Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Készül a doboza, nyáklemez a váza, egyszerű kivitel.
Elkészült a doboza, jöhet a tesztelése.
Szép lett! Látom most más alkatrészeket használtál. Kíváncsi leszek, hogy teljesítenek.
Köszi, én is kíváncsi vagyok, alkatrészeket értékekre is nagyon pontosan válogattam.
Mély átvitelén látszik is a méréseim alapján.
Üdv! Igazából kapcsolási rajzot keresek. RIAA korrektorról van szó. Itt gondolom hozzáértők járnak és hátha ... Kba a nyolcvanas évek elején volt, a Rádiótehnika újság oldalain egy korrektor. Egyszer megépítettem és igen elégedett voltam vele. (A lemezjátszó is saját készítésű volt, az akkori elvárások figyelembevételével.) Még Orion tornyos is vett fel róla zenét. A költözések vihara elvitte. Ismertetője, hogy a bemeneten komplementer tranzisztorok dolgoztak, de párhuzamosan 4, 8, ... ameddig a szem ellát. Ezzel a párhuzamosítással jelentősen csökkent a zaja. A lemezjátszóm egy régi Lenco, dinamikus fejjel. Alig használt, korrektor nélkül. Fel kéne éleszteni, amíg (egyszer) lejátszom a lemezeimet.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018
Tessék, itt egy változat.
Vagy ez a másik:
Köszi! Amit körbeírtam, azt keresem, de az OPA-s lesz, ha nem kerül elő az eredeti keresményem. Csak azt kell kitalálni, melyik a legkisebb zajú. (741. )
A 741 nem arról híres, hogy kis zajú lenne. A 739, 748 az igen, de azért vannak korszerűbb kiszajú áramkörök is.
Onkyo phono bemenet ... saját táppal NJM-4580M-el
Szerintem ilyesmikre gondolsz: Bővebben: Link
Talán a QUAD MC/MM előerősítőjében használták a komplementer/párhuzamosan kapcsolt tranyókat. A fenti linken vannak ilyenek bipoláris és FET bemenettel is. Ez elkészíthető párhuzamosan kapcsolt műveleti erősítőkkel is. A félvezetők számának minden megduplázása (elvileg) 3dB-el csökkenti a zajt. De azóta eltelt 40 év! Ismereteim szerint, most ez a csúcs: Bővebben: Link
Itt van még egy kedvedre való alkatrész temető:
Bővebben: Link
Ha nem is pont ez az, de már figyelemre méltó a kapcsolás. Köszönöm! Ez már jelölt. A fenét sem zavarja, hogy pár Ft-os alkatrészből kell több párhuzamosan. A zaj legyen elhanyagolható!
Idézet: „A fenét sem zavarja, hogy pár Ft-os alkatrészből kell több párhuzamosan. A zaj legyen elhanyagolható!” Csöves, hibrid, tranzisztoros, integrált áramkörös kapcsolásokat többet is kipróbáltam. Volt közöttük ami hangzásara nem tetszett, de egyiknek sem a zaj volt a hibája. Mai modern félvezetőkkel egyszerű megoldásokkal is alacsonyan tartható a zaj. Szerintem nem a zaj szempontjából keresgélj kapcsolásokat.
Esetleg a saját "fejen levő fülcsere" is szóba jöhet, mert mindenkinek más a frekvenciaátvitele ... - elgondolkodtató
RIAA szabványtól való eltérést "fülcsere" sem orvosolhat!
Sajnos több olyan kapcsolás található, ami nem teljesíti a RIAA korrekció szerinti átvitelt, csak megközelíti. Egyéb hibákat már meg sem említek. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
Igen, igen, most már csak fül kell ami feldolgozza, a fül nem ismeri a szabványt.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2018
Ezért kell mérni is! Csak a fülre támaszkodni itt nem lehet, sajnos.
RIAA szabvány teljesítése kötelező, ha némi elvárásunk van, ez kiindulási alap. Vakon be lehet menni az erdőbe, de semmi értelme...
Egyetlen lapot visszanézve, már találhatsz is.
Sziasztok
Elköltöztem, és a régi riaa-m elajandékoztam 2 éve. Most hétvégén elhoztam a lemezeim és egy lemezjátszóm. Szeretnék egy Riaat épiteni, természetesen ismét csövest. Az szabadidőm mennyisége már nem a régi, de az épités örömét újra szivesen átélném. Épithetö "kit"ek között turkálok már egy ideje. Négy kiszemelt példány van, amiben a véleményeteket szeretném kérni- melyikbe érdemes beruháznom. A bemenet sima MM, a vége gyári ECL86 kapcsolás. 1. Itt nemlátok korrekcióstagot, de Phono elöfoknak hidetik 2. második 3. harmadik. 4. negyedik. Remélem jó oldalakat mutattam, és mindegyik Linknél van kapcsolásirajz. Köszi Nektek!
Pedig az elsőnél is ott van: a második és harmadik cső között, nem a visszacsatolásban (passzív RIAA). Azóta már biztosan észrevetted te is. Sokan esküsznek rá, hogy ezzel sokkal jobb az impulzus átvitel.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2018
Szerinted melyikbe érdemes belefognom?
Első nem csak phono, vonai erősítőt is tartalmaz.
Szerintem a 2. elég jó, Ear834 Bővebben: Link
Szia!
Feltétlenül KIT-et szeretnél venni? Nem akarsz olyat építeni, ami már sok embernél bizonyított, és tuti darab?
Szia. Sajnos egyáltalán semmi időm. Hajnalba megyek, és most érek haza. Ezután kell kaját csinálnom. Ilyenkor nyomtatni, világitani, alkatrészeket számolgatni nem nagyon érek rá sajnos. Tetszik a szép, profin készitett nyák. Ha adnak hozzá alkatrészt is..
Ezek csak példák voltak. Egy plexi polcra tervezem burkolat nélkül elkésziteni. Az ECL86-hoz is szeretnék hasonló minéségü nyákot vásárolni és átültetni mindent abból ami most szól. "Mindent" egy ikeás plexi polcra. Köszi Nektek.
Ebben a kapcsolásban a magamfajtának miért kellene még vonali erősitő oda? A riaa nem vonali erösitő? Hogyan használják azt? Lemezjátszó - Riaa - ECL86 bemenet. A kapcsolási rajzon ez megvalósitható. A hangeröszabályzó miatt?
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2018
Valószínűleg a korrektornak önmagában kevés az erősítése, ezért alkalmaznak vonali erősítőt is utána. Ha megnézed az Audio Research PH3-at, ahhoz is kapsz készen nyákot. (sajnos alkatrészeket nem) Illetve, ha nem hajt a tatár, akkor Kínában potom pénzért le is gyártják neked a nyákot.
Idézet: „A riaa nem vonali erösitő?” Nem, az a panel komplett előfok, phono bemenettel és egyéb bemenetek lehetőségével. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |