Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   210 / 328
(#) martin96 válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Ezekben az akksikban van egy 5A-es védelem a negatív pólusánál.
(#) vladcepes válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Köszönöm! És akkor a (6S2P)-vel elmenne? Vagy, vásárlásnál hogyan tudható előre hogy mennyi egy akku belső ellenállása?
(#) vladcepes válasza martin96 hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Köszönöm!
Na jó! és akkor mi rá a megoldás?
(#) martin96 válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Fóliákat leszeded róla akkor fogsz látni rajta egy kis kör alakú panelt. Azt leszeded róla. De használat közben fognak melegedni, mert nem erre vannak tervezve. Samsung Inr18650 30q akksit vagy lg hg2-t kellett volna venni
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Szerintem sehonnan. Gyári, új, megbízható celláknál adatlapból (annak is van szórása cellánként), vagy megméred és kiszámolod magadnak.
6S2P elég lenne-e? Ez attól függ milyen akksikat raksz bele. De az biztos, hogy fele annyira terheli meg a cellákat, mert cellánként fele akkora áram folyik, mint 6S1P esetén.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2018
(#) Olits hozzászólása Szept 24, 2018 /

Sziasztok.Van 5 db TP4056 modulom,ebayról rendeltem.A leírás szerint 1 Ah -kellene tudjon tölteni, de az 5 -ből csak 2 képes erre, a többi három meg max 0,5A-tud,pedig sokféleképpen próbálgattam.Ennyire gagyik ezek a kínai alkatrészek? már van tapasztalatom más ,szintén Kínából rendelt műszerrel kapcsolatban, hogy már gyárilag hibásak, vagy pedig nagyon hamar elromlanak.

Ha tudjuk, hogy egy 3,6V -os lithium cellának mekkora a belső ellenállása, akkor ebből hogyan tudjuk pontosan kiszámítani, hogy max mekkora árammal tölthetjük biztonságosan?
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

A TP4056 IC előtt a nyákon található egy pár Ohm értékű ellenállás, azt kivenném. A TP4056-tal még sosem volt problémám. Sokat segítene, ha megmérnéd a feszültséget a nyák-on. Ugyanis általános hiba, hogy 1m hosszú vékony vezetéken táplálják meg az emberek ezeket a töltőket ( vagy USB kábel), a töltőnél vagy tápegységnél még megvan az 5.00V, de a kábel végén már csak 4.5V van (soros ellenállás miatt esik a feszültség), így nem marad semmi feszültség tartalék arra, hogy a TP4056 1A áramot folyatni tudjon. A cellát is vékony és relatív vastag vezetékkel kell a modulhoz kötni! Néhány méréssel minden kérdésed megválaszolásra kerülne, akár egyedül is.
A maximális töltési áramot én úgy határoznám meg, hogy a keletkező hő a cellában minimális legyen, ne is langyosodjon. Tapasztalati úton kell meghatározni, pl. 0.2W hő óránként talán nem okoz gondot. Én csak lipo pakkokat töltök, 5-20mOhm belső ellenállással és 3A töltőárammal maximum, nem érzek melegedést a pakkon (0,2W hő).
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Idézet:
„...A cellát is vékony és relatív vastag vezetékkel...”

Mintha némi ellentmondást éreznék ebben a szépen megfogalmazott mondatszerkezetben...
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Köszi a választ.Az alábbi linken találtam egy módszert, hogy hogyan lehet megmérni a cella belső ellenállását.Szerinted ez pontosan mérő módszer?Itt ebben az esetben a cella belső ellenállása 240mOhm.Ez nem túl nagy ahhoz képest ami neked van?
Bővebben: Link

Olvastam a neten, hogy a belső ellenállás nem feltétlen függ össze a kapacítással.Pl régi kiöregedett aksik belső ellenállása ugyanaz mint új korában, viszont a kapacitása sokat csökkent.
Ezek szerint, ha ismerjük az aksi belső ellenállását, abból még nem tudjuk kiszámolni, hogy max
mekkora árammal szabad tölteni?Mert ugyebár egy 1000 mAh-os cella nem tölthető 2000mAh-rel.
Ugyanakkor a kapacítás sem mérvadó, a töltéshez, mert nekem van egy használt 18650 -es cellám, aminek teszteltem a kapacítását és 1800 mAh jött ki.Viszont, ha 1000 mAh-rel töltöm, akkor nagyon fel melegedik, csak 500 mAh az amivel maximálisan tölthetem,hogy ne forrósodjon.
Ebben az esetben a belső ellenállása nagy és azért melegedik?
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Idézet:
„...és 1800 mAh jött ki...”

1800mA -el terhelted?
Akkor pontos a mért érték, ha kevesebbel, akkor hibás, ezt vedd figyelembe...
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

500 mAh-el terheltem.

Dehát akkor hogyan lehet pontosan megállapítani a cella kapacítását?
(#) _barby_ válasza Olits hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

A te készülékeddel két probléma van, az első, hogy csak két értékű terhelési teszt végezhető vele.
A másik pedig az, hogy mivel a terhelő ellenállások a mérés folyamata alatt állandó értékűek,
így a konstans áramú mérés nem valósul meg.

Normális kapacitásméréshez megfelelő készülék kell...

Az első problémára fél megoldás, hogy több terhelő ellenállást szerzel be, hogy variálhasd az értékét.
Azért fél megoldás, mert a konstans áramú mérés így sem valósulna meg.

A második problémádra viszont az általad használt készülékkel nincs megoldás...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

vastag és rövidre gondoltam!
Olits: az én műszerem nagyságrendekkel pontosabb. Egyrészt mérem az áramot, és nem pedig az ellenállás értékéből saccolok, másrészt a mérés nem 1A mellett, hanem akár 15A-ral is elvégezhető. Minél nagyobb az áram, annál nagyobb a feszültség különbség, annál nagyobb felbontással kapjuk a belső ellenállás értékét. A műszer kalibrált (egy pontosabb multiméterhez), annak a pontosságát tudja nyújtani. A mérés ideje gyors, 200-300mS ideig meríti az akkumulátort. Ha belegondolsz, ilyenkor a kapacitás vesztés miatt is esne a feszültség, de 200-300mS még nem okoz észrevehető hibát. Nem kell számolgatni, nem kell méregetni, csak a start gombot megnyomni. Az elv is különböző. Én beterhelem a mérendő cellát először 300mA-rel, feszültséget mérek, majd átváltok nagy áramra (3A felett van ez a két lépcsős mérési módszer), várok 200-300mS-ot amíg a cella reagál a terhelésre, majd ismét mérek feszültséget (közben áramot is). Nekem is vannak 200mOhm értékű 18650-es celláim, és 20mOhm-os a legjobb.
" Dehát akkor hogyan lehet pontosan megállapítani a cella kapacítását? " - csatlakoztatod a műszeremhez, beállítod a kisütési áramot, a lekapcsolási feszültséget, megnyomod a start gombot, és vársz amíg pittyen. Ennél egyszerűbb módszert kezdőknek nem tudok ajánlani.

Egyébként a linkelt belső ellenállás mérése egy vicc. A srác egy olyan elemtartóba rakja a cellát, aminek már magában minimum 50mOhm soros ellenállása van, majd az eredetileg rajta levő, hajszálvékony vezetéket használja, a feszültséget pedig hol méri? Az ellenálláson. Hol kellene? A cella kivezetésein. Hibás a módszer, hibás a mérés. Ha értené a dolog lényegét, akkor helyesen állította volna össze a mérést. Így értelmetlen az egész.

Honnan tudom, hogy a kisütési áramot mennyire kell beállítani ha nem ismerem a cella kapacítását?

Ok.Akkor vegyük sorban.Van egy használt 18650 -es lithium cellám, aminek nem ismerem a kapacítását.Feltöltöm 4,2 V-ra ügyelve, hogy ne melegedjen.
Ezután hogyan tudom megállapítani a kapacítását?Hány mAh-el kell terheljem, ahhoz hogy pontosan megtudjam ?
Én ezzel tesztelem,(egy ellenállást használok).Beállítom, hogy amikor a cella feszültsége eléri a 3 V-ot, akkor fejezze be a müveletet.Ilyenkor pillog a kijelzőn a cella kapacitása.Nem jó az eredmény?
Ismételjem meg két ellenállással?Nem értem...

w.jpg

A te müszereddel egy kattintást kell végezni és teljesen pontosan kiírja a cella kapacítását a végén?

Onnan tudod a maximális áramot, hogy csatlakoztatod a cellát, látod, hogy 4.2V a feszültsége, elindítasz egy 6A-es merítést, azonnal látod, hogy a feszültség visszaesik valamennyit. Ha 4.2V-ról 3.5V-ra esik, nagy a gond. Maximum 0.5V-ot engednék meg. Az áramot gombnyomással állítod. Vagy ahogy én csinálom: először belső ellenállást mérek. Már lehet sejteni, hogy ha 20mOhm, akkor mehet a 6A-es merítés is (0.12V esés), ha 100mOhm, akkor 1-2A max áram (0.1-0.2V esés). Az is érdekes, hogy ha túl nagy az áram, akkor csipogni fog a műszer, és lekapcsol, mivel a cellafeszültség alacsonyabb, mint a beállított minimum (nálam 3.00V).

Nézegesd át a képeket, ott látszik, mit mér és mit ír ki a műszer: Bővebben: Link
A galériában is vannak képek. A kapacitást folyamatosan méri, mindig leolvasható, amikor kész a merítés, a kijelzőn az eredmény látható.

Ennek az Ebayes műszernek nem tudjuk a működési elvét, meg hogy milyen pontosságra képes.
(#) zsoltee0001 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Köszi. nagyon jo árnak tűnik
(#) nedudgi válasza Olits hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Felejtsd el ezt a "teljesen pontos" kapacitást. Ha cellákat akarsz összehasonlítani, elég azonos árammal tesztelni. Az általad vett kapacitásmérőt nem ellenállással, hanem áramgenerátorral érdemes használni. LM317 és egy ellenállás megfelel erre célra.
Ha egy elektromos járműben használt akkupakk kapacitását akarod megsaccolni kilométeres pontosságra, az teljesen felesleges. A sebességen kívül az út emelkedése, a terhelés súlya, kerék gördülési ellenállása, kenőanyagok állapota, környezeti hőmérséklet mind-mind befolyásolja. Nem véletlenül használják a minimális megtehető távolság kifejezést, az "akár 50 kilométer"-t.
(#) Olits válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Nem gondoltam ilyen bonyolult a kapacitásmérés.De ha egy gyártó kiad egy aksit, amin azt írja, hogy 3000mAh , akkor ezt most hogyan kell érteni?Mely esetben igaz ez,mekkora terhelés esetén.Én pl vettem egy cellát csakhogy összehasonlítsam a használtakkal, teszteltem az én müszeremmel csak az egyik ellenállást használva és a végeredmény 2100 mAh lett.
Bővebben: Link
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

De ha mondjuk nagyon jó a cella márkája és a ráírt 2600 mAh tényleg reális, akkor ezt hogyan kell érteni?Mekkora terhelőárammal igaz ez?

Már leírta nedudgi: pontosan nem tudom, de talán 20 órás merítéssel adják meg a kapacitást a gyártók! Ilyenkor a cella belső ellenállása nagyon kis mértékben befolyásol bármit is. Az előző oldalakon megtalálod a hozzászólását, de valószínűleg az adatlapok is tartalmazzák az infót.
Ne csak kérdezz, olvass is kérlek! Ne csak átsuhanj a hozzászólások felett, hanem értsd is meg, amit neked írnak. Ha ilyen felületesen fogsz fórumozni, az emberek nem fognak neked válaszolni, hiszen "teljesen felesleges", holnap megkérdezed ugyanazt. Ezt én sem szeretem.

130mA-rel merítve kb... 20 óra alatt pontosan ennyi kapacitást lehet kiszámolni: 20h*130mA az 2600mAh. És figyelj oda, ha egy cellát merítesz, azt nem 500mAh-val meríted, hanem 500mA-rel. Az 500mAh egy kapacitás érték, vagyis egy mennyiség, egy óra alatt folyamatos 500mA áramot jelent!
Következő: »»   210 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem