Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pendrive építése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) jocy0823 hozzászólása Ápr 17, 2009 /

sziasztok! valaki tudna nekem segíteni vagy egyáltalán lehetséges? házilag szeretnék pendriver-t építeni! Mi kell hozzá (alkatrész) ? kérek mindenkit hogy ha tud akkor segítsen!
Mert nem tanultam elektronikát de szeretem volna csak beteg vagyok és az orvos nem engedte! szeretnék egy két dolgot készíteni de csak segítséggel menne!
előre is köszi!
(#) lidi válasza jocy0823 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Lehetséges, a Proteus áramkörszimulátorban van is rá példa. 18F4550 + MMC kártyával.

picusb.png

(#) Norberto válasza jocy0823 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Hello!

Van SMD-forrasztási gyakorlatod? Mert anélkül sajnos csak szimulálni tudod egy számítógépen a pendrive működését maximum.

A flash alapú memóriákat azt hiszem, 99%-ban csak SMD-ként árulják, jó pici lábtávolsággal.

Egyébként egy pendrive manapság nagyon-nagyon-nagyon olcsó dolog, nem éri meg építgetni, az az igazság. Értem én, hogy felmerült benned, milyen jó is lehet egy sajátot építeni, de ehhez forrasztási gyakorlat is szükséges, és némi elektronikai, programozói tudás, tapasztalat is.

Egyébként, nem a világ ez a pendrive, mert igazából nem kell sok alkatrész hozzá, lényegében egy flash alapú memória, és egy azt vezérlő egység, mondjuk egy mikrovezérlő, ami kapcsolatot tart az USB interfészen keresztül az előbb említett flash-sel. A mikrovezérlőben pedig nem is olyan elhanyagolható, viszonylag komoly programnak kell futnia...

Szóval én egyáltalán nem ajánlanám, hogy ezzel kezdd az elektronikai pályafutásodat, csak ha kifejezetten mazochista vagy.
(#) lidi hozzászólása Ápr 17, 2009 /

a firmware lemaradt.

és pic nélkül? mondjuk egy EEPROM-mal és memoria chip-el?
(#) lidi válasza jocy0823 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Az eeprom egy "memória chip". Szerintem ne is álmodj róla.

az a memória jó ami ram-on vagy MP4-be van?
(#) lidi válasza jocy0823 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 / 4

Ha ránéznél a rajzra láthatnád, hogy MMC kártya kell bele. Ennél többet hiába is magyaráznék.
(#) Novak válasza jocy0823 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Ami a PCs RAMokon van, az igencsak nehézkes memória, egy másodperc alatt jópárszor ki kell olvasni, majd újra beleírni az adatot. Ráadásul tápfesz hiányában felejt is. MP4-ben már flash memória van, azzal lehetne mit kezdeni, de tényleg nem könnyű feladat. PIC nélkül meg egész biztosan nem oldható meg. Illetve megoldhato, de valamilyen mikrokontroller mindenképpen kell bele!
(#) Thomas10100 válasza jocy0823 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Figyelemmel kísérve a témáidat, elég elvetemültek.

Kérdés ehhez a témához: Miért nem jó 2000Ft-ért megvenni egyet boltban? Ennyiért már kapsz 1 Gb-osat tuti.
(#) besi99 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

kettest
(#) constantine hozzászólása Ápr 22, 2009 /

Kingstone 2Gb a Media Markt-ban (ami azért jó drága hely) 1399 ért vettem a múlt héten egy pendrive-ot. A Kingstone meg az egyik legjobb márka, legalábbis a memória egységes dolgok terén...
(#) ptesza válasza jocy0823 hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /

Szerintem sokkal érdeskeseb téma lenne ,egy hálózati HDD építése. RJ45 Etherneten keresztül becsatlakozni a hálózatba egy vinyóval. Több lenne a lelkesedés...
(#) 256kb válasza ptesza hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Ennek meg semmi értelme! Veszel egy ilyet: TP-LINK USBs router és valamilyen külsővinyót, ami usbs. És Ennyi! Kijön 25e forintból, és azon kívül, hogy 3 vezetéket be kell dugdosnod valamibe, mást nem kell csinálnod! Ja, és legalább még meg is oszthatod vele a neted wlanon, vagy vezetéken.
(#) pajti2 hozzászólása Máj 12, 2013 /

Nem mai téma ugyan, de hasonló gondom van. Kicsit felmelegíteném.

Igazából csak dokumentáció kellene nekem az usb host / pen drive device kommunikációról. Már nagyon sok féle eszköz van, ami alapból képes pen driveot kezelni, egészen biztosan szabványos az a kommunikáció, de valamiért egy árva szót sem találok róla.

Találtam mindenféle könyveket (mint pld az everything about usb és társai), amik remekül le is írták az usb elektronikai alapjait, de felsőbb szintű protokollokból már semmit. A control transfer eszköz felismerési példa szinte mindegyik könyvben benne van. De ott a vége. Bulk transferek protokolljairól egy árva szó sem, csak hogy érdeklődjem az usb.org-nál, és egy link az ottani developers oldalra - ahol szintén csak elektronikai alapok, és azon túl semmi.

A magasabb szintű szerveződésről eddig összesen csak annyit találtam, hogy a pen drive jellemzően ata/atapi eszköz, illetve cserélhető scsi drive, ami csak bulk transfer-t használ.

Kissé értetlenül állok az eset előtt. Wtf? Valami katonai titok lenne talán, amibe bele akarom ütni az orromat?

Bármilyen tippet köszönök.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) zenetom válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Szia!
Anno én is nézegettem az USB-t kicsit komolyabban, de elvesztem a rengetegben. Nekem eszméletlenül bonyolultnak tűnt (még a C-s programok is hajmeresztően összetettek ), szóval nem is foglalkoztam vele többet. Multkor a CDC-t próbáltam olvasgatni, de időhiányban az is elmaradt.
Az, meg hogy mi legyünk a master, hát az tuti nem piskóta. Főleg hogy az általában elterjedt PIC-ek csak slave módban működhetnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) Saggitarius válasza zenetom hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Esetleg hasznalhato a szamotokra: http://www.waitingforfriday.com/index.php/Building_a_PIC18F_USB_device
Csak atfutottam, de szerintem ez is adhat valaszt arra amit kerestek.
(#) zenetom válasza Saggitarius hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Szia!
Köszi a linket!
Csak gyors átfutottam, ez szerintem a gyári (esetleg kicsit átalakított) HID demo program.
(#) pajti2 válasza zenetom hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Ami azt illeti, csak az usb slave oldal elég lenne nekem. Természetesen vannak mindenféle projectek is a neten, de én is észrevettem, hogy ha időzítési adatokat, és protokollt azokból akarok előhalászni, a lehetetlenre vállalkozom. Maximum összerakok egy működő dolgot, amit elkezdek tesztelgetni, és vagy működik vagy nem alapon kipróbálok mindenféléket. Ha mást nem, akkor persze azt fogom csinálni, de az úgy nagyon gány. Csinálni valamit, amiről azt sem tudom, micsoda, és akár működött, akár nem, nem fogom tudni az okát. Nem igazán szeretek olyasmit csinálni. Normális doksi kellene inkább.
(#) pajti2 hozzászólása Máj 13, 2013 /

Látott már bárki olyan projectet (működőképeset!), ahol valami mikrokontrolleres elektronikából pen driveot szimuláltak, és az adatokat nem helyi flash kártyán tárolták, hanem pld etherneten felkötve távoli gépen? Amolyan ethernetes pen drive. Főleg az érdekelne, hogy az usbs pen driveok kezelése szabvány szerint megenged-e ekkora időzítési késleltetéseket is? Egyáltalán.
(#) jointsilver36 hozzászólása Szept 15, 2018 / 1

Sziasztok! A következő usb nixie pendrivot szeretném megépíteni :nixie : https://youtu.be/dZch4ZXvE2I
Sok emberrel beszéltem már ,de mindenki mást mondott. Lényeg: az usb ,,adatjelét" kihasználva másoláskor a vezérlés ,,pörgeti "a számokat.A nixie tápja: usb 5voltjára csatlakoztatott dc dc konverterrel előállított 170 volt.Másik vélemény szerint a pendrive indikátor ledjére köt rá és az adja a vezérlő jelet.Köszönöm a válaszokat,ötleteket.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
(#) Bakman válasza jointsilver36 hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

A legegyszerűbb megoldás a Pendrive LED-jét felhasználni léptetésre. DC-DC konverter, LED-del rendelkező Pendrive, pici kontroller.
(#) jointsilver36 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Milyen kontrollert ajánlanál?
(#) jointsilver36 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

SN74141?
(#) pucuka válasza jointsilver36 hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Az SN74141 ugyan vezérlőnek mondják, de nem az. Igazából az dekóder, pontosabban BCD - decimális dekóder - meghajtó, csak a nyitott kollektor nagy feszültséget tud kapcsolni.
Neked az 5 V - ból elő kell állítani kb 120 V egyenfeszültséget, (inverter) és az USB soros adatából decimális formátumot (mikrokontroller) + meghajtó áramkör.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
(#) jointsilver36 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Az inverter megrendelés alatt.mikrokontrollert +meghajtó áramkört nem tudnál ajánlani?
(#) Cavalier hozzászólása Szept 16, 2018 /

Én is a LED-re kötném, ki kell mérni, hova is kell pontosan, vagy rákötni egy optocsatolót. A mikrokontroller totál felesleges, egy 74LS90 BCD számláló pont elég, és rá a 74141-es nixie driver.
(#) Bakman válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Ha folyamatosan világít a Pendrive LED-je vagy nagyon gyorsan villog, a BDC számláló nem jó.
(#) Bagodi válasza jointsilver36 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Milyen invertert rendelték ?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem