondom, hogy egy készülékdoboznak nem szabad, hogy ilyen hatása legyen a berendezés müködésére. Az tény és valo, hogy másképp kell kezelni a szigetelt dobozt meg a szigeteletlent ( erre biztonsági elöirások is vannak), de attol még az alap ugyanaz, azaz meg kell oldani a földelést, meg a zavarszürést.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 / 3

Ez az érdekességek topicja. Ha nem tudsz érdekeset írni, akkor inkább ne írj. Az ócsárolást meg tartsd meg magadnak, mert unalmas.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 30, 2018 1 /

Bocsánat már te is szereptévesztésben vagy? Ki hozta ide a témát, meg az azzal kapcsolatos mellémagyarázást????
És az érdekes amit ide irkáltál?
Ki személyeskedik? Te meg a téma nyitoja!
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 / 1

Te érted, amit leírsz?

Mert pont a vezérlés rendes elszigetelése oldotta meg az általam feltételezett földhurok létrejöttének problémáját.
Sonajkniz pontosan leírta, hogy a gép fémtestén feszültségtüskéket mértek szkóppal. Azaz, ha galvanikusan kapcsolódik a vezérlés panelja (jelföld!) a gép máshol földelt (nagyáramú földpont) fémburkolatával, akkor ott potenciálkülönbség tud fellépni - hiszen a fémtest sem 0 Ohmos! -, így a zavar simán becsatolódik a jelföldre, ott galibát (referencia elmászást, logikai szintugrást) okozva.

Amint kicserélték az átvezető műanyagot - ami remekül megoldotta volna egyébként az ESD-problémát, hiszen vezető, de itt nem ESD-ről van már szó! - megszűnt a hiba. Semmiféle más zavarszűrés nem oldotta volna meg ezt, vagy olyan megoldásokkal, amik egyfelől veszett drágák lennének, nem mellesleg a gép használatát is lehetetlenné teszi.

Tehát nagyon kell figyelni arra, hogy a vezérlés csak egy ponton csatlakozhat a gép földeléséhez (potenciálkiegyenlítés miatt), de ne keringhessen benne mindenféle zavaráram.

Régi csöves technikából is ismert az, hogy a chassis-t földvezetéknek (jelöld) használni nem szerencsés, mert gerjedést, brummot szépen összeszed a készülék - már csak a nagy bemenő ellenállások miatt is. Illetve meg kell keresni az egyenpotenciálú pontokat és ott földelgetni az egyes fokozatokat. Mert a chassis sem 0 Ohmos, simán csinál csatolást.
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Azt nem értem eddig én sem, hogy a doboz anyagának mi köze a hibához. Ha a vezető műanyag zárt egy földhurok utat, akkor ennek a dobozánáll van valami bibi. Én még most is azt tippelem, hogy valami más kontakt változhatott-javulhatott meg a szerelés-mozgatás hatására.
(#) _BiG_ válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 30, 2018 / 1

Pedig az eset egyértelmű, a kijelző kerete fémesen kapcsolódik az elektronika jelföldjéhez. Ez ilyen, így kell elfogadni. Csak akkor okoz problémát, ha mindez a gép burkolatával galvanikus összeköttetésbe kerül, az egypont-földelést áthidalva.
Az is kiderült, hogy a vezérlés részegységei mind cserélve lettek, és az nem oldotta meg a hibát. Csak a burkolatcsere. Milyen más kontakthiba lehet még, ami ennyi mozgatás hatására sem javult meg?
És ugyanez a vezérlés szigetelő burkolatban már több példányban üzemel hibátlanul, miként a történetben ez is le van írva. Csak az új, vezető burkolat okozott problémát.

Erröl beszéltünk a mult héten.
Pontosan értem miröl van szo, veled nem is volt semilyen vita, de akkor már a fene ette meg a dolgot, ha egy kezelöpanel féligmeddig vezetö müanyag doboza hozzáér a display keretéhez, mert ugye ezt magyarázta Sonajkniz kolléga reggel 7:20-töl, ami elvben szigetelt - lásd a berakott képeket. Nem tudjuk mihez ért még hozzá - erröl is értekezett az egyik topiktárs, amit a téma inditoja kizárt - igy lett mese az egész.
Földhurok csak akkor keletkezhet ( még ilyen müanyaggal is), ha az galvanikus kapcsolatba kerül valamilyen áramkörrel vagy a testtel ( amit szintén kizárt a téma inditoja). Akkor most, hogy is van ez?
Valaki itt nem mondta el a teljes igazságot.
Az egész display egy, ha jol emlékszem kék dobozban van. Arrol sem esett egyetlen szo sem, hogy az milyen anyag. Szoval pontatlan leirások halmazából probáltuk meg kitalálni, hogy mi is történt. Segitség helyett személyeskedés lett a vége.

De ez már divat sok forumon.
(#) Massawa válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2018 1 / 1

Tévedsz, a kijelzö kerete semmihez nem kapcsolodik. Két kép is bizonyitja. Nézd meg - én ki is mértem.
(#) nagym6 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Elképzelek egy zárt tégla alakú fémdobozt, aminek csak az előlapja műanyag (én így csinálom). Ez az előlap vezet vagy nem, mit tud zavarni -árnyékolás kivételével..

Sonajkniz fórumtárs képén a kijelző keretét rögzítő fülek pontosan a panel hátoldalán a teleföld fóliájára vannak behajtva (az, hogy a hajtás körül már zöld, attól még a rézfólia folytatódik, csak forrasztásálló lakk van rajta). Arra a teleföldre még viák is csatlakoznak, tehát valóban jelföld a funkciója. És ezen keresztül kapott zavart a rendszer.
(#) Massawa válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2018 2 / 1

Csak azok a felületek, ahova a fülek fel vannak hajtva nincsenek semilyen kapcsolatban az áramkör egyébb részeivel ( legalábbis gyárilag) ugyanilyen panelt raktam be én is és ki is mértem.
Szoval nem kell ott keresni a hibát ahol nincs.
Sem a csavarok körüli NYÁK nincs kapcsolatban az áramkör egyébb részleteivel. Ez nem is lehet, mert a display kerete nem okvetlenül van a logikai GND-n. Som elektroakusztikai berendezéasekben a logikai GND nem azonos a az erösitök, azaz a keret GND-vel, ezért van minden displayen szigetelve a keret.

IMG_3397.JPG

Akkor képzeld hozzá, hogy a te jelfölded a doboz egyik belső oldalán csatlakozik a dobozhoz (mondjuk ahol a többi kábel is belép), az előlapi rész meg a gép fémtestéhez. A kettő között távolság van és máris kész a brumi receptje, mert már nem egypontos a földelés, ha az előlaphoz a belső jelföld egy másik pontja rá tud csatlakozni. És te sem tudsz 0 Ohmos dobozt készíteni. Tehát, ha a külső fémtest jobb vezetést talál a jelföld felé a kijelzőkereten át - miért is ne, ha belül réz a vezető, a doboz meg vas -, akkor ott nem kicsi zavarjel fog végigmenni.

Lehet, hogy meg lehetne csinálni a fekete előlappal is a vezérlést zavarmentesen, de ehhez át kéne tervezni, próbapéldányokat gyártani, kísérletezni... Megéri? Szerintem nem.
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 / 2

A te példányod ilyen elszigetelt, de ahogy írtam és Sonajkniz képén az ő általa használt példányon látható, ott bizony van kapcsolat. Be is karikáztam.
Ezzel tessék már számolni, ne a sajátot mutogatni, mert nem azzal volt probléma.

3.jpg

(#) Massawa válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2018 2 /

Nem látni hol karikáztad be, de ha ez igy lenne, akkor kuka az egész display, mert egyböl földhurkot csinál minden fémdobozban. Annyira nem hülyék a gyártok.
( gondold el mi történne, ha a display kerete összekötné a logikai GND a dobozzal).
Azok a csillogos NYÁK felületek NEM földek. Körbe vannak szigetelve.
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 / 2

Az általam csatolt képen, pirossal, bal felső rész.

Általában műanyag dobozba szerelik ezeket a kijelzőket, mert kézikészülékekbe szánják és ott ez nem gond, hát most itt nem volt szerencsés választás, de mint kiderült, orvosolható.

Konklúzió: a történet valódi, az oka kideríthető, megoldásai, kiküszöbölési lehetőségei is vannak, tehát mindenki boldogan hátradőlhet
(#) nagym6 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Nálam a doboz fém egy ponton a gép fémrészéhez, a panel GND ugyanide, az előlap csak a doboz fém felfekvő felülethez ér, miért is csatlakozna máshoz.
A kijelző kerete miért érintkezik akármivel, ez a kijelző GND pontjával egyben van.
A dobozolásnál keresném a hibát. Vezető, és nem vezető műanyaggal egyformán jónak kellene lenni.

Ja, belekotortam a fiókomba és elővettem két displayt - nem egyformák, se gyártóra, se méretre. Mindkettőnek össze van kötve legalább egy keretlába valamely vezetősávval az egyiken ki is van vezetve, vagy bekötöd, vagy nem. A másikon kicsit bonyolultabb, ott mintha állandó földelése lenne. Akkor sok a hülye a világban...

De azok a csillogo félköröknek szigetelve kell lenniük. ( minden idevágo katalogus szerint).

Azok nem félkörök, csak a rézfólia-szigeteken ilyen alakú a forrasztásgátló (és korrózióvédő) felüllakkozás. Valójában - ebben az esetben összefüggő - vezetősávok, félkör alakban fémtisztán hagyva.

Kiderült a probléma, megfejtést is adtam, olvasd végig, megérted te is.
Tanulság: figyelni kell minden pici részeltre. Na de ez a szakma, az áram meg a fizikát tudja

Az más ha ki van vezetve, de nem lehet galvanikus kapcsolatban más áramköri potenciállal. A galvanikus kapcsolatot ha kell, neked kell létrehoznod ( hasonloan a potikhoz stb. Ott is ha földelni kell a házat azt neked kell megoldanod, s nem a gyár fogja valamelyik kivezetéshez kötni).
Ez a lényeges alapvetö különbség!
Még egyszer egy alkatrész fémháza mindig a testre kerülhet, de az áramkör egyébb részei nem okvetlenül, mert igy alakulhat ki a földhurok vagy akár a rövidzár is. Sok elektroakusztikai berendezésben ahogy már irtam a logikai GND gyakran van - 12 V-n ( 5 V meg -7 V-n) az erösitök 0 V (GND) meg a testen ( dobozon stb) van. Hogyan akarnád ilyen cuccba berakni a displayt??

Megint tévedsz. Ha összefüggöek ( ilyen is van) akkor is szigetelve vannak a display valamennyi 16 labátol, jobb esetben van egy extra kivezetés amit aztán oda kötöd ahova akarod.
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Tudom, én csak tévedhetek

Nem érgelek, te kéred, hogy értsünk meg, te miért nem érted te amit mondok???. Nézegess egy katalogust ez mind ki van tárgyalva.
(#) jpocok válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2018 /

Annyira felületes vagy, hogy akkor sem veszed észre a képen a piros karikákat, ha felhívják rá a figyelmedet. Itt az ideje, hogy újra átolvasd _BIG_ kolléga hozzászólásait, mert bizony mindenben igaza van!
Utána pedig vegyél egy mély levegőt és ismerd be végre, hogy óriásit tévedtél és teljesen fölöslegesen borzoltad itt a kedélyeket!
Következő: »»   240 / 627
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem