Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem tudok ilyen szervezetről. Bármilyen nevet adhatsz, amit még nem védett le senki.
A konkrét példádról: Az SN az a Texas Instruments jelölése a 74xx sorozatú ICknél. Más gyártók gyártanak kompatibilis ICket, amiket szintén 74xx-nek hívnak, és vagy használnak más prefixet vagy nem használnak semmit. Bővebben: Wikipedia
Szia!
A valódi típusmeghatározó kód az a számsor. A számok előtti betűk a gyártóra vonatkoznak. Bővebben: Linkgyártók betűjelei.
Nem, ez nem igaz (semmire). Vagyis nincs egy felettes ellenőrző szerv, ami meghatározná, hogy kinek mit kell írni egy félvezető tokozására. Tehát előfordulhatnak többszörösen felhasznált jelülések, nehezen azonosítható gyártók, stb.
Van olyan gyártó, amely csak a saját fejlesztésű áramköröket jelöli saját betűjelzéssel, így az átvett vagy licenszelt áramköröknél meghagyja az eredeti betűjelzést.
Üdvözlet
PHILIPS MCM1200/12 típusú lejátszót , a javítási könyvet nem tudom feltölteni mert nagy . Az a baja hogy a rádió nem működik minden más igen , azt kiderítettem hogy nincs kvarc jel de nem tudom miért a működtető feszültségek megvannak (szerintem) . Hol keressem a hibát ? Segítséget előre is köszönöm .
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek. Egyik barátomnak szedtem szét a lámpáját, hogy megjavítsam, mert valamennyi használat után, nem működött neki. Kínai lámpa, nagy foncsorral, amolyan "horgászlámpa", gondoltam zselés akku lehet benne, mert jó nehéz. Gondoltam, ha csak az akkut kell cserélni, az nem lesz túl drága, és még lelkes amatőrként én is meg tudom csinálni. Amikor szétszedtem, akkor ért a meglepetés!!! 2db vrla akku-ra nagyon "hasonlító" akku volt benne, egymás mellé illesztve. A felirat rajta: Li-ion Rechargeable Battery 4V-3200mAh(2) (kb.:600g) Háááát!!!! Meglepődtem! a kettő telep nem volt összekötve. A vezetékelt akkun 2,4V-ot mértem. a másik akkut lefeszítettem, és felfeszítettem az akku tetejét, és "csak" CEMENT!!!!!! volt benne. Ha ki szeretném cserélni az akkut benne, honnan fogom megtudni, hogy milyen feszültségűre cseréljem. A feliratnak a Li-ion után nem hihetek, a 2,4V, Nektek mond valamit, nyilván mélykisütött állapotban van. Köszönöm a segítséget!
Ja! Es kozben, tovabb bontottam a "elo" akkumulatort, hat ez lett belole!
Épp azt akartam írni, hogy lehet, a tetejére csak rögzítés miatt öntöttek valamit...
Egyébként azon már lehet van valamilyen felirat, és valóban Li-ion...
Szia Roli!
tovább bontottam....., két cella van párhuzamosan kötve, semmilyen felirat nincs rajtuk...... Kíváncsiságból a lámpa levágott vezetékeire rátettem egy 18650 cellát, azzal jól működött a lámpa. szerinted érdemes cellákat cserélni, vagy ezeket próbáljam meg tölteni, mondjuk egenként?
Meg kell próbálni feltölteni, ha van még benne feszültség, magukhoz fognak térni valószinűleg...
Sziasztok
0,16Ohm-os huzal ellenállást mivel tudok helyettesíteni?
Szia! Két párhuzamos 0,33R elég jól kiadja Bővebben: Link
Köszönöm a gyors választ.
Sziasztok! Szeretnék építeni egy 2.1et 3db TDA-ból. Mitől függ az, hogy egy tda-s erősítőt vagy 3db-osat hajtok meg egy trafóval. Mit kell nézni ilyenkor a transzformátornál? Mert ugye 3x több áramot vesz fel így nem? Egy erősítőt hogy lehet számolni, mérni, hogy mennyi áramot vesz fel? Mert utána megmérem a trafó kimenő áramát és ha az érték nagyobb lesz ennél a 3 erősítőnél, akkor jó is a dolog, ha kevesebb, akkor nem fogom tudni kivenni a max teljesítmény. Jól gondolkodom?
Milyen TDA?
Most akarok építeni a fórumtársnak egy gitár kombót, TBA810AS-ből. Brutálisra tervezem
"Mert utána megmérem a trafó kimenő áramát" - úgy sejtem, rövidre akarod zárni a trafódat a multival árammérés módban. Ezt ne tedd! Úgy tudod meghatározni egy trafó terhelhetőségét, ha raksz rá terhelést (izzók, ellenállás, bármi), méred a szekunder feszültséget. Egy bizonyos értékű feszültségesést kell keresni. Növeled a terhelést folyamatosan, nézed, mennyire esik a szekunder fesz. Ha találtál egy pontot, amit a maximális terhelésnek gondolsz, akkor terhelni kell a trafót 1-2 órán keresztül, és figyelni, mennyire melegszik. Vagy elolvasod a trafón levő matricát, esetleg a szekunder huzalvastagságból következtetsz, vagy feltöltesz egy képet ide, és megsaccoljuk, mekkora lehet a trafó teljesítménye.
Üdv a fórumlakóknak! Kérlek segítsetek nekem! Adott egy pioneer házimozi erősítő! Két főkapcsoló van rajta, az egyik áramtalanít a másik standby ki/be kapcsoló! Ha a készülék be van kapcsolva a főkapcsolóval, és a stanby kapcsolóval kikapcsolom az erősítőt, egy idő után bekapcsol magától! Melyik topikban tudnék ezzel kapcsolatban tanácsot kérni? Köszönöm!
Sziasztok
Olyan ragasztót keresnék ami a hővezetést is megoldja, létezik ilyen? Olyan ledeket akarok alu felületen rögzíteni ami nem csavarozható és sajna eléggé törékeny. Üdv
Én pár napja rendeltem épp ilyet. Még nem jött meg, de elvileg hővezető ragasztó...
Köszi, a 2 oldalú ragasztóba nem nagyon bízok és az ára se túl baráti ahogy elnézem ahhoz a 13 centis darabhoz képest.
Üdv
Nem tűnik rossznak, kíváncsi vagyok mennyire jön be.
Üdv
Én beírtam gugliba a hővezető ragasztó kifejezést, ezeket a legelején találtam:
Bővebben: Link HQE Bővebben: Link HEStore Bővebben: Link PCX Bővebben: Link Henkel Mondjuk tapasztalatom egyikkel sincs.
Nekem ugyan ez van, szuper! Teljesen meg vagyok elégedve vele. Nagyon erősen tart. Lehet, hogy a hővezetése nem a lehető legjobb, de ha össze van préselve a borda és a félvezető, akkor tényleg csak egy hajszál vékony réteg marad a két felület között. Összepréselve kell tartani 10-24 órán keresztül, utána szabad engedni a szorításon. Ezután már csak nagy erővel lehet leszedni a bordáról az oda rögzített tárgyat, lehetőleg oldalirányba feszítve/ütögetve.
Úgy legyen, nem is akarom leszedni, amit felragasztok vele...
És minél vékonyabb a ragasztó réteg, annál kissebb a hőellenállása.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |