Fórum témák
» Több friss téma |
Tekintettel a kis teljesítményre, több lehetőséged van.
Az igazi megoldás egy antennára, a hibrides megoldás, kettesével párba, aztán megint párba. Ennek az a gondja, hogy elég nagy a vesztesége, minden hibrid 6 dB veszteséget hoz. A másik a szűrőzés, λ/4 -es tápvonal szűrőkkel lehetne közösíteni, ennek hátránya, hogy a pontos beállításhoz műszer kellene, mert a kis hullámhossz különbségek miatt, a tápvonal hosszak különbsége is kicsi, kiszámolni szinte lehetetlen. A legegyszerűbb viszonylag könnyen kivitelezhető megoldás, a 6 különálló antenna Amelyet úgy kell a térben elosztva elhelyezni olyan távolságra egymástól, hogy mindegyik antennában a másik antenna kisugárzott jeléből a lehető legkevesebbet vegye. Ehhez készítesz egy akármilyen, viszonylag kis egyen feszültség mérésére alkalmas műszer elé (legjobb egy érzékeny analóg deprez műszer) egy diódás (Schottky diódás) egyenirányítót, amivel feszültség minimumot tudsz indikálni a többi antenna kimenetén. A jelenlegi antennakábelt ami igen valószínű 50 ohmos koax kábel, azt meghosszabbíthatod szintén 50 ohmos koax kábellel, lehetőleg kis csillapításút válassz, és ne legyen hosszabb a szükségesnél. A hosszabbítás kizárólag koax csatlakozókkal történjen, vékony kábelre BNC, vagy SMA, (nem tudom mi van a mostani végén) ha vastag kábel, akkor N csatlakozó. Ezek megfelelő ellendarabjai legyenek az antennák kábeleinek végén. Ilyen magas frekvenciáknál kábelt forrasztással nem toldunk.
Az a kérdés, hogy az adóknak milyen az antennacsatlakozása, illetve ott bontható -e a kötés. Csak találgatok, mert többnyire az ilyen eszközöknek fix gyári antennája van.
Ha mégis bontható, és a csatlakozást lehetővé teszi valami kapható szabvány csatlakozó akkor meg lehet próbálni a régi uhf -TV ill. kábeltévé, vagy épp régen a műholdas műsorvételnél használt splittereket. Ezek 3dB szétosztó illetve közösítők volt belőle akár 3-4 bemenetű és értelemszerűen 1 kimenetű is. Ezekből összelegózható. kis teljesítmény nem indokol komolyabb foglakozást a dologgal, legfeljebb a minőségi alkatrészek, ide értem alatta a kábelt is(75 Ohm), beszerzésére szerelésére kell figyelni.
Valóban, lehet iránycsatolóval is közösíteni, csakhogy adókról van szó, és nem tudom, a TV elosztókban levő ferrit mit szólna hozzá. Ehhez képest a 75 ohmra készült elosztó alkalmazása 50 ohmra, a kisebbik probléma.
Azt írja: Idézet: „Ha toldom a jelenlegi kb 40 cm-es gyári toldókábelt, akkor arra milyen szabályok vonatkoznak?” Tehát ha van az adón antenna kábel, akkor csatlakoztatható antennához is. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2018
És 600 MHz körül már megoldható lenne izolátor, cirkulátorokkal is, de az iszonyat drága lenne, gondolom annyit nem ér az egész projekt.
10mW nem sok, nem telítene be tőle. Kevés olyannal találkoztam miben ferrit van, pedig azzal az igazi. Kellően szélessávú. Figyelmetlenül olvastam, nem lenne rossz tudni miféle kábel az. Mellette lehetne a viszonylagos keskenysávúság okán koaxkábeles méretezett összegzőket is használni.
Nem sok, nem sok, de nem tudom mennyi, és mennyire "vezérli" a vasat nemlineáris tartományba. Az pedig a zavarok keletkezése miatt nem igazán jó dolog. (két adó) Meglehet nem probléma, de tudni nem tudom, a kérdezőnek meg valószínűleg nincs spektrumanalizátora.
Lehetne koaxos (szűrő) összegző is, de ahhoz is műszer kellene, pont a kis frekvencia távolságok miatt, a számítási hiba is sokat számíthat. (pl a rövidülési tényező is csak sacc) Amit viszonylag egyszerűen elkészíthet, az az ügyesen elhelyezett hat antenna, egy könnyen elkészíthető egyszerű műszerrel ellenőrizve, beállítva. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2018
Nem, a vevők a zenészek övein vannak. Jelenleg kb 50 cm-en vannak elosztva az antennák, és van némi interferencia.
Amiről szó van az hat darab "fülmonitor", mely zenét sugároz a zenészeknél lévő vevőbe. Minden eszköz más és más arányú kevert zenét küld. Gyárilag van hozzá egy kb 50 cm-es toldókábel BNC csatikkal, és egy befúrható BNC aljzat hozzá, valamint egy kb 30 cm hosszú antenna. Most kb 50 cm-en van elosztva öt antenna (egy külön) egyenlő rávolságra. Sajnos néha van benne zaj meg interferencia.
Alapvetően arra gondoltam hogy az antennák között ezen a frekvencián mennyi távolságnakökellene lenni, hogy ne zavarják egymást? Nem tudom sajnos kiszámolni.
A hullámhossz negyede körüli. De, hogy az interferencia minél kisebb legyen, arra kell a mérési procedúra, amit ajánlottam.
Tudsz esetleg valakit, aki ezzel foglalkozik? Én teljesen hülye vagyok ehhez.
Egy deprez műszer (digitmulti esetén nehezebb a számok pörgését követni) maximális és minimális értékének leolvasásában mit nem tudsz megoldani?
A (diode peak detector / Field streng meter ilyet keresgéljél mint "varázs szó"). Az elv egyszerű amint írták is már fentebb .Ha nem jöttél volna rá mit is kellene csinálni? Az adókat külön külön bekapcsolva minden másik 5 antennán mérni kell a térerőt. Az a jó hogy ha mindig kicsi és még kisebb szintet mérsz mindegyiken amik csak üresen állnak rájuk kötve a diódás térerőmérő vagy csúcs detektor. Mindezt végig járni minden antennát gerjesztve a saját adójával majd 5-10 centimétert arréb mozgatás után megismételni a térerő méréseket. Ha meg túl toltad akkor megint nőni fog a térerő ekkor megint visszább kell lépni vagy kb 10-12 cm megint tovább tolni. (lásd szinusz hullám maximum és minimum pontjainak (amplitudójának) a változása a fázisa függvényében, első negyedben 90 fokig nő majd utána csökkenő érték 180nál 0 majd megint növekszik ...stb, rádióhullámok ezt negyed hullámhossznyi (600MHz környékén ~12.5cm ) távolságokban hozzák létre (na jó kissé idealizált esetben vákuumban) ) Igen ez időbe kerülő folyamat, de ennél jobbat nem tudsz megvalósítani a jelenlegi eszközkészleted esetében.Ha semmilyen fizikai közösítő szűrő építésébe nem akarsz kezdeni.Ami ennél is bonyolultabb és nagyfrekvenciás áramköri tervezői ismereteket követel. A könnyű mozgatás esetére érdemes 6db kis mágnes talpat használni egy nagyobb fém lemezen ahol ide oda tologathatóak az antennák avagy az már sokat árnyékolhat / elválaszthat is. Pár db antenna az aljára tapad a maradék pedig a tetejére van helyezve (3-3). A környező tereptárgyak ezt a térerő detektálást részben zavarhatják akár a te tested is, ami nehezíti a megoldás menetét. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
Az adóknak közös órajelről OFDM módszerrel kéne üzemelniük, akkor nem zavarnák egymást..
Sziasztok.Két egyforma antennát hogyan lehet összekötni.Más-más irányból venné a jelet. (Pozsony-Győr) Csak simán koaxal összekötöm?
Többféle megoldás lehetséges.
1. Ha csak egyszerűen párhuzamosítod az antennák sugárzóit, akkor illesztetlenség lép fel, ezért nem mindegy, hogy milyen hosszú a levezető kábel. A sugárzókat összekötő kábelnek egyforma hosszúnak kell lennie, és ugyanolyan típusúnak, mint a levezető kábel. Ezesetben a levezető kábel lesz a transzformátor, ezért a hosszának olyannak kell lennie, hogy az egyik végén levő lezárást pont a fele impedanciára transzformálja. Ez n*λ/4 +/- K nál következik be. Az n páratlan szám lehet, a K értékét kísérletileg kell megállapítani. (függ a tényleges rövidülési tényezőtől) 2. Ha a két adó frekvenciája elegendően távol van, sávszűrő, alul/felül áteresztő szűrő kombinációval. 3. Ha nincs elég nagy frekvencia különbség, akkor passzív (három egyforma ellenállás) összegzővel, ennek csillapítása 3 dB, ha van elegendő térerő, akkor csak magában, ha nincs, erősítő szükséges. 4. Antenna szétosztó szerelvény, fordított üzemben. Ennek is van csillapítása, de mivel a legegyszerűbben kivitelezhető, érdemes kipróbálni. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
Így rákeresve már jobban képbe lehet kerülni. Látom van is gyári megoldás mondhatni profin, így az árak is szemérmetlenek... pld egy nyáklap logper antenna feketére fújva 90.000.- és ez csak az alja...
De mint látom van rá igény, így ki kell elégíteni. Ha nem értesz a rádióelektronikához akkor keresni kell valakit aki szül megoldást rá, olcsón, másképp a vásárlás marad, illetve a mérve kísérletezés amit a fórumtársak ajánlottak. De hozzáteszem, a zaj és az interferencia, közel sem biztos, hogy a 6 adó okozza. Egy rossz frekvenciatervezet, zajos vagy épp használt frekvenciasáv is okoz ilyet, főleg ha kelleténél távolabb vannak a személyek a fülmonitor vevőkkel az adóktól.
Én csinálnék már 80eFt-ért is kis antennát neki, sőt ha egyből 6db-ot rendel akkor 70eFt/db ért..
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
Igazat megvallva, elkezdtem viszketni én is, hogy mi is legyen.
Egy ilyen viszonylag nagy rádióhálózatnál alap dolog, hogy az adók ne nagyon lássák egymást. Az adó oldali intermoduláció csúnya, és kezelhetetlen dolgokat is tud okozni, és a továbbiakban kiszűrhetetlen. Egy normális frekvencia terv sem ártana. A vevők (szelektivitás) ismerete nélkül a vevő oldali intermoduláció, interferencia sem tervezhető. Az ismeretek hiányában azt sem lehet tudni, hogy mekkora frekvencia készlettel lehet számolni. Szóval van bőven információ hiány, ebben az antenna a legkisebb probléma. Szerencsére kis teljesítményekről, és kis távolságokról van szó. A kis távolságok miatt zaj kérdések nemigen jönnek számításba.
Mivel érdekes a téma, meg valamelyest magáévá teszi az ember, mert kihívást is hordoz...
Elgondolkodtam, hogyan oldanám meg... és most az az ötlet támadt, hogy a jelforrásokat pi osztópadokkal közösíteném, ha kell szintén pi LC szűrném ... ezt előtte ellenőrizni hogy kell-e spektrumanalizátorral megnézném a bemenő és a végeredményt. Így lenne egy csökkentett jelszintű de közösített jelünk, amit a kábeltévé technikából is ismert nagylinearitású erősítőmodullal visszahozni a kívánt jelszintet, és sáváteresztve szűrve ha kell csillapítva a kellő szintre mehet az antennára.
Elég összetett valóban, csak az eredeti kérdezőnek olyan megoldást kellett kitalálni, amely egyszerű módon kivitelezhető. A legkorrektebb megoldás hibridekből összeállítani az összegző hálózatot, csakhogy annak nagy csillapítása miatt vagy az adóteljesítményeket kell növelni, vagy a végeredményt lineáris erősítővel növelni.
(anno a BRG MRKB 8 csatornáját hibridekkel csatoltuk az egyszem kollineáris antennára, a 20 W -os 450 MHz -es adókból az összegzés után 1 W lett)
Felesleges ezt túlbonyolítani. Nem az antennákban van a hiba. Hanem a régi v olcsó analóg rendszerben.
Gondolom beltérben össze vissza verődnek a jelek nem lesz egyenletes lefedettség, MIMO vagy diversiti meg a többcsatornás többantennás készülékre csere túl drága..
Úgy bizony, aki csak a hangtechnikához, meg esetleg a villanyszereléshez ért, de nincsen rf. nagyfrekvenciás tapasztalata, szervíz-gyakorlata, az csak tippelgetni tud.
Egy ilyen fülmonitoros szettnél, a min, adó teljesítményre, és a vevő szelektívítására kell nagyon ügyelni a tervezéskor kivitelezéskor, az antennát a legvégén szükséges kialakitani, finomitgatni, az adott frekvenciasávnak megfelelően,azzal van a legkevesebb munka.
A MIMO -nak ehhez semmi köze. A diversity pedig egy fülmonitornál? (minden hajszál egy külön antenna?)
Egyébként is egy kész rendszer használatáról van szó, ami olyan, amilyen, és nem egy új rendszer tervezéséről, építéséről.
A jelenlegi rendszere ezt tudja..
Ezen semmilyen antennaközösítgetés nem fog változtatni, csak szívni fog vele hasznos eredmény nélkül. Egy zárt térben mindig lesznek állóhullámok, néhol lesznek minimumok, néhol maximumok. Ez frekvenciától, pozíciótól, mindentől függ és még változik is. Ha a szomszéd zenészt kiszolgáló jelnek pont ott van maximuma és az én jelem minimumon van akkor nyilván zavart fogok csak hallani. Ezen MIMO-val vagy frekvencia- vagy tér-diversityvel meg lehet szüntetni de ez új berendezést igényel ha a mostani nem tudja. Az antennaközösítgetés mozgatás csak a méterenként ismétlődő hullámvölgyek helyét variálja meg ami nem segít rajtuk.. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
Idézet: „Az antennaközösítgetés mozgatás csak a méterenként ismétlődő hullámvölgyek helyét variálja meg ami nem segít rajtuk.. ” Nem. Az egy kupacban elhelyezett hat darab antenna gyakorlatilag egy antennának tekinthető. Az (adó) antennák egymáshoz képesti mozgatása nem változtat semmit a reflexiós téren, nem is azért van rá szükség, hanem az adók egymástól való elválasztására. Mert ha ez nem történik meg valamilyen módon, akkor adó oldali intermoduláció keletkezik, bármekkora teljesítménynél, és ez is kisugárzódik. Ezzel aztán a továbbiakban semmit nem lehet kezdeni. A reflexiós tér meg olyan amilyen, az egy darab összeköttetésnél is fennáll. Erről még rajtad kívül senki nem beszélt, és nem is ez az alap probléma. Egyébként analóg rendszerben is lehet csökkenteni a reflexiós tér kellemetlen hatásait a vevő érzékenységének, bizonyos határok között az éledési idejének növelésével. A MIMO meg nem tudom hogy jön ide, azt csak digitális adásmódoknál szokás használni, nem csak az antennák vannak multiplexelve, hanem az információ is. Jelen esetben egy teljesen új rendszert kéne építeni ahhoz, hogy használni lehessen. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
Építenék(vagy vennék) átkapcsolót. Szerintem erre ez a legjobb.
Mint írtam: A jelenlegi rendszere ezt tudja..
Mindent a gyártója tervezője leírása (manual) szerint csinált, akkor ennél többet nem tud tenni. Ti abból indultok ki hogy adó oldali intermoduláció okozza a gondot, azaz a kérdező hibázott az elhelyezéssel. Szerintem pedig nincs ez irányú hiba az adónál, hanem a sok (6db) jellel besugárzott relexiós tér a gond (ha 1db frekin adnának akkor se lenne zavar). De van megoldás: az egyik a digitális készülékre csere, vagy más de diversitys készülékre. De ez már nem az ő hatásköre. Az éledési időt se értem, ezeket tudtommal nem szokás használat közben lekapcsolni adásról (bár lehet tévedek). A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
Minden (analóg) vevőnek van éledési ideje. Ha egy vevő egy reflexiós térben mozog, akkor vannak pillanatok, amíg a vevő bemenetén a jel az érzékenységi szintje alá csökken. Ha ez az idő kevesebb, mint a vevő éledési ideje, (néhány tíz ms körül szokott lenni) akkor a vevő "észre sem veszi". Ezt a jelenséget is lehet hasznosítani, pl. viszonylag nagy térerő esetén. Ez kis távolságok esetén teljesülhet.
A kérdező nem hibázott a telepítéssel, még el sem kezdte, de jó érzéssel rájött, hogy az is probléma lehet, ezért kért tanácsot a hat darab adóantenna elhelyezésével. (olvass vissza), sőt segítséget is kért a kivitelezésben. Magában a reflexiós térben nem keletkezik zavar, legalábbis ha abban a térben nincs nemlineáris karakterisztikájú tényező. Az meg azért feltételezhető. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |