Fórum témák
» Több friss téma |
Kipróbáltam, de csak a szobában volt a whip. Nem volt jó, működött valamennyire,
mert ha a tápot lehúztam akkor halkabb lett a morze. De a miniwhippel is gyenge volt erős zaj mellett. A hosszú antennám jobb, sőt ha megfogom kézzel még én is jobb antenna vagyok, de még van néhány lehetőség amit kipróbálok ![]() Melyik fórumban foglalkoznak pillanatpáka javítással? ![]() ![]() ![]()
Szobában nem sokat ér, valóban.
Oszlopon minél magasabban a szabadtérben . A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2018
Én anno kb.15éve, BF240, 241, Bfy34 tranzisztorokkal kísérleteztem, 9-10V-os tápról, többnyire akkuról ment a próba panel, majd miután rájöttem hogy ezek a tranzisztorok 4V-ról is kiválóan működnek, lévén nekem kis teljesítményre volt szükségem, vezeték nélküli jeladók, wire-less mikrofon, CCIR-sáv végére, majd ezután VHF-sávra, miután lett, műszeres mérővevőm, áttértem BF960- fetre, és BFW-92-re, BFR-91-re,/BFR-96/ ezek mindegyike kiszajú nagyerősítésű tranzisztor, a megfelelő munkapontú kapcsolásban, beállításban.
Ez 3fokozatra megépítve, 400-650m. hatótávolságot eredményezett tekercs illesztéses rézdrót antennával, kihangolás , megfelelő elhelyezés, sok-sok munka után. Egy oszcillátornak 4-5mA- drain-áram, teljesen elegendő, az UHF-jelátadó modulátorának 7-8mA, re volt a kollektoráram beáll.va,a vevőnél, /ami 9V-os elemről is működött a bázis feszültség 2x1n4148 tartotta stabilan az értéket.
A jó pillanatpákám nincs most itt, egy rosszat használok.
Lehet tudom miért volt tegnap gyenge a miniwhip. A dugasztáp rossz volt, csak 7 voltot a 18-19 helyett. a whip felé így 8.34 helyett 5,x volt ment, az is szűretlen. találtam másik dugasztápot, de azt meg fordítva kötöttem be ![]() A 3.3 voltos zéner tönkrement, a regulátor is furcsa, szerintem az is cserére szorul. A kondenzátorok nem tudom kibírták e, és ez még csak a tápegysége. A miniwhipben nem tudom tönkrement e valami. ![]() Ha nem jó egy pillanatpáka, mert nehezen melegszik fel mit lehet vele csinálni????? A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
Régi csehszlovák vagy újfajta? A régi ha nem melegít akkor vagy a csavar nincs rendesen meghúzva, vagy koszos (pl. égett gyanta) az a rész ahol a drótból hajtott hegy felfekszik a rézprofilra. Mikor hegyet cserélsz benne az összeérő felületeket finom csiszolópapírral tisztítsd fényesre. Ha újfajta akkor azon nagy eséllyel csak a jobb kéz bal váll módszer segít.
Ha fordított tápot kapott akkor maga a miniwhip nem hiszem, hogy tönkrement, a stab. IC nagy eséllyel saját élete árán megvédte. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
nagyon egyszerű, 1.ne tegyél bele gagyi 1,2-1,4es rézhuzalból készült hegyet, 2.vegyél inkább 2,5mm, rézdrótot vill.boltban, és ezt hajtsd meg 12.5cm, hosszú darabot vágj le, előzőleg.
Majd mikor megvan kalapáld meg a füleket, nagyobb lesz az áramátadás, és ezáltal jobban felmelegszik, meg hamarabb is, eléri a 300-350fokot. 3, A hálózati tápvezetéket nem árt kicserélni, 20év után ez is elöregszik, belül töredezik, kvázi nem viszi be az áramot a páka trafóba. 4. A régi páka javítása a következő, finoman reszeld meg, /fényes-réztiszta legyen/ a hegybefogató csavaroknál, majd csiszold fel, aztán fúrd fel 3,2es fúróval, majd ezt követően vágjál bele 4es menetet, utolsó lépésként csavarj be a 4es koracál anyagú csavarokat, alátétet ne hagyd ki, szorítsd be a már kész, ellapított fülű páka hegyet, húzd meg a csavarokat, és lesz egy tökéletes pillanat-forrasztó pákád. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
Ez minek neked ?! Adóengedélyed melyik.RH sávra van?
Amúgy lehet jól nézki a kit csak keressél rá a tipusra megnevezésre blogokon más hasonló fórumokonahol a lelkes utánépítők milye problémákkall találkoznak. A gyártási , tervezési apró hiányosságokat hogyan orvosolják. Ugyan ez vonatkozik más kitekre is. Pl a sok sávos TCVR modulokra is ezeknek saját fbook csoportja is van.
Csak próba képen, adásra nem. Ez vevő is nem?
45W vevoben ?!?!
Mi az hifi torony hangvegfok is van benne ?!? ![]()
Az adó része azt gondoltam, de akkor címében miért írja: Shortwave Receiver Amplifier?
![]() Akkor ez nem kell. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
Shortwave trancievert kellett volna írnia ...
![]()
Jó ötlet nagyon ez a pákahegy megkalapálása,(meg a felszín tisztítása) ezt ki fogom próbálni,
hiszen alacsony feszültség mellett kell nagy áramerősségnek átfolynia, tehát az ellenállásnak nagyon alacsonynak kell lennie. A 230v os kábel cseréje nehezebben megvalósítható, úgyhogy ezt későbbre halasztom.
Üdv!
Én ezt a háromcsöves kis rádiót követtem el, ami egy régi kapcsolás feltámasztása, kisebb módosításokkal itt-ott. Alapvetően ez csak egy kísérlet volt, hogy össze lehet-e rakni abból amim volt itthon. Nem most készült el, csak most jutottam el odáig, hogy feltegyem ide. Működés közben itt látható. Egy "mini-whip" antennáról megy, esténként bejön rajta a Kossuth (a vétel helye Anglia). Az alja eléggé "szamárfészek" kinézetűre sikeredett, de ez most csak egy kísérlet volt, nem az esztétika volt a fő szempont. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
Nem rossz, szerintem szép lett, az alja lehet hogy így is szebb, mint amilyen
dolgokat én szoktam csinálni.
Köszönöm szépen.
![]() Első körben kicsi FT toroidokat próbáltam megtekerni, de ilyen alacsony frekire vagy nagyon magas permeabilitású mag kell vagy sok menet. Ráadásul a hangolás és a csatolás beállítása is trimmerkondikat igényel, ami megint csak bonyolította a dolgokat, főleg, hogy viszonylag nagy kapacitású trimmerek kellettek volna a hangoláshoz.
Hűha,ez volt az én gyerekkorom első szuperje,EF 80-as KF csővel és diódával a detektor meg AGC,a KF trafókat nem nehéz megépiteni,ha érdekel,adok hozzá adatokat is,amit hozzá még be lehet szerezni,az a 3 mm ferritmagok,de ha az sincs,még ferrit rúd darabokat is fel lehet használni csúszttható tekercsekkel,keresd a régi TV roncsokat,azokban van elég ferritmagos tekercs,amit át lehet alakitani,a fazékmagok nem a csövekhez találnak.Ha kapsz antik vaspormagokat,azok is jók.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
Ez annyira szép, hogy egy szép, a kapcsolási rajz korához illő faház is kellene neki. Angliában ilyen sűrűn jönnek az adók? Mert nálunk nappal a Kossuth, esetleg 3 román és egy szerb adón kívül már semmi nincs.
Szerbiában sajnos 1999 óta nicsn AM adó. Szerintem a pécsi regionális adó lehet vagy ha délnyugaton laksz valami horvát adó. Én jómagam a gyári rádió mellet visszacsatolt és a szupereggel is fogtam már londont igaz 35m antennával van az absolute radió elég jó zenékkel és músorral. Londonban van pár AM adó Bővebben: Link Az USA-ban i sok AM adó van. sokan nem látják értelmét de épp nemrég mesélte a "szomszéd" (falun az egész utca az) hogy rijekában is bírta halgatni a Kossuth rádiót. Szóval nem kell sok átjátszó állomás, egész úton szólhat egy adó, az adók hangszíne úgy van beállítva hogy 4.5KHz-en is szép legyen a hangja. Igaz FM-nek jobb a minősége de amikor autóval visznek a kanyarokba be - be susog az is. Németeknél nincs többet AM sáv Norvégiában meg csak digitális rádiózás van (ha jól tudom). Katasztrófa, haború esetén is jól jön az AM (AM alat KH-re gondolok bár az SW vagy LW is AM) adás azért is bombázták mind le jugoszláviában.
Köszönöm szépen. Én is gondoltam egy szép kis fadobozra, de az otthoni körülmények egyelőre nem engedik meg, hogy fával dolgozzak. Mondjuk van ismerős nem túl messze, ahol lehet "fázni", de egyelőre annak is örülök, hogy ez így működik. Igazából szeretném egy kicsit továbbfejleszteni a rádiót, vannak is ötleteim, hogy hogyan, és majd ha az összejött, akkor azt szeretném majd rendesen bedobozolni. Vagy esetleg alu dobozba beletenni, fekete wrinkle-paint bevonattal hasonlóan nézne ki, mint a korabeli nagyok rádiói. Vannak retro stílusú gombjaim is.
Igen, ahogy Bigrobi is írta, itt elég sok adó van, még nappal is. Esténként meg jön itt minden, spanyol, török, de még indiai is. Azért ebben nagy szerepe van a miniwhip-nek is. Sikerült úgy beállítani, hogy a helyi zajok ne nagyon érvényesüljenek.
Nagy távolságokra a rádiózás csak középhullámon vagy rövidhullámon megoldható. Nem semmiért USA-ban a középhullám és rövidhullám él és virul. Másképp ott nem nagyon lehetne gazdaságosan rádiózni.
Igen, engem is meglepett, ahogy az is, hogy a budapesti európában a legnagyobb teljesítményű KH adó: Bővebben: Link
Hogy csatoltad a miniwhipet hozzá, milyen a miniwhiped?
A Te miniwhipedbe végül is milyen tranzisztort, illetve FET-et sikerült beletenni?
Én a PA0RDT-félét építettem meg, U310 JFET-el.
Ami sokat javított a zavarok kezelésében, az a betáplálás kialakítása. Egy 12V-os dugasztápról megy az antenna, de a táp negatívja (is) egy fojtón keresztül kapcsolódik a fémdobozhoz, plusz van rajta egy nagy hidegítő kerámiakondi. A rádió felé egy szigetelt BNC van beépítve, ami egy szélessávú RF trafón (kétlyukú ferrit, bifiláris tekercsek) keresztül kapja a jelet. A doboz külön van földelve, így garantáltan nem jut vissza semmilyen felszedett zavar a kábelen sem a táp felől, sem a rádió felől. Az antenna alatt van egy rakat EMI szuppresszor (ld. kép ![]()
Nem volt véletlen a Solti adó 2 MW -os teljesítménye. A 70' -es évek közepére 135kW -os lakihegyi adó ellátott területe egy Kuwaiti adó (2 körzet) zavarása miatt nagyon beszűkült az esti órákban, hogy teljesítményt kellett növelni. Ráadásul a kuwaiti adó frekvenciája 1 kHz -el eltért a Kossuth adó frekvenciájától, így estére jelentős fütyülés is volt hallható a zagyva zavar mellett. Lakihegyen a beépítések miatt nem volt lehetőség a teljesítmény növelésre, meg nem is hozott volna túl nagy ellátottság növelést, ezért kellett az új telephely, és a nagyobb teljesítmény. Így gyakorlatilag az egész kárpát medencét újra el lehetett látni. Természetesen, ez növelte az ellátott területen kívül is a vételi lehetőségeket.
Érdekes,hogy a szlovének még is gondolnak az AM adásra és üzemelik a magyar szlovén adót a MMR rádiót amit Zala megye déli részén lehet venni,egy jó magas antennával még távolab is,nagyon sok magyar retró zenével,ami Magyarországon nagyon hiányzik.Csak a kockafejűek zárták le az AM adókat
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
Hogy milyen műsor megy egy adón, ahhoz nem nagyon értek, még Magyarországon csak csak, de Szlovéniáról semmi infóm nincsen.
Mo. -n is vannak középhullámú körzeti rádiók, azokon nálunk is vannak nemzetiségi műsorok. Ezek mind viszonylag kisteljesítményű adók, de vannak közöttük nagyobb teljesítményű adók is. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |