Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   217 / 327
(#) pipi válasza Olits hozzászólására (») Okt 16, 2018 /

Tegyél fel egy árammérőt, és figyeld átlagban hogy használod. Ezt rajtad kivül más nem tudja megmondani
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Okt 16, 2018 /

Legfeljebb kb 60°C körül lehet egy cella kisütés közben, ha -e fölé megy, az már probléma.
Valamint az egybeépített celláknál a hőleadás is rosszabb, ezt is figyelembe kell venni.
Ezért érdemesebb a minimum szükségesnél több párhuzamos taggal számolni.
(#) Olits hozzászólása Okt 16, 2018 /

Érdekes.Előre melegedtek, de most már nem annyira .Egy BT C3100 Opus töltővel tesztelem, ami képes a merítő áramot mindig ugyanazon a szinten tartani.És tudja tesztelni a cellák belső ellenállását is.Elég jónak tünik.Ma kaptam kézhez,Aliról rendeltem.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2018
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Okt 16, 2018 /

Ez a módosítás nélkül: Bővebben: Link 40%-os eltérést mér a műszer.
"There is a mod you can do to improve accuracy. The standard does not measure it very well, deviations up to 40%!"
(#) spgabor válasza vargham hozzászólására (») Okt 17, 2018 /

Sziasztok!

Tegnap este volt egy kis időm újra elővenni a töltőt. Sajnos csak kb fél órára tudtam leülni mellé, így nagyobb tesztet nem végeztem.
Viszont megfogadtam a tanácsotokat, a krokodil csipesz helyett fixen forrasztottam rá vastagabb vezetéket mindkét oldalon. Viszont, hogy a kimeneti áramot tudjam mérni, a multiméterbe vastagabb banándugós vezetékkel csatlakoztattam most is szintén korkodillal. Így csak minimálisan lett rövidebb a kábelhossz, viszont jobb minőségű vezetékkel.
Azt tapasztaltam, hogy most már fel tudom tekerni 600mA-ig a kimeneti áramot. Tovább nem próbáltam, mert 500mA volt a tervezett töltőáram. A töltés vége ledet meg beállítottam 190mA-re.
Viszont a ledek működése gyanus volt, hogy nem úgy működik, mint ahogy eredetileg gondoltam. Most már ebben kezdek biztos lenni, de javítsatok ki, ha tévedek. Eredetileg úgy gondoltam, hogy a három led közül egy az úgymond power led, ami mindig világít. Egy, ami a töltést jelzi. A középső pedig akkor kapcsol, ha a töltő áram lecsökkent a beállítottra, ami 190-200mA. De a középső Full charge indicator pont ekkor alszik ki, amikor a töltési áram 200mA-re csökkent és a Constant flow pressure led pedig akkor kezd világítani halványan. Tehát a Full feltöltés led kikapcsol, ha a feltöltés kész, az Constant flow pressure led pedig bekapcsol, mert a töltő elektronika a beállított kimeneti feszültséget kezdi elérni. Pont ellenkezőleg, mint gondoltam.
Ez így jó? Vagy valami még nem stimmel és hibásan gondolom/működik?
Ezt az elvet amúgy kipróbáltam egy cellánál és a 3S pakknál is azonos eredménnyel, a töltést nem végig várva, csak a kimeneti áram csökkentésével szimulálva a töltés végét. A napokban ahogy lesz időm, a 4S panelt is beállítom és mindegyiken csinálok egy rendes töltés periódust is.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 17, 2018 /

Hát igen.Megpróbálhatom úgy is.De amint olvasható azon az oldalon, valaki még megpróbálta és akkor még magasabb ellenállás érték jött ki.
"I added the wires to my Opus but weirdly I'm seeing higher values on most of the 24 cells I've tested so far, not lower. Like up to 100mAh higher than when they tested on an unmodded charger."
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Okt 17, 2018 /

Belső ellenállásnak nem sok köze van a mAh-hoz. Ha a kapacitás érték növekedett 100mAh-mal, az teljesen más dolog, mint a belső ellenállás, amit mOhm-ban mérünk.
Plusz, eggyel lejjebb ott a válasz is:
"his makes sense to me, the TP4056 probably has a lower cut off current in CV mode (the opus stops charging around C/10 which is a bit high), and adding the wire means the voltage the opus is reading is closer to the real cell voltage, so with less voltage drop the cell will discharge to a real value closer to the 2.95V cut off." -nem belső ellenállás mérésről van szó. Én úgy gondolom, kapacitást mérni könnyebb, mint belső ellenállást, de ahogy látom, elég széles értékek között szórnak a kapott értékek. Azt pedig nem tartom elfogadhatónak, ha egy műszer nem kalibrálható, vagy ha egy bizonyos vezeték keresztmetszet és hossz hozza csak a kalibrált, "pontos" értéket (az egyik üzemmódnak).

Akartam kérdezni, hogy arra a cellára, amelyik melegedett töltés közben, hány mOhm-ot ír ki a mérőd?
Egyébként még ha hibásan is mér a műszer, akkor legalább legyen a hiba minden mérésben jelen, mert ez azt jelenti, a méréseid egymással összehasonlíthatóak lesznek, lehet a cellákat rangsorolni (mOhm alapján!).
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 17, 2018 /

Amelyik melegedett merítés közben,a tegnap?Ha jól emlékszem 120 mOhm -ot írt ki, de majd este újra meg tudom mérni.
(#) Olits válasza mtomihun hozzászólására (») Okt 17, 2018 /

Szia.Nekem nem indul el a töltés, ha cella feszültsége 0 V.Azt írja ki, hogy "connection break".Te hogy csinálod?

Én nem engednék meg szinte semmi melegedést a cellának a bicikli pakkban. Egyrészt mert a doboz zárt, nem tud szellőzni, ezért minden hő helyben marad, melegítik egymást a cellák. Ha meleg a cella, kevesebb áramot tud leadni, tehát nem fog menni bicikli, csak ha lehűlt az akksipakk, ami szellőzés nélkül több óra. Az akksi károsodik ha meleg. Valaki írta, hogy 50-80fokC normális a lithium ion cellánál, én ezzel nem értek egyet, meleg cella túlterhelésre utal. Az a cella, ami 1A-es töltésnél langyosodott, én 250mA-nál nem terhelném jobban, ne fejlődjön jelentős hő. Ahol hő van, ott a hatásfok rossz... 100mOhm reális egy melegedő cellához, én is ilyen értékeket mértem langyosodó cellánál. Ezekből párhuzamosan 7db le tudja adni 2A mellett (cellánként 0.28A) a teljes tárolt energiát, jó hatásfokkal, de 15A-nál (cellánként 2.1A) már gyorsan ejti a feszültségét, fél perc alatt 3V alá süllyed a 4.2V, majd a terhelést elvéve visszakúszik 4V közelébe. Tipikus hibás cella. A legjobb akksipakkom 5mOhm-ot képvisel, 10A-es terhelésnél nem is látszik, hogy beesik rajta a feszültség!
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Okt 17, 2018 /

Viszont, amint írtam, ha melléje teszek egy feltöltött cellát, akkor "felébreszti" és a feszültsége pár pillanat alatt eléri az 1 V-ot és akkor már lehet tölteni.Csak még nem teszteltem, hogy az ilyen 0 V -ra lemerült cellákat, ha sikerül feltölteni, akkor egyáltalán lehet használni őket valahová?Esetleg egy ledes lámpához, power bank-hoz?
(#) vladcepes hozzászólása Okt 20, 2018 /

Sziasztok! Töltök egy 3,7V 18650-es LG akkut 1A-el. Elég melegnek tűnt így megmértem 46 C°-os. Nem meleg ez egy kicsit? Eddig még nem éreztem ilyen melegnek egy akkut se.
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2018 /

Túl magas a belső ellenállása, gyenge a cella. A lithium ion cellának nem szabad melegnek lennie! Se töltésnél, se merítésnél! Maximum kézmeleg, langyos még elmegy, de ekkor számolni kell azzal, hogy az akksi kicsit károsodik.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2018
(#) vladcepes válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 20, 2018 /

Köszi! Mit csináljak? Ne töltsem tovább? Laptop akkuból bontottam.Most akartam feltölteni hogy utána merítsem le majd megint fel.(úgy mint a többit)

Használd kisebb árammal, mondjuk a negyedével, 250mA-rel. Ez legyen a maximum.

Köszi! De akkor ezek szerint ebből már az is kiszűrhető hogy a cella gyenge. Gondolom nem akkupakkba való

Mindent a helyén kell használni. Ha ebből ez az akksi 2Ah-t tud 250mA mellett, ezekből az akksiból 10-et párhuzamosan kapcsolsz, akkor kapsz 20Ah-t, ami maximálisan 2.5A-re terhelhető. Ha ez neked 0Ft-ba kerül, teljesen megérte!
Nekem ilyen akksikból van 1S7P csomag, 10A-15A-rel merítem, ha kell, ütöm, vágom.
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2018 / 1

Én úgy szűröm ki a gyenge cellákat, hogy ezzel Bővebben: Link megmérem a cella belső ellenállását. Ebből következtethető, mennyi áramot fog tudni maximálisan leadni, és mennyi hő fog fejlődni, bizonyos terheléseknél. Nem kell se meríteni, sr tölteni, azonnali az eredmény (1mp).

Jó kis műszer!

Köszi. Sok munka van benne.
(#) Gabó hozzászólása Okt 20, 2018 /

Ismeri valaki ezeket az akku pakkokat?
Típus: makita bl1430 vagy bl1415. Az egyik 3Ah, a másik 1,5Ah, de ez most nem is lényeg igazán.
Ezekben az aksikban ugyan van elektronika, de nem balanceres. Ugyan vannak megcsapolások, amivel figyel az elektronika, de azon töltőáram nem mehetne, mert egy hagyományos fólia vezeték.
Itt Látszik Bővebben: Link
Igaz, ez 18V-os, de a 14Vos is ilyen elven van megoldva.
Ennek akkor most mit is csinál az elektronikája így balancer nélkül? Mert van több ilyen aksim, amit a töltő hibával jelez, és nem tölt, de tápegységgel töltve rendesen tölthető, és használható is.
De ugye, ezeket a li-ion aksikat balancerrel kellene tölteni ebben az esetben.
(#) qvasz2 válasza Gabó hozzászólására (») Okt 20, 2018 /

Szerintem a balanszer nem cellánkét tölt, az csak egy fesz. figyelés, a töltés a soros pakkon át halad.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Okt 20, 2018 /

Ez a vékony fólia is elég a balanszáláshoz, mivel az áram 40-100mA között szokott lenni. Van az akksin egy többpólusú sárga csatlakozó. Nem lehet, hogy az felelős a balanszálásért? Esetleg egy speciális módon? Mondjuk el tudom képzelni, hogy a töltőben van egy darab 500mA-es merítő áramkör, az akksiban levő elektronika pedig felváltva kapcsolgatja a megfelelő cellákat erre a kisütő elektronikára. Millió lehetőség van, főleg, hogy a gyártók nincsenek semmi szabványhoz kötve!
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 20, 2018 /

Akkor lehet balanceres. Azt hittem, az csak a töltő felé menő azonosító, és valami adatbuszos kontakt lehet, mint a notiknál.
De van ennek az elektronikának egy kínai verziója is: Bővebben: Link
Ezek szerint a panelon kellene lennie a merítő áramkörnek, vagy a kínai verzióba ez ki van hagyva... És itt viszont, nincsenek a cellák úgy figyelve, mint a gyárin. Mindenesetre érdekes. Valószínű, az van, amit mondtál, hogy nem kötöttek a szabványhoz, és valami egyedi dolog van benne.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Okt 20, 2018 /

Balanszer áramkör nélkül garantált, hogy 1-2 év múlva használhatatlan lesz a pakk. Talán ez volt a cél?
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2018 /

Kínaiaknak biztos...
Milyen balancer lenne jó ehhez a pakkhoz? Mert 4 csoport párhuzamosan van kötve, és ezek vannak sorba kötve.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Okt 21, 2018 /

Nen csak a kínaiaknak ez a célja, a nagy gyártók is élnek ezzel a lehetőséggel! 4S balanszer kell neked. Jobb lenne 100mA-es.
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2018 /

Ezeket találtam:
Bővebben: Link
Itt a 40Aes változat:
Bővebben: Link
Nem tervezem, hogy belelfaragom az akku házba, így a méret nem lényeg.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Okt 21, 2018 /

Nem mennek a linkek.
Következő: »»   217 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem