Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt nem írtad le először. Sajnálom, összekevertelek az előtted szólóval. Ki kell cserélni valami beszerezhetőre.
Kedves szakemberek, sajnos nem értek az elektrotechnikához így segítséget kérek. Van egy régi hitachi trk-8010k tipusú kazettás magnóm amin nem lehet fogni az fm adókat. Tudnátok segíteni, hogy mitévő legyek? Konvertert nem szeretnék. Ezeket a magnókat forgalmszták itthon, ezen is vannak hátul magyar feliratok, gondolom emiatt keleti a sáv amit tud. A magnó Miskolcon van, de itt a szerelőket akiket hívtam senki nem csinálja meg. Esetleg rajz vagy útmutató van valakinek?
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hitachi_TRK%E2%80%938010_K Előre is köszönöm.
Talán ez lesz a rajza.
Köszönöm szépen. Esetleg útmutatót tudnál adni, hogy induljak el a témában?
Ha az a rajza, amit Ktulu kolléga belinkelt, akkor az antennához csatlakozó háromlábú jószágot vedd ki, az be-, és kimenetét kösd össze, a harmadik test lába üresen marad.
A C102 kondit 18 - 22 pF -ra, a C109 kondit 12 - 15 pF kerámia kondira cseréld. Mivel az OIRT sáv keskenyebb, mint a CCIR, valószínűleg nem fogod tudni az egész sávor átfogni. Ehhez a tekercseket is változtatni kellene, L101, és az R108 mellett levő jelöletlen oszcillátor tekercset. Ha az könnyebb, (ha légmagos tekercs, viasszal leöntve, akkor az átalakítás lehet a tekercsek cseréjével, az L101 4 menet, a jelöletlen oszc tekercs 3 menet ugyanolyan kivitelben, ahogy az eredeti volt. Az átalakítást az oszcillátor körrel kezd, ilyenkor már be tudod hangolni az erősebb állomásokat, a modulátor kör L101 és környezetével az érzékenységet lehet beállítani. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
pucuka javaslata jó megoldás lehet, én kicsípném a kondikat és a bemeneten lévő 3 kivezetéses szűrőt is. Szűrő helyére sávközépre hangolt rezgőkört tennék, elsőre 15pF kondi is mehet.
Nincs nagy szükség a bemeneti sávszűrőre, mert míg az OIRT sávban közvetlen mellette nagy térerejű alatta TV adók (OIRT1, 2) felette körsugárzó irányadók (75 MHz) voltak, a CCIR sáv mellett alatta kisteljesítményű 80 MHz -es PAMR, felette szintén kisteljesítményű légi irányadók működnek, ráadásul felfelé irányuló karakterisztikával.
OIRT sávra méretezett szűrő nagyon rontaná az érzékenységét, ezért javasoltam kiiktatását.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2018
Sziasztok!
Tervezek áthangolni egy Meridian 211 szovjet gépet CCIR-re. Ez varicap hangolású készülék. Van-e valakinek tapasztalata ilyen, vagy hasonló készülék áthangolásában? Szintén tervezett egy Szokol308 áthangolása. Ebből készült gyári CCIR-es változat is és találtam kapcsolási rajzot, melyen táblázatban megtalálhatóak az OIRT ÉS CCIR változat eltérő alkatrészei. Esetleg ezzel a készülékkel valakinek tapasztalata? Minden tanács, javaslat jól jön!
Szia!
Nekem is van egy ugyan ilyen gépem, kedvet kaptam az átépítéshez. Az nem dőlt még el nálam, hogy áthangolni, vagy konvertert elébe kötni. Neked mik lettek a tapasztalataid? Sikerült áthangolni? Mert egy konvertert bekötni sokkal egyszerűbb, és marad a régi belső.
Közben elkészült a konverter egy közismert rajz alapján, 2 kvarccal: Bővebben: Link
Csak éppen nem működik!!!??? Nem értem! Minden ok, 100x átnéztem, jó. Ráadásul nem vesz fel 1 mikroamper áramot sem. Lehet, hogy IC rossz volt? Így még nem jártam! Idézet: „Ráadásul nem vesz fel 1 mikroamper áramot sem.” Ezen elgondolkodnék... A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2018
Egyetértek Gafly-jal. Mérted azt, hogy az IC-n van-e tápfesz. ? Nem olyan alacsony fogyasztású ez az IC, hogy uA alatti áram folyjon rajta. Én első körben megnézném, hogy az 1,4,6,9,14 lábak és a 3,5 lábak azonos potenciálon vannak-e és közöttük megvan-e a közel 9 V. Ha éppen annyi a tápfesz.
Köszönöm a segítségeket, de ezeken azonnal túl voltam. Az IC csere viszont azonnal megoldotta a gondot (rossz volt), vettem egy másikat, amin egy kiegészítő P jelzés volt. Na, ezzel azonnal működött (1,6 mA), és azonnal megszólaltak a CCIR sáv adói.
Köszönöm!
Örülök, hogy sikerrel jártál. Miként lehetett rossz az IC ?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
Bocsi a válasz csúszásért, de az ünnepek és a bejglik...
Nem tudom, mi lehetett a hiba, de az újjal azonnal működött. Mint minden más alkatrésznél, ennél sem próbálják ki gyártás után, hogy működik-e. Ez selejt volt! Mindenkinek BUÉK!!!
Semmi gond. Azért ez nagyon ritka eset, szerintem. Nem volt szerencséd elsőre.
BUÉK Mindenkinek !
Sziasztok!
Sangean SG-792 típusú rádió áthangolását OIRT sávról vállalná valaki Bp és környéke vonzáskörzetében? Elvileg eredetileg nyugati normára készült a rádió, csak keletiesítve lett és azt olvastam valahol hogy ezért viszonylag egyszerűen megoldható az áthangolás. Anyagilag ez mit jelentene, mennyire éri meg? Kapcsolási rajz van róla: https://elektrotanya.com/showresult?what=Sangean%20SG-792&kateg...t2=all
Szia!
Akkor te is meg tudod csinàlni. Légmagos tekercsekbe tett vasmag, vagy plusz beépített 27-33pf kondit kell eltávolítani tekercsekbő(ról). Majd behangolni, együttfutast beállítani. Ez könnyen megoldható, plusz elemek jól làthatóak. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
Szia!
Sajnos, teljesen laikus vagyok, soha nem foglalkoztam semmilyen elektronikai dologgal, a látásommal is probléma van, nem tudnám megcsinálni. Szeretnék valakit találni, aki megcsinálja. Anyagilag ez mennyibe kerülne?
A Sangean kisrádióknál, de a legtöbb taiwani, ill .kínai pocket rádióknál, oszci tekercs. +modulátor tekercs-csere a megoldás, és a bemeneti szűrő áthangolása, lásd kerámia.kondik..
De nem szabad bent hagyni, a forgó-kondenzátorral párhuzamosan forrasztott, sávátfogás,vételi frekvencia csökkentésére, szánt kondikat sem, ezek is cserére szorulnak.
Egyszerűen megoldható igen, annak akinek van benne gyakorlata, nálam pl. 3500ft.ért mehet..
Nem olvastad figyelmesen!
Eredetileg CCIR normàra keszüit, ezért nem kell tekercseket cserélni!
Sziasztok!
Elnézést kérek, én írtam, hogy eredetileg CCIR normára készült, ezt csak arra tudom alapozni, hogy még régen olvastam valami fórumban olyantól, aki nagyon ismerte akkoriban ezeket a rádiókat, amikor árulták, hogy szerinte 99% hogy CCIR-re készült és utólag oldották meg a keletiesítést, amikor beérkezett az országba. Laikusként nem tudom jelent -e valamit, hogy pl. ha felmegyek magaslati pontra, ahol jó a vétel, akkor bejönnek bizonyos adók, pl. Petőfi rádió, Klub rádió (meg még 2-3 de azok neveire nem emlékszem).
Fényképezd le a tekercseket, a rádióban, és megmondom hogy bent hagyták e /vagy cserélték /áthangoláskor a gyári-eredeti 3-4T- tekercset..
Nekem is volt Sangean zsebrádióm, 1988-ban, sztereó változat/ az is még keleti normás volt, gyárilag, így vettem a vill.boltban, hangolni kellett, azután hangosan tisztán szólt, a Danubius rádió mellett, néha a Bécsi Ö3-rádiós is fogta, esténként, az 5-ik emeleten. A skála számozása, frekvencia feliratozása OIRT-sávnak felelt meg, természetesen, így dobták piacra. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
A rádión a skála 64-től 74-ig van számozva.
Viszonylag magas ponton, nem árnyékolt helyen, nem túl tisztán, de az alábbi adók jöttek be. A következő skála szerinti számozásokon sikerült adást befogni: 68,1: Sláger fm A következőn sugároz: 103,9 71,9 Klub rádió A következőn sugároz: 92,9 73,8 Petőfi rádió A következőn sugároz: 94,8 Régebben olvastam valamiféle tükörfrekvenciáról, ezt az okozhatja? Majd megpróbálom szétszedni, régebben már próbáltam, azt hiszem, 1-2 csavar menete meg van szakadva és nem lehet kitekerni. Biztos vagyok benne, hogy másnak nem okozna gondot a szétszedés csak nekem sajnos.
Ez a Sangean is mint a többi Mo-ra szánt készült, 80-as évek beli társa, OIRT-sávra méretezett szűrőket, ill. tekercseket tartalmaz, így pl. modulátor tekercs 7T- 4átmérővel, oszcitekercs:5T,- 4es átmérővel,
Tehát ezek cseréjével kezdődik az áthangolás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |