Fórum témák
» Több friss téma |
Vagy fogadd el ezeket a dolgokat tényként, vagy felejtsd el az egészet, ezt tanácsolom. Hetek/hónapok óta próbálkozol, már mindenki oldalakat írt, hogy elmagyarázza neked. Nem sikerült. Lépj tovább, vegyél egy gyári akkupakkot és használd a biciklid. Meg járj suliba, és tanulj sokat. Így lesznek a fórumozók a legboldogabbak. Meg te is.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Nem vagyok lusta,csak éppen most nincs időm arra
Nekem sincs időm magyarázni egy olyan embernek, akinek nincs ideje keresni.
Nektek most az esik rosszul ,hogy én képzetlen és elektronikában amatőr létemre egy két dologban rávilágítottam, hogy nem teljesen helyesen válaszoltatok,és nehéz ezt elfogadni.Én tudom, hogy sokkal többet tudtok ezen a téren mint én, de ha az ember hibázik ,miért olyan nehéz azt elismerni?
Igazad van. Senki sem érti, csak te. Teljesen logikus.
A kapacitásérték relatív, tehát mint látod, a terhelés fügvényében változik.
Nincs olyan, hogy ennyi, vagy annyi. Ha neked úgy tetszik, mérheted 0.2C -vel is. De ha egy ilyen teszttel akarsz villanybringába akkut válogatni, akkor máris zsákutcában jársz. Ugyanis tegyük fel, látszólag összeállítasz egy 15Ah -s csomagot, amit 0.2C vel tesztelt cellákból válogattál. Két problémád lesz azonnal. Az első, hogy az előbb említett terhelésre kissebb feszültséget leadni képes cellákat nem tudod kiválogatni, és akaratlanul is beteszed majd szépen a csomagba. Az előbb leírtam ezzel mi a baj. A másik, hogy az elvárt távolság helyett, mész vele kb 5-10 km -t, aztán majd jössz ide ismét, hogy most cserélted le az összes cellát, 15Ah -s az akkucsomagod, mégis alig mész vele, mert kicsi a hatótáv. Mitől? Hát attól, hogy 0.2C -n lehet hogy 15Ah -s az akkud, viszont 1C-n valójában lehet csak 10Ah, és ekkor még a tudtod nélkül betett gyenge cellákat nem vettük figyelembe. És a ráadás, villanybringán gyorsításkor és maximális sebességen nemhogy 1C, de simán 10C -s kisütés is lesz, amire egyáltalán nem számítottál. És épp ilyenkor fog betérdelni a csomagod, a tudtod nélkül betett gyenge cellák miatt, szépen beesik a végfeszültség, ne adj isten, egészen odáig, hogy a vezérlő letilt, mert nincs meg az üzemi feszültséged... Ezért ajánlottam a minimum 1C -s teszt végrehajtását.
Jól van.Érthető.Csak nekem sem esett jól, hogy valamit nem értettem világosan és szidtatok mint a bokrot, hogy így meg úgy, meg hogy nem érted?...De hát ti már eleve azt hiszitek, hogy ami nektek világos az másnak is az kell legyen, s ha nem az, akkor egy hülye.De én nem láthatok mindent a ti szemszögetekből és ti sem láthattok mindent az én szemszögemből, mert ahhoz egy kicsit le kellene ereszkedni az én szintemre, ami láthatólag nehéz nektek.És ha hetek, hónapok óta kérdezősködök és nem értek valamit az ezért is van, mert nagy nehezen kialakul bennem egy kép valamiről és akkor becsúszik egy kissé homályos , félreérthető válasz és akkor elbizonytalanodom abban is amit addig tudtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Nem akarok bele VauVau..
De látod hogy hogy kezdte azt a hozzászólást amire válaszoltál????? Idézet: „Google: multiméter áram mérés. Nem bonyolult, se a keresés, se a kivitelezés. Legyetek kicsit önállóak.” Én se vagyok egy elektronikai zseni, de azt megtanultam hogyha valamit tanácsolnak, akkor azt nem azért teszik hogy megszivassanak hanem azért mert ugy kell csinálni, illetve éppen én is megtudom csinálni, Hidd el ha olyanba kérsz segítséget ami nagyobb volumen, ott egyértelmű választ fogsz kapni, nem pedig terelgetést! De nálad már ez a határ is kezd "tullépődni" A fórum nem azért van hogy helyetted helyettem megoldjanak dolgokat, hanem hogy segítséget nyújtsanak. A másik Idézet: Erree te dobod a kontrát hogy „A lakatfogós mérő pedig nem éppen a pontosságáról híres 1A-es és alatti tartományban, főleg nem DC-ben.” Idézet: „Én lakatfogós multiméterrel könnyen tudom ellenőrizni, hogy hány Amper megy a töltőből az aksi fele” Olvasod hogy mire válaszolsz?? Ha olvasod akkor értelmezed is?? Elnézést a moderátoroktól .. És hogy egy kicsit a topicnál is maradjunk ( bár ez inkább az elektronikában kezdő kérdésekhez illene) Itt van az " Elmagyarázás" és az is hogy hogy kell keresni!
Tudok áramot mérni egyszerű multiméterrel.Csak még ezt az esetet , amikor töltök egy aksit nem próbáltam, hogy hogyan kell.A lakatfogóssal nem azt írtam hogy pontosabb, hanem könnyebb.Ott látom, hogy mennyi áram megy az aksi fele folyamatosan.De megpróbáltam az előbbi esetet is, és amikor így mértem a multiméter 10 A-mutatott, nyilván mert nem az aksi fele menő áramot mutatta, hanem az aksi két sarka között folyót...De ne aggódj, mert ha itt nem tudom meg a választ erre, akkor úgy is meg fogom tudni máshonnan,csak gondoltam hogyha egyszerű a válasz és van jóindulatú válaszadó, akkor most nem töltöm azzal az időt.Nem lusta vagyok, csak sok dologgal szoktam foglalkozni és nem mindenre van időm.
Multiméterrel az árammérést a töltésvezérlő előtt kell végezni.
Amikor én kezdtem elektronikával foglalkozni, még szégyen volt kérdezni olyasmit, ami más forrásból elérhető volt. Pedik akkor még nem létezett az internet. Nagyot változott a világ...
Sziasztok,
Egyszerű pic-es áramkört szeretnék LIR2450-el táplálni és találtam is a töltéséhez egy áramkört MCP73831-el, viszont semmit sem találtam ami megvédené a mélykisütéstől (remélem jól írtam). Vagy erre nem úgy kell tekinteni mint egy 18625-ös cellára? Köszönöm.
A kérdezésed elejétől fogva olvasom a hozzászólásokat,hozzászólásodat.A segitő szándékú embereket kiakasztod az ismételt számodra felfoghatalan válaszokkal az ismételt kérdésekkel és a tuatlanságoddal.Ha olvasnál lejönne belőle hogy kezd mindenkinek elege lenni belőled.És most nehogy azzal gyere hogy te eddig nem szóltál a te problémádhoz érdembe,metr neked nem lehet
elmondani a tutit mert nehéz a felfogásod.Teleszemetelted a topikot érdemtelen szólásokkal.Mint irod,ha nem tudod a választ,guglizol(nem úgy néz ki).Mi a bánat az a sok dolog amivel foglalkozól,mikor állandóan ide irkálsz?Csak szemeteled a topikot.
Mivel lítiumos az akku, biztos van egy minimális feszültség ami alá nem mehet, adatlap szerint kb 3V.
De szerintem, ezeket a kis cellákat nem arra találták ki, hogy hosszabb ideig feszültséget szolgáltasson. Ezt én inkább úgy tudnám elképzelni, hogy olyan készülékben van, ami bizonyos időközönként mindenképp be van kapcsolva, mialatt az elhasznált energiát vissza is tölti. Valamint, nagyon kis árammal terhelhető csak, pl a BIOS IC tápellátása. Tehát pl laptop, asztali gép, ami jó eséllyel legalább pár naponta hálózatra lesz kapcsolva. Ebben az esetben az áramör úgy működik, hogy ha bizonyos feszültség alá esik a cella, máris kezdi utántölteni, és teli tölti, amint megjelenik a hálózati feszültség. (Legalább is az adatlap szerint úgy értelmeztem.) Tehát konkrétan az MCP73831 nem tartalmaz alulfeszültség védelmet. Ha biztosítható, hogy a készüléked csak pár mA -t fog fogyasztani, és naponta kétnaponta akárhány naponta hálózatra kerül, akkor használhatod. Egy hasonló cella adatlapja szerint a kapacitása 100-120 mA, szóval nem sok. Kiszámolhatod meddig tart ki X árammal terhelve. Adatlap szerint 0.2C a normál kisütési árama, azaz 20mA. Ha ennyivel terheled, kb 1 órát bír ki... Ha több napi áthidalás szükséges, szerintem egy 18650 -el sokkal jobban jársz, feltéve ha elfér. Aludni mentem... A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
A szemetelés az amit te teszel,hogy személyeskedel és mást sértegetsz.Én is tudnák ilyent,de nem teszem,mert nem ez a témája ennek a fórumnak.De úgy látszik minél inkább megmondom az igazat,annál inkább rám támadtok.Amiért többségben vagytok,nem biztos hogy velem van a baj.De higyjetek amit akartok,részemről a vita lezárva.
Idézet: „De ne aggódj, mert ha itt nem tudom meg a választ erre, akkor úgy is meg fogom tudni máshonnan” Fordítva. A helyes sorrend: Először nézd meg máshol, Google, dokumentáció, szakkönyv, stb. Utána kérdezd meg itt, amit nem értesz. Bónusz tipp: A kérdéseidet próbáld meg a lehető legpontosabban, konkrét problémára szűkítve, dokumentációt olvasva, helyes magyar nyelvezettel, pontos szakkifejezésekkel megírni. Lehet, hogy így egy kérdés megírása akár 30 percbe is telik, de az a saját tapasztalatom, hogy ha így teszek, akkor 95 százalékban meg is válaszolom magamnak a kérdést, így a fórumban már fel sem teszem. A maradék 5 százalékra pedig sokkal könnyebb válaszolnia a többieknek. Idézet: „csak sok dologgal szoktam foglalkozni és nem mindenre van időm” Ezzel mások is így vannak. Kérlek, tiszteld meg őket azzal, hogy önállóan olvasol, tanulsz, és csak akkor kérdezel, ha utána sem értesz valamit.
Köszi a tanácsot.Ebben van igazad.Valóban van úgy, hogy amikor a kérdést felteszem , aztán elküldöm és azután fogalmazódik meg bennem a válasz, mielőtt valaki válaszolna.Én nem kérek senkit, hogy válaszoljon, ha nincs ideje.Csak ha akad akinek van ideje és jó indulata.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
Jól gondolod.Így meg lehet mérni normál multiméterrel.
Sajnos már tapasztaltam ezen a fórumon, hogy, ha jól gondolom és megkérdezem, hogy jól van így ahogy gondolom, akkor semmi válasz nem jön...Az már nem érdekes.Csak akkor jönnek a válaszok zömével , amikor valamit nem jól gondolok, hogy ezt sem tudod, azt sem tudod...Sajnos legtöbben csak a hibát veszik észre, ha valamit jól gondol az ember, akkor sajnálnak leírni két szót, hogy :"így van".De ha valamit nem rosszul gondolsz, akkor regényeket is képesek írni egyesek.És olyan is van sok, aki csak a háttérben olvasgat, ha kérdezel nem válaszol, de ha kritizálni kell mást , akkor aztán oldalakat is képes írni. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
Tegnap este sikerült is elszámolnom magam.
Tehát helyesen, ha 20mA -al terheled, akkor kb 5 óra üzemidőre számíthatsz. A többi része helytálló. Ha egy használt 18650 -et szerzel, legrosszabb esetben is kb 4-5 ször jobban jársz, ugyan is a leggagyibb cella amit találtam, annak a kapacitása is több volt 400mAh -nál...
Helyesbítek :"De ha valamit rosszul gondolsz, vagy kritizálni kell,akkor regényeket is képesek írni. egyesek"
Na de azt hiszem ,hogy már túl léptük a határokat ezen a fórumon, én is mások is. Úgyhogy nem látom értelmét tovább folytatni a vitát. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
Jó lesz. A multid is legyen a megfelelő állásban, és a vezetékek is legyenek a megfelelő aljzatba dugva. Ha az árammérő sorba van kapcsolva töltés közben a cellával, csak az áramot ellenőrizd, hogy pontos-e az Imaxb6, normál töltés közben szedd ki a multimétert az áramkörből!
Az igazság az hogy egy 16LF1824-es picből és egy 3015F 7 szegmensen kijelzőből álló single digit karórát szeretnék építeni és ehhez keresek méretben és kapacitásban optimális áramforrást tehát a méret sajnos nagyon is számít.
Maga a kijelző mint az ilyenkor lenni szokott nem menne állandóan hanem a display gomb megnyomására egyás után felvillanna kb. fél-fél másodpercre négyszer (óra tizes - óra egyes - perc tizes - perc egyes) + a pic fogyasztása + a kijelzőben lévő apró tizedespont villanna fel 3 másodpercenként egy pillanatra jelezve hogy "működök/számolok". A kijelző fogyasztása ezen a feszültségen ha mind a 7 szegmens aktív max. 30-35mA. Egy kijelzési periódus kb. 2 másodperc ezt megszorozzuk mondjuk 30-al = 1 perc nagy fogyasztás / nap + a pic + a tizedespont. Nincsenek nagy igényeim, ha kibír egy teljes napot és mindn este fel kell raknom tölteni az már okés.
Jól van, akkor nincs sok választásod.
Esetleg, ha valahogy elférne egy kissebb mobiltelefon akksi, már azzal is jobban jársz, 500-800mAh... Vagy akár két általad említett gombcellát párhuzamosítva. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
Gondolod hogy kell a duplázás napi 1perc x 35mA + egyéb fogyasztáshoz?
Ha elkészült a program összerakom tesztpanelon és próbálgatom mekkora kapacitás elég.
Nem kell a duplázás, ha lemondasz a 3 sec kijelzésről, mert a progiba beírható hogy aludjon, amíg meg nem nézed az időt.
Így szinte semmi a fogyasztása. A prigihoz nem értek csak tudom, van ilyen...
Még esetleg egy olyat is el tudok képzelni hogy helygazdálkodásilag jobban jön ki ha két kissebb elemmel operálok. Egy picivel a pic-nek és egy kicsit nagyobbal amit gyakrabban töltök a kijelzőnek. Majd meglátjuk...
Köszönöm a segítségeket.
Nem gondolom, csak javaslat volt.
De _barby_ -nak igaza van, felesleges mutogatni az időt, csináld meg úgy, hogy gombnyomásra mutassa meg csak... Másik ötlet, esetleg beteszel egy G szenzort, és ha X és Y tengely vízszintes, Z tengely pedig függőleges, megmutatja az időt, így még gomb sem kell... Tiszta hightech, menőzhetsz vele a haveroknak... A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
3500 mAh-s LG 18650-es cellákat tesztelek Opus BT C3100 töltővel. Feltöltötte mind a 4 cellát 500 mA-el, most egy órája süti kifele szintén 500mA-el, a cellák épp langyosak. Ennyi hőképződés normál?
Minél nagyobb árammal terheled, annál melegebb lesz.
Kb 60°C még megengedett, bár ez már inkább a plafon. Adatlapból lehetne megtudni biztosabbat... |
Bejelentkezés
Hirdetés |