Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
A térképek a biztos lefedettséget ábrázolják, de a rádióhullámoknak nem lehet határt húzni.
Próbálkoztam előfeszítenni régebben, valahogy nem sikerült sem nagyobb érzékenységet, sem nagyobb hangerőt kicsikarni, de elég hamar feladtam a kísérletezést, lehet hOGY folytatni kellett volna. A fellelhető Ge-diódákból (ideértve a nagy szovjet D-2-est ) kiválogattam azt amelyik a legnagyobb feszültséget adja. Egyben ennek a legnagyobb a záróirányú ellenállása is. A hídegyenirányítóban azért nem látok nagy fantáziát, mert jóval nagyobbak a veszteségei. Kösz a tippeket, sávszűrőset használok, eddig ez vált be a legjobban, mégpedig olyan változatban, hogy az első tekercs párhuzamos kapacitása - amennyire csak lehet - az antenna maga legyen. A legfontosabb tapasztalatom: minél nagyobb körjóság és minél nagyobb impedanciák. Esténként így hallgatom a BBC-t hosszúhullámon
Tényleg olyan nehéz azt a három betűt odabiggyeszteni?! A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
Moderátor által szerkesztve
Egyszer már feltöltöttem ezt de sosem csináltam meg.
Úgy tudom hOGY ezek az "önmagukat ellátó" rádiók csak erős adónál erősítenek igazán. Még én sem próbálkoztam vele.
Tényleg annyira nehéz ezt a három betűt leírni?! A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
Moderátor által szerkesztve
Az ábra tetején lévő írás szerint az antenna által sszeszedett hálózati brumm, meg a légköri elektromosság biztosítja a tápfeszültséget. Lehet benne valami, mert az egyenirányító híd váltóáramú kapcsai 1 nF-dal rádiófrekvenciás szempontból gyakorlatilag rövidre vannak zárva.
Sziasztok!
Kipróbáltam -a betett kapcsolás , táprészét. Schottky val még jobban működött , mint Germaniummal. Az 500 Khz környékén Uo= 2v 1100kHz felett Uo = 1-1,4V terhelve leddel is működött itt már csak az 1mA szerette . Az antenna kör rezonanciájára érzékeny --ha az 1nF helyett ; 470pF és 2,2nF között mindenütt volt kiugró feszültség , bár nem tudom mitől.?
Nem semmi. Bár amin most dolgozok az sem nicsn kész de ez lehet a közevtkező projektem.
Sziasztok! Építettem egy detektoros rádiót, de a germánium diódámon (multiméter DC állásában mérve) csak 1 mV esik. Az a típus, amit használok 200 mV-ot nyit ki. A tekercsem WC-papír gurigára 0,5 mm átmérőjű zománcozott rézhuzalból feltekerve 140 menet 10 menetenként leágazásokkal. A forgó kondi egy régi rádióból bontott, kapacitását nem tudom. Antennának autó generátor forgórészéből bontott huzalt használok, 2 szintes ház padlásán vízszintesen 10 m hosszan kifeszítve. Földelésnek a konnektor föld pontját. Mi lehet a probléma?
Szia!
Ha áramkörből kivéve esik 1mV a diódán, akkor az a dióda zárlatos.
Nem az áramkörből kivéve. Multiméterrel kimértem a diódát kiszerelt állapotban. Ez a feszültség üzem közben, beszerelt állapotban mérhető.
Kiszerelt állapotban mérj rá, mert az áramkör egyéb elemei meghamisítják a mérést. Milyen fejhallgatót használtál? Vagy erősítő bemenetére kötötted a dióda-kimenetet? Látom már, piezó-hangszóró van rábiggyesztve. Az nem lesz jó oda, mert végtelen nagy ellenállást képvisel kis frekvencián. Legalább párszáz-ohmos terhelés kell a diódának és nem árt a kimenetre egy pár nF-os kondenzátort kötni.
Vevő piezó-hangszóróval: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
Nem akartam a hangszóróval foglalkozni, míg ilyen kis feszültség esik a diódán. Akkor azt mondod, ha van egy pár száz ohmos terhelés, a feszültség is nőni fog? Egyébként azt olvastam, hogy 2 kilo ohmos ellenállású fejhallgató kell.
Nem, hagyd a diódán eső feszültség mérését. Csináld meg a mellékelt oldal szerinti kapcsolást a piezó (crystal) hangszóróval és próbáld ki. Ha a dióda jóságát akarod ellenőrizni, akkor csak kiszerelt állapotban mérj rá a multimétered diódavizsgáló funkciójával. Viszont ha tudsz szerezni nagyimpedanciás fülest, akkor inkább használd azt, ne piezó-hangszórót.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
A linken található oldalon az első kapcsolási rajzra gondolsz? Jó ez a piezo hangszóró? Vagy próbáljak sima 8 Ohmos hangszórót trafós csatolással?
A normál hangszóró trafóval ugyanúgy halk lesz, mint az első rajz piezós megoldása. A jó változat a nagyohmos fejhallgató a füledre illesztve, így a hang jó hatásfokkal kerül majd a füledbe.
Szia!
a kapcsolásodban több hiba is van . A terhelő kör, a dióda csatolás ,aaz antenna csatolás . ezen rajz gyűjtemény nézd át s meglátod ,--mit kell megváltoztatnod. két oldallal előrébb meg van nagyobban is. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
Nem az a problémám, hogy halk, hanem hogy semmi sem hallható.
A 9-es jelű ugyanaz, mint az enyém, nem?
Na meg persze antenna is kell, egy jó hosszú vezeték. Enélkül nem igazán hallható az adás.
Idézet: „(multiméter DC állásában mérve) csak 1 mV esik. Az a típus, amit használok 200 mV-ot nyit ki.” A DMM dióda vizsgáló állásába kell állítani. A mérőcsúcsok közé kell tenni a diódát. Nyitó irányban kb.: 2-300mV körüli feszültséget mutat a műszer, záróirányban pedig semmit ("végtelen ellenállás", szakadás). Ekkor jó a schottky dióda , más ettől eltérő mért eredmény a dióda hibájára utal.
Jó a dióda, hidd el. Ugyanígy mértem meg, ahogy leírtad.
Van rajta antenna, 10 m.
Tök süket a rendszer. Majd holnap újra megpróbálom.
Akkor rakjál rá hosszabat ... Tekerd körbe a padlást ... vagy használjál keretantennát:
itt mutattam meg valójában így néz ki Ennek födelés sem kell kisebb helyen is elfér. Másik amit kipróbáltam 6-7m pecabotra tekerve 15-20 m vezeték kb 2-3 cm menetemelkedéssel ez volt az antenna.
Akkor körbetekerem az egész padlást. Hű, mi lesz odafent. A csatolt képen miért karikáztad be a tekercs toldást?
Lekapartad a zománcot a tekercsről, toldásnál meg a kivezetéseken?
Lehet az baj.Nagyon zománc színűek a hurkok. Kondi is lehet zárlatos. Annak szakadásnak kell lennie. 2 rétegű a tekercsed vagy toldást raktál bele? Nagyon zománcos színűek és a hurkok mint meg csapolások, de lehet a fény viszonyok miatt tűnik úgy.A toldás is zománcos színű A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
Ellenállásmérés / szakadás vizsgálóval ellenőrizheted a műszerrel az alkatrészeket.
Igen, lekapargattam a zománcot. De még azért befuttatom ónnal a kivezetéseket, hátha kontakt hiba van. Az csak toldás a képen, egy tekercset van.
Esetleg maga a piezzo is lehet rossz.
Nyálazd meg kivezetéseit és oxidos / részben lecsiszolt rézdarabon húzogasd , sercegnie kell mint "galvánelemet" kell érzékelnie, a különböző fémek vezető ionokat tartalmazó folyadékba merülését. Persze köthetsz rá valami hangforrást is . A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
Próbáltam másik piezoval is. Tök süket. Ezt a tesztelési módszert nem ismertem, majd kipróbálom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |