Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   217 / 3998
(#) Kovidivi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Köszönöm szépen a segítséged. Mit szerettem volna a kijelzővel kezdeni? hát feléleszteni. majd meglátom, mi lesz vele! Köszi!
(#) szaky27 hozzászólása Máj 7, 2008 /

1 el tök életes. még 2 vel is. csak a 17 halvány. Amúgy én 220 ohmos ellenállást használtam mer 5V ot kötöttem rá. ha a az 5V os tápegységet simán rákötöm a ledekre akkor jól megy,csak amikor a villogóra kötöm akkor halványodik el. Vmi oknál fogva nem jut elég fesz a ledekhez és ezt sajna én nem tudom h mér van, mer még elég kezdő vagyok. De majd az ilyenekből tanulok. Remélem
(#) Kovidivi válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

A skicc hol marad?
(#) mex válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Könyörgöm! Áruld már el:a 17db ledet párhuzamosan kötötted?
Ha igy van akkor a velük soros 150ohm helyett tegyél 22ohm-ot. Igy még a tranzisztor is kibirja és a fényerő is megnövekszik.
(#) Moderátor hozzászólása szaky27 hozzászólására (») Máj 8, 2008

Idézet:
1 el tök életes. még 2 vel is. ... mer 5V ot kötöttem ... nem tudom h mér van, mer még elég”

Ne szokd meg ezt a stílust, mert ez nem egy chatszoba, nem is MSN! Tessék rendesen fogalmazni, írni, különben hamar fórumon kívül találhatod Magad!
(#) szaky27 hozzászólása Máj 8, 2008 /

Elnézést kérek a fogalmazásért!!!
A ledeket párhuzamosan kötöttem és 220ohmos ellenállást használok, mert 5V-ról működtettem.
(#) mex válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Az előző hsz-em alapján járj el. Ahol csak két led van ott ne változtass,vagy csak kismértékben csökkentsd-pl most tegyél oda150ohm-ot. A 22ohm legalább 1W-os kivitelű legyen.
(#) jdani hozzászólása Máj 8, 2008 /

helló. ez a kapcsolás használhjató, egy egyszerű hőmérőként?
(#) szaky27 válasza mex hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Amikor néztem a válaszod azt hittem, hogy elírtad az ellenállás értékét én ugyanis 22 ohmot elsőre kevésnek találtam és nem is tudtam hogy van ennyire kicsi ellenállás. De hát te tuti hogy jobban otthon vagy ebben a témában mint én mivel én csak tényleg hobbi szinten ismerkedek vele. Megfogadom a tanácsod és kicserélem egy ilyen ellenállásra. Mégegyszer kösz a tanácsot!!!!
(#) mex válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Sok homályos foltra fény derülhet ha elolvasod a cikkeket
Üdv.
(#) bodnar00 hozzászólása Máj 8, 2008 /

Az normális hogy 850ft ot fizettem egy tda2030 as erősítő alkatrészeiért?
(#) jdani válasza bodnar00 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Attól függ, meik kapcsolást késziteted el. vagy te a TDA2030-as ic-re gondolsz csak magában?
(#) bodnar00 válasza jdani hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Ami a "kapcsolások"ben van, annak az alkatrészeire gondoltam.
(#) jdani válasza bodnar00 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Mondjuk attól függ, hogy hol veszed az alkatrészeket, de nem olyan óriási összeg, de betudol olcsóban is szerezni.
(#) bodnar00 válasza jdani hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Betudnám, de ha elmennék a másik üzletig árba megint ott lennék, csak nekem soknak tünt hogy az a 15 -16 alkatrész ennyi.
(#) norby1 válasza jdani hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Hali!

jdani:
Igen,az egy hőmérő kapcsolás... Ahogy látom a 'forrasztóállomásII' kapcsolásból van a kép,amelyen egy-két plussz dolog még van.
Csatoltam ugyanazt az áramkört egyszerű hőmérőként használva!
(#) jdani válasza norby1 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

ÉS ez miylen pontossággal mér? 1,11? de szeritem 111. nem? ÉS max-min hány fokot mér. ottvan h. +5V -5V. Na itt egy stabilizált 5 voltot bevágok, és ottvan, hogy BE-GND. na ide mit kössek?
(#) skoda555 hozzászólása Máj 8, 2008 /

2 egyszerű kérdésem lesz: kapható-e kék LED nem nagy fényerejűben? Esetleg normál fényű, aminek kék a tokozása?
(#) Peti_85 válasza bodnar00 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Én is voltam már olyan bolba, ahol pár ellenállásért, trimmer potiért, meg kondiért elkért vagy 800 Ft-ot :eek2:

De hát nagyon kellett... És a hülye boltos hibája, mert majdnem minden ellenállás legalább 2 W-os, a kondik 500 V-osak... hát úgy jóhogy drága. Dehát azt mondta nincs kisebb... Kénytelen voltam elhinni neki.
(#) jdani válasza skoda555 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

persze
(#) bbalazs_ válasza skoda555 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Ha tul nagy fenyereju, eleteszel egy megfeleloen kivalasztott ellenallast es maris nem nagy fenyerejuve valtozik
Vagy ha a sugarzasi szoge nagyobb, akkor nem vakit annyira. De lehet mindenfele mas trukkot kitalalni, reszelni a tetejet, elerakni egy pici pauszdarabkat, sotetebb foliat, stb. Fantazia kerdese.
(#) jdani válasza norby1 hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Egyébként *.brd fájlod nicns ehez az eaglebe?
(#) skoda555 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Az ólcsóság itt a fő szempont meg, hogy kék legyen.
5 mm-es nálunk 150-ért vannak extrásban és mondjuk 20 db-nál megérzi az ember.

---

Új kérdés: ide (molex) csatlakozó kellene, hogy a PC tápjára dughassam. Elektro boltosok hírből se hallottak róla. Csak ezér vegyek egy ide hosszabbítót?
Ilyen kellene: Bővebben: Link
(#) bbalazs_ válasza skoda555 hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

Ha belenezel a fejlecben reklamozott He Store-ba, ott 35, ill. 43 forintert vannak nagy fenyerejuek. Az eleg olcso?
(#) bodnar00 válasza Peti_85 hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

hát igen azt a "nincs kissebb"-et nagyon szereti ez a gyerek is most is 100V-osokat adott. Ráadásul az 1000uf-os kondit nem vettem meg, mert volt itthon.
(#) jdani hozzászólása Máj 9, 2008 /

mi a különbség a 7805-78l05 között? (azon kivűl, hogy más a tokozás?
(#) bbalazs_ válasza jdani hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

A ki-be labak forditva vannak, azon kivul az l-es joval kevesbe terhelheto, kb a tizede a leadott aram.
(#) bodnar00 válasza jdani hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

Azthiszem a 78l05 0.1A, a 7805 pedig 1A es
(#) skoda555 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

Végülis olcsó - ha nem számolom a postaköltséget -, de nem szeretnék megvakulni a nagy fényektől...
Még csak terv, de kivezérlésjelzőbe gondoltam...
A kék viszont mutatós, szerintem, bár lehet nem "odavaló" lenne.
(#) (Felhasználó 19794) hozzászólása Máj 9, 2008 /

Miért nem jó ez?

Elvileg a LED a TINA szerint világít, de az itt lévő alapkapcsolásoknál van még egy ellenállás amit nem értek mire jó.
Ez kicsit más...

Amúgy ez a TINA program nem tudja kezelni a kondenzátorokat?
Megcsináltam azt ami villogtat két ledet és nem működött.

alap.jpg

Következő: »»   217 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem